Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

Pieredzes apmaiņas seminārs Polijā

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2014 / Nr. 5 - 2014

Pieredzes apmaiņas seminārs Polijā
Kitija Okate-Vatjkoviča, LNB Rehabilitācijas centrs

Aprīļa otrajā trešdienā pārstāvji no LNB un Rehabilitācijas centra devās pieredzes apmaiņas braucienā uz Poliju. Tur galvaspilsētā Varšavā norisinājās trīs dienu seminārs «Mācību process neredzīgiem un vājredzīgiem cilvēkiem neformālās un ikdienas mācīšanās (informālās) izglītības kontekstā». Tas bija viens no pieciem pieredzes apmaiņas semināriem, kuri saskaņā ar projektu «Pieredze pieaugušo izglītībā Eiropā neredzīgiem vai vājredzīgiem cilvēkiem» ir plānoti piecās valstīs: Polijā, Čehijā, Itālijā, Spānijā un Latvijā.

Semināra laikā katras valsts pārstāvji dalījās pieredzē un tajā, cik attīstīta ir neformālā un informālā izglītība viņu valstī un kā notiek neredzīgu un vājredzīgu cilvēku iekļaušana sabiedrībā un kultūras dzīvē. Tika stāstīts par to, kādas iespējas un apmācību programmas tiek piedāvātas cilvēkiem ar redzes traucējumiem un kā cilvēki tiek informēti par šo iespēju izmantošanu.

Semināra ietvaros dalībnieki apmeklēja Polijas Neredzīgo biedrību un Nacionālo Mākslas galeriju, kurā tika demonstrēta audiāla ekspozīcijas apskate gida pavadībā. Bija iespēja arī apskatīt un iepazīt Polijas galvaspilsētu Varšavu.

Polijā kopš 2005. gada darbojas organizācija «Trakt» (tulk. — ceļš). Tās galvenie mērķi ir attīstīt vides un informācijas pieejamību un panākt neredzīgu un vājredzīgu cilvēku iekļaušanu sabiedrībā.

Organizācija izdevusi vairākas praktiskas grāmatas par to, kā risināt aktuālās neredzīgu un vājredzīgu cilvēku problēmas, kā sagatavot bērnu Braila raksta apmācībai un citas. Tāpat ir izstrādātas taktilās ģeogrāfiskās kartes, kuru vidū ir ES valstu, Polijas un Varšavas kartes. Lielākajās pilsētās Polijā ir iespēja apmeklēt kino un teātra izrādes, kuras var vērot ar audiālo paskaidrojumu. Tās ir speciālas audio ierīces ar austiņām, kurās tiek atskaņots detalizēts stāstījums par vizuālo jeb uz skatuves notiekošo.

Likums nosaka, ka 10% televīzijas pārraižu jābūt ar audiālo paskaidrojumu, tāpēc arī digitālās televīzijas lietotājiem ir iespēja pilnvērtīgāk skatīties filmas un pārraides.

Polijas Nacionālajā mākslas galerijā ZACHETA bieži tiek rīkotas izstādes, kur speciāli apmācīti gidi iepazīstina neredzīgus un vājredzīgus cilvēkus ar izstādes eksponātiem. Šeit detalizētais stāstījums tiek papildināts ar īpaši sagatavotiem taktiliem un reljefiem paraugiem vai detaļām no paša eksponāta, kurus var droši paņemt rokās un iepazīt tā formu, materiālu un būtību.

Čehijā darbojas organizācija SONS ČR, kura kopš 1996. gada pārstāv neredzīgu un vājredzīgu cilvēku intereses. Organizācija piedāvā sociālos un terapeitiskos pakalpojumus, sniedz atbalstu nodarbinātības jautājumos, kā arī iesaista cilvēkus ar redzes traucējumiem dažādās interešu grupās.

Organizācija izstrādājusi vairākus projektus ar mērķi risināt bezdarba un darbā iekārtošanās problēmas. Paralēli darbojas arī tifloserviss un tiflocentrs, kuros tiek piedāvātas atbalsta un apmācību programmas. Šeit var iepazīties ar speciāli pielāgotām tehniskām ierīcēm, iemācīties lietot sarežģītas sadzīves ierīces, kā arī apgūt datorzinības.

Čehijā atrodas arī rehabilitācijas centrs Dēdina (tulk. — ciems), kurš piedāvā sociālās rehabilitācijas un profesionālās apmācības kursus. Vairāku mēnešu garumā ir iespējams iegūt padziļinātas zināšanas par konkrētu amatu, lai pēc kursu pabeigšanas varētu profesionāli šajā amatā strādāt.

Itālijā viena no lielākajām organizācijām, kas specializējas uz neredzīgu un vājredzīgu cilvēku izglītošanu, ir ONLUS. Valstī ir divdesmit skolas, ar kurām šī organizācija sadarbojas un kurām sniedz tehnisko atbalstu skolēniem (arī pieaugušajiem) ar redzes traucējumiem, kuri šajās skolās mācās. Kultūras jomā, piemēram, muzejos, teātros un kino neredzīgiem un vājredzīgiem cilvēkiem ir pieejamas audiālā paskaidrojuma ierīces, kas redzamo jeb notiekošo uz skatuves vai ekrānā pārveido detalizētā audiālā stāstījumā. Brīvajā laikā ikviens var radoši izpausties, apmeklējot dejošanas vai vokālās studijas, dziedot korī vai ansamblī un darbojoties citos aktivitāšu klubos.

Spānijā lielākā organizācija, kas atbalsta neredzīgus un vājredzīgus cilvēkus, saucas ONCE. Sadarbībā ar organizāciju darbojas arī specializētas izglītības institūcijas un izglītības resursu centri. Valstī 98% neredzīgu vai vājredzīgu studentu mācās parastajās izglītības iestādēs.

Organizācijas ONCE mērķis ir veicināt pilnvērtīgu izglītības iegūšanu cilvēkiem ar redzes traucējumiem.

Izglītības resursu centri sniedz psiholoģisko un tehnisko atbalstu studentiem un viņu ģimenēm. Te iespējams saņemt speciāli pielāgotus materiālus gan palielinātā drukā, gan braila rakstā, kā arī tiflotehniku un speciālistu konsultācijas.

Organizācijā ONCE tiek apmācīti arī jaunie speciālisti, kuri pēc apmācību pabeigšanas var strādāt ar neredzīgiem un vājredzīgiem cilvēkiem. Organizācijas nākotnes vīzija un mērķis ir panākt, lai izglītības iestāde ir pielāgota studentam, nevis otrādi.

Nākamais seminārs gaidāms pie mums, Latvijā, no 19. līdz 22. jūnijam, kad varēsim pastāstīt un parādīt, kā mēs esam attīstījušies neformālās un informālās izglītības jomā, kas jau ir sasniegts un ar ko varam lepoties šeit, Latvijā.