Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

Vājredzīgs jaunietis ar suni-pavadoni viesojas Gruzijā

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2014 / Nr. 9 - 2014

Nodaļa — Notikumi citās organizācijās


Vājredzīgs jaunietis ar suni-pavadoni viesojas Gruzijā
Aleksejs Volkovs

Mani sauc Aleksejs Volkovs, esmu LNB Rīgas pilsētas organizācijas valdes loceklis, mans darba lauks — jauniešu aktivitātes. Papildus tam ikdienā strādāju LNB Rehabilitācijas centrā par sociālo rehabilitētāju un vadu Servisa suņu biedrību «Teodors». Šajā rakstā es apkopoju savas atziņas par Eiropas komisijas projektu «Challenge for you, change from you», kura ietvaros no 12. līdz 20. jūlijam viesojos saulainajā un draudzīgajā vīna zemē Gruzijā.

Projekta ietvars tika aktualizēti vājredzīgo un neredzīgo ikdienas dzīves jautājumi. Projekta dalībniekiem bija iespēja dalīties savā pieredzē. Brauciena mērķis bija iegūt jaunu pieredzi, zināšanas un prasmes, jaunus draugus un sadarbības partnerus. Projektā piedalījās jaunieši no Gruzijas, Armēnijas, Moldovas, Ukrainas, Bulgārijas, Polijas un Latvijas, kopumā no septiņām valstīm. Katru valsti pārstāvēja četri cilvēki. Projekta organizētājvalsti pārstāvēja NVO «Mariani» no Tbilisi. Latviju pārstāvēja NVO «Solis tuvāk», kas soli pa solim tuvāk jaunām zināšanām, pieredzei, draugiem un sadarbības partneriem veda arī LNB RPO.

Pirmās divas dienas mēs laiku pavadījām jautri, aktīvi un atraktīvi: iepazinām vietējo kalnu, Bakuriani ciematu, spēlējām iepazīšanās un citas interesantas vājredzīgajiem un neredzīgajiem piemērotas spēles. Bakuriani ciemats, kurā norisinājās projekts, ir populāra atpūtas vieta apmēram 104 km no Tbilisi un 30 km no Boržomi. Ciemats atrodas 2 km virs jūras līmeņa. Iespējams, tieši šī iemesla dēļ vakarā, izejot uz viesnīcas balkona, nonācu mākoņa iekšpusē.

Nākošajās divās dienās notika nopietns un intensīvs darbs. Brauciena dalībnieki varēja iegūt jaunu pieredzi, prasmes un zināšanas par vājredzīgo un neredzīgo dzīvi dažādās valstīs. Projekta ietvaros bija daudz labu iespēju dalīties pieredzē, aktualizēt visdažādākās problēmas un iepazīties ar labās prakses piemēriem citās valstīs. Mēs prezentējām savas organizācijas un stāstījām savu darba un dzīves pieredzi.

Zīmīgi, ka es vienīgais biju ar suni-pavadoni. Projekta dalībvalstīs, izņemot Poliju, suņi-pavadoņi nav plaši izplatīti. Tāpēc Teodors izpelnījās nedalītu kolēģu uzmanību. Arī sociālā rehabilitācija valstīs ārpus Eiropas Savienības nav tik attīstīta kā Latvijā. Piemēram, runājošās datorprogrammas neredzīgie ir spiesti apgūt paši. Katru vakaru pēc aktīvajām un intensīvajām nodarbībām tika atvēlēts laiks atpūtai: pl. 21 tika organizēti kultūras vakari. Katras valsts dalībnieki prezentēja savas valsts kultūru. Šajos vakaros brīvā atmosfērā varējām daudz labāk iepazīt cits citu, sadraudzēties, uzdot interesējošos jautājumus un saņemt ilgi gaidītās atbildes. Piektā diena pilnībā tika veltīta atpūtai. Mēs devāmies ekskursijā uz Zaļo klosteri, baznīcu un mums labi pazīstamā minerālūdens dzimteni Boržomi, kur varējām piepildīt savas pudeles ar slaveno minerālūdeni. Brauciena pēdējās divas dienas tika aizvadītas, iepazīstoties ar jauno programmu «Erasmus plus». Mēs guvām ieskatu tās galvenajos tematos un mērķos, veicām tās analīzi un modelējām projekta rakstīšanu grupās. Beigās savas idejas prezentējām.

Mūsu grupa savu darbu veltīja tam, lai mudinātu jauniešus izvēlēties vispiemērotāko profesiju, rēķinoties ne tikai ar paša jaunieša potenciālu, bet arī ar situāciju darba tirgū.

Diemžēl ar to arī darbs beidzās. Šķirties no jauniegūtiem draugiem bija ļoti grūti.

Tā es un vēl 3 latvieši (Nora Kaļva, Jānis Ugodņikovs, Laima Mūrniece) pavadījām atvaļinājuma laiku pieredzes apmaiņas braucienā uz Gruziju. Es ieguvu vērtīgu pieredzi, jaunas zināšanas, prasmes, jaunus un labus draugus, paziņas un, cerams, turpmākos sadarbības partnerus.

Foto: www.facebook.com