Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

Norvēģi viesojas Liepājas Neredzīgo biedrībā

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2014 / Nr. 6 - 2014

Norvēģi viesojas Liepājas Neredzīgo biedrībā

No 20. līdz 23. maijam projekta «Esi aktīvs un iesaisties!» ietvaros pieredzes apmaiņas braucienā Liepājas Neredzīgo biedrībā viesojās Norvēģijas Neredzīgo biedrības deviņi viesi no Rogaland un Kristiansand apgabala. Vizītes mērķis bija sniegt priekšlikumus Ziemupē veidojamā rehabilitācijas un izziņas centra lauku vidē «Dvēseles veldzes dārzs» sajūtu parka veidošanai un iepazīties ar biedrības darbu, jau paveiktajiem un plānotajiem darbiem, kā arī dalīties pieredzē, kas varētu noderēt mums Liepājā un Latvijā kopumā.

Vizītes laikā Norvēģu viesus aizvedām iepazīstināt ar mūsu «Dvēseles Veldzes dārzu», kura labiekārtošanā atbalstu var sniegt jebkurš Liepājas iedzīvotājs. Mūsu viesi bija patīkami pārsteigti par jau paveiktajiem darbiem un mūsu iecerēm, par to, ka nākotnē rehabilitācijas iespējas būs pieejamas daudziem cilvēkiem ar invaliditāti, izbaudot lauku vidi un pašaudzētus lauku labumus. Bet šobrīd arī paši cilvēki ar invaliditāti savu iespēju robežās var palīdzēt veidot šo rehabilitācijas centru. Labprāt uzklausījām ieteikumus un ierosinājumus mūsu ieceres pilnveidošanai.

Kad 2004. gadā vizītes laikā Norvēģijas Neredzīgo biedrībā mēs iepazināmies ar Universālo Dizainu un šo ideju atvedām uz Liepāju, ar prieku rādījām Universālā Dizaina elementus pašu biedrībā (krāsu kontrastus, vadlīnijas uz ielām un biedrības telpās) un arī pilsētā.

Viesi iepazinās ar mūsu rokdarbu nodarbībām, kuru laikā bija iespēja vērot dažādu darbu pagatavošanu — zīda šalles apgleznošana, mezglošanas nodarbība, floristikas darbu pagatavošana, dažādu pītu priekšmetu pīšana u.c. Viesi bija pārsteigti par nodarbību dažādību un cilvēku vēlmi iesaistīties.

Labprāt dažas no nodarbībām viņi vēlējās iedzīvināt arī savās biedrībās Norvēģijā (klūgu pīšanas un mūzikas terapijas nodarbības). Neredzīgo biedrības biedri sniedza muzikālu priekšnesumu viesiem.

Lai viesus iepazīstinātu ar Liepājas skaistajām vietām, bijām noorganizējuši ekskursiju pa pilsētu, kuru vadīja mūsu biedrības biedrs un šobrīd vienīgais neredzīgais gids Liepājā Artūrs Līvmanis. Artūrs iepazīstināja ar Liepājas centru, sākot no Rožu laukuma, kur viņš pastāstīja par Liepājas pilsētas vēsturi un par to, kā radies Rožu laukums. Viesi bija pārsteigti, kad, aplūkojot uz rožu dobes apmales sadraudzības pilsētu zīmes, ieraudzīja arī Norvēģijas pilsētas zīmi. Tālāk maršruts veda pa Zivju ielu, uz mūsu mūziķu Slavas aleju, kurā bija iespēja samērot savu plaukstu ar mūziķu plaukstas atlējumu bronzā. Maršruta turpinājumā gids aizveda ekskursantus pie taktilās kartes, kur bija iespēja ar rokām izsekot maršrutam, pa kuru tika vesti. Pēc tam viesi devās uz Kūrmājas prospektu, kur viņiem bija iespēja aplūkot Liepājas pilsētas himnas tēlus. Visinteresantākais norvēģiem šķita telefonists, kurš sēž augstu stabā.

Tā kā Norvēģu viesu vidū bija cilvēki ar redzes traucējumiem, tad mums bija svarīgi uzzināt viņu domas par mūsu pilsētas vides, informācijas un pakalpojumu pieejamību. Mūsu ekskursija noslēdzās pludmalē pie glābšanas stacijas, iepazīstinot viesus ar peldēšanās moduli cilvēkiem ar invaliditāti. Lielu prieku un daudz labu vārdu dzirdējām par mūsu pludmali, smalkajām pludmales smiltīm, kādas Norvēģijā neesot, un silto jūras ūdeni. Tieši jūras valdzinājums un pilsētvides pieejamība bija vislielākais rosinājums, lai mūsu viesi kādreiz atkal atgrieztos Liepājā.

Vizītes noslēgumā devāmies uz Rīgu, uz Latvijas Neredzīgo biedrības Centrālās valdes māju, lai viesus iepazīstinātu ar LNB darbību visā Latvijā. Ciemošanās laikā viesi guva priekšstatu par izglītības iespējām bērniem ar redzes traucējumiem, par rehabilitācijas pakalpojumu saņemšanas iespējām gan Rīgā, gan citās teritoriālajās organizācijas visā Latvijā, kā arī par dažādām sporta un atpūtas aktivitātēm.

Lai arī dažādu pakalpojumu un rehabilitācijas iespēju saņemšana cilvēkiem ar redzes traucējumiem Latvijā atšķiras no Norvēģijas pieredzes, tomēr varam būt priecīgi par paveiktajiem darbiem un nākotnes iecerēm, ar kurām varējām iepazīstināt savus viesus.

Paldies varam teikt par atvesto tiflotehniku, kas tik ļoti ir nepieciešama mūsu biedrības biedriem! Paldies sakām par labajiem vārdiem un ierosinājumiem, kas palīdzēs turpmākajā darbā, lai padarītu mūsu pilsētu pieejamu ikvienam cilvēkam.