Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

Jaunā 50 eiro banknote — vieglāk atpazīstama cilvēkiem ar redzes traucējumiem

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2017 / Nr. 3 - 2017

INFORMATĪVAIS PIELIKUMS

Jānis Blūms, Latvijas Bankas Kases un naudas apgrozības pārvaldes vadītājs

Jau pavisam drīz, 2017. gada 4. aprīlī, Latvijā un visā eiro zonā apgrozībā tiks laista jaunā Eiropas sērijas 50 eiro banknote. Šis ir priekšpēdējais solis, ieviešot Eiropas sērijas banknotes — tuvāko pāris gadu laikā pie pircējiem un uzņēmējiem nonāks arī otrās sērijas 100 un 200 eiro banknotes, kuru ieviešanai pašlaik turpinās priekšdarbi, tostarp testēšanas darbi.

Jaunā 50 eiro banknote ar uzlabotu drošību un dizainu papildinās mums Latvijā un eiro zonā jau ierastās 5, 10 un 20 eiro nominālu naudas zīmes. Pašlaik notiek aktīva gatavošanās tās laišanai apgrozībā, tostarp par 50 eiro banknoti tiek informēti kasieri, tirgotāji un citi profesionālie naudas lietotāji. Vēl viena cilvēku grupa, kurai svarīgi detalizēti iepazīt jaunās banknotes, ir vājredzīgi un neredzīgi cilvēki, turklāt par šo sabiedrības grupu 50 eiro naudas zīmju dizainā domāts īpaši.

Eiro banknotēs ir iestrādāti vairāki pretviltošanas elementi. Jebkuru eiro banknoti var viegli pārbaudīt, to aptaustot (ar speciālām iespiedtehnoloģijām veidots raksts), apskatot (ūdenszīme, pretviltošanas josla, caurskata zīme) un pagrozot (uz banknotes redzams smaragdzaļš skaitlis, kas, banknoti pagrozot, maina krāsu no smaragdzaļas uz tumši zilu). Banknotēs izmantots arī caurskates logs. Skatot banknoti pret gaismu, redzams logs hologrammas augšējā daļā. Tas ir caurskatāms, un abās pusēs redzams grieķu mitoloģijas tēla Eiropas portrets.

Jaunajā 50 eiro banknotē pilnveidoti elementi, ko naudas zīmes atpazīšanai izmanto cilvēki ar redzes traucējumiem.

Pirmkārt, tie ir pretviltošanas elementi, kas atpazīstami ar tausti. Izmantojot īpašas iespiedtehnoloģijas, uz banknotes virsmas izveidots unikāls iespiedums. Banknotes aversa kreisajā un labajā malā ir īsas reljefas līnijas. Tās, īpaši cilvēkiem ar redzes traucējumiem, ļauj viegli atpazīt banknoti, jo to skaits un izvietojums katram nominālam ir atšķirīgs.

Galvenais attēls, uzraksts un lielais nominālvērtības skaitlis arī ir biezāks. Turklāt pats banknošu papīrs ir īpaši stingrs.

Otrkārt, kā jau ierasts, dažādu nominālu eiro banknotēm ir atšķirīgs izmērs, kas neredzīgajiem un vājredzīgajiem cilvēkiem ļauj tās vieglāk atšķirt. Vājredzīgajiem cilvēkiem palīdzēs tas, ka katrai banknotei ir viena noteicošā krāsa un katras banknotes nominālvērtības uzraksts ir iespiests lieliem cipariem. Dominējošās krāsas pirmās un otrās sērijas banknotēm ir pelēka (5 eiro), sarkana (10 eiro), zila (20 eiro), oranža (50 eiro), zaļa (100 eiro), dzeltenbrūna (200 eiro) un violeta (500 eiro).

Detalizētāku informāciju par naudas zīmju dizainu un drošību atradīsiet interneta vietnē www.jaunas-eiro-banknotes.eu.

Ar eiro dzīvojam jau vairāk nekā 3 gadus, un tā ir droša, moderna un norēķinos ērta nauda. Latvijas iedzīvotāji un uzņēmēji ir labi informēti par eiro naudas zīmju drošību, pateicoties plašiem informēšanas pasākumiem eiro ieviešanas laikā, kā arī saistībā ar jauno 10 un 20 eiro banknošu ieviešanu attiecīgi 2014. gada septembrī un 2015. gada novembrī.

Gan eiro monētas, gan banknotes ir labi aizsargātas pret viltošanu, tomēr tas nenozīmē, ka cilvēki var zaudēt modrību, tāpēc būtiski zināt naudas zīmju dizainu un drošības pazīmes.

Gadījumos, kad rodas šaubas par naudas zīmes īstumu, cilvēki aicināti to nodot ekspertīzei, ko var paveikt gan Latvijas Bankas klientu kasēs Rīgā un Liepājā, gan tuvākajā policijas iecirknī. No 2016. gada 1. jūlija Latvijas Bankā darbu uzsācis vienots naudas pārbaudes centrs, tāpēc policijā iesniegtās naudas zīmes tiek sūtītas uz Latvijas Banku, kur mazāk nekā mēneša laikā tiek veikta to pārbaude un sniegta atbilde iesniedzējam.