Latvijas Neredzīgo biedrība, teksta versija

Pārslēgties uz pilno mājas lapas versiju
Atvērt izvēlni (vietnes karte) vai meklēt vietnē:

Tavai balsij ir nozīme — "Erasmus+" projekts Lietuvā

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2017 / Nr. 1 - 2017

Nodaļa - Notikumi citās organizācijās


Daina Skuja

No 12. līdz 18. decembrim pagājušajā gadā LNB Rīgas pilsētas organizācijas biedri (jaunieši 18-30 gadu jauni) devās uz Lietuvu, lai piedalītos Erasmus plus jauniešu apmaiņas projektā «Your Voice Matters» (tavai balsij ir nozīme). Projekta norises vieta atrodas 35 km attālumā no Lietuvas galvaspilsētas Viļņas un 12 Km attālumā no Traķiem. Vietas nosaukums: «La Villa Royale» (karaliskā villa). Projektā piedalījās 45 jaunieši no sešām dažādām valstīm: Latvijas, Lietuvas, Čehijas, Bulgārijas, Polijas un Itālijas. Šī projekta mērķis bija veicināt jauniešu interesi par politiskajiem notikumiem un ieinteresēt  jauniešus sekot līdzi tam, kas notiek valstī.

Jaunieši, diemžēl, neinteresējas par politiskajiem notikumiem un nepiedalās vēlēšanās, taču katrai balsij ir nozīme, tā var būt izšķiroša valstij svarīgu lēmumu pieņemšanā. Ikviens no mums ikdienā vēlas, lai kāds uzklausītu, bet, kad ir jāpiedalās vēlēšanās, tad, atzīsimies, ka ikviens no mums vismaz vienu reizi mūžā ir nodomājis: «Es neiešu, jo tā pat jau mana balss neko nemainīs!» «Your voice matters» (tavai balsij ir nozīme)!

Nē, es neesmu iestājusies kādā politiskā partijā. Šādi īsumā varētu raksturot e-pastu, kuru saņēmu novembra sākumā. Man nebija ilgi jādomā, jo es uzreiz zināju, ka vēlos iesaistīties šajā projektā. Vēlos labāk saprast, ko īsti nozīmē būt atbildīgai gan Latvijas, gan Eiropas Savienības pilsonei.

Ar programmu iepazinos, sapratu, ka vēlos doties, bet pietrūkst vēl kāda ļoti svarīga informācija... Hmm, jā, kas vēl piedalīsies šajā projektā un pārstāvēs LNB Rīgas pilsētas organizāciju? Atvēru vēlreiz e-pastu un ieraudzīju, ka kopā ar mani ceļā dosies Antra Balode, Baiba Nikolajeva, Māris Orbitāns, Artūrs Osmanis un, protams, fantastiskie asistenti — Laura Jurjāne, Baiba Jēgere un Dmitrijs Sergejevs. Izlasot pārējo dalībnieku vārdus, man bija skaidrs, ka garlaicīgi nebūs.

12. decembrī mēs devāmies ceļā. Uz Lietuvu dodoties, lielākā daļa no dalībniekiem iesnaudās, jo zināja, ka ierodoties mūs noteikti sagaida pirmās aktivitātes. Ieradāmies «La Villa Royale», visapkārt balts sniegs, klusums, un pati villa — kā no pasaku grāmatas. Mūs laipni sagaidīja Organizatori un ierādīja istabiņas, kuras bija mazas, bet mājīgas. Nolikām savus čemodānus un devāmies vakariņās. Pēc vakariņām mūs iepazīstināja ar projekta organizatoriem un pirmā aktivitāte, protams, iepazīšanās spēles. Jāatzīstas, ka vēljoprojām dažu cilvēku vārdus es pat nevaru izrunāt, bet viņi visi bija ļoti jauki, draudzīgi, komunikabli, daudzpusīgi un inteliģenti. Ir taču fantastiska sajūta iepazīstoties ar šādiem cilvēkiem, apzināties, ka kopā pavadīsim veselu nedēļu, kas noteikti mainīs manu dzīvi.

13. decembris. Pirmā nopietnā aktivitāte bija savu Linkedin.com profilu veidošana (papīra formātā). Paskaidrošu, ka tas ir sociālais tīkls, kas ir ļoti iecienīts tieši uzņēmēju aprindās, tur viņi meklē savus potenciālos darbiniekus, tāpēc, ja tev ir profils šajā portālā, tas ir kā tiešsaistes CV, kuru ikviens potenciālais darba devējs var apskatīt jebkurā laikā. Profils izveidots, laiks darba intervijai. Tieši darba intervijas arī bija mūsu otrā aktivitāte. Kārtīgi pastrādājuši esam, laiks pusdienām! Pēc pusdienām bija laiks noskaidrot, kāda tad īsti ir mūsu politiskā nostāja. Vai tu varētu atbildēt uz šo jautājumu? Tā kā neviens īsti nezin atbildi, mēs spēlējām spēli, kurā tika nolasīts apgalvojums, un mums bija jāizvēlas: piekrītu, nepiekrītu vai neitrāla attieksme. Šī bija mana mīļākā aktivitāte, jo bija tik interesanti uzzināt, kā domā pārējie dalībnieki. Tas man atgādināja, ka ne visi domā tāpat kā es un ka ir ar atvērtu prātu jāpieņem pārējo cilvēku viedoklis. Pēc spēles sekoja diskusijas, diskusijām — vakariņas, pēc vakariņām — internacionālais vakars, kurā iepazināmies ar Lietuvas un Itālijas valstu kultūru, ģeogrāfiju, ēdieniem un citām lietām. Itāļi bija sagatavojuši dažādus runas vingrinājumus, kurus mums vajadzēja mēģināt atkārtot, Mārim veicās ļoti labi, taču man...

14. decembris. Sapņu valsts veidošana. Mūs sadalīja komandās, katrai komandai bija jāizveido sapņu valsts. Tās bija ļoti interesantas valstis, vienai no komandām ar valsti nepietika, tāpēc viņi izveidoja sapņu planētu. Manai komandai neizdevās vienoties par nosacījumiem, un mūsu sapņu valsts nepastāv vēl līdz pat šai dienai. Kad valstis bija izveidotas, tām vajadzēja apvienoties, taču, lai tā varētu būt vienota valsts, bija jāievēl prezidents. Piedalījās 5 kandidāti, kuri prezentēja savas idejas, bet otrajā kārtā iekļuva tikai trīs. Finālā piedalījās divi kandidāti — meitene un puisis. Tā pat kā reālajā pasaulē, arī šajās vēlēšanās uzvarēja kandidāts, kas bija harizmātisks un populistisku ideju piekritējs. No Latvijas neviens nekandidēja prezidenta amatam. Pēcpusdienas sesijā iepazināmies ar dažādiem politiskajiem virzieniem, kuri ir pārstāvēti Eiropas parlamentā. Iepazināmies ar ES attīstības vēsturi un paši sagatavojām īsas prezentācijas par  kādu no ES parlamentā pārstāvētajām partijām. Laiks internacionālajam vakaram, kurā šoreiz iepazinām labāk Poliju un Bulgāriju. Arī viņi bija sagatavojuši dažādas frāzes, kuras vajadzēja atkārtot. Māris ļoti veiksmīgi tika galā ar šo uzdevumu.

15. decembris. Devāmies ekskursijā pa Viļņu, taču arī tad mums tika dots uzdevums. Mēs sadalījāmies komandās un intervējām garāmgājējus. Jautājumiem bija jābūt par ES. Kādi tie būs, to vajadzēja izdomāt mums pašiem. Pēc ekskursijas devāmies uz Viļņas Universitāti, kur tikāmies ar Lietuvas jauniešu grupu, kura aktīvi interesējas par notikumiem politikā. Šī grupa ir neitrāla, tā nepopularizē nevienu partiju, vienkārši veicina jauniešu vēlmi interesēties par politiku. Man ļoti patīk tas, ka šie jaunieši uz debatēm aicina Lietuvas politiķus un uzdod viņiem dažādus aktuālus jautājumus. Šīs diskusijas ir redzamas arī tiešsaistē, kas nozīmē, ka ikvienam ir iespēja uzdot savus jautājumus. Lielākajai daļai no šīs grupas dalībniekiem ir 16-18 gadi. Ir lieliski apzināties, ka arī šāda vecuma jaunieši seko līdzi politiskajiem notikumiem un informē par tiem savus draugus. Domāju, daudzus projekta dalībniekus tas iedvesmoja un lika saprast, ka balsij ir nozīme, ne jau tikai vēlēšanu balsij, bet arī tev, kā pilsonim, ir svarīgi izteikt savas domas. Atgriezāmies «mājās» un vakaru pavadījām relaksējoties saunā un draudzīgi čalojot par dažādiem notikumiem. Protams, arī dejas nebija aizmirstas, dalībnieki katru vakaru nelaida garām iespēju padejot, atpūsties un iepazīt labāk pārējos dalībniekus.

16. decembris. Katrai no komandām bija blogā jāapkopo iepriekšējās dienas intervijas un jāprezentē tās publiski uzstājoties. Bija jāsagatavo prezentācija par to, kādi ir plusi un mīnusi iestājoties ES (katrai valstij). Šajā prezentācijā bija vairāk jāņem vērā tieši katram savas valsts individuālie plusi un mīnusi. Pēcpusdienā tikāmies ar Lietuvas deputātu Petras Auštrevičius, kurš ir ES parlamenta deputāts. Mēs viņam varējām uzdot sev interesējošos jautājumus par aktuāliem notikumiem Eiropas savienībā. vakarā bija pienākusi Latvijas un Čehijas kārta  prezentēt savu valsti. Mēs, protams, to izdarījām fantastiski un visiem pierādījām, ka Latvija ir lieliska valsts un latvieši vienmēr ir sagatavojuši interesantas un aizraujošas prezentācijas. Man pašai mūsu internacionālais vakars patika vislabāk.

17. decembris. Politoloģijas pamatkursi apgūti, varam risināt globāla līmeņa problēmas. Visi kopā centāmies rast risinājumu tādām problēmām kā: Izglītības sistēma, bēgļu jautājums, drošība, nodarbinātība, nodokļu sistēma. Mums izdevās diezgan veiksmīgi izstrādāt modeļus, kā varētu atrisināt šīs problēmas, vismaz daļēji. Tas nozīmē, ka mēs patiešām esam ieguvuši daudz jaunas informācijas un izprotam problēmas galvenos cēloņus, esam spējīgi analizēt un rast kompromisus. Ja jau problēmām ir risinājums, par to jāuzzina arī pārējai pasaulei. Nākamais uzdevums bija sadalīties komandās un izveidot informatīvus bukletus. Bukletus pēc tam bija jāprezentē un jānodod pārējo projekta dalībnieku vērtēšanai. Varēja redzēt, ka ikviens no mums ir uzlabojis prasmi konstruktīvi kritizēt citu cilvēku paveikto.  Pēcpusdienā saņēmām savus sertifikātus par piedalīšanos projektā un dalījāmies ar iespaidiem par to, kā mums patika vai nepatika šīs projekts. Varu teikt, ka Latvijas komandā kopumā visi dalībnieki apgalvoja, ka ir iemācījušies daudz ko jaunu par politiku un turpmāk noteikti piedalīsies vēlēšanās. Visi jutās nedaudz skumji, jo protams, ka visi ieguvām arī daudz jaunus draugus. Vakarā atvadu ballīte un ceļa somu sakārtošana.

18. decembris. Brokastis, atvadas un asaras. Jādodas mājās. Mani pārņēma gan skumjas, gan nedaudz prieks, jo mazliet tomēr pietrūka mājas. Atpakaļ ceļā busiņā valdīja jautra gaisotne. Visi apspriedām projektā piedzīvoto un runājām par nākotnes plāniem. Es ticu, ka noteikti satikšu vēl kādreiz daudzus no šī projekta dalībniekiem. Es nezinu kad un nezinu kur, bet, kamēr vien es ticēšu un man būs vēlēšanās viņus satikt, viss ir iespējams.

Ikvienam lasītājam es no sirds novēlu Laimīgu Jauno 2017. gadu!


Ieteikt: ieteikt Draugiem.lv ieteikt Facebook ieteikt Twitter ieteikt GooglePlus ieteikt LinkedIn nosūtīt uz e-pastu


Atvērt izvēlni (vietnes karte)
Latvijas Neredzīgo biedrība sociālajos tīklos:
Lapas beigas.

2024 © Latvijas Neredzīgo biedrība | mājas lapas teksta versija ekrānlasošām programmām, pārslēgties uz pilno mājas lapas versiju