Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

Ieskaņotās audiogrāmatas 2014. gada 2. ceturksnis

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2014 / Nr. 7 - 2014

Nodaļa — Latvijas Neredzīgo bibliotēka


Ieskaņotās audiogrāmatas 2014. gada 2. ceturksnis
Dzintra Isajeva, LNerB bibliogrāfe

Latviešu literatūra

Avotiņa D. DZĒRVJU SVĒTĪBA. Romāns. «Ja cilvēks savu mūžu varētu tā vienā un tajā pašā ritmā nodzīvot, kā mainās gadalaiki, — zinot, kas nāks pēc katras pagājušās dienas, pēc pagājušā gada, pēc... Bet nabaga cilvēks, lai cik gudrs būtu, lai kādā skolā gājis, nezina pat to, kas viņu sagaida jau nākamajā mirklī. Cilvēks dzīvo ar cerību un ticību, ka ikviens nākamais mirklis un visa viņa dzīve būs gaismas apstarota.» Vai gaismas apstarota būs arī mazās meitenītes dzīve, kura nāk pasaulē populārās rakstnieces Dainas Avotiņas jaunā romāna pirmajās lappusēs? Vai Liļļukam izdosies stāties pretī gan laikmeta griežu, gan ļaunu cilvēku, gan pašas vājuma sagādātajiem likteņa pavērsieniem? Skaudrs, bet patiesas cilvēku un dzimtās zemes mīlestības caurstrāvots dzīvesstāsts, kura pamatā ir reālu ļaužu likteņi. Lasa I. Martinsone. Skan. ilg. 8 st. 1 min.

Avotiņa D. JŪLIJA. Romāns. Dainas Avotiņas romānā «Jūlija» turpinās rakstnieces populārās grāmatas «Kad lausks cērt» varoņu gaitas uz 20. gadsimta vidus vēsturisko notikumu fona. «Rimežu» saimniece Jūlija ir zaudējusi vīru Rihardu, un šajā traģiskajā brīdī spēku turpināt dzīvot un strādāt dod tikai atbildība par bērniem un saimniecību. Jūlijai palīdz lielais akmens ezermalā zem vītola, gājputnu balsis virs galvas, naktsvijoļu smarža un, protams, mīļotā vīra velis, kuru viņa jūt sev līdzās visās ikdienas gaitās. Lasa A. Zariņa.10 st. 12 min.

Bauere I. LĪDZ SEPTĪTAJAI PAAUDZEI. Romāns. Aiz-raujošs stāsts, kas paņem savā varā jau no pirmās lappuses un kurā meistarīgi savijas darbība mūsdienās ar seniem notikumiem 18. gadsimtā. Romāns vēsta par kādas dzimtas likteņa līkločiem līdz pat septītajai paaudzei, par mīlestību, ciešanām un cilvēciskām kaislībām, kas liek iedegties neprātīgā naidā… Lasa I. Veipa. 9 st. 59 min.

Judina D. TASE MELNAS KAFIJAS. Romāns. Kas notiek, kad smalkas dzimšanas dienas ballītes saimnieks nākamajā rītā savā viesnīcas istabā tiek atrasts miris? Pasākumu rīkojusi Annas Elizabetes svētku aģentūra. Aizdomas krīt uz visiem. Lasa A. Jākobsone. 8 st. 30 min.

Pūce K. PŪCESBĒRNA PATIESIE PIEDZĪVOJUMI PA-DOMIJĀ. Atmiņu stāsts. Autors savas bērnības atmiņas uzrakstījis kā aizraujošu dēku stāstu, kurā bērna acīm skatītas skarbās padomju laika dzīves realitātes. Grāmatā bērna uztveres tiešums un naivitāte brīnišķīgi savijas ar pieauguša stāstnieka asredzīgu ironiju. Lasa Z. Bičevska. 5 st. 56 min.

Zālīte M. PIECI PIRKSTI. Romāns. M.Zālītes romāns ir autobiogrāfiska bērnības atmiņu grāmata, kurā autore tēlo atgriešanos kopā ar ģimeni mājās no Sibīrijas 20. gadsimta 50.gadu otrajā pusē un dzīvi Latvijā 50. — 60. gadu mijā. Grāmatas centrālā ass ir piecgadīgās Lauras un viņas vecāku — 1941. gada jūnijā izsūtīto bērnu — traumatiskā pieredze, kas tik daudzus gadu desmitus ģimenes iekšienē glabāta un klusēta. Ar bērna acīm skaudrums vēl satriecošāks - nepārejošas bailes no bada, bailes no vēlreizējas izsūtīšanas. Lasa A. Zariņa. 9 st. 54 min.

Amerikāņu literatūra

Brauns D. INFERNO. Romāns. Hārvardas simboloģijas profesors Roberts Lengdons nakts vidū pamostas slimnīcā. Viņš nezina, kā šeit nokļuvis un no kurienes radies šaušalīgais priekšmets, ko ārsti atraduši noslēptu viņa drēbēs. Drīz vien Lengdona pasaule pārvēršas haosā. Viņš metas bēgt pa Florenci kopā ar stoisku, jaunu sievieti Sjēnu Bruksu, kuras prasmīgā rīcība paglābj abus no nāves. Joņojot cauri tādām pārlaicīgām vietām kā Vecā pils, Boboli dārzi un Doms, Lengdons un Bruksa atklāj slepenu eju un senu noslēpumu tīklu, kā arī jaunu, biedējošu zinātnes paradigmu, ko var izmantot, lai ievērojami uzlabotu cilvēku dzīvi uz zemes... vai arī to iznīcinātu. Lasa I. Berga, Z. Bičevska. 19 st. 45 min.

