Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

Konference par cilvēku ar invaliditāti nodarbinātību

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2014 / Nr. 7 - 2014

Konference par cilvēku ar invaliditāti nodarbinātību

Sociālās integrācijas valsts aģentūras (SIVA) koledžā 12. jūnijā norisinājās 7. zinātniski pētnieciskā konference, kurā pasniedzēji, studenti un sabiedrisko organizāciju pārstāvji diskutēja par ekonomiskajiem un psiholoģiskajiem aspektiem cilvēku ar invaliditāti izglītošanā un nodarbinātībā.

«Cilvēku ar invaliditāti nodarbinātība ir sociālās iekļau-šanas un ekonomiskās neatkarības pamatelements. Uzlabojot šo cilvēku nodarbinātības stāvokli, ieguvēji būs ne tikai viņi paši, bet arī darba devēji un sabiedrība kopumā. Tāpat, ņemot vērā prognozējamo darbaspēka nepietiekamību tuvākajos gados, saspringta darba tirgus apstākļos noteikti būs reālas iespējas izmantot darbspējīgo cilvēku ar invaliditāti potenciālu,» konferences atklāšanā atzina SIVA direktore Ilona Jurševska.

Ar nozīmīgākajiem aspektiem ES stratēģijā 2020. gadam cilvēkiem ar invaliditāti konferencē iepazīstināja LCĪVSO SUSTENTO valdes priekšsēdētāja Gunta Anča, kas atzina, ka ES izvirzītie mērķi nodarbinātībā nav sasniedzami bez cilvēku ar invaliditāti integrēšanas darba tirgū, kas jāveicina gan katrā valstī, gan ES kopumā. Svarīgs aspekts ir arī vides pieejamība, kas ES būtu jādefinē kā cilvēktiesības.

Konferences gaitā tika prezentēti referāti par tālmācības studiju mācību metodēm un to piemērotību cilvēkiem ar invaliditāti, studiju e-vidi «Moodle», kas šobrīd tiek izmantota lielākajā daļā augstskolu un koledžu Latvijā, IT tehnoloģiju iespējām studiju procesā, kā arī personāla atlases metodēm ar testu palīdzību. Diskusijās secināts, ka mūsdienu tehnoloģijas un inovatīvas testu metodes ir veiksmīgi integrējamas izglītības programmu apguves procesā, kas var uzlabot izglītības pieejamību cilvēkiem ar invaliditāti, lai pēc tam veiksmīgi iekļautos darba tirgū.

SIVA nodrošina valsts apmaksātu profesionālo reha-bilitāciju personām ar invaliditāti vai prognozējamu invaliditāti, kas ietver profesionālās piemērotības noteikšanu un iespēju apgūt kādu no 15 profesionālās izglītības programmām SIVA koledžā vai Jūrmalas profesionālajā vidusskolā.