Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

Balvu TO noslēdzas projekts

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2014 / Nr. 11 - 2014

Nodaļa — Notikumi biedrībā


Balvu TO noslēdzas projekts
Kristīne Berkule

LNB Balvu TO realizēja sociālā atbalsta projektu «Esi aktīvs, piedalies», kuru finansiāli atbalstīja fonds Ziedot.lv.

Projekta galvenie mērķi bija attīstīt cilvēku ar redzes traucējumiem sociālās iemaņas, iepazīstināt sabiedrību ar cilvēku radītajiem darbiem, veicināt dažādu sabiedrības grupu izpratni par cilvēka ar redzes traucējumiem ikdienu.

Projekta ietvaros tikāmies ar stilisti, kura mums ieteica, kādas krāsas apģērbu labāk izvēlēties, kā glītāk sakārtot matus, kā pareizi lietot kosmētiku un kā noslēpt nevēlamās formas.

Galvenais projekta uzdevums bija izveidot ceļojošo izstādi, kurā tika atainots neredzīga cilvēka dzīves ritms, kurā var redzēt gan to, kā cilvēki tiek galā ar mājās ikdienā darāmajiem darbiem, gan ar cilvēku vaļaspriekiem, ar kuriem tie aizraujas.

Izstādi vadājām pa visu Balvu TO aptverošo reģionu, pa septiņiem novadiem: Alūksni, Api, Gulbeni, Rugājiem, Baltinavu, Viļaku un Balviem.

Šīs ceļošanas laikā iepazināmies ar daudziem brīnišķīgiem cilvēkiem, mūs visur uzņēma ļoti sirsnīgi, pat negribējās doties mājās, bet visur vienmēr ir kādi laika limiti, un pienākumi sauc gan mūs, gan nama saimniekus.

Īpašu paldies jāsaka Alūksnes novada sociālajam dienestam, Apes novada sociālajam dienestam, Gulbenes novada veco ļaužu dzīvojamai mājai, Rugāju novada aprūpes centram, Baltinavas novada domei un Viļakas novada sociālajam dienestam. Ikvienam sirsnīgs paldies!

Tāpat šī projekta ietvaros norisinājās jauniešu radošais pasākums «Vides dialogs», kurā lielākā daļa dalībnieku bija Balvu TO jaunieši, bet bija arī no citām Latvijas pilsētām, tādejādi veicinot sadarbību starp biedrības teritoriālajām organizācijām.

Šajā pasākumā 10 jaunieši divas dienas apguva dažādas neformālās izglītības metodes, pildot uzdevumus gan individuāli, gan komandās.

Jaunieši dzīvojās Alūksnē, kur mūs viesmīlīgi izmitināja dr. A. Misiņa Medicīnas vēstures muzeja vadītāja Ilze Baltais, bez kuras pasākums nemaz nevarētu notikt, jo Ilze mums sniedza visa veida atbalstu.

Kā arī šī projekta ietvaros apmeklējām izglītības iestādes, kur iepazīstinājām jauniešus un personālu ar sevi, pastāstījām, kas mēs esam, ko mēs darām, kā arī demonstrējām visa veida tiflotehniku, kas, protams, jauniešiem bija visinteresantākā.

Kā projekta noslēgums un fināls bija Baltā spieķa diena, kad mēs Balvos noslēdzām ceļojošās izstādes ceļojumu, atvedot to mājās, pastāstījām visiem interesentiem, kur bijām, ko darījām un kādus cilvēkus sastapām.

Braukājot pa novadiem, saprotam, ka sabiedrībai trūkst informācijas gan par Latvijas Neredzīgo biedrību, gan par cilvēkiem ar redzes traucējumiem, jo jau dažas dienas pēc noslēguma saņēmu zvanu par to, vai mēs vēl turpināsim izbraukt uz novadiem un vai varētu apmeklēt cilvēkus aprūpes centrā. Tātad mēs saprotam, ka ejam pareizajā virzienā.

Vēlreiz paldies ikvienam, kurš bija ar mums kopā šī projekta realizācijas laikā!