Angļu literatūra

Grills B. DUBĻI, SVIEDRI UN ASARAS: BĒRA GRILLA AUTOBIOGRĀFIJA. Bērs Grills ir cilvēks, kas vienmēr ir tiecies pēc piedzīvojumiem. Bēru pazīst un apbrīno miljoniem ļaužu, viņš ir pasaulslavenu televīzijas piedzīvojumu raidījumu (Ultimate Survival, Man vs. Wild, Born Survivor) zvaigzne, vairāku bestselleru autors un Skautu asociācijas vadītājs. Bērs ir izdzīvojis vietās, kuras apmeklēt uzdrošinās tikai daži. Lasa O. Vītoliņa. 11 st. 31 min.

Morels D. SLEPKAVĪBA KĀ MĀKSLA. Romāns. Redkli-fas lielceļa slepkavības 1811. gadā satricināja 19. gad-simta sākuma Angliju. Vainīgais tā arī netika atrasts, un tas raisīja masu paniku visā Londonā. Četrdesmit trīs gadus vēlāk ne mazāk skandalozais rakstnieks, darba «Angļu opija lietotāja grēksūdze» autors Tomass de Kvinsijs atgriežas Londonā. Viņam slavu atnesusi arī bēdīgi slavenā eseja par pagātnes slepkavībām «Spriedumi par slepkavību kā vienu no smalkākajām mākslām». Dažas dienas pēc viņa ierašanās kāda ģimene tiek noslepkavota precīzi pēc senlaiku scenārija. Pēc visa spriežot, kāds izmanto viņa eseju par iedvesmas avotu un plānu. De Kvinsijs pats kļūst par aizdomās turamo. Lasa Z. Bičevska. 11 st. 26 min.

Austrāliešu literatūra

Frīmena K. KAISLE ZEM TASMĀNIJAS DEBESĪM. Romāns. Glāzgova, 1929. gads. Bītijai Blakslendai ir sapņi. Lieli sapņi. Viņa sapņo par dzīvi modes un audumu pasaulē. Tas, par ko Bītija nekad netika sapņojusi, ir situācija, kurā viņa izrādītos stāvoklī no precēta mīļākā īsi pirms savas deviņpadsmitās dzimšanas dienas. Londona, 2009. gads. Emma Blakslenda-Hantere izdzīvoja savu sapni. Kā Londonas baleta primabalerīnai viņai bija viss... līdz brīdim, kad tas tika zaudēts. Ar vairāku gadu desmitu starpību abām sievietēm ir jāatrod spēks, lai pārveidotu savu dzīvi. Bītijas atstātais mantojums aizved Emmu uz Vaildflauerhilu. Vietu, kur sieviete var iemācīties būt viena pietiekoši ilgi, lai saprastu, ko viņa patiesībā vēlas. Lasa L. Tālberga. 13 st. 7 min.

Vācu literatūra

Česko de F. TIBETIETES MĀJA. Romāns. Romāna galvenā varone Dolkara ir arhitekte lielā uzņēmumā Cīrihē. Viņa dzimusi Šveicē, taču Dolkaras vecāki un viņu radinieki ir bēgļi no Tibetas — valsts, kuras vairs nav pasaules kartē. Nejauši uzzinājusi, ka mammas ķermeni klāj briesmīgas rētas, Dolkara nolemj izpētīt savas ģimenes vēsturi. Lhasā vēl joprojām dzīvo Sonamas un Kelsana māsa Lhamo, tāpēc Dolkara nolemj apmeklēt senču dzimteni. Lasa S. Kokorēviča. 20 st. 10 min.

Ieskaņots citur

Latviešu literatūra

Beināre A. RĪGAS DIEVMĀTES KLOSTERIS. «Rīgas Dievmātes klosteris» ir kultūrvēsturisks romāns par XVI gadsimta ticības kariem, par tā laika pašaizliedzīgāko Rīgas Dievmātes klostera mūķeni – Annu Notkenu, kas ar savu enerģiju ārstēja cilvēkus. Mātei Annai bija augsta morāle, izturība, spēja pastāvēt un milzīga uzticība Jēzum Kristum. Latvijas Radio 1999. gada iestudējums. Lasa I. Roga, J. Skanis u. c. 2 st. 40 min.

Eglītis A. BEZKAUNĪGIE VEČI. Trimdas dzīvei veltītā Anšlava Eglīša (1906-1993) luga «Bezkaunīgie veči» tapusi 1968. gadā pēc tāda paša nosaukuma romāna motīviem. Tas ir stāsts par trim latviešu vīriem, kuri savulaik pameta Latviju un ieradās kā spēka pilni cilvēki Kalifornijā, par viņu raksturiem, taisnību un paštaisnību, vaļaspriekiem, attiecībām, konfliktiem, kā arī par to, ko jūt vecā gvarde un kāda ir tās nostāja pret šodienas pasauli... Studijā tiražēts no Latvijas radio teātra ieraksta. Lasa Latvijas teātru aktieri. 2 st. 57 min.

(Turpinājums nākamajā «Rosmē»)