Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

Vispasaules redzes diena 2014

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2014 / Nr. 9 - 2014

Vispasaules redzes diena 2014

Katru gadu oktobra otrajā ceturtdienā Pasaules Veselības organizācija (PVO) un Starptautiskā Neredzības profilakses aģentūra (SNPA) organizē Vispasaules redzes dienu. Iesaistot NVO un dažādas uzņēmēju apvienības, tiek izvirzīti vairāki mērķi: veicināt sabiedrības izpratni par redzes traucējumiem, ietekmēt valdības piešķirt līdzekļus profilakses programmām, kā arī izglītot tiešo mērķa auditoriju par neredzības novēršanas iespējām.

Abas minētās organizācijas aicina visu valstu neredzīgo organizācijas š.g. 9. oktobrī pievērsties tēmai — «Kā apturēt novēršamu neredzību».

PVO šogad pirmo reizi iekļāvusi savā globālajā darbības plānā mērķi samazināt paredzamu neredzību par 25% līdz pat 2019. gadam visā pasaulē. Kā piemēri tiek minētas tādas slimības kā katarakta vai glaukoma, kas salīdzinoši ātri un lēti būtu novēršamas, ja tām laicīgi pievērstu uzmanību.

Apmēram 80% no pasaules 45 miljoniem neredzīgu cilvēku ir vecumā virs 50 gadiem. 90% dzīvo zemu attīstītās valstīs, kur veciem cilvēkiem nav pieejami veselības aprūpes pakalpojumi.

Atgādinām, ka Latvijā pēc VDEĀVK datiem līdz 2014. gada 1. janvārim reģistrēti 8008 personas ar redzes invaliditāti, no tām 1998 noteikta 1. grupas, 2038 — 2. grupas, 3459 — 3. grupas invaliditāte.