Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

Baltās puķes formula

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2014 / Nr. 2 - 2014

Baltās puķes formula
Anita Zvirgzde

Jau iepriekšējā «Rosmes» numurā stāstījām par to, kā LNB iesaistījusies «Rīga — Eiropas kultūras galvaspilsēta» projektā un aicina no visām Latvijas pilsētām pieteikties tamborētājas (-us), kurām (-iem) ir interese piedalīties vairāk kā pus gada garumā kopēja sociāla tīkla veidošanā un unikāla trīsdimensiju objekta veidošanā.


Ieguvēji viennozīmīgi būs visi!

 

Ideja
Ideja pavisam vienkārša — pēc noteiktas formulas (skat. zīmējumā uz žurnāla pēdējā vāka: pa apli katrā otrajā valdziņā pieaudzē vienu) tiek tamborēta apaļa forma, kas ar laiku sāk izskatīties kā puķe.

Cilvēks, kurš to dara, iesaista vēl divus, kas arī prot tamborēt. Tie, savukārt, notamborē balto puķi un izstāsta par to vēl diviem, kas arī vēlas tamborēt.

Un tā tas turpinās bezgalīgi. Protams, kamēr projekts beidzas, un tas ir šī gada septembrī.

Plaknes krokošanās noslēpums — jātamborē cieši, vēlams arī biezākai dzijai ņemt mazāka numura tamboradatu.
Var izvēlēties arī citu valdziņu pieaudzēšanas ritmu, piem., katrā sestajā stabiņā, bet tad pie ritma arī jāpaliek. Tas ir svarīgi!

Projekta gaita
Projekta noslēgumā Amerikas sociālo tīklu pētnieks Valdis Krebs izsūtīs aptaujas anketu ar jautājumu: «Kurš Tev ieteica tamborēt balto puķi?»

Apkopojot rezultātus, viņa datorprogramma radīs grafisku zīmējumu — tīklu, kas pinas pa visu Latviju.

Septembrī, kad projekts beidzas, visi, kas tamborējuši balto puķi, nogādā to uz Rīgu, Jauno mediju kultūras centru RIXC (RIXC, Maskavas iela 10, Spīķeri).

Protams, to var darīt organizēti, lai nav katram individuāli jābrauc. Daina Taimiņa ar palīgiem sašūs visas baltās puķes kopā vienā lielā mākslas objektā — tiks radīts trīsdimensionāls zieds.

Oktobrī laikmetīgās mākslas centrā «kim?» notiks izstāde, kurā būs apskatāms šis lielais zieds kopā ar grafisku tamborētāju sociālo tīklu. Mūziku šim mākslas projektam jau raksta Liepājas augstskolas Mūzikas laboratorijas studenti.

Iesaistās arī cilvēki ar invaliditāti
Daina Taimiņa izteikusi lielu sajūsmu par to, ka arī cilvēki ar redzes invaliditāti iesaistīsies šajā kultūras projektā. Pāris gadu atpakaļ šāds pats tamborēšanas projekts notika Itālijā, kurā iesaistījās līdz 7 tūkstoši cilvēku. Tomēr šī būs pirmā reize, kad iesaistīsies cilvēki ar redzes invaliditāti.

Latvijas Neredzīgo biedrība aicina savus biedrus būt aktīviem un piedalīties «Rīga 2014» sarīkojumos. Šis projekts ir jauna iespēja parādīt, ka kultūras telpu Latvijā veido arī cilvēki ar redzes invaliditāti. Šoreiz — ar baltu dziju iepinot savas labās domas un vēlējumus matemātiskās formulās.

LNB žurnāla «Rosme» redakcijā notamborētais baltais zieds aizceļojis uz Liepājas Neredzīgo biedrību. Tagad top nākamais, šoreiz jau kopā ar kolēģiem un lasītājiem.

Kā rodas hiperboliskā plakne?
Daina Taimiņa ir matemātiķe un spēj izskaidrot plaknes liekumus ar formulām. Tomēr hiperboliskai plaknei vienādojuma nav. Jau 17. gadsimtā zinātnieki secināja, ka, ķēdes līnijai rotējot ap X asi, rodas pseidosfēra, bet 19. gs. to jau sauca par negatīvu liekumu. Dabā mēs to redzam, piemēram, kallas zieda formā. Rīgā var apskatīt Ziemeļblāzmas torni ar izliekumu.

D. Taimiņa 2013. gadā tika ierakstīta Ginesa rekordu grāmatā ar pasaulē lielāko tamborējumu, kas tapis divu gadu laikā.

Daudzās valstīs dizaineri un mākslinieki aizrāvušies ar šādu plakņu pielietojuma meklējumiem — radīti krēsli un dīvāni, lielformas mākslas objekti un pat mūzika.

Kur iegūt informāciju?
Ja esat nolēmuši iesaistīties šajā mākslas projektā, piesakiet sevi žurnāla «Rosme» redakcijas e-pastā (rosme@gmail.com) vai zvaniet 67533887!

Tad ņemiet tamboradatu un sāciet iepīt savas labās domas savā baltajā ziedā! Un atcerieties iesaistīt arī citus cilvēkus.

Par Dainu Taimiņu var atrast daudz informācijas internetā. Par šo projektu viņa stāsta savā blogā (http://hyperbolic-crochet.blogspot.com/), dalās ar to savā Twitter profilā (@DainaTaimina).

Arī «Rīga-2014» mājaslapā ir daudz informācijas (http://riga2014.org/).