Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

Sadarbosies vides pieejamības prasību nodrošināšanai Rīgā

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2014 / Nr. 4 - 2014

Sadarbosies vides pieejamības prasību nodrošināšanai Rīgā
Kasjauns.lv

Personu ar invaliditāti nevalstisko organizāciju konsultatīvā padome, kuru vada Sociālo jautājumu komitejas priekšsēdētāja Olga Veidiņa, vienojās par sadarbību ar Rīgas pilsētas būvvaldi, lai tiktu ievērotas vides pieejamības prasības jaunceļamajās un renovējamajās publiskajās ēkās jau to projektēšanas stadijā.

O. Veidiņa atzīmēja, ka ciešāka sadarbība nepieciešama arī ar pilsētas izpilddirektoru un nozaru departamentiem: «Visām domes institūcijām, kuras ik dienu saskaras ar vides organizēšanas jautājumiem, jāņem vērā, ka šo vidi izmanto arī cilvēki ar īpašām vajadzībām, tāpēc nepieciešams kopīgs skatījums. Un runa nav tikai par invalīdiem, bet arī senioriem, mātēm ar bērnu ratiņiem, cilvēkiem ar funkcionāliem traucējumiem. Mēs plānojam organizēt apaļo galdu, lai pārrunātu un apkopotu visus priekšlikumus, sastādītu vajadzību sarakstu un izrunātu, ko Rīgas Dome var darīt vides pieejamības jautājumu risināšanā esošo finanšu līdzekļu ietvaros. Piemēram, stingrāk kontrolējot vasaras kafejnīcu izvietojumu uz ietvēm, lai cilvēki riteņkrēslos varētu tikt garām šīm kafejnīcām. Jāizlemj arī, vai ir nepieciešamība pēc stratēģiskā plānošanas dokumenta vienotu vides pieejamības prasību nodrošināšanai Rīgas pašvaldībā. Attīstītajā pasaulē cilvēki ar īpašām vajadzībām arī bauda īpašu attieksmi, un tur mums vēl ir daudz, ko mācīties. Esmu pateicīga Invalīdu un viņu draugu apvienībai «Apeirons», kura apņēmās apkopot labās prakses piemērus gan pasaulē, gan tepat Latvijā, un esmu priecīga, ka Rīgā tagad ir viesnīcas, kas var apkalpot prāvu skaitu cilvēku riteņkrēslos.»

Padomes locekļi tika iepazīstināti ar Labklājības departamenta instrukciju «Kārtība, kādā tiek izskatīti pieprasījumi un piešķirts finansējums no kārtējā gada budžeta programmas «Sadarbība ar nevalstiskajām organizācijām»».

Ar to iespējams iepazīties arī departamenta mājaslapā: http://www.ld.riga.lv/finansejuma-pieprasijumi.html.

Ik gadu notiek ne mazāk kā četras padomes sēdes, kurās tiek izskatīti personām ar invaliditāti Rīgā aktuāli jautājumi: par sabiedrisko transportu, vides pieejamību, iespējamiem atvieglojumiem, kā arī jautājumi, kas saistīti ar personu ar invaliditāti dzīves kvalitātes uzlabošanu. Padomes sastāvā darbojas Sociālo jautājumu komitejas priekšsēdētāja, Labklājības departamenta direktore un Sociālās pārvaldes priekšnieks, kā arī 27 padomē iesaistījušos NVO vadītāji vai deleģēti pārstāvji.

Padomē tagad uzņemta arī biedrība «PINS», kas sniedz pakalpojumus cilvēkiem ar garīga rakstura traucējumiem.

Nākamā padomes sēde plānota jūnija sākumā, kad pēc padomes biedru ieteikuma tiks skatīti jautājumi par invalīdu dzīvi pansionātos un par bērnu sagatavošanu skolai, tāpat tiek gaidīti ieteikumi no NVO par aplūkojamām tēmām.