Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

LNerB ieskaņotās audiogrāmatas — jaunumu saraksts

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2017 / Nr. 2 - 2017

(Turpinājums no iepriekšējā numura ar papildinājumu)

Lija Prentniece, LNerB vecākā bibliotekāre

Sondra Kokorēviča, LNerB KAN bibliogrāfe

 

Atjaunoti ieraksti

Latviešu literatūra

Dziļums Alfrēds. «Vienas vasaras zieds». Lasa Dzidra Liepiņa, skanējums 7 st. 22 min. Atjaunots 1996. gada ieraksts. Hanna — meitene, kas klusajā, dabas skaistuma apdvestajā un civilizācijas neizpostītajā Avotu ciemā uzrodas ne saukta, ne aicināta, meitene, kas nerēķinās ne ar viena domām un jūtām, bet mērķtiecīgi pakļauj sev jaunā un nopietnā pārtikušā saimniekdēla Viļa sirdi un prātu.

Eglītis Anšlavs. «Līgavu mednieki». Lasa Kārlis Cīrulis, skanējums 9 st. 55 min. Atjaunots 1983. gada ieraksts. A.Eglīša romāns kā garda medus maize ir piesātināts ar enerģiju. Romāna varoņi ir tieši tādi cilvēki, kas māk to izmantot, lai tiktu uz augšu. Autors labi atspoguļojis esošo situāciju. Cita ceļa nav, jo «... dzīve ir cīņa. Spert soli — nozīmē cīnīties. Elpot — cīnīties… un cilvēks ir tik liels, cik liela ir viņa cīņas griba.» Romānā atspoguļots tas, ka par vienu no dzīves vislielākajām trofejām tiek uzskatītas izdevīgas laulības, kurās pirmo vijoli nespēlē mīlestība un jūtas.

Grebzde Irma. «Dūda». Lasa Dzidra Liepiņa, skanējums 9 st. 15 min. Atjaunots 1998. gada ieraksts. Māsas Dūda un Anda ir piedzīvojušas daudz grūtuma — bēgšanu no kara izpostītās dzimtenes, neziņas pilno dzīvi bēgļu nometnēs, pakāpenisku iejušanos nepierastos apstākļos aizokeāna pasaulē. Maigā, pakļāvīgā Anda apprecas, un tūlīt pat viņas likteņa pavediens samezglojas. Dūdai nākas izdomāt daudz domu, līdz viņa ir skaidrībā par to, kā jādzīvo.

Ieviņš Kārlis. «Mājas ezermalē». Lasa Uldis Deisons, skanējums 7 st. 59 min. Atjaunots 2000. gada ieraksts. Tēlotas romantiski melodramatiskas sievietes un vīrieša attiecības. Parādītas divas kaimiņu lauku sētas 30. gadu Latvijā, kurās saduras labais un ļaunais, kā arī cilvēciskās kaislības.

Kaldupe Skaidrīte. «Lievenis». Lasa Dzidra Liepiņa, skanējums 12 st. 23 min. Atjaunots 1998. gada ieraksts.  Romānā tēlots īpašumu atgūšanas laiks. Lielās krustceles arī latviešu zemniecības lauku dzīvē. Gadsimtu mijā spilgti izgaismojas cilvēku raksturi. Darbs rakstīts ar aizrautību un saistīs plašu lasītāju loku.

Lukjanskis Egils. «Atnāc un paņem». Lasa Jānis Ābols, skanējums 18 st. 55 min. Atjaunots 1988. gada ieraksts. Galvenais varonis Niks Kristons tēlots sarežģītā dzīves posmā. Pēc vidusskolas beigšanas viņam jāizšķiras par savu turpmāko dzīves ceļu. Niks nolēmis kļūt par kinorežisoru.

Lukjanskis Egils. «Notiesātais», «Cilvēks naktī». Lasa Uldis Deisons, skanējums 21 st. 12 min. Atjaunots 2000. gada ieraksts. Kāds cilvēks notiesāts uz nāvi. Spriedumu pasludina tiesnese, kura nezina, ka notiesātais ir viņas dēls. Kādi pārdzīvojumi un domas plosa šo abu cilvēku dvēseles un prātus.

Stradiņš Jānis Ivars. «Zilais pavediens». Lasa Uldis Deisons, skanējums 9 st. 46 min. Atjaunots 1997. gada ieraksts. Detektīvromāns sākas ar mīklainu slepkavību teātrī izrādes laikā. Noslepkavotā draugi — Kārlis Veiss un Artūrs Ubāns — nolemj paši uz savu roku sadzīt pēdas slepkavam, taču pat nenojauš, kādas dēkas un pārsteigumi viņus sagaida.

Svīre Māra. «Slazdu krogs un divi nami Rīgā». Lasa Līga Liepiņa, skanējums 8 st. 21 min. Atjaunots 2002. gada ieraksts. Māra Svīre garajam romāna nosaukumam bija devusi arī garu apakšvirsrakstu —«Ģimenes sāga ar detektīva piegaršu».

Terzens Arnis. «Visapkārt tikai mūsējie». Lasa Aivars Bogdanovičs, skanējums 19 stundas 16 min. Atjaunots 1998. gada ieraksts. Romāna galvenais varonis Miks ir pazīstams žurnālists, kuru sens viņa paziņa, agrākais bārmenis, bet tagad uzņēmējs — Italo iepazīstina viņu ar skandalozu, ārzemēs dzīvojošu uzņēmēju Hugo, lai kopīgi izveidotu nepolitisku laikrakstu. Laikraksta izveidošanai uzņēmējiem pagaidām līdzekļi neatrodas, bet Hugo Mikam piedāvā citu darbu — iesaistīties viņa politiskā protežē — Zaksa vēlēšanu reklāmas kampaņas organizēšanā…

Upīts Andrejs. «Zaļā zeme». Lasa Uldis Deisons, skanējums 37 st. Atjaunots 2001. gada ieraksts.  Kultūrvēsturisks romāns par latviešu zemnieku dzīvi deviņpadsmitajā gadsimtā.

Vanaga Melānija. «Baiļu birgā». Lasa Dzidra Liepiņa, skanējums 12 st. 53 min. Atjaunots 1999. gada ieraksts. Grāmatā apkopots Melānijas Vanagas skolas laiks (arī Cēsu ģimnāzijas vēsture). Pirmais Pasaules karš un Latvijas valsts atdzimšana.

 

Zeltiņa Guna. «Vienā karuselī ar Ģirtu Jakovļevu». Lasa Aivars Bogdanovičs, skanējums 7 st. 35 min. Atjaunots 2000. gada ieraksts. Atmiņu stāsts. Par izcilo aktieri 1992. gadā izveidota dokumentālā filma «Ģirts», kuru režisēja Laima Žurgina, savukārt Guna Zeltiņa par viņu sarakstījusi grāmatu «Vienā karuselī ar Ģirtu Jakovļevu», kas izdota 2000. gadā, tā veltīta Ģirta Jakovļeva sešdesmit gadu jubilejai.

Гутманис Абрам. «Русско-латышский разговорник». Lasa O. Ivanovs, D. Lorence, skanējums 4 st. 21 min. Atjaunots 1990. gada ieraksts. Krievu-latviešu sarunvārdnīca.

 

Ārzemju literatūra

Boumena Sallija. «Liktenis» (angļu). Lasa Līga Liepiņa, skanējums 47 st. 38 min. Atjaunots 1997. gada ieraksts.   Galvenie varoņi ir viņas kolēģi žurnālisti. Fotogrāfs un reportiere satiekas, lai atšķetinātu samezglotu, bīstamu noslēpumu un lai saprastu, ka viņi vēl arvien mīl viens otru.

