Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

Veiksmes stāsts Siguldā

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2014 / Nr. 5 - 2014

Veiksmes stāsts Siguldā
Anita Zvirgzde

Kādu dienu maijā sociālajā vietnē Facebook ievēroju ziņu par to, ka labdarības veikala «Otrā elpa» projektu konkursā ar 434 balsīm piešķirti 800 eiro ģitāru iegādei personām ar invaliditāti. To saņems biedrība «Aicinājums Tev». Klikšķinu uz linku, pēc tam uz nākamo, līdz beidzot varu lasīt par šo projektu un biedrību, par kuru līdz šim nebiju dzirdējusi. Bet vēl jo lielāks bija mans izbrīns, kad pēc mirkļa, zvanot uz projektā norādīto numuru, atklājās, ka biedrības vadītāja ir 2. grupas redzes invalīde!

Aicinājums ne tikai sev

Jau vēla pēcpusdiena. Normāli cilvēki darbadienu jau beiguši. Tikai Mārīte Rozentāle vēl iegrimusi projektos un visai nevaļīgi telefonsarunā atbild uz maniem jautājumiem. Kad nosaucu organizāciju, kuru pārstāvu, Mārīte smaidot atceras senos laikus, kad pati vēl kā nevarīga un vāja esot pieteikusies LNB Rehabilitācijas centrā uz mācībām. Esot bijusi cerība, ka varbūt to neredzēšanu varētu pieveikt. Stāstos viņa atceras pirmo datorskolotāju Māru Heneli, arī Pēteri Locānu un pinēju Hariju Reinvaldu. Īpaša vieta atmiņās esot toreizējam centra direktoram Valdim Stilvem, kurš iedrošinājis viņu pēc mācībām likt lietā savas zināšanas un dibināt biedrību.

2003. gadā Mārīte savā pilsētā Siguldā nodibina biedrību «Aicinājums Tev», tad iestājas augstskolā «Attīstība» un ar laiku iegūst otrā līmeņa profesionālo sociālā darbinieka izglītību.

Šodien, kad biedrībai jau 11 gadu, Mārīte var lepoties ar lielāko invalīdu biedrību Siguldas novadā, kas apvieno cilvēkus ar dažādām invaliditātēm, viņu ģimenes locekļus, draugus un atbalstītājus.

Biedrība palīdz visiem

Šodien biedrība «Aicinājums Tev» sniedz Siguldas pašvaldības apmaksātus sociālos pakalpojumus 17 personām (lai gan apkalpo 28 personas), kā arī piesaista Eiropas naudu savu projektu realizēšanai. Nodarbības tiek organizētas sociālo iemaņu apguvē, datorapmācībā, dziedāšanā, teātra, deju un kustību terapijā, kā arī veselības mācībā.

Siguldieši esot īpaši iemīļojuši radošās darbnīcas, kurās varot gan zīmēt, mācīties aust un šūt, gan pīt no klūdziņām brīnumu lietas. Arī ādas apstrādes un mājturības prasmes tiek īpaši apgūtas. Un savs psihologs arī viņiem esot, kas prot palīdzēt tām ģimenēm, kurās dzīvo cilvēks ar īpašām vajadzībām.

Mārīte lepojas, ka no Eiropas fondu naudām esot izdevies atjaunot veco koka ēku, kurā paši mitinās. 2006. gadā esot pirmo reizi iesaistījušies Jaunatnes starptautisko programmu aģentūras programmās, un kopš tā laika gan Siguldas jaunieši brauc apskatīt pasauli, gan biedrībā viesojas ārvalstu jaunieši. Šogad brīvprātīgo darbu pie viņiem strādājot jaunieši no Gruzijas un Itālijas.

Kopš 2005. gada biedrībā darbojas dienas aprūpes centrs «Saulespuķes», kas aprūpē, attīsta un rehabilitē personas ar funkcionāliem traucējumiem. Biedrības mājaslapā uzskaitītas 15 dažādas nodarbības, 2 apmācību programmas un 4 psiholoģiskā atbalsta programmas. Darbojas arī savs sporta klubs «Sigulda», kas dod iespēju cilvēkiem ar invaliditāti aktīvi iesaistīties savas pilsētas sporta pasākumos.

2011. gadā biedrība izveidoja vēl vienu struktūrvienību — Dienas nodarbinātības centru un uz esošo Radošo lietu darbnīcas studiju bāzes izveidoja jaunu sociālo pakalpojumu — specializētās darbnīcas, kas reģistrētas arī LM Sociālo pakalpojumu sniedzēju reģistrā. Klienti apgūstot prasmes pēc individuāli izstrādāta plāna, tiekot nodrošināta ēdināšana un arī transporta pakalpojumi.

Savi dziedāšanas svētki

Mūsu saruna vēlajā pēcpusdienā noslēdzas ar abpusēju vēlmi aizbraukt ciemos un dalīties ar labajiem piemēriem. Mārīte piemin, ka pavisam drīz, jau jūnijā, viņi svinēšot savus septītos dziedāšanas svētkus un viņa priecātos, ja arī no Latvijas Neredzīgo biedrības atbrauktu kāds pašdarbnieku kolektīvs.

Apsolījos šo ziņu nodot tālāk, un atvadījos ar vēlējumu, lai uzvara «Otrās elpas» konkursā nes viņiem prieku caur skanošajām ģitārām un daudz smaidu visiem, par kuriem viņi rūpējas Siguldas pusē!

Dziedāšanas svētki notiks 12. jūnijā pl. 11 Siguldas pagasta kultūras namā Zinātnes ielā 7b, Siguldā.

Kolektīviem pieteikšanās pa e-pastu līdz 2. jūnijam: aicina@inbox.lv.