Latvijas Neredzīgo biedrība, teksta versija

Pārslēgties uz pilno mājas lapas versiju
Atvērt izvēlni (vietnes karte) vai meklēt vietnē:

Visviltīgākie ir pakāpieni

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2017 / Nr. 1 - 2017

Liepājas Neredzīgo biedrības Kuldīgas organizācijas pasākumā izbaudīta Ziemassvētku noskaņa un atvēlēts brīdis arī sarunai par ikdienas problēmām. Tradicionāli tikšanās sarīkota pensionāru apvienības «Rumbiņa» zālē, kur cilvēkus ar redzes problēmām uzrunāja mācītājs Mārtiņš Burke-Burkevics, kopā ar meitām muzicēja kuldīdznieki Dace un Uldis Kleinbergi. No Liepājas biedrības ar sveicieniem ieradušies valdes loceklis Aigars Bušs un grāmatvede Inta Mikloviča, kā arī sociālā rehabilitētāja Laura Gredzena, kura novērtēja, ka katru gadu pasākumi Kuldīgā kļūst krāšņāki un bagātīgāki. Ar laba vēlējumiem atnāca arī domes priekšsēde Inga Bērziņa. Saviesīgajā daļā pie galdiem tika dalītas saldumu paciņas un skaitīti pantiņi, teikts paldies tiem, kuri palīdz citiem pārvietoties un iepirkties. Pasākumu kūrēja biedrības pārstāve Kristīne Vitkovska.

Kuldīgas organizācijas vadītāja Gunita Pirtniece secina: diemžēl biedru skaits ik gadu samazinās, un, kopš Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu komisija vairs nesniedz ziņas par cilvēkiem, kam redzes traucējumu dēļ piešķirta invaliditāte, jaunus biedrus personīgi uzrunāt kļuvis grūtāk.

«Katru ceturtdienu no 11.00 līdz 12.00 esmu «Rumbiņas» telpās,» skaidro G.Pirtniece. «Te var saņemt iesnieguma veidlapu, to var paņemt arī kāds radinieks. Droši zvaniet man pa tālruni 29643212, informēšu arī par dažādām tifloierīcēm». Biedrībā ir 46 cilvēki. Cilvēkiem līdz 75 gadiem biedru nauda ir trīs eiro gadā, no 76 līdz 81 gadam — 1,50, bet vēl vecākiem tā nav jāmaksā. G.Pirtniece saka: netikšot atteikts arī skrundeniekiem vai alsundzniekiem, jo tur savu biedrību nav. Kuldīgas pašvaldība katru gadu atvēlot 600 eiro.

Liepājnieks A.Bušs informēja, ka kuldīdznieki uz Liepāju brauc ne vien spēlēt īpašo galda tenisu šoudaunu, bet arī piedalās pinēju darbnīcā un tiek gaidīti Ziemupes Dvēseles veldzes dārzā: «Tas ir īpašums Pāvilostas novadā, ko iegādājusies Liepājas neredzīgo biedrība, tur piedāvājam jūras tuvumā pastrādāt un atpūsties.» Informācija pa tālr. 63431535 un 22007874.

Mazmeita Daira uz pasākumu atvedusi 83 gadus veco Irmu Šķilu no Laidu pagasta Vangas, kura, piepalīdzot meitai un mazmeitai, joprojām spēj pa māju saimniekot. Vēl 40 nav kuldīdzniecei Ingai Darģei, bet vienas acs gaisma jau zaudēta grūtniecības laikā, problēmas arī otrai acij. Ingas draudzene ir sparīgā un sportiskā Baiba Zemgale, kura tālumā tikpat kā neredz. Sievietes stāsta, ka Kuldīgā pati līdzenākā esot Liepājas iela, daudz grūtāku dzīvi padarot tās vietas, kur rit kāds remonts, jo tad ierastais maršruts jāmaina. Arī Imants Vītols pats iet pa pilsētu, kaut lielākoties redz tikai cilvēku apveidus: «Svarīgi, lai būtu marķēti pakāpieni uz augšu vai leju. Visviltīgākie ir zemie, nelielie, ko nevar pamanīt.» B.Zemgale piebilst, ka pāris reižu iznācis pakrist starppilsētu autobusā, kur pakāpieni pie durvīm nav bijuši iezīmēti.


Ieteikt: ieteikt Draugiem.lv ieteikt Facebook ieteikt Twitter ieteikt GooglePlus ieteikt LinkedIn nosūtīt uz e-pastu


Atvērt izvēlni (vietnes karte)
Latvijas Neredzīgo biedrība sociālajos tīklos:
Lapas beigas.

2024 © Latvijas Neredzīgo biedrība | mājas lapas teksta versija ekrānlasošām programmām, pārslēgties uz pilno mājas lapas versiju