Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

Vājredzīgie seniori apgūst datorprasmes

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2014 / Nr. 8 - 2014

Vājredzīgie seniori apgūst datorprasmes

LNB Rīgas pilsētas organizācijas seniori pierāda, ka arī vājredzīgajiem senioriem ir iespējams apgūt datora un interneta lietošanu, un pirmo reizi piedalās Lattelecom sociālās atbildības iniciatīvas «Pieslēdzies, Latvija!» datorapmācībās. Seniori zināšanas apguva ar programmu, kas brīvi pieejama lielākajai daļai datoru īpašnieku un lietotāju.

«Mūsu seniori apmeklē šīs datorapmācības, lai padarītu savu dzīvi interesantāku. Visvairāk viņi vēlas iemācīties lietot internetbanku, un viņiem patīk izpētīt interneta veikalus. Nodarbību dalībnieki ir priecīgi par iespēju nebūt noslēgtiem no sabiedrības savu atšķirību dēļ, iet kopsolī ar laiku un apgūt 21. gadsimta tehnoloģijas.

Būtiski, ka datora apgūšanai un lietošanai nav nepieciešama īpaša tehnika — izmantojam programmu, kas ir pieejama lielākajā daļā datoru,» uzsver «Pieslēdzies, Latvija!» pasniedzēja, Āgenskalna Valsts ģimnāzijas skolotāja Antra Balode.

«Teikšu atklāti, jau biju noticējusi, ka man vairs nekad nebūs iespēja lasīt,» viņu papildina audzēkne Vitālija Oboļeviča, kura mācībās izmantoja planšetdatoru.

«Paralēli apmācību norisei LNB Rīgas pilsētas organizācijai Lattelecom jūlija vidū uzdāvināja arī sešus datorus. Ceram, ka tehniskais nodrošinājums un iegūtās zināšanas sniegs atbalstu gan mācību un darba procesā, gan sociālajā jomā. Lai arī datori nav pavisam jauni, tie ir tehniskā kārtībā ar pamata programmatūru nodrošinājumu,» skaidro Līga Bite, Lattelecom sociālās atbildības iniciatīvas «Pieslēdzies, Latvija!» vadītāja.

LNB Rīgas pilsētas organizācijā apmācības notiek pēc «Pieslēdzies, Latvija!» programmas un mācību materiāliem, izmantojot operatīvā sistēmā Windows iebūvēto programmu Lupa jeb Magnifier.

Ar tās palīdzību ekrānu iespējams palielināt pat 12 reizes, un Antra Balode iesaka šo programmu gan vājredzīgajiem, gan citiem cilvēkiem, kuriem grūtības sagādā teksta lasīšana datora ekrānā.

A. Balode atzīst, ka programma ir ļoti viegli lietojama un skaidro, ka jaunākās Windows versijās tajā ir iespējams izmantot arī tādu funkciju kā Kontrasts, kas ļauj mainīt fona un burtu krāsu, vājredzīgiem cilvēkiem palīdzot labāk uztvert ekrānā redzamo.

Reģistrējoties ikviens var izvēlēties kādu no trim piedāvātajiem apmācību līmeņiem atbilstoši dalībnieka iepriekšējai pieredzei un prasmēm.

Pirmais līmenis paredzēts tiem, kuri ar datoru saskaras pirmo reizi, savukārt, trešajā līmenī iekļauta padziļināta apmācība par programmu lietošanu, e-pakalpojumu izmantošanu un datu apstrādi.

Iesoļojot «Pieslēdzies, Latvija!» otrajā piecgadē, kad datorprasmes jau apguvuši vairāk nekā 20 000 senioru 88 pašvaldībās, Lattelecom uzsāk jaunu iniciatīvu — ikgadēju mērījumu «Latvijas e-indekss».

Tas sniegs priekšstatu, cik aktīvi un savai situācijai atbilstoši valsts iestādes un pašvaldības izmanto mūsdienu informācijas un komunikācijas tehnoloģiju sniegtos risinājums, kā arī e-pakalpojumus, lai uzlabotu darba efektivitāti un pakalpojumu kvalitāti un pieejamību gan iekšējos procesos, gan saziņā ar iedzīvotājiem un uzņēmumiem.

«Pieslēdzies, Latvija!» bezmaksas apmācībām visā Latvijā joprojām var pieteikties ikviens interesents pēc 50 gadu vecuma darba dienās no plkst. 8:00 līdz 21:00, zvanot pa bezmaksas tālruni 80000822.

Informācija: Līga Bite, Lattelecom Sa¬bied-risko attiecību nodaļas projektu vadītāja, tel. 67055740.

www.piesledzieslatvija.lv.