Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

Talantu cīņas Cēsīs

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2014 / Nr. 8 - 2014

Talantu cīņas Cēsīs
Gunta Bite, Talantu konkursa žūrijas pārstāve

2014. gada Jūlija pēdējās dienas rīts sākās ar bezkaunīgu karstumu, ko nespēja mazināt pat nakts vēsums. Dabas cīņa ar karstumu un svelmes pārliecinošā uzvara šķita negodīga. Līdz pelniem izžuvusī melnzeme un saulē izbalējušās koku lapas brēktin brēca pēc lietus un valgmes.

Tērpusies vieglā vasaras kleitiņā, saulesbrillēs un lietussargu rokās, arī es gaidīju kādu valgumu. To Kristaps Tālbergs LNT ziņās bija solījis dienas otrajā pusē — ar zibeņiem, pērkoniem un visādiem citādiem bārieniem, ko pelnījis karstums. Tomēr, izkāpjot no mašīnas pie Cēsu Audzināšanas iestādes nepilngadīgajiem (AIeN), zilās debesis neliecināja par lietus uzvaru pār svelmi. Cīņa turpinājās. Savukārt, Cēsu AIeN notika pavisam citas cīņas — Talantu cīņas. Tās vērtēt bija ieradusies arī Latvijas Neredzīgo bibliotēka.

Kā ierasts, jaunieši sacentās četrās kategorijās:

1. kategorija — Papīra darbi;

2. kategorija — Rokdarbi;

3. kategorija — Muzikālais izpildījums;

4. kategorija — Skatuves māksla un sports.

Kopā tika vērtēti 23 darbi un priekšnesumi. Visvairāk iepriecināja jauniešu izveidotie darbi ar praktisku pieeju. Daļa darbu bija veidoti konkrētam cilvēkam vai organizācijai. Tā, piemēram, Ainārs, veidojot «Pasaku kalendāru», bija domājis par Latvijas Neredzīgo bibliotēku, kurai to vēlējās uzdāvināt. Unikālais šajā kalendārā bija paša sarakstītās pasakas (daļa no tām tiks publicētas avīzītē «Bazūne», savukārt, pilnībā ar darbu varēs iepazīties bibliotēkas lasītavā) un interesantais gada iedalījums no 2014. gada augusta līdz 2015. gada jūlijam, lai dāvanas saņēmējs varētu kalendāru sākt lietot nekavējoties. Kalendārs 1. kategorijā ieguva II vietu, savukārt, pirmajā ierindojās apmēram 40 cm augsts un 70 cm garš origami stilā veidots motocikls. Tā izveidei četriem puišiem — Aināram, Reinim, Romānam un Artūram — bija jāsaloka ap 10 000 papīra trīsstūrīšu. Apsveicam!

Šogad vislielākie pārsteigumi atklājās Rokdarbu kategorijā, kurā bija izveidoti praktiski lietojami priekšmeti: sienas pulk-stenis un radio, lūgšanu krelles, glezna no sērkociņiem, spēles «Labirints» un «Plusi un mīnusi». Pēdējā piesaistīja manu uzmanību, jo bija veidota no koka ar reljefu spēles galdiņu. Uzreiz bija skaidrs, ka šo spēli, ko redzīgie pieraduši spēlēt, zīmējot uz papīra, varētu spēlēt arī neredzīgie. Spēles autors Edmunds, kurš par darbu ieguva II vietu, ar prieku piekrita bibliotēkai spēli uzdāvināt pēc žūrijas ieteikto papildinājumu pievienošanas.

Pirmo vietu šajā kategorijā ieguva divu puišu — Reiņa un Romāna — darbs «Cēsu pils makets». Tas bija izstrādāts ar īpašu rūpību un izdomu. Pašu aprēķinātais mērogs pēc pils fotogrāfijām, kā arī torņa mākslinieciskais noformējums ar akmentiņiem piešķīra darbam dzīvīgumu.

Neviens talantu konkurss Cēsu AIeN nav iedomājams bez mūzikas. Šoreiz puiši bija sagatavojuši muzikālus priekšnesumus repa stilā. Pirmo vietu ieguva atraktīvais un pārliecinošais Vadims ar dziesmu «Однажды мир прогнется под нас» (tulk. no krievu val. — Reiz pasaule salieksies zem mums), kas tika atskaņota ar dzīvo pavadījumu, kurā basģitāru spēlēja viens no Talantu konkursa vadītājiem — Klāvs.

Savukārt, II vietā ierindojās mums jau pazīstamais Ainārs ar dziesmu «Первое слово» (Pirmais vārds). Kopumā Ainārs konkursā piedalījās ar sešiem darbiem, no kuriem divi ieguva pirmās un divi — otrās vietas.

Tas parāda šī jaunieša radošo talantu, ko jāizkopj un jāattīsta. Tāpēc Latvijas Neredzīgo bibliotēka, pasniedzot Aināram simpātijas balvu ar divām dzejas grāmatām latviešu un krievu valodās, kā arī grāmatas par dažādu projektu veidošanu un realizāciju, novēlēja attīstīt savu talantu un nebaidīties riskēt, radot pašam savu dziesmu. Saņemot balvu, Ainārs bikli ieminējās, ka arī pats šad tad uzrakstot kādas dzejas rindiņas, taču tās nevienam nerādot.

Mēs novēlam Aināram atrast sevī drosmi nākošajā konkursā radīt kaut ko jaunu, savu. Kā teica žūrijas loceklis Rihards Saule no grupas «Rollmans Band»:

«Ņemot vērā puišu prasmi spēlēt dažādus mūzikas instrumentus, jūs te varat izveidot pat veselu grupu.»

Latvijas Neredzīgo bibliotēka pievienojas Riharda secinājumam un cer, ka drīzumā konkursā būs baudāms kāds pašradīts muzikāls sacerējums.

Talantu cīņas bija noslēgušās. Izskanot pēdējiem vērtējumumiem un uzsākot balvu pasniegšanu, aiz loga ieducinājās pērkons.

Tumšie lietus mākoņi ar atsvaidzinošām lietus šaltīm svinēja uzvaru pār svelmi.