Darels Džeralds. «Apskurbušais mežs», «Noslēpumaino trokšņu zeme» (angļu). Lasa Juris Lapiņš, skanējums 13 st. 11 min. Atjaunots 1980. gada ieraksts. Dabaspētnieks Džeralds Darels grāmatā «Apskurbušais mežs» apraksta savu, un sievas Džekijas Darelas sešus mēnešus ilgo ekspedīciju uz Argentīnu un Paragvaju 1954. gadā. Grāmatā «Noslēpumaino trokšņu zeme» autors apraksta savu un savas sievas astoņus mēnešus ilgo ekspedīciju uz Argentīnu 1958. gadā.

Dobrovenskis Roalds. «Rainis un viņa brāļi» (krievu). Lasa Uldis Deisons, skanējums 35 st. 6 min. Atjaunots 2000. gada ieraksts. Spilgts literārs darbs un reizē arī unikāls pētījums ne vien par Raini un Aspaziju, par P.Stučku un J. Jansonu-Braunu, bet arī par Jaunās strāvas un Latvijas sociāldemokrātijas attīstību plašā laikmeta kontekstā.

Endrjūsa Virdžīnija. «Kāstīlu dzimta: Baltais eņģelis» 1.grāmata (amerikāņu). Lasa Dzidra Liepiņa, skanējums 14 st. 55 min. Atjaunots 1999. gada ieraksts. Amerikāņu rakstniece Virdžīnija Endrjūsa romānu virknē stāsta par Kāstīlu dzimtas likteņiem. Viņi no visiem būdeļniekiem ir paši nabadzīgākie. Hevena Lī Kāstīla, skaista un gudra meitene, vēlas izlauzties no šīs šaurības, doties plašajā pasaulē un pierādīt visiem, ka gan viņa pati, gan tās brāļi un māsas ir godīgi un apdāvināti, cieņas un mīlestības vērti. Ļaunā pamāte aizbēg, un mantkārīgajam tēvam rodas noziedzīgs plāns…

Endrjūsa Virdžīnija. «Kāstīlu dzimta: Melnais eņģelis» 2. grāmata (amerikāņu). Lasa Dzidra Liepiņa, skanējums 13 st. 48 min. Atjaunots 1999. gada ieraksts. Romāna 2. grāmatā Hevena Lī Kāstīla sapņo par jaunu dzīvi — jauniem draugiem, skaistiem tērpiem un mīlestību. Viņa cer padarīt cienījamu savas dzimtas vārdu. Taču pamazām Hevena iepinas baigā, nežēlīgā viltus un slēptu kaislību tīklā…

Endrjūsa Virdžīnija. «Kāstīlu dzimta: Grēcīgās sirdis» 3.grāmata (amerikāņu). Lasa Dzidra Liepiņa, skanējums 15 st. 42 min. Atjaunots 1999. gada ieraksts. Romāna 3. grāmata stāsta par Hevenu, kura atgriežas dzimtajos kalnos, lai pierādītu, ka viņas ģimenes negods nav mūžīgs. Viņa ir kļuvusi cienījama skolotāja un priekšzīmīga sieva. Taču pēc ciemošanās tēva bagātajā savrupmājā Bostonā, Hevena un Logens nolemj tur palikt. Tad pēkšņi pagātne ar tās rēgiem atkal apdraud Hevenas trauslo laimi.

Endrjūsa Virdžīnija. «Kāstīlu dzimta: Paradīzes vārti» 4. grāmata (amerikāņu). Lasa Dzidra Liepiņa, skanējums 14 st. 27 min. Atjaunots 1999. gada ieraksts. Romāna 4. grāmatā autokatastrofā iet bojā Hevena un Logens, Enija Kāstīla-Stounvela kļūst bārene un krople. Tonijs Tetertons aizved viņu uz savu īpašumu, kur Enija skumst pēc tuviniekiem un ilgojas pēc pusbrāļa Lūka. Viņas sapņus un cerības aptumšo Kāstīlu dzimtas pagātne…

