Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

Mūsējie apmāca Rīgas tramvaju vadītājus

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2014 / Nr. 11 - 2014

Mūsējie apmāca Rīgas tramvaju vadītājus
Līga Ķikute

LNB Rīgas pilsētas organizācijas cīniņš par labāku galvaspilsētas sabiedriskā transporta pieejamību vājredzīgajiem un neredzīgajiem pasažieriem ilgst teju pusotru gadu un ir vainagojies ar uzaicinājumu piedalīties SIA «Rīgas satiksme» darbinieku, šoreiz tramvaju vadītāju, apmācībā.

Darbs ar sabiedriskā transporta pieejamību tika uzsākts 2013. gada jūnijā, kad LNB RPO valdes locekļi devās pārbaudīt, kā tramvaju vadītāji pilda amata aprakstos iekļauto punktu attiecībā uz pasažieri, kurš stāv pieturvietā ar paceltu balto spieķi. Izvēlējāmies pateikties tiem, kuri savus pienākumus pilda godprātīgi. Pusotra gada laikā ir notikušas vairākas akcijas, par kuru rezultātiem ir informēta arī SIA «Rīgas satiksme». Nepakļāvāmies arī uzņēmuma spiedienam sodīt sliņķus, jo, mūsuprāt, sodīšana radītu nevajadzīgu spriedzi, kas ne mazākajā mērā neuzlabotu sabiedriskā transporta pieejamību cilvēkiem ar smagiem redzes traucējumiem.

2014. gada 4. novembrī trīs LNB RPO pārstāves — valdes priekšsēdētāja Sarma Pārstrauta, valdes locekle Līga Ķikute un aktīva biedre Antra Balode — devās uz SIA «Rīgas satiksme» 5. depo, lai tramvaju vadītājiem stāstītu, cik dažādas var būt redzes problēmas, kā to, pārvietojoties ar sabiedrisko transportu, it īpaši tramvaju, izjūt cilvēki ar redzes invaliditāti.

Kā LNB RPO skaidroja 5. depo direktors Aivars Vilnis, runājot ar tramvaju vadītājiem, darbinieki it kā saprot, ka vājredzīgajiem un neredzīgajiem palīdzība var būt nepieciešama, un pauda neizpratni par to, kāpēc praksē ne vienmēr tā notiek. Iespējams, pie vainas ir nezināšana un informācijas trūkums, ko mēs devāmies kliedēt.

LNB RPO valdes priekšsēdētāja Sarma Pārstrauta žurnālam «Rosme» pauda, ka darbs tikai uzņem apgriezienus un mums priekšā vēl daudz šādu apmācību.