Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

Žurnālu «Rosme» beidzot varēs lasīt arī elektroniski

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2014 / Nr. 2 - 2014

Žurnālu «Rosme» beidzot varēs lasīt arī elektroniski
Anita Zvirgzde, žurnāla redaktore

2014. gadā cilvēki ar redzes invaliditāti žurnālu «Rosme» varēs lasīt ne tikai papīra formātā (Braila un palielinātā rakstā), bet arī elektroniski savā datorā. Tas ir jaunums, ko gaidījuši daudzi mūsu lasītāji, kuri lieto datortehnoloģijas un paplašina savu informācijas lauku, izmantojot internetu.

Žurnāla tirāžu nosaka Labklājības ministrija, slēdzot līgumu ar LNB par valsts deleģēto funkciju veikšanu un piešķirot finansējumu 200 žurnāla eksemplāriem redzīgo rakstā un 55 — Braila rakstā.

Elektroniskā žurnāla versija nepalielina valsts budžeta izmaksas, tāpēc to iespējams izplatīt lielākam daudzumam redzes invalīdu Latvijā.

Iepriekšējos gadus ministrijas ierēdņi vilcinājās ar lēmumu atļaut sociālo rehabilitāciju izplatīt elektroniski.

Taču beidzot juridiskās nianses ir sakārtotas un turpmāk šis «ekskluzīvais» žurnāls būs pieejams arī lasītāju e-pastos.

Ko darīt tālāk?
Ja Jūs jau saņemat žurnālu papīra formātā 2014. gadam, Jums ir divas iespējas:

1) atteikties no tā un pieteikties elektroniskam formātam. Atsūtiet savu pieteikumu brīvā formā uz rosme@lnbiedriba.lv, norādot savu vārdu, uzvārdu un e-pasta adresi, uz kuru vēlaties turpmāk saņemt žurnālu;
2) neko nemainīt un turpināt saņemt žurnālu «Rosme» kā līdz šim — pa pastu drukātā papīra formātā.

Atsakoties no papīra formāta žurnāla, Jūs dosiet vietu rindā kādam, kuram nav iespējas lasīt žurnālu datorā — nav interneta pieslēguma, nav datora, redzes atlikums to neļauj vai citi iemesli.

Ja Jūs vēl neesat pasūtījis vienīgo Latvijā žurnālu cilvēkiem ar redzes invaliditāti, bet vēlaties to lasīt, Jums:
1) jāaizpilda iesniegums (tas pieejams www.lnbiedriba.lv, nodaļa «Rosme». Kā arī visos LNB TO un «Rosmes» redakcijā),
2) jāpievieno sava invalīda apliecības kopija un
3) jānosūta to visu uz «Rosmes» redakciju: Pāles iela14/1, Rīga, LV-1024.

Atcerieties norādīt, kādā formātā vēlaties saņemt žurnālu — Braila vai palielinātā drukā (kas ir papīra formāts), vai elektroniski savā e-pastā Word formātā.

Diemžēl nav iespējas saņemt vienlaicīgi žurnālu divos formātos.

Jūs varat izvēlēties tikai vienu — drukātā vai elektroniski.

Drukātā formātā žurnāla tirāža vēl arvien ir ierobežota, bet elektroniski — nav.

Neturiet sveci zem pūra!
Būsim pateicīgi, ja izstāstīsiet šo iespēju — lasīt žurnālu «Rosme» papīra formātā vai elektroniski — citiem Jums zināmiem cilvēkiem ar redzes invaliditāti! Jo Latvijā dzīvo ap 12 tūkstoši cilvēku, kam ir redzes traucējumi, no kuriem apmēram 3 tūkstoši ir LNB biedri.

Tomēr tikai maza daļa izmanto iespēju bez maksas katru mēnesi saņemt žurnālu, kas stāsta par viņiem aktuālām tēmām. Kā iemesls tam, protams, jāmin šī žurnāla nepietiekamais tirāžas lielums, ko valsts apmaksā.

Jau gadiem cilvēki zina, ka žurnāls visiem nepietiks, tāpēc nepasūta to, bet izvēlas lasīt bibliotēkā vai pie kāda kaimiņos, kam paveicies iekļūt laimīgo sarakstā, kas saņem žurnālu. Cerams, ar šo mazo soli — piešķirt žurnālu elektroniski — ministrijas ierēdņi sper ne pirmo soli attīstības virzienā. Jo vēl arvien ir daudz tādu cilvēku, kuri vairs nespēj salasīt Braila rakstu ar rokām, neprot darboties ar datoru vai vienkārši baidās no interneta. Šiem lasītājiem mēs vēlētos nākotnē piedāvāt žurnālu audio formātā. Gaidām valsts atbalstu.

Janvārī veiktajā aptaujā par «Rosmes» lasīšanas formātiem uzzinājām, ka apmēram 22% lasītāju labprāt saņemtu žurnālu audio variantā. 60% aptaujas dalībnieku vēlējās lasīt «Rosmi» pa vecam, papīra formātā, bet 24% — saņemt to elektroniski.

Paldies visiem, kas atbildēja uz aptaujas anketu! Un lai jums labi lasās!