Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

Rūdolfa integrācijas ceļš

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2014 / Nr. 9 - 2014

Rūdolfa integrācijas ceļš
Viktors Filatovs, Rēzeknes TO valdes loceklis

Cilvēks cenšas savu neatkārtojamo personību apliecināt sabiedrībā, pēcnācējiem atstājot labas atmiņas par sevi. Iegūstot profesiju, cilvēks cenšas īstenot sevi krāsās, skaņās, darbos, likt skanēt labākajām savas dvēseles stīgām.

Iegūt profesiju cilvēkiem ar īpašām vajadzībām ir diezgan grūti. Pārvarēt šīs grūtības un iegūt profesiju sekmīgi palīdz Sociālās integrācijas valsts aģentūras koledža un Jūrmalas profesionālā vidusskola, kas atrodas Jūrmalā, Slokas ielā 68. Šajā skolā var iegūt dažādas profesijas, piemēram, datorsistēmu tehniķis, rūpniecības komercdarbinieks, pavārs, pavāra palīgs, elektrotehnikas montētājs, veļas mazgātājs un gludinātājs, tirdzniecības zāles darbinieks, apdrukas tehnoloģijas, palīgšuvējs, informācijas ievadīšanas operators, montāžas darbu atslēdznieks. Beidzot Jūrmalas profesionālo vidusskolu, cilvēki ar īpašām vajadzībām saņem speciālista kvalifikāciju un jūtas kā pilnvērtīgi sabiedrības locekļi, var aktīvi iekļauties aktīvajā dzīvē.

Rūdolfa stāsts

Šogad šo skolu pabeidza arī Rēzeknes TO biedrs Rūdolfs Linužs. Pirms diviem gadiem viņš atnāca uz biedrību un lūdza padomu, kā dzīvot tālāk. Rēzeknes TO priekšsēdētāja Valentīna Lansberga uzmanīgi uzklausīja un ieteica viņam mācīties Jūrmalas profesionālajā vidusskolā.

Valentīna sazinājās ar skolas vadību par mācīšanās noteikumiem, un Rūdolfs nolēma tur iegūt specialitāti.

Divu nedēļu laikā viņš izgāja profesijas piemērotības testus, kur tika noteikts, kura programma ir vispiemērotākā Rūdolfam. Mācības ilga divus gadus, kuru laikā Rūdolfs apguva arodizglītības programmu — elektrotehnika un elektronika. Rūdolfam piešķirta II līmeņa kvalifikācija elektrotehniķa montētāja specialitātē. 2014. gada 28. jūnijā Jūrmalā Rūdolfs saņēma atestātu. Ar mācībām Rūdolfs ir ļoti apmierināts. Viņš atzīst, ka ne tikai ieguvis profesiju, bet kļuvis drosmīgāks un pašpārliecinātāks.

Rūdolfs saka: «Šajā izglītības iestādē strādā skolotāji, kuri savu darbu veic ar entuziasmu, no sirds. Viņi vienmēr steidzas palīdzēt.» Īpaši siltas atmiņas Rūdolfam ir par aprūpes audzinātāju Ilonu Ezergaili, arī Jānis Salmiņš, profesionālo priekšmetu skolotājs, paliks atmiņā uz visu mūžu. Bet vēl jo īpašāk atmiņā ieguls latviešu valodas skolotāja Iveta Popenkova, kura Rūdolfu iedvesmoja rakstīt dzeju. Lūk, fragments no viņa dzejoļa:

Starp Dzintariem un Sloku

Ir Dubulti ar savu skolu.

Skola nav šī vienkārša,

Bet ir par SIVA dēvēta.

Profesiju tur ir daudz,

Katram izvēlēties ļauts.

Otrajā mācību gadā Rūdolfam pus gadu bija prakse Kārsavas novada domē. Atskaiti par šo mācību praksi Rūdolfs uzrakstīja dzejā: «Brīnās liels un brīnās mazs: Rūdis — elektriķis, praktikants». Skolotāji bija sajūsmā un izbrīnīti.

Pašlaik Rūdolfs ieinteresējies un apgūst braila rakstu. Atrast darbu pēc specialitātes diemžēl nav iespējams redzes problēmu dēļ. Tāpēc savu laiku aizpilda, mācoties braila rakstu un rakstot dzeju. Ar LNerB Rēzeknes filiālbibliotēkas vadītājas Ināras Zeltiņas palīdzību žurnālā «Katoļu dzeive» (Nr. 7/8, 2014) publicēts viņa pirmais dzejolis «Māras zemes dēls».

Cilvēkiem ar īpašām vajadzībām, kuri meklē savu ceļu dzīvē un vēlas iegūt profesiju, Rūdolfs Linužs iesaka iet mācīties uz Jūrmalas profesionālo vidusskolu.