Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

Invalīdu nodarbinātībai kaitē apgrūtināta atlaišana no darba

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2014 / Nr. 7 - 2014

Invalīdu nodarbinātībai kaitē apgrūtināta atlaišana no darba

Apgrūtināta atlaišana no darba gadījumā, ja cilvēks ar invaliditāti neveic savus darba pienākumus, veic tos nekvalitatīvi vai citādi pārkāpj darba noteikumus, ir viens no būtiskākajiem faktoriem, kas attur uzņēmējus biežāk pieņemt darbā invalīdus, noskaidrots kampaņas «Novērtē to, kas Tev ir!» ietvaros veiktā darba devēju aptaujā.

Lielākā daļa aptaujāto uzņēmēju atbalsta invalīdu nodarbināšanu un uzskata, ka tas ir labs piemērs sabiedrības solidaritātei. Tāpat divas trešdaļas aptaujāto ar pieredzi personu ar invaliditāti nodarbināšanā apgalvo, ka invaliditāte būtiski neietekmē darbinieka sniegumu, tomēr kā problēmu min apgrūtinātu atlaišanas procesu arī tad, ja darbinieks savus pienākumus nespēj veikt vai veic nekvalitatīvi.

Lai situāciju mainītu, kā efektīvu risinājumu, kas veicinātu personu ar invaliditāti pieņemšanu darbā, aptaujātie uzņēmēji min gan izmaiņas Darba likumā, gan finansiālu atbalstu no valsts.

Gan uzņēmumos, kuros patlaban tiek nodarbināti cilvēki ar invaliditāti, gan uzņēmumos, kur personas ar invaliditāti nodarbinātas iepriekš, biežāk norādītais šo personu invaliditātes veids ir nevis kustību traucējumi, bet, piemēram, sirds un asinsvadu slimības, hemofilija, audzēji un citi.

Darbinieks ar invaliditāti darbu visbiežāk ieguvis, atsaucoties uz darba sludinājumu, un lielākajā daļā šo uzņēmumu darbinieks ar invaliditāti ir speciālists, kurš nestrādā fizisku darbu.

Populārākie darba pienākumi šo darbinieku vidū ir darbs ar klientiem, konsultācijas, klientu problēmsituāciju risināšana, darbs grāmatvedībā, ar datu sistēmām un informācijas tehnoloģijām.

Tas noskaidrots pētījumu centra SKDS sadarbībā ar Latvijas Personāla vadīšanas asociāciju veiktajā aptaujā, kas interneta vidē notika no 26. maija līdz 4. jūnijam. Pētījuma iniciators ir Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisija.

Aptaujā piedalījās 108 uzņēmumu personāla vadītāji.