Endrjūsa Virdžīnija. «Kāstīlu dzimta: Sapņu tīmeklī» 5. grāmata (amerikāņu). Lasa Dzidra Liepiņa, skanējums 16 st. 29 min. Atjaunots 1999. gada ieraksts. 5. grāmata ir pēdējā «Kāstīlu dzimtas» romānu virknes grāmata. Tajā lasītāji atgriežas tajā tālajā laikā un pasaulē, kad nabadzīgajā kalniešu Kāstīlu dzimtā ienāk bagātā baronese Lī… Viņa varonīgi pacieš grūtos apstākļus, iegūst kalniešu cieņu un cer, ka beidzot piepildīsies viņas gaišie sapņi…

Hausdorfs Hartvigs. «Gadsimta mīklas un neparastās parādības» (vācu). Lasa Aivars Bogdanovičs, skanējums 11 st. 27 min. Atjaunots 2001. gada ieraksts. Grāmatā atradīsiet 100 neticamu, noslēpumainu notikumu un mistisku atgadījumu, kas risinājušies no 1900. gada līdz 2000. gadam — katru gadu pa vienai mīklai.

Kristi Agata. «Slepenais ienaidnieks» (angļu). Lasa Dzidra Liepiņa, skanējums 12 st. 52 min. Atjaunots 1995. gada ieraksts. Anglija pēc Pirmā pasaules kara. Jauna pasaule, kurā vēl tomēr manāmas pagātnes atmiņas. Šī jaunā pasaule ir piemērota drosmīgiem un attapīgiem ļaudīm, tādiem kā Pennija un Tomijs. Darbu meklējot, viņi atrod ko vairāk — piedzīvojumus, jaunus draugus, mīlestību un arī slepenu ienaidnieku... Šajā grāmatā varēsiet iepazīties arī ar citiem pasaulē populāriem Agatas Kristi stāstiem.

Kronins Arčibalds Džozefs. «Liktenīgais krusts» (angļu). Lasa Uldis Deisons, skanējums 19 st. 22 min. Atjaunots 1997. gada ieraksts. Stāsts par galvenā varoņa senci, kurš nesa krustu un ar to devās karagājienā. Liktenis lēmis nest savas dzīves krustu arī glezniecības mūzas spārnotajam Stīvenam Desmondam.

Kvīns Elerijs. «Nāve miljonāra ģimenē» (amerikāņu). Lasa Aivars Bogdanovičs, skanējums 8 st. 11 min. Romāns iepazīstina ar Hamfriju laulāto pāri, kuri par lielu naudu nopērk zīdaini. Viņš būs miljonāru mantinieks. Taču pēc kāda laika bērnu atrod mirušu. Tas nav nelaimes gadījums. Bērns ir noslepkavots.

Millere Karina. «Pa inku ceļu». Lasa Līga Liepiņa, skanējums 12 st. 12 min. Atjaunots 2002. gada ieraksts. Karina Millere dzimusi Šveicē, uzaugusi ASV, Karību salās un Austrālijā, runā piecās valodās. Viņa ir rakstniece un dokumentālā kino režisore. Grāmatā uzzināsiet, kā inki dzīvoja un karoja, ko pielūdza un kādēļ viņu lieliskā kultūra izrādījās tik neaizsargāta pret iebrucējiem. «Pa inku ceļu» ir ceļojumu grāmata — pagātnes un tagadnes panorāma. kādas sievietes ceļojums uz sensenu impēriju.

Munte Aksels. «Grāmata par cilvēkiem un dzīvniekiem» (zviedru). Lasa Jānis Ābols, skanējums 4 st. 24 min. Atjaunots 1977. gada ieraksts. Tas ir stāstu krājums. Šie stāsti vēsta par cilvēku ikdienas dzīvi, par nelaimēm Eiropā, kur cietuši dzīvnieki. Autors ar lielu mīlestību apraksta dzīvnieku milzīgās ciešanas.

 

Ieskaņots citur 

Latviešu literatūra

Sakse Anna. «Pasakas par ziediem». Lasa Gundars Āboliņš, skanējums 1 st. 10 min. Dāvinājums no Latvijas Radio. Anna Sakse krājumā «Pasakas par ziediem» stāsta par mīlestību, jūtu daudzveidību un parāda cilvēka rakstura un iekšējās pasaules daudzšķautnainību. «Nozied ziedi, izgaist krāsu un smaržu bagātība. Aiziet cilvēki ar saviem likteņiem, bēdām un priekiem. Bet pasaka paliek. Un līdz ar pasaku — viss labais un smejamais, saudzējamais un apkarojamais. Zied pasaku naktsvijole grāmatā, un mēs saņemam negaistošo iztēles burvību.» Saulcerīte Viese.

Klīdzējs Jānis. «Dženitors». Lasa Kārlis Ārgalis - Straumēns, skanējums 12 st. 33 min. Romāna pamatā ir autora pieredze, 1944. gadā emigrējot uz Vāciju un vēlāk uz Ameriku. Amerikā sētniekus un apkopējus sauc par dženitoriem, tāpēc arī romāna nosaukums ir tāds. Romāna galvenais tēls ir 36 gadus vecais Viktors Upāns, kurš tiek izsūtīts trimdā un nonāk Amerikā. Amerikā viņš ierodas vēl ar sešiem latviešiem. Vilciena stacijā viņu sagaida sens paziņa Edvards, kurš arī uzņemas par viņu gādību. Stacijā viņš pamana kādu meiteni, kura vēlāk kļūs par viņa mīlestību. Nozīmīgi ir arī vārdi, ko viņš pateica stacijā — «Ir tāda kā prieka, nemiera un sērīguma sajūta. Te nu laikam ir kādas beigas un kāds sākums».

Ezeriņš Jānis. «Noveles». Lasa Juris Strenga, skanējums 2 st. 36 min. Jānis Ezeriņš savās novelēs atklāj cilvēku psiholoģiju, pēta mīlētāju un arī ienaidnieku savstarpējās attiecības un lasītājiem visdažādākajās, iedomātās situācijās skaisti parāda cilvēku dažādumu. Tieši šo noveļu psiholoģisko atklājumu dēļ Ezeriņš pats sevi uzskatījis par Rūdolfa Blaumaņa tradīcijas turpinātāju.

«Поэзия и музыка в авторском исполнении» Autoru izpildījums I. Marks, A. Sedihs, skan. ilg. 1 st. 43 min.

 

Ārzemju literatūra

Grisham John. «The Pelican Brief» (angļu). Lasa A. Heald, skanējums 5 st. 26 min. Atjaunots 1992. gada ieraksts. Angļu valodā. Spraigs romāns, kurā apvienojas intriga, cīņa par varu un jurista profesionālā dzīve.

Studijā tiražēts no Igaunijas ierakstu studijas

Васильева Лариса. «Кремлевские жены» (krievu). Lasa Tatjana Markačeva, skanējums 21 st. 33 min.  Dokumentāls romāns. Veltīts Krievijas varasvīru sievām, sākot no Nadeždas Krupskajas līdz Raisai Gorbačovai.

Иванов Андрей. «Харбинские мотыльки» (krievu). Lasa Aleksandrs Kučmezovs, skanējums 16 st. 46 min.  Darbība norisinās pagājušā gadsimta 20-40-tajos gados. Pirmā Igaunijas Republika. Ilgi gaidītais miers pēc kara par valsts neatkarību. Eiforijas vilnis, kad vēl nav saprotams, ka jauniegūtais miers un brīvība ir iluzora. «Ūdens burbulis», kā norāda rakstnieks.

Куускемаа Юри. «Легенды и были Старого Таллинна» (igauņu). Lasa Tatjana Markačeva, skanējums 3 st. 40 min. Pazīstamākais igauņu vēsturnieks, gids un rakstnieks — Jüri Kuuskemaa stāsta par dzīvi un savu misiju, par veco un jauno Tallinu, un to, kas bija Igaunijas galvaspilsētas vietā pirms 700 gadiem.

Промет Лилли. «Девушки с неба» (igauņu). Lasa Tatjana Markačeva, skanējums 9 st. 12 min. Slavenās igauņu autores romānā atspoguļoti pēdējie mēneši Otrā Pasaules kara laikā Igaunijā.

Jaunumi latviešu valodā – 2017. gada janvāris

Latviešu literatūra

Lapsa Lato «Zem Muhameda bārdas: Izraēla, Palestīna, Turcija, Irāna, Ēģipte, Jordānija, Sīrija». Lasa Ieva Maračkovska, skanējums 18 st. 40 min. Droši vien atradīsies cilvēki, kas šo grāmatu atbilstoši savām vēlmēm un vajadzībām pasludinās par antisemītisku vai antiislāmisku. Es gan teiktu, ka šis ir gluži patiesīgs stāsts par zemēm, kur viens no pirmajiem svešiniekam uzdotajiem jautājumiem ir: «Kādai ticībai jūs piederat?», un par cilvēkiem, kuri šajās zemēs dzīvo un šo jautājumu uzdod. Visas šīs zemes vieno islāms. Vienā vietā tā ir valsts reliģija, otrā — no valsts nodalīta reliģija, trešajā — ienaidnieku reliģija. Bet visas šīs zemes būtībā dzīvo, tā sacīt, zem Muhameda bārdas. Ko tas nozīmē? Šī grāmata sniedz tieši šādas saprašanas iespēju. Protams, tikai tiem, kuri vēlas saprast.

Rūmnieks Valdis, Migla Andrejs «Debess aiztur elpu: vēsturisks romāns par Latviju laiku griežos». Lasa Sandra Lavrinoviča, skanējums 12 st. 54 min. Autori romānā ievelk stingrus vēsturiskus nogriežņus: 1918. gada 21. decembris — 1919. gada 8. jūlijs. Triju valdību — Ulmaņa, Stučkas un Niedras — laiks. Latvijas liktenis laiku griežos. Romānā aprakstīto notikumu spektrs ir plašs: Rīgā un visā Latvijā nemitīgi mainās varas, lielā godā nonāk maizes rika, malkas klēpis un stipri dokumenti, ārvalstu diplomāti spēlē noslēpumainas spēles, groteskās izpausmēs parādās lielinieki un, par spīti visam, uzplaukst mīlestība — īstā un vienīgā.

Ārzemju literatūra

Dūns Ūlavs. «Juvikas ļaudis». Lasa Uldis Deisons, skanējums 41 st. 57 min, atjaunots 1996. gada ieraksts. Romāns stāsta par kādu zemnieku dzimtu vairākās paaudzēs. Katrā paaudzē šajā dzimtā ir viens izcils cilvēks, kurš paceļas augstu pāri visiem. Ziemeļnieciski skarbie, spēcīgie raksturi, mīlestība un seni ticējumi, māņticība, dievs un cilvēks, liktenis un nolemtība. Neraugoties uz to, ka romānā ļoti daudz misticisma, viss stāstījums ietver sevī to burvību, ko pazīstam no citiem norvēģu rakstniekiem.

Даниэла Стил. «Похищенный». Lasa Kristīne Kokina, skanējums 8 st. 21 min. Amerikāņu rakstnieces Danielas Stīlas romāna darbība notiek Ņujorkā. Mariellai Patersonei, veiksmīga biznesmeņa sievai, nolaupīts dēls. Aizdomas krīt uz viņas bijušo vīru — Čārlzu. Čārlza un Mariellas laulība vairākus gadus atpakaļ beidzās traģiski – bojā gāja viņu bērni, bet Mariella nonāca ārstniecības iestādē. Traģēdijā Čārlzs vainoja sievu. Iespējams, tagad atriebību alkstošais Čārlzs, nolēmis izpostīt bijušās sievas jauniegūto laimi?