Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

Baltā spieķa diena Ogrē

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2014 / Nr. 11 - 2014

Baltā spieķa diena Ogrē
Normunds Pīlips

2014. gada 15. oktobrī arī LNB Ogres vietējā organizācija sadarbībā ar Valsts Policiju un Ogres novada pašvaldības aģentūru «Dziednīca» organizēja eksperimentu — ielas šķērsošanu ar balto spieķi.

Tika izvēlēta sabiedriski aktīva vieta Ogres centrā uz Skolas ielas starp Ogres dzelzceļa staciju un veikalu, kur, neskatoties uz gājēju pārejas neesamību, cilvēki bieži šķērso ceļu. Šoreiz šo vietu uz ceļa šķērsoja arī personas ar redzes traucējumiem, izmantojot balto spieķi. Savukārt, policija tikmēr dežūrēja atstatus abos braukšanas virzienos, lai spētu apstādināt noteikumus neievērojošos autobraucējus. Ar policiju bijām sarunājuši, ka šī ir informatīva akcija un tās laikā apstādinātie autovadītāji netiks sodīti, bet gan informēti par ceļu satiksmes noteikumiem, kas liek apstāties un palaist personu ar balto spieķi.

Šo eksperimentu mēs veicām pusotru stundu. Tā laikā tika sniegtas intervijas gan nacionālajiem, gan vietējiem masu medijiem. Aprunājāmies arī ar garāmgājējiem, kas bija ieinteresēti notiekošajā. Izrādījās, ka 70% autovadītāji zina šo noteikumu un palaiž cilvēku ar balto spieķi pāri ceļam. Pārējie 30% nemaz nemēģināja samazināt ātrumu vai apstāties, bet gan triecās lielā ātrumā garām. Cerams, ka Valsts Policijas skaidrojums mainīja viņiem domas un nākamreiz tie apstāsies.

www.ogrenet.lv, www.fakti.lv.