Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

Būt īstajā laikā un īstajā vietā

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2014 / Nr. 5 - 2014

Būt īstajā laikā un īstajā vietā
Inese Vanaga, Strazdumuižas drāmas un dzejas teātra režisore

Jau vairākus gadus Strazdumuižas kluba drāmas un dzejas teātris no darbošanās savā ierastajā vidē Strazdumuižā ir iegājis Rīgas amatierteātru apritē. Vienmēr ar aizrautību esam gatavojuši un spēlējuši ikvienu teātra repertuārā esošu izrādi, tomēr Gunāra Priedes lugas «Udmurtijas vijolīte» iestudējums mūsu teātra dzīvē izvērties īpašs.

Jau 2012. gadā, piedaloties Rīgas amatierteātru festivālā «Rīga spēlē teātri 2012», kad festivālam pieteicām pirmā cēliena lasījumu Krišjāņa Barona muzejā, publika tika ieintriģēta un ar nepacietību gaidīja visas izrādes sagatavošanu. 2013. gadā nākamajā «Rīga spēlē teātri» festivālā teātris saņēma atzinību par veiksmīgu latviešu oriģināldramaturģijas iestudējumu, bet aktrise Dzintra Elliņa — atzinību par Aurēlijas lomas atveidojumu.

Arī pērnā gada augustā festivālā «Spēlmaņu svētki — Dikļi 2013» saņēmām divus titulus: Labākā festivāla izrāde un Labākā festivāla aktrise (Agnese Elliņa par Zintas lomu).

Izrādē gan piedalās tikai daļa kolektīva: Agnese Elliņa, Dzintra Elliņa, Ineta Loginova un Raivis Elliņš, tomēr šī izrāde ieies kolektīva vēsturē kā līdz šim visvairāk laurus plūkusī izrāde.

Iepriekšējo nopelnu spārnoti un citu režisoru uzmundrināti, šogad pirmo reizi pieteicām savu dalību Latvijas amatierteātru skatei «Gada izrāde 2013» , kas norisinājās no janvāra līdz martam. Skate notiek katru gadu, to rīko Latvijas Nacionālais kultūras centrs, un izrādes vērtē kompetenta teātra žūrija. Kopumā skatē piedalījās 73 amatieru teātru iestudējumi no visas Latvijas.

Paralēli Rīgas Iļģuciema kultūras centra amatieru teātris «Piektais tramvajs» mūs uzaicināja piedalīties Amatieru teātru festivālā, kas veltīts latviešu režisora, dramaturga, rakstnieka, aktiera un aktiermākslas pedagoga Ārija Geikina piemiņai. Ielūgumu ar prieku pieņēmām, un 2. martā vienlaicīgi spēlējām savu «Udmurtijas vijolīti» gan skates, gan festivāla ietvaros.

Pēc katras izrādes žūrija aicināja uz īsām pārrunām izrādes režisoru, lai izteiktu savu vērtējumu, kritiku un ieteikumus. Atzinīgus vārdus saņēmām gan par lugas izvēli, gan aktieru spēli, bet režisora Arņa Ozola jaukā piebilde: «Pazīstot Gunāru Priedi, varu teikt, ka viņam izrāde būtu patikusi!» — sildīja mūsu sirdis.

Katrai skatei, protams, ir iegūto punktu skaits un novērtējums. Liels bija mūsu prieks un pārsteigums, kad 1. aprīlī uzzinājām, ka esam viens no diviem Rīgas amatierteātriem, kurš skatē ieguvis 1. pakāpi ar vērtējumu «Teicami»!

Runājot par skates dalībniekiem, vietā būs atkāpe no nopietnā stāsta, anekdote iz teātra dzīves:

— Kurš, jūsuprāt, pašreiz ir populārākais aktieris jūsu teātrī? — teātra aktierim vaicā žurnālists.

— Tādi mēs esam vairāki, — pieticīgi atbild aktieris.

Un tomēr Strazdumuižas teātrī ir kāda ļoti īpaša aktrise — Dzintra Elliņa, kura jau otro reizi tika izcelta un saņēma diplomu par veiksmīgu Aurēlijas lomas atveidojumu G. Priedes lugas «Udmurtijas vijolīte» iestudējumā. Esam priecīgi un lepni, ka Dzintras talants un ieguldītais darbs ir pamanīts un novērtēts!

Ir atnācis pavasaris, tuvojas vasara — brīvlaiku un atvaļinājumu laiks, taču Strazdumuižas teātrim arī turpmākie mēneši solās būt noslogoti.

27. aprīlī kopā ar Rīgas Latviešu biedrības jaukto kori un Ērgļu jaukto kori posāmies uz Brakiem, lai kopīgi nospēlētu Rūdolfa Blaumaņa dziesmu spēli «Īsa pamācība mīlēšanā».

Jūlijā gatavojamies XIII Latvijas amatierteātru salidojumam Ventspilī, bet augustā mūs gaida Dikļos ikgadējos «Spēlmaņu svētkos».

Mēs, Strazdumuižas teātra aktieri un režisore, vēlam saviem skatītājiem saulainu un piedzīvojumiem bagātu vasaru! Un aicinām uz tikšanos jau nākamajā sezonā, kad plānojam nodot skatītāju vērtējumam Ādolfa Alunāna dziesmu spēli «Pašu audzināts».

— Cik gara ir šī izrāde?

— Kā, nu, kuro reizi. Dažreiz divas stundas, citreiz mazāk, jo mēs spēlējam līdz pēdējam skatītājam...