Latvijas Neredzīgo biedrība, teksta versija

Pārslēgties uz pilno mājas lapas versiju
Atvērt izvēlni (vietnes karte) vai meklēt vietnē:

Projekts «Dvēseles veldzes dārzs»

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2015 / Nr. 9 - 2015

Projekts «Dvēseles veldzes dārzs»

Laiks skrien ātri, un jau 31. augustā beidzas pagājušā gada 1. augustā uzsāktais, «Borisa un Ināras Teterevu fonda» atbalstītais projekts «Izzināsim un baudīsim «Dvēseles veldzes dārzu» Ziemupē», kurā ar līdzfinansējumu piedalījās Pāvilostas novada dome. Projekta darbība noritēja lauku vidē sociālās rehabilitācijas un izziņas centrā «Dvēseles veldzes dārzs» un Liepājas Neredzīgo biedrības Dienas centra telpās.

Projekta mērķis bija organizēt kompleksu nodarbību ciklu 55 cilvēkiem ar redzes un kustību invaliditāti jaunu prasmju un iemaņu apgūšanai, kvalitatīvai brīvā laika pavadīšanai, un, iesaistoties brīvprātīgajiem palīgiem, izveidot Sajūtu parku, Garšaugu un Baso pēdu takas Ziemupē.

Kas tad ir paveikts projekta īstenošanas laikā

Aktivitātē «Dabas un dārza darbi» projekta vadītāja asistentes un dārznieces vadībā tika iekopti dekoratīvie stādījumi, stādīti un kopti kultūraugi, veidots augļu dārzs. Tas daudziem bija liels izziņas process — kā no mazas sēkliņas izaug visdažādākie dārzeņi un garšaugi, katrs ar savu krāsu, garšu, smaržu, augšanas un kopšanas īpatnībām.

Izziņa turpinājās, kad klāt bija ražas novākšanas laiks — kā uzglabāt ievākto? Vai kaltēsim, žāvēsim, vārīsim, tvaicēsim, spiedīsim sulās? Kā pareizi ieziemot izaudzēto? Kopīgās maltītes no pašu izaudzētā izvērtās lieliskos kopā būšanas mirkļos.

Gada laikā ir izveidots Sajūtu parks un Baso pēdu taka. Tas atkal bija process — kā saskatīt galarezultātu aizaugušā birzī? Kopīgiem spēkiem cirtām kokus un krūmus, vilkām zarus ārā no parka, veidojām ainavu, stādījām rododendrus.

Jau pavasarī sākām redzēt pirmos darba augļus — pastaigas pa krēslainām takām ievziedu smaržu apņemtiem, apkārt lakstīgalu treļļi un cīruļu dziesmas. Ne mazums pūļu prasīja Baso pēdu takas izveide — kādus materiālus klāt, kā pareizi ierīkot celiņus, kam ar ko mīties?

Taču arī šis darbs ir padarīts un ikviens interesents var ļauties pēdu masāžai. Tie, kas vēlējās, piedalījās dažādās radošajās nodarbībās, apguva savai mājas dzīvei noderīgas iemaņas, atpūtās fiziski un garīgi. Neizpalika arī izglītojošas aktivitātes — lekcijas, koncerti un galda spēļu turnīri cilvēku ar invaliditāti redzesloka paplašināšanai un dzīves kvalitātes uzlabošanai.


Ieteikt: ieteikt Draugiem.lv ieteikt Facebook ieteikt Twitter ieteikt GooglePlus ieteikt LinkedIn nosūtīt uz e-pastu


Atvērt izvēlni (vietnes karte)
Latvijas Neredzīgo biedrība sociālajos tīklos:
Lapas beigas.

2024 © Latvijas Neredzīgo biedrība | mājas lapas teksta versija ekrānlasošām programmām, pārslēgties uz pilno mājas lapas versiju