Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

Jaunumi «Rosmes» redakcijā

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2014 / Nr. 7 - 2014

Nodaļa — Redaktores sleja


Jaunumi «Rosmes» redakcijā
Anita Zvirgzde

Beidzot esam izbriduši cauri valsts birokrātijas mežiem, un kopš 8. jūlija pie mums strādā valsts subsidēts cilvēks ar invaliditāti. Tas nozīmē, ka beidzot varam uzsākt «Rosmes» arhīva digitalizēšanas procesu, kas ritēs diezgan raiti uz priekšu, jo no darbavietas aprīkošanas naudiņas esam nopirkuši labu skeneri. Latvijas Nacionālā bibliotēka, kurai ir vislielākā pieredze un tehniskās iespējas, labprāt sadarbosies ar mums un palīdzēs ar ieskanēto materiālu apstrādi.

Šis būs abpusēji izdevīgs projekts, jo bibliotēka iegūs savā datubāzē visus žurnāla «Rosme» numurus, mēs — tehnisko apstrādi un datu uzglabāšanu bibliotēkas serverī, kas mums kā NVO nav pa kabatai. Pilotprojekta veidā iziesim cauri visam digitalizēšanas procesam ar 1958. gada «Rosmes» numuriem (rakstāmmašīnas drukā, sliktā kvalitātē) un sapratīsim, kādi uzlabojumi nepieciešami, lai šis process virzītos ātri un kvalitatīvi. Cerams, ar nākamo gadu LNB mājaslapā varēsiet jau lasīt pirmos žurnāla arhīva numurs. Starp citu, ļoti interesanti palasīt LPSR notikumus ar Endzelīna latviešu valodas gramatiku.

Vēl viens jaunums mūsu redakcijā — eksperimentālā kārtā esam izdevuši «Rosmes» jūnija numuru krievu valodā (tikai elektroniski). Tā kā šis bija redakcijas darbinieku ierosinājums, kuru atbalstīja LNB Centrālā valde un kurš tika ierakstīts LNB Attīstības koncepcijā, nopietni ķērāmies pie darba.

Jūnijā pieņēmām darbā (no NVA programmas) Annu Duboviku, kuras pirmā valoda ģimenē ir krievu valoda, bet pati runā un studē latviešu valodā. Esam priecīgi, ka Annas valodu zināšanas ir pietiekamas, lai «Rosmes» tekstus viņa spētu kvalitatīvi pārnest uz krievu valodu! Pagaidām darba apjoms ir pārāk liels, lai viņa viena spētu visus rakstus pārtulkot, bet galvenos mēs noteikti centīsimies izstāstīt krieviski lasošajai auditorijai. Jau tagad jūtam, ka esam tikai ieguvēji, jo lasītāju loks paplašinās un cilvēku skaits, kas ieinteresēti Latvijas Neredzīgo biedrības darbībā, palielinās.

Līdz ar Annas ienākšanu redakcijas kolektīvā esam papildinājuši mūsu atpūtas istabu ar klavierēm. Sen neesam organizējuši kādu «Rosmes» autorvakaru, bet tas tikai tāpēc, ka esam aizņemti ar darbiem. Rudens pusē noteikti atkal aicināsim savus lasītājus un autorus uz muzikālu atpūtas vakaru, lai pie tējas tases pārrunātu jaunumus, padomātu par žurnāla tālāko attīstību, baudītu mūziku un lasītu dzeju.

Bet pagaidām — lai mums visiem izdevusies vasara! Izmantosim dabas sniegto iespēju uzlādēt savas enerģijas baterijas ar pozitīvām emocijām un labām domām.