Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

LNB Strazdumuižas Dienas centram — 10

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2017 / Nr. 3 - 2017

Ilgvars Hofmanis

Ko sacīt Tev:

Vai saldu medu atkalsārtajās lūpās Tev liet,

Vai košus ziedus zem žiglajām kājām Tev sviest?

Ak, nē! Tev pašam savu ziedu ir daudz,

Un čaklas bites savās saldajās kārēs mieloties allaž mūs sauc.

Daudz salnu esi pārcietis, —

Tās zini Tu pats,

Tev novēlu es — dziedonis,

Lai savās dzirnās nemaļ Tevi laika rats!

Reti kuram no mums — Strazdumuižas ciemata iedzīvotājiem — cilvēkiem ar redzes zudumu ir iespēja strādāt algotu darbu. Valsts garantē mūsu iztiku, un mēs esam ieguvuši lielu daudzumu brīva laika. Kā gan to kvalitatīvi pavadīt? Nebūt ne katrs cilvēks spēj gūt panākumus amatiermākslā vai sportā, ne katrs arī vēlas to darīt. Te nu talkā nāk Dienascentrs.

LNB Strazdumuižas dienas centrs ir atklāts 2007. gada martā. Ierosme šādas institūcijas izveidei radusies 2006. gadā,  apmeklējot dienas centru  Siguldā. Savu atbalstu jaunajiem centieniem nav lieguši Linda Abu Meri [toreiz Mūrniece], Ainārs Latkovskis [abi bijuši arī ministri], kuri tolaik darbojās partijā «Jaunais Laiks» un citi politiķi.

Dažāds ir Strazdumuižas dienas centrā piedāvāto pakalpojumu klāsts. Tās ir gan grupveida nodarbības, gan palīdzība atsevišķiem indivīdiem. Prāta spēles un sporta treniņi, galda spēļu sacensības; tapošana un Braila raksta pulciņš; pastaigas, iepazīstot apkārtni, un mūzikas klausīšanās; kā arī Interneta mājaslapu fragmentu priekšā lasīšana. Bet kur tad vēl palīdzība komunālo un citu maksājumu veikšanā, klientam būtiskas informācijas izdrukāšana un izskaidrošana, apģērbu šūšana un vēl daudz kas cits, kas mūsu sūrajā ikdienas dzīvē tik ļoti nepieciešams.

Lai kā kādam varbūt negribētos to atzīt, objektīvi pastāv konkurence starp dažādām Strazdumuižas ciemata iestādēm, kas nereti mēdz piedāvāt vienlaicīgi vienlīdz interesantus un apmeklētājiem svarīgus sarīkojumus. Te nu organizatoriem nākas likt lietā visu savu diplomāta prasmi, nodrošinot, ka «vilks paēdis un kaza dzