Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

Ziņas

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2014 / Nr. 3 - 2014

ZIŅAS

— 2014. gada 29. martā pl. 15 Strazdumuižas klubā Teātra dienai veltīts sarīkojums. Programmā: teātra dziesmas kora «Austrums» atskaņojumā (vadītājs Ārijs Šķepasts), Cēsu Dramatiskās kopas «Aina» viesizrāde (vadītāja Aina Karele); Strazdumuižas Drāmas un dzejas teātra izrādes: R. Radelusku skečs «Pie tālruņa» un A. Brigaderes lugas «Lielais loms» fragmentu uzvedums.

— VSAC 6. martā solo koncertu sniedza Ainārs Ašaks, dīdžejs, radiožurnālists, komponists, dziedātājs. 7. martā pasākumu organizēja Stila un modes profesionālās vidusskolas «Gaismas talantu» pārstāvji. Sieviešu frizūras un mode.

— Nacionālajā rehabilitācijas centrā «Vaivari» tika prezentēta robottehnoloģija. Šāds aparāts Baltijas valstīs demonstrēts pirmo reizi. Ar robottehnoloģijas palīdzību ir iespējams mācīt cilvēkiem staigāt, kam šāda iespēja ir bijusi liegta. NRC «Vaivari» vadītāja Anda Nulle atzīst, ka noteikti jāmeklē iespēja, lai iegādātos šādu robotu, jo tā var sasniegt labus rezultātus atveseļošanas procesā.

— Pacientu tiesību aizstāvis jeb Ombuds pēdējā laikā visbiežāk pacientus konsultējis par medicīniskās dokumentācijas pieejamību, saskarsmes problēmām ar mediķiem un saņem visvairāk sūdzību par ārstniecības pieejamību un sadzīves apstākļiem ārstniecības iestādēs. www.pacientuombuds.lv

— Tiesībsargs J. Jansons, tiekoties ar labklājības ministru U. Auguli, norādīja uz problēmām saistībā ar valsts sociālās aprūpes centriem (VSAC), tostarp personas tiesībām atgriezties dzīvei sabiedrībā pēc pakalpojuma pārtraukšanas. Cilvēku ar garīga rakstura traucējumiem atgriešanās dzīvē sabiedrībā pēc ilgstošas atrašanās VSAC ir apgrūtināta galvenokārt divu iemeslu dēļ — tie vāji sagatavo klientus patstāvīgai dzīvei sabiedrībā, bet pašvaldības no VSAC nesaņem informāciju par klientam nepieciešamajiem turpmākajiem sociālā atbalsta pakalpojumiem.

— Latvijā pirmo reizi tiks atzīmēta Starptautiskā suņu-pavadoņu diena. Katru gadu aprīļa pēdējā trešdienā šo dienu aicina svinēt Starptautiskā Suņu-pavadoņu federācija, un šogad šim aicinājumam atsaukusies pirms gada Latvijā dibinātā Servisa suņu biedrība Teodors.

Sadarbībā ar Latvijas Neredzīgo biedrību un Strazdumuižas internātvidusskolu trešdien, 30. aprīlī, pl.10 skolas sporta laukumā (Juglas iela 14a, Rīga) būs iespēja iepazīties ar suņu-pavadoņu darbu, samīļot suņus-terapeitus un piedalīties interesantās aktivitātēs.

— Paraolimpiskā sporta diena notiks 17. maijā sporta centrā «Ķeizarmežs», Ezermalas ielā 30, Rīgā. Pieteikties līdz 9. maijam pl. 16 var trīs dažādos veidos:
1. Pieteikuma formu var aizpildīt elektroniski http://www.lpkomiteja.lv/lpk/17-05-2014-paralimpiska-sporta-diena-rigas-pilseta-pieteikuma-forma/


2. Aizpildīt pieteikuma formu, kas pievienota Nolikumam, un nosūtīt to uz e-pasta adresi ulmane.inese@inbox.lv.


3. Vai zvanot pa tālruni 67809433 vai 20363331 (Tele2) darbadienās.

Vairāk informācijas mājaslapā www.lpkomiteja.lv

— Rīgas domes Personu ar invaliditāti NVO konsultatīvā padome lūgusi Nacionālo elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomi arī turpmāk nodrošināt LTV pārraides «Kopā» finansēšanu no valsts budžeta līdzekļiem.

— Biedrība «Latvijas Kustība par neatkarīgu dzīvi» izveidota 2009. gadā un tās valde atrodas Vācijā. Biedri ir gan personas ar invaliditāti, gan arī sociālo pakalpojumu sniedzēji, puse biedru ir rīdzinieki. Biedrības darbības virzieni — interešu aizstāvība, sabiedrības izglītošana, personu vajadzībām atbilstošu, inovatīvu pakalpojumu attīstība, atbalsts cilvēkiem ar funkcionāliem traucējumiem un viņu ģimenēm. Panākts, ka bērniem ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijās tiek nodrošināta apmācība, izstrādāta metodoloģija dzīves kvalitātes novērtēšanai sociālo pakalpojumu sniedzēju institūcijās, pieredze pētījumu veikšanā. Biedrība ir iekļauta 19 valstu skaitā, kas var veikt apmācību un kvalifikācijas novērtēšanu atbilstībai darbam Eiropas pakalpojumu sniedzēju institūcijās. Latvijā šāda apmācības programma jau īstenota Siguldā. Biedrība ir atvērta sadarbībai ar citām invalīdu NVO.