Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

Dzejniekam Vitautam Ļūdēnam veltīta muzikāli-dzejiska pēcpusdiena

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2017 / Nr. 3 - 2017

NODAĻA - LATVIJAS NEREDZĪGO BIBLIOTĒKĀ

Ieva Velde, LNerB Metodikas nodaļas vadītāja

 

Paldies grūtumam,

ka manai sirdij nav prāta,

bet manam prātam ir sirds.

(Vitauts Ļūdēns, no krājuma «Savās mājās»)

2017. gada 23. februārī LNerB lasītavā Rīgā notika muzikāli-dzejiska pēcpusdiena «Vairogi. Dzejniekam Vitautam Ļūdēnam 80». Pasākums bija veltīts dzejnieka Vitauta Ļūdēna daiļradei, atzīmējot viņa 80. dzimšanas dienu.

Pasākumā piedalījās dzejnieka meita Laima Ļūdēna ar sava tēva dzejas lasījumiem un stāstījumu par viņa dzīves un daiļrades mirkļiem. Par muzikālo pusi rūpējās duets Marita Snipke un Edijs Fuksis, izpildot dažādu autoru dziesmas, bet skaņu nodrošināja Uldis Tomsons.

Laimai Ļūdēnai šī bija pirmā ciemošanās reize Latvijas Neredzīgo bibliotēkā, bet duets Marita Snipke un Edijs Fuksis bibliotēkas lasītājus un viesus ar saviem muzikālajiem priekšnesumiem bija priecējuši jau 2016. gada oktobrī.

Aizkustinošs bija dzejnieka meitas Laimas stāstījums par savu tēvu, savijoties kopā ar viņa dzejas rindām. Pasākuma apmeklētājiem bija iespēja aplūkot arī Vitautam Ļūdēnam savulaik piešķirto Triju Zvaigžņu ordeni.

Paralēli pasākumam, lasītavā bija eksponētas Vitauta Ļūdēna grāmatas no bibliotēkas krājuma redzīgo un Braila rakstā. Laimai Ļūdēnai pirmo reizi dzīvē radās izdevība aplūkot sava tēva dzeju neredzīgo rakstā. Turot rokās Vitauta Ļūdēna Braila rakstā izdoto grāmatu sējumus, Laima piedzīvoja aizkustinājuma mirkli, pieskaroties sava tēva dzejas rindām ar pirkstu galiem. Latvijas Neredzīgo bibliotēkas krājumā ir šādas Vitauta Ļūdēna dzejas grāmatas Braila rakstā: «Pulksteņi», «Usmas un Mežotnes sonetas» un «Maizes šūpulīši», no kurām pēdējā papildināta arī ar taktilām ilustrācijām. Redzīgo rakstā pieejami arī citi autora dzejas krājumi.

Dzīvē Laima Ļūdēna ir laikmetīgās dejas horeogrāfe un nodarbojas arī ar interjera dizainu un fotogrāfiju.

Duets Marita Snipke un Edijs Fuksis kopā dzied kopš 2016. gada septembra.

Marita Snipke ir mūzikas skolotāja un dzejniece, kas publicējusies vairākās grāmatās. Dzejā viņa pauž savu patiku pret visu romantisko, dvēselisko un lirisko. Bibliotēkas krājumā pieejams dzejas krājums «Tikai trīs vārdi» redzīgo rakstā, kurā Marita Snipke publicējusies kopā ar Edvīnu Jansonu un Kasparu Krastiņu.

Edijs Fuksis ir Latvijas Neredzīgo bibliotēkas bijušais un ik pa laikam atkal esošais un pa reizei arī brīvprātīgais kolēģis, kas agrāk strādājis Braila raksta nodaļā redaktora amatā. Daba Ediju apveltījusi ar brīnišķīgu balsi, labu sirdi un gaišu dvēseli. Mūzika, dziedāšana ir Edija sirds lieta. Viņš uzstājas dažādos labdarības publiskajos projektos, regulāri piedalās dažādos ar mūziku saistītos konkursos un festivālos.

Uldis Tomsons, vairāku dziesmu mūzikas autors un dueta apskaņotājs, visu mūžu darbojies kultūras jomā. Bijis Jaunatnes teātra direktors.

Sirsnīgs paldies Laimai Ļūdēnai, Maritai Snipkei, Edijam Fuksim un Uldim Tomsonam par ciemošanos bibliotēkā ar brīnišķīgo pasākumu!