Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

Betmens palīdz bērniem ar redzes traucējumiem

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2014 / Nr. 2 - 2014

Betmens palīdz bērniem ar redzes traucējumiem

Amerikas orientēšanās un mobilitātes instruktoru Danielu Kišu (foto) bieži dēvē par Betmenu, jo viņa treniņa pamatā tiek izmantota metode, ar kuru cilvēks spēj atrast objekta novietojumu vidē ar augstas frekvences skaņas pārraidi. Šo tehniku sauc par Eho Lokalizāciju, un Daniels to mācījis jau 18 valstīs vairāk kā 5 tūkstošiem cilvēku ar redzes invaliditāti.

Viņa pēdējais brauciens bija uz Serbiju, lai dalītos ar savu pieredzi un zināšanām ar serbu bērniem, kuri ir neredzīgi vai ar redzes traucējumiem.

Daniels pats ir neredzīgs jau kopš bērnības, bet, pateicoties šai tehnikai, viņš spēj braukt ar velosipēdu, doties garos pārgājienos un patstāvīgi pārvietoties. Eho apkārtējās vides trīsdimensiju attēlu var iedarbināt ar vienkāršu mēles klikšķi. Tomēr tie var būt katram cilvēkam atšķirīgi, tāpēc Daniels radījis ierīci — kastīti, kas simulē šos klikšķus.

Daniels Kišs studējis attīstošo psiholoģiju un speciālo izglītību, un kļuvis Amerikā par pirmo mobilitātes treneri, kurš ir neredzīgs. 2000.gadā Kišs nodibināja fondu «Pieejama pasaule neredzīgajiem». Seminārus visā pasaulē viņš vada ar Delta Holding atbalstu projektā «Atbalsts personām ar invaliditāti».

Internetā ir daudz informācijas par šo unikālo vīrieti. Katras valsts neredzīgo organizācijas plaši izmanto medijus, lai stāstītu par savu jauno pieredzi «redzēt» pasauli.