Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

Pludmales pieejamības komplekss ļauj no jauna atklāt jūru

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2014 / Nr. 8 - 2014

Pludmales pieejamības komplekss ļauj no jauna atklāt jūru

Liepājas pludmalē blakus glābšanas stacijai darbu sācis pērn izveidotais Pludmales pieejamības komplekss cilvēkiem ar īpašām vajadzībām.

«Salīdzinot ar pagājušo gadu, ir daudz vairāk klientu, un arvien vairāk cilvēku ar invaliditāti apmeklē un izmanto šo kompleksu,» stāsta Igors Langfrīds, kurš ikdienā apmeklētājiem palīdz pilnvērtīgi izmantot kompleksa sniegtās iespējas, kā arī cilvēkiem ar kustību un redzes traucējumiem palīdz izbaudīt peldes jūrā.

«Cilvēki nāk dažādu iemeslu dēļ, bet, pirmkārt, tas ir pieejamo moduļu un labierīcību dēļ. Ērti, tīri un pieejams kā vājredzīgiem un neredzīgiem cilvēkiem, tā arī cilvēkiem ar kustību traucējumiem. Tāda arī ir galvenā doma — lai cilvēkiem ar īpašām vajadzībām būtu pieejamas visas nepieciešamās lietas, lai arī viņi var pārģērbties, nomazgāties, izmantot labierīcības, tādējādi kvalitatīvi atpūsties pludmalē un peldēties jūrā,» uzsver Igors.

Viņš Pludmales pieejamības kompleksā strādā jau no tā atvēršanas dienas, kas bija pagājušajā vasarā, un stāsta, ka kompleksā jau izveidojies pastāvīgo apmeklētāju loks, kas uz pludmali un šo kompleksu ierodas regulāri. To skaitā ir ne vien vietējie iedzīvotāji, bet arī kāds kungs no Vācijas, kurš iemīļojis mūsu pludmali un katru vasaru brauc šeit atpūsties. Vācu kungs sirgst ar smagu slimību, un, kā stāsta Igors, viņš pozitīvi novērtējis Liepājas pludmales sniegtās iespējas. Šovasar Pludmales pieejamības kompleksu apmeklējuši arī tūristi no citām valstīm, un visi ir pozitīvi pārsteigti, ka Liepājas pludmalē pieejama šāda infrastruktūra cilvēkiem ar īpašām vajadzībām.

Siltās dienās pludmales kompleksu apmeklē aptuveni desmit cilvēku dienā, savukārt, aukstākās dienās gadās, ka atnāk divi līdz trīs cilvēki. Igors uzsver, ka daudzi vēl aizvien nav informēti, ka šāds komplekss pieejams, un tic, ka tas kļūs arvien populārāks. Turklāt tas ir pieejams arī jaunajām māmiņām, kuras ērti var izmantot mazuļu pārtinamo galdiņu un citus pakalpojumus.

Ārijas kundze ir viena no kompleksa pastāvīgajām apmeklētājām, un viņa neslēpj sajūsmu par to, ka mūsu pludmalē tāds komplekss pieejams.

«Es visiem invalīdiem gribētu ieteikt, lai nebaidās un nāk šeit, jo tā labsajūta, ko dod ūdens, ir neaizvietojama. Es visu savu mūžu ūdeni esmu mīlējusi, un tāpēc es šeit esmu,» pastāstīja Ārijas kundze. 75 gadu vecumā Ārija aktīvi izmanto iespēju un ar Igora palīdzību regulāri dodas peldēties jūrā. Liepājniece stāsta, ka pērn viņai veikta gūžas operācija, tāpēc pati vairs saviem spēkiem nespēj paiet. Šī viņai ir lieliska iespēja atkal baudīt iemīļotās peldes jūrā un, ierodoties pludmalē, viņa no saviem ratiem pārsēžas peldratos. «Es tiešām gribu ieteikt visiem, lai nekautrējas nākt šurp, arī ja pats nevar pakustēt, jo te taču visus aprūpē,» iedrošina liepājniece.

Arī Igors bilst, ka bijis pat gadījums, kad cilvēks pirmo reizi divdesmit gadu laikā ticis līdz jūrai. Viesojoties pludmales kompleksā, uzreiz top skaidrs, ka Igoram un viņa kolēģiem šis nav tikai darbs un savu stundu atsēdēšana darba vietā. Te ikviens var arī vienkārši atnākt un parunāt pēc atpūtas pludmalē un peldēm jūrā, iedzert kafiju vai tēju. Ja sanāk laika, Igors ar apmeklētājiem pat uzspēlē dambreti. Rodas pozitīvs iespaids, ka tur veidojas ne vien tīri tehniski pieejami moduļi, kas, protams, atvieglo dzīvi, bet gan vieta, kur cilvēki viens otru spēj uzmundrināt un iedrošināt.

Pludmales pieejamības komplekss cilvēkiem ar īpašām vajadzībām atvērts katru dienu no pl. 11 līdz 19, visi pieejamie pakalpojumi apmeklētājiem ir bez maksas.

Ikvienu kompleksa apmeklētāju asistents-pavadonis iepazīstinās ar kompleksa darbības principiem un lietošanas kārtību, ja nepieciešams, sniegs palīdzību, izmantojot sanitāros moduļus, tai skaitā ģērbtuvi un labierīcību zonu, uzraudzīs klientu un palīdzēs viņam nokļūt līdz jūrai, klientiem ar kustību traucējumiem palīdzēs peldēt jūrā, izmantojot peldēšanas ratiņkrēslu «J.O.B.» vai «HippoCampe», bet klientus ar redzes traucējumiem uzraudzīs peldes laikā jūrā.

Šovasar ir veikti uzlabojumi, lai arī vājredzīgi un neredzīgi cilvēki varētu droši peldēties. Ir ieviestas jaunas audio aproces vājredzīgiem un neredzīgiem cilvēkiem, kuras izskatās pēc rokas pulksteņa ar speciālu pogu. Nospiežot pogu, krastā atskan signāls, kuru izdzirdot, cilvēks zina, kur atrodas krasts.

Šādas aproces ir 10. Signāls tiek uztverts apmēram 100 m rādiusā. Krastā stāv asistents ar signāla raidītāju.

Šīs aproces 30. jūlijā tika notestētas — ar tām peldējās neredzīgi cilvēki, un tās atzina par ļoti labām.