Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

Jauna biedrība bērniem un vecākiem

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2014 / Nr. 2 - 2014

Nodaļa — Latvijas Neredzīgo biedrībā


Jauna biedrība bērniem un vecākiem
Liene Slavena

2013. gada 17. novembrī tika dibināta biedrība «Saules stars AV» ar mērķi apvienot bērnus ar redzes invaliditāti (kas daļēji vai pilnībā zaudējuši redzi), viņu vecākus un citus, kuriem ir tuva šī problēma.

Biedrības valdes priekšsēdētājs Vilmārs Korzans stāsta, ka ideja veidot biedrību radās tāpēc, ka pašam jau kopš bērnības ir redzes traucējumi, kuru dēļ izjustas dažādas integrācijas sabiedrībā grūtības. 2013. gada 1. martā LNB Rēzeknes TO telpās savu darbību uzsāka klubiņš bērniem ar redzes traucējumiem un viņu vecākiem. Katru svētdienu tika organizētas radošās darbnīcas, tematiskie pasākumi bērniem un atbalsta pasākumi viņu vecākiem. Izvērtējot sekmīgo klubiņa darbības pieredzi, tika dibināta biedrība ar moto: «Iemāci, palīdzi, ļauj izdarīt pašam, nevis izdari manā vietā».

Šobrīd biedrībā aktīvi darbojas vairāk kā 30 ģimenes. Tiek organizētas nodarbības un pasākumi ne tikai bērniem ar redzes traucējumiem, bet arī redzīgajiem, tādējādi tiek veicināta abu mērķa grupu integrēšanās sabiedrībā, savstarpējā mijiedarbība un iecietības vienam pret otru veidošanās. Kā viens no būtiskākajiem ieguvumiem ir tas, ka bērni ar redzes traucējumiem iziet ārpus savas ierastās sociālās vides, jau no mazotnes mācās komunicēt ar dažādiem bērniem un iejusties vidē, kas pielāgota redzīgiem cilvēkiem. Tiek sekmēta bērnu ar redzes traucējumiem dzīves kvalitātes uzlabošanās.

Biedrībā iesaistītie vecāki, veidojot savstarpējo atbalsta tīklu, labprāt dalās pieredzē ar grūtībām, kā arī iegūst noderīgu informāciju par viņu tiesībām saņemt sociālo palīdzību, likumā noteiktos atvieglojumus. Pārrunāti jautājumi par bērnu ar redzes traucējumiem audzināšanas īpatnībām, mācību grūtībām, ikdienas pašapkalpošanas iemaņām, vecumposmu attīstības problēmām.

Radošajās darbnīcās bērni kopā ar vecākiem un brīvprātīgajiem jauniešiem, veidojot pašdarinātus smalkus un arī lielus priekšmetus, trenē roku motoriku. Izmantoti tiek dažādi materiāli, piemēram, papīrs, plastilīns, pērles, plastmasa, koks, dzija u. c. Tādējādi dalībnieki apgūst jaunas prasmes, iemaņas, socializējas, lietderīgi pavada brīvo laiku, veicinot integrēšanos sabiedrībā, piederības izjūtas veidošanos un dzīves kvalitātes uzlabošanos.
Biedrības «Saules stars AV» mērķi:
— apvienot bērnus ar redzes invaliditāti, kurus biedrībā pārstāv viņu vecāki;
— stiprināt un atbalstīt ģimenes, kurās ir bērni ar redzes invaliditāti;
— organizēt bērnu ar redzes invaliditāti un viņu vecāku kopīgu brīvo laiku;
— palīdzēt ģimenēm, kurās ir bērni ar redzes invaliditāti, sociālo pakalpojumu saņemšanā;
— sadarboties ar valsts, pašvaldību un nevalstiskajām organizācijām, uzņēmumiem un citām institūcijām Latvijā un ārvalstīs, lai palīdzētu vecākiem, kuriem ir bērni ar redzes invaliditāti, risināt bērnu psihosociālās attīstības problēmas, uzlabotu bērnu ar redzes invaliditāti radošā roku un pirkstu darba (motorikas) iemaņas, prasmes, sekmētu bērnu veiksmīgu socializāciju;
— piesaistīt, aktualizēt sabiedrības uzmanību ģimeņu, kurās ir bērni ar redzes invaliditāti, problēmām.

Izsakām lielu pateicību LNB Rēzeknes TO valdes priekšsēdētājai Valentīnai Lansbergai un Gunāram Dzindzukam par sniegto atbalstu un palīdzību, kā arī veiksmīgo sadarbību!

Biedrībā var iestāties jebkura rīcībspējīga fiziska un juridiska persona vai tiesībspējīga personālsabiedrība, iesniedzot noteiktas formas rakstisku pieteikumu. Biedrība atrodas Rēzeknē, Bukmuižas ielā 20. Sīkāku informāciju var iegūt, zvanot: 26375340 (valdes priekšsēdētājs Vilmārs Korzans) un 29544626 (valdes priekšsēdētāja vietniece Aļona Petrova).