Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

Medaļa par godu Helēnai Kellerei

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2014 / Nr. 2 - 2014

Medaļa par godu Helēnai Kellerei
Tulkojusi Sintija Ozoliņa

2013. gada 9. decembrī ASV Neredzīgo fonds (AFB) paziņoja 2014. gada Maidžela medaļas ieguvējus, kas neredzīgo pasaulē ir augstākais pagodinājums. 2014. gada medaļas ieguvēji ir Džeimss Kastelūts un Orals Millers.

Pēc AFB priekšsēdētāja un vadītāja Karla R. Augusto vārdiem, Džeimsa Kastelūta un Orala Millera sasniegumi saistībā ar neredzīgo personu dzīves kvalitātes uzlabošanu, lai nodrošinātu vienlīdzīgas iespējas un vides pieejamību cilvēkiem, kas ir zaudējuši redzi, ir būtiski ietekmējuši daudzu cilvēku dzīves.

AFB Maidžela medaļu 1937. gadā ieviesa pirmais fonda priekšsēdētājs Mozus Čārlzs Maidžels par godu profesionāļiem un brīvprātīgajiem, kuru aizrautība un sasniegumi uzlabojuši vājredzīgo un neredzīgo personu dzīves.

Maidžela medaļa (foto) tiks pasniegta Ņujorkā AFB vadības konferencē 2014. gada 27. februārī. Konferences tēma «Tavs ceļš uz nākotni», kurā diskutēs par tehnoloģijām, nodarbinātību, izglītību un rehabilitāciju.

Par medaļu ieguvējiem
Džeimss Kastelūts ir izveidojis lielisku karjeru, darbodamies neredzīgo un vājredzīgo cilvēku interešu jomā. Viņš vairāk nekā 40 gadus darbojās Čikāgas Bākā vājredzīgām un neredzīgām personām — iestādē, kura sniedz palīdzību saistībā ar nodarbinātību, izglītību, kā arī veselības aprūpes un sociālajā jomā. No 1996. līdz 2009. gadam Dž. Kastelūts bija šīs iestādes priekšsēdētājs un izpilddirektors. Tāpat viņš tika iecelts par Pakalpojumu plānošanas padomes neredzīgajiem locekli un Pilsētas Mēra darba grupas locekli jautājumos par nodarbinātību cilvēkiem ar īpašām vajadzībām. Čikāgas Bākā vājredzīgajiem un neredzīgajiem Kastelūts izstrādāja Darbā iekārtošanas programmu, kas kļuva par vienu no lielākajām un veiksmīgākajām darbā iekārtošanas programmām ASV, kā arī izstrādāja un attīstīja citas programmas šajā iestādē, nodrošinot, piemēram, grāmatas Brailā un palielinātā rakstā, kā arī tehnoloģiju pieejamību neredzīgiem skolēniem un studentiem Ilinoisas štatā. 2010. gadā Baraks Obama iecēla Kastelūtu par ASV «Ability One» komisijas locekli, kura piedāvā nodarbinātības iespējas cilvēkiem ar redzes vai citiem traucējumiem.

Orals Millers ir veltījis vairāk nekā 40 savas dzīves gadus, lai ievērojami uzlabotu vājredzīgo vai neredzīgo cilvēku dzīvi, kļūstot par vienu no Amerikas Neredzīgo advokātu asociācijas (ABLA) dibinātājiem un pārmaiņus darbojoties šajā asociācijā kā kasieris, direktors un priekšsēdētājs. Līdz 1981. gadam Millers darbojās kā Amerikas Neredzīgo padomes (ACB) priekšsēdētājs, padomes valdes loceklis un ASV Neredzīgo sportistu asociācijas vadītājs. Millera darbība nebeidzas līdz ar ASV robežām, jo viņš ir darbojies arī starptautiskās organizācijās, piemēram, Starptautiskajā Neredzīgo sporta asociācijā, kā arī Pasaules Neredzīgo personu apvienībā, līdz ar to sadarbojoties ar šīs jomas līderiem no citām pasaules valstīm. Millera darbs valsts dienestā, pārstāvot neredzīgo un vājredzīgo personu intereses, devis viņam iespēju gūt panākumus nodarbinātības, izglītības un vides pieejamības jomā.

Īpašs pagodinājums
Maidžela medaļas ceremonijā ASV Neredzīgo fonds izrādīs cieņu Helēnai Kellerei, slavenajai AFB darbiniecei un personu ar īpašajām vajadzībām tiesību pārstāvei, pēc nāves apbalvojot viņu ar Maidžela medaļu. Laikā, kad H. Kellere strādāja AFB, viņa bija Maidžela uzņemšanas komisijas locekle, līdz ar to nekad netika nominēta šim apbalvojumam.

Helēna Kellere bija svarīga personība, kuras principi dzīvo vēl pēc viņas nāves, iedvesmojot un radot izmaiņas sabiedrības attieksmē par to cilvēku spējām, kuriem ir redzes traucējumi. Pamatojoties uz Kelleres degsmi attiecībā uz konkrētu likumu izmaiņām, cilvēki ar īpašām vajadzībām guvuši tiesības iegūt vidusmēra cilvēka dzīves kvalitāti, piemēram, izglītību un darbu. Kelleres devums turpina iedvesmot miljoniem cilvēku visā pasaulē līdz pat šai dienai.

Amerikas Neredzīgo fonds
AFB ir valsts bezpeļņas organizācija, kas attīsta iespējas cilvēkiem, kuri zaudējuši redzi vai kuru redze ir pasliktinājusies. Tā prioritāšu lokā ietilpst tehnoloģiju pieejamības nodrošināšana, informācijas un līdzekļu resursu kvalitātes nodrošināšana profesionāļiem, kas sniedz pakalpojumus vājredzīgiem un neredzīgiem cilvēkiem, kā arī neatkarīga un veselīga dzīvesveida veicināšana cilvēkiem ar redzes traucējumiem, nodrošinot viņiem un viņu ģimenēm savlaicīgu palīdzību. AFB, kuras galvenā mītne atrodas Ņujorkā, lepojas ar Helēnas Kelleres arhīva izvietošanu, tādējādi pagodinot viņas vairāk nekā četrdesmit gadus ilgo darbu šajā fondā.