Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

Valsts un pašvaldības iestāžu vides pieejamība — pārāk zema

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2014 / Nr. 12 - 2014

Valsts un pašvaldības iestāžu vides pieejamība — pārāk zema

TVNET

Valsts un pašvaldību iestāžu vides un informācijas pieejamība pašlaik ir pārāk zemā līmenī, un tieši tas jārisina nākamajā pārskata periodā, Starptautiskajā cilvēku ar invaliditāti dienā pavēstīja Invalīdu un viņu draugu apvienība «Apeirons».

Pērnā gada nogalē «Apeirons» apņēmās izveidot informatīvu sistēmu, kas palīdzētu cilvēkiem ar invaliditāti un jaunajiem vecākiem orientēties apkārtējā vidē, un šogad tika laista klajā Latvijā pirmā vides pieejamības mobilā aplikācija «Mapeirons».

«Vides pieejamība jau ļoti ilgu laiku ir mūsu organizācijas prioritāte numur viens. Daudzās jomās ir jūtami uzlabojumi, diemžēl par valsts un pašvaldību iestādēm to nevaram teikt, jo cilvēkiem nereti nav iespējams saņemt pakalpojumus tieši vides un informācijas nepieejamības dēļ,» uzsvēris «Apeirons» valdes priekšsēdētājs Ivars Balodis.

Kā spilgtu piemēru Balodis minējis Kultūras ministrijas ēku Kr. Valdemāra ielā, Rīgā, kura joprojām nav pieejama apmeklētājiem ar invaliditāti, lai gan «Apeirons» vairākkārt uz šo trūkumu norādījis un arī Valsts kancelejas pārstāvji atzinuši, ka ministrijām ir jānodrošina vides pieejamība. Līdzīgi ir daudzviet reģionos ar pašvaldību ēkām un pat iestādēm, kurās cilvēkiem jāsaņem sociālā palīdzība.

«Ekonomikas ministrija izstrādā vides pieejamības prasības, kas ir saistošas ikvienam, bet pati ministrija tās neievēro. Divkosīga un, mūsuprāt, nepieņemama rīcība no valsts pārvaldes puses,» norādījis Balodis.

Viņš arī paudis, ka fakts, ka daudzas institūcijas atrodas vecās ēkās, nav aizbildinājums vides pieejamības neveidošanai, jo visā pasaulē un arī Latvijā ir piemēri, ka vides pieejamības jautājumus var atrisināt arī vēsturiskās ēkās. «Apeirons» noslēdzis sadarbības memorandu ar Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekciju, kas paredz, ka vides pieejamības risinājumi jāmeklē arī vēsturiskās ēkās.

Starptautisko dienu cilvēkiem ar invaliditāti pasaulē atzīmē 3. decembrī kopš 1993.gada.

Tas ir aicinājums cilvēkiem visā pasaulē vienoties kopējos pasākumos, lai samazinātu atstumtību un veicinātu cilvēku ar īpašām vajadzībām sociālo iekļaušanos.