Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

Jaunie pabalsti invalīdiem no 1. jūlija

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2014 / Nr. 7 - 2014

Jaunie pabalsti invalīdiem no 1. jūlija

No 2014. gada 1. jūlija palielinājies valsts sniegtais materiālais atbalsts cilvēkiem ar invaliditāti — gan kopšanas pabalsta apmērs pieaugušajiem, gan valsts sniegtais atbalsts cilvēkiem ar invaliditāti, kuri saņem valsts sociālā nodrošinājuma pabalstu.

Pabalsts cilvēkam ar invaliditāti pēc 18 gadu vecuma, kuram nepieciešama kopšana, ir 213,43 eiro.

Pabalsta apmērs paaugstināsies gandrīz 13 tūkstošiem cilvēku.

Valsts sociālā nodrošinājuma pabalsts cilvēkiem ar I invaliditātes grupu katru mēnesi — 83,24 eiro, II invaliditātes grupu — 76,84 eiro.

Cilvēkiem ar I invaliditātes grupu kopš bērnības — 138,73 eiro, ar II invaliditātes grupu kopš bērnības — 128,06 eiro.

Lai gan kopumā valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta apmērs nav mainīts, cilvēkiem ar I grupas invaliditāti, kuri saņem valsts sociālā nodrošinājuma pabalstu, pabalsta apmēram piemēros koeficientu 1,3. Ar II grupas invaliditāti — koeficientu 1,2, ar III grupas invaliditāti valsts sociālā nodrošinājuma pabalsts paliek līdzšinējā apmērā.

Atgādinām, ka valsts sociālā nodrošinājuma pabalstu piešķir cilvēkam, kuram nav tiesību saņemt valsts pensiju (izņemot apgādnieka zaudējuma pensiju invalīdam) vai apdrošināšanas atlīdzību sakarā ar nelaimes gadījumu darbā vai arodslimību, ja cilvēks atzīts par invalīdu un pārsniedzis 18 gadu vecumu.

Šiem cilvēkiem valsts sociālā nodrošinājuma pabalstu piešķir uz noteikto invaliditātes laiku.