Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

LNerB filiāles organizē pasākumus

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2014 / Nr. 2 - 2014

Nodaļa — Latvijas Neredzīgo bibliotēkā


LNerB filiāles organizē pasākumus

— Rēzeknes filiālbibliotēka 1. februārī aicināja lasītājus doties kopīgā gājienā uz Latgales Kultūrvēstures muzeju, lai iepazītos ar izstādi «Viduslaiku romantika» — vējdzirnavu, mājiņu, bāku un viduslaiku piļu maketi. Visu šo brīnumu veidotāja ir Rēzeknes 2. vidusskolas vēstures un vizuālās mākslas skolotāja Inese Nartiše.

Veidojot pilis un citas būves, māksliniece izmanto dabas veltes un citus materiālus. Piemēram, piļu jumtiem labi der priežu čiekuru zvīņas, skaidas. Tiesa, lai no čiekura atdalītu zvīņas, krietni jāpiepūlas. Tāpēc arī pils maketu, ja strādā no rīta līdz vakaram, autore var izveidot divās nedēļās. Idejas šiem radošajiem darbiem netiek meklētas internetā, viss nākot no dzīves. Daudzas idejas gūtas ceļojumos, sevišķi iedvesmojot Vecrīga un Prāga. «Kā pasakā nokļuvis», tā par izstādi saka tie, kuri to jau aplūkojuši.

— 2. februārī Rēzeknes filiālbibliotēka ielūdza bērnus ar redzes traucējumiem no biedrības «Saules stars AV» uz bērnu rītu «Ciemos pie Zīļuka», lai kopā nosvinētu bērnu grāmatu autores un mākslinieces Margaritas Stārastes 100. dzimšanas dienu.

Kā jau svētkos pienākas, bērni kopā ar bibliotekārēm gatavoja un cepa dzimšanas dienas pīrāgu. Kamēr pīrāgs cepās, pasākuma dalībnieki iepazinās ar Zīļuku, noklausoties lasījumu no M. Stārastes grāmatas «Zīļuks». Bet kamēr pīrāgs dzisa, mazie apmeklētāji devās ceļojumā no virtuves uz bibliotēku, lai iepazītos ar māju, kur mīt grāmatas un ar tās iemītniecēm — bērnu grāmatām, kā arī ar tehniskā aprīkojuma brīnumiem. Braila printerī katrs bērns izprintēja savu vārdu, kā arī visi kopā noskatījās animācijas filmu «Zīļuks». Turpinājumā bērni veidoja radošos darbus un ar savu Zīļuku devās nogaršot izcepto pīrāgu. Par piedalīšanos pasākumā visi bērni saņēma bibliotekāru sagatavotās medaļas ar Zīļuka attēlu. Ar šo pasākumu bibliotēka uzsāka sadarbību ar jauno biedrību «Saules stars AV», kura apvieno bērnus ar redzes invaliditāti un viņu vecākus.

— Ventspils filiāle februārī organizēja rakstnieces M. Stārastes 100. jubilejai veltītu izstādi. Bet, pieminot Austras Skujiņas 105. gadadienu, bija apskatāma izstāde par autores dzīvi un daiļradi.

— LNerB Rīgā notika M. Stārastes pasaku lasījumi. Visu februāri bibliotēkas lasītavā bērni var krāsot attēlus no Margaritas Stārastes krāsojamajām grāmatiņām. Visi darbiņi būs apskatāmi izstādē «Margaritas Stārastes pasaku tēlu pasaulē» līdz 28. februārim.

— 12. februārī LNerB Rīgā notika dzejnieka Māra Salēja Braila rakstā reproducētās grāmatas «Nedaudz vairāk» atvēršanas svētki. Tāpat kā oriģinālizdevumu, arī Braila raksta grāmatas vāku rotā autora zīmētā ilustrācija. Pasākuma laikā bija tikšanās ar autoru, kā arī dziesminieku Jāni Cirveli, kurš grāmatas tituldzejoli «Nedaudz vairāk» pārvērtis dziesmā, un šīs grāmatiņas Braila rakstā atbildīgo redaktori Sarmīti Gromsku, kura stāstīja par «Nedaudz vairāk» reprodukcijas aizkulisēm.

— Kopš Braila raksta izgudrotāja Luija Braila dzimšanas jau pagājuši 205 gadi. Reljefpunktu rakstam ir plašs pielietojums un popularitāte arī mūsdienu pasaulē. Tehnoloģijām attīstoties, redzes invalīdu vajadzībām iespējams izgatavot dažādus taktilos materiālus informācijas ieguvei.

Liepājas filiālē nonākusi īpaša taktilā grāmata — Francijas Klinjī abatijas muzejā izdots materiāls neredzīgiem un vājredzīgiem apmeklētājiem. Šīs Klinjī abatijas ēkas ir tūristu iecienīts objekts — izcila viduslaiku arhitektūra, tēlniecība, sienas ciļņi. Speciāli redzes invalīdiem veidotajā grāmatā ar taustes palīdzību iespējams iepazīt apkārtnes un pils plānus, ēku izskatu un uzbūvi, sienas ciļņu un dekoru paraugus. Grāmatai pievienots arī CD, buklets ar palielināta raksta burtiem un grafiskiem kontrasta attēliem.

— Liepājas filiālē iekārtota izstāde ar visu bibliotēkā pieejamo literatūru par alternatīvo medicīnu. Ārstniecības augi, joga vai kas cits, izvēle katra paša ziņā. Bet, godinot lasītāju iemīļoto rakstnieci Dzintru Žuravsku, izveidota izstāde ar rakstnieces darbiem arī Braila rakstā un audio formātā.

— Daugavpils filiālbibliotēka 14. februārī aicināja uz poētiski muzikālo vakaru «Uz mīlestības viļņa», kurā ar lasītājiem savā sirds siltumā un daiļrades bagātībā dalījās divi talantīgi Daugavpils pilsētas dzejnieki — Jevtihijs Konopļovs un Ludmila Viļuma, kuri izveidojuši savienību ne tikai savā literārajā darbībā, bet arī dzīvē.

J. Konopļovam pagājušogad iznācis otrais dzejas krājums, savukārt, L. Viļuma, kura publicējusi jau 12 dzejas krājumus, ir pazīstama kā brīnišķīga savu dziesmu izpildītāja. Abi dzejnieki kļuva par literārās prēmijas «Gada dzejnieks 2013» nominantiem. Šajā romantiskajā vakara noslēgumā klausītāji pēc vēlēšanās varēja sagatavot lasījumam paša radīto vai vienkārši mīļāko dzejoli par mīlestību (jebkurā tās izpausmē), lai visā pilnībā sajustu mīlestības viļņa spēku!