Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

«Labās pieredzes skolas» starptautiskā konference

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2014 / Nr. 5 - 2014

«Labās pieredzes skolas» starptautiskā konference
Sarma Freiberga

Jau trešo gadu reizē ar Integratīvā mākslas festivāla «Nāc līdzās! Lielkoncertu» notiek fonda organizētā konference «Labās pieredzes skola».

Tās tēma — cilvēku ar īpašām vajadzībām iespējas iekļauties sabiedrībā.

Mērķis — parādīt cilvēku ar īpašām vajadzībām līdzdalības iespējas sociālajās un kultūras aktivitātēs.

Konferences dalībnieki bija pedagogi, vecāki un cilvēki, kas diendienā rūpējas par cilvēku ar īpašām vajadzībām attīstību un veicina pilsoniskas sabiedrības attīstību.

Konferencē ar prezentācijām uzstājās cilvēki, kuri savā ikdienā strādā ar bērniem vai jauniešiem ar īpašām vajadzībām un spējuši rast jaunus, pozitīvus risinājumus. Uzstājās viesi no Igaunijas NVO un DAC «Tugiliisu» un pārstāvis no Norvēģijas organizācijas «Dissimilis Education Centre for Performing Arts».

Atklājot konferenci, dalībniekus ar muzikālu priekšnesumu sveica mūsu festivāla laureātes — jaunās saksofonistes Līva Paleja un Elīza Kupruka no Strazdumuižas internātvidusskolas.

Jāsaka, šogad mums bija izdevies sapulcināt ļoti labus pedagogus, kas vēlējās dalīties pieredzē, jo visas prezentācijas bija saistošas un interesantas.

Daudz jaunu atklāsmju deva Rīgas 1. speciālās internātpamatskolas skolotāju stāsts par iPad pielietojumu mācību procesā un dažādu attēlu, zīmju, simbolu WIDGIT izmantošanu.

Daudz jautājumu tika uzdots Līvas un Amandas mammām, kas dalījās savā kā vecāku pieredzē. Viņas stāstīja par to, kas notiek ģimenē tai brīdī, kad tajā ienāk neredzīgs bērniņš, kā tas izmaina daudzas lietas ģimenes sadzīvē.

Savdabīgs skatījums un vēstījums saistībā ar izglītības sistēmu un kā tajā motivēt bērnus mācīties bija pausts alternatīvās skolas «99 balti zirgi» direktora Ojāra Rodes prezentācijā.

Konferences noslēgumā režisore Aija Treimane ļoti interesanti pasniedza režijas ābeci — kas būtu jāievēro, veidojot jebkuru priekšnesumu skolā, centrā vai uz lielās skatuves.

Igaunijas kolēģi stāstīja gan par DAC ikdienas dzīvi, gan par to, ka izdod speciālu žurnālu personām ar garīgu atpalicību. Savukārt, Norvēģijas pārstāvis stāstīja, kā viņa valstī pirms 30 gadiem tapa organizācija «Dissimillis», kurai šodien patronese ir Norvēģijas princese.

Programmas prezentācijas variet noskatīties fonda mājaslapā:

www.naclidzas.lv/projekti.