Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

Atskats uz nometni «Saredzi veselību un sporto»

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2014 / Nr. 8 - 2014

Nodaļa — Latvijas Neredzīgo biedrībā


Atskats uz nometni «Saredzi veselību un sporto»
Sandra Smona, LNB projektu vadītāja

2014. gada 14. jūlijs iesākās saulains un daudzsološs 30 jauniešiem, kuri bija pieteikušies Jaunatnes Starptautisko programmu aģentūras «Jaunatne darbībā» finansētai LNB nometnei «Saredzi veselību un sporto».

Patīkams bija mūsu pārsteigums, kad ieradās visi jaunieši, jo tomēr iepriekšējo gadu pieredze rāda, ka pēdējā brīdī kādam gadās atteikties no brauciena. Bet vēl lielāks pārsteigums bija, ka ir ieradies vēl viens jaunietis, pareizāk sakot, jauniete, kura tik ļoti vēlējās doties mums līdzi, ka nekas cits neatlika, kā izbrīvēt vietu autobusā un uzņemt jaunkundzi starp pārējiem jauniešiem. Un, es domāju, ka ieguvēji bijām mēs visi — lieliskā un atraktīvā kompānijā varējām doties pretī piedzīvojumiem piecu dienu garumā.

Nometne norisinājās Cēsu rajona viesu mājā «Mežrozes». Dienas pirmajā pusē devām jauniešiem laiku iepazīt un aprast ar teritoriju. Tas noteikti nav mazsvarīgi, lai turpmākajās dienās būtu vieglāk orientēties. Un, tie, kuri ir bijuši šajā viesu mājā, noteikti zina, cik plaša ir apgūstamā teritorija. Pēcpusdienā pēc apgūtajām formalitātēm (iekšējās kārtības noteikumi, Jaunatnes starptautisko programmu aģentūras darbības iepazīšana un izzināšana, u. c.) pie mums ieradās viesis — izcils Latvijas sportists, vairāku paraolimpisko spēļu un pasaules čempionātu laureāts Aigars Apinis un Latvijas ratiņbasketbola izlases spēlētāja Diāna Dadzīte. Abi sportisti ar piedzīvoto centās iedvesmot nometnes dalībniekus jauniem dzīves izaicinājumiem. Sarunas noslēgumā Aigars bija sarūpējis pārsteigumu — atvedis savus lielākos dārgumus — medaļas. Katrs varēja tās paņemt un kaut mirkli sajust to spēcīgo enerģiju, emociju dažādību un piedzīvoto pieredzi.

Otrdienas rīta viesis bija komandu saliedēšanas speciālists Nauris Svika, kurš jau vairākus gadus aktīvi iesaistās nometņu nodarbību plānošanā un realizēšanā. Nauris bija sagatavojis interesantus pārbaudījumus — mēs orientējāmies mežā, mēģinājām iepazīt sevi ar koku palīdzību, pārvarējām sarežģītus šķēršļus un radījām īpašus kustību virknējumus, kas mūs noveda pie mērķa. Kreatīvi un interesanti!

Otrdienas pēcpusdienā jaunieši tika sadalīti pa grupām un tika mācīts kāds deju veids. Pirmā grupa mācījās Dominikāņu Republikas juteklisko pāru deju Bačatu, otrā grupa — latviešu tautas dejas un trešā grupa apvienoja gan karsējdejas, gan lēno valsi. Liels prieks, ka katrs no nometnes dalībniekiem ieguva jaunu pieredzi dejas pasaulē, pat tie, kuri teica, ka dejot nemāk. Mazais vakara deju koncerts izdevās lieliski un neizpalika bez skaļām ovācijām un «Atkārtot!» saucieniem. Turpmāk šīs jauniegūtās deju prasmes jaunieši varēs pielietot arī ikdienā un, iespējams, pārsteigt ne vienu vien.

Nometnes disciplinētākā diena bija trešdiena, jo, formastērpos ģērbti un ar īpašu militāru aprīkojumu ekipēti, ciemos ieradās Nacionālo Bruņoto spēku Zemessardzes 27. kājinieku bataljona darbinieki un pavēra mūsu jauniešiem durvis uz militāro pasauli.

Pēc emocionāla stāstījuma par to, kas ir zemessardze un zemessargs, par Tēvzemes mīlestību un cieņu, nometnes dalībnieki, sadalīti grupās, devās pretī jauniem pārbaudījumiem — ugunskura iekuršana, lai pārdegtu aukla, šķēršļu joslas pievārēšana, naktsmītnes uzstādīšana un āboliņa lapas izveidošana no virves, kur katra lapa nozīmē cerību, ticību, mīlestību un veiksmi.

Vislielākā interese jauniešiem saglabājās pie militārā aprīkojuma kontrolpunkta, kur zemessargi bija atveduši gan bruņu vestes, ķiveres, ūdens blašķes, somas un ieročus (pat kalašņikovus un automātus). Puišu uzmanība bija nozagta. Rosība šajā kontrolpunktā nebeidzās līdz pat pēcpusdienai. Kā mazs bonuss bija izvizināšana armijas mašīnā. Sajūtas ļoti pozitīvas un iedvesmojošas! Par labiem sasniegumiem katra komanda saņēma armijas pārtikas pakas un varēja izbaudīt tās labumus.

Pēc tik aktīvi pavadītas dienas jaunieši bija manāmi saguruši, tādēļ ar izglītojošiem stāstiem un praktiskiem piemēriem nodarbināja pārstāvji no biedrības «Papardes zieds». Galvenā tēma, protams, bija dzimumattiecības un kontracepcija. Ar lielu interesi, jautājumiem un diskusiju tika aizvadītas vēl pāris stundas nometnes nedēļā.

Trešdienas vakarā tika ieplānotas vairākas galda spēles, to skaitā arī šoudauns un dažādas erudīcijas spēles — Uzmini melodiju, Vai gribi būt miljonārs, kā arī bija iespēja izveidot savu ideālo velosipēdu no plastilīna. Daudzus no tiem pat varētu patentēt un uzsākt ražošanu — brīnišķīgas idejas tik talantīgiem jauniešiem!

Ceturtdien mūs apciemoja Elizabete Romanovska no «Ghetto games Family» un stāstīja to, kā gluži vai nereālu ideju pārvērst realitātē, kā atrast motivāciju, noticēt sev un savai idejai, kā uzdrīkstēties un piecelties, kad esi zemu kritis. Nometnes dalībniekiem tika dota iespēja pašiem izteikties par savām sen lolotajām idejām un doti padomi, kā tās labāk realizēt. Kārtējā neatsveramā pieredze nometnes ietvaros!

Lai izdodas visiem entuziastiem! Turēsim īkšķus!

Pēcpusdiena norisinājās sportiskā garā, jo stafešu veidā komandas cīnījās par uzvaru. Tika ripināta bumbiņa ar florbola nūju, nesti baloni uz dvieļa un ola uz karotes (lieki piebilst, ka olas arī plīsa), mests zābaks un citas dullas izdarības. Un ar viesu mājas saimnieka svētību drīkstējām izmantot viņa braucamierīces — bagiju, katamarānu un kvadraciklu.

Tā kā ceturtdienas vakars bija pēdējais nometnes vakars, mūs apciemot bija ieradies mūziķis un Star FM ētera balss Atis Zviedris. Cauri dziesmām Atis dalījās savā dzīves pieredzē, stāstīja par uzdrīkstēšanos un nepadošanos, savukārt, jauniešiem tas bija lielisks atpūtas brīdis, lai sakārtotu domas un pārdomātu nometnes laikā piedzīvoto. Vēlāk Atis atklāja, ka juties ļoti pagodināts būt kopā ar jauniešiem un kaut nedaudz kopā ar viņiem sajust to labo enerģiju, kas visos mīt. Tāpat arī iegūt jaunu pieredzi, un, kas zina, iespējams satikties vēl kādā citā nometnē.

Pēdējā nometnes dienā rīta viešņas bija Anna un Katerina no Rīgas domes Labklājības departamenta, kas novadīja lekciju par veselīgu dzīvesveidu bez atkarībām. Noderīga informācija ikvienam. Meitenes bija patīkami pārsteigtas par to, cik erudīti un zinoši ir jaunieši šajā jomā. Katrs no mums ieguva ko jaunu un noderīgu turpmākajai dzīvei.

Lai nometni oficiāli paziņotu par noslēgušos, mēs izveidojām noslēguma apli, kura laikā ikvienam bija iespēja izteikt savus piedzīvojumus, pārdzīvojumus, atklāsmes un jaunieguvumus. Liels prieks par daudz labiem vārdiem, jo tie tik daudz nozīmē visiem nometnes organizatoriem. Mēs mācīsimies no savām kļūdām, lai pēc gada varētu sanākt kopā un atkal visi uz nedēļu doties pretī piedzīvojumiem.

Paldies visiem, kuri idejai palīdzēja tapt par realitāti! Paldies organizatoru komandai: Svetlanai Sproģei, Natālijai Aprānei, Gatim Grīntālam un Ēvisai Sproģei. Paldies brīvprātīgajiem: Aigaram Apinim, Diānai Dadzītei, Naurim Svikam, Aināram Dreimanim, Jolantai Straumei, Artai Slicai, Paulai Makarovai-Makaronokai, Gatim un Ritai no «Papardes zieda», Elizabetei Romanovskai, Atim Zviedrim, Annai Auziņai, Katerinai Žigai un Latvijas Bruņoto spēku zemessardzes 27. Kājnieku bataljona pārstāvjiem, Ziedonim Mazūram un Laurai Davidavičus.

Un, protams, mīļie jaunieši, jums liels, liels paldies!

Foto: www.lnbiedriba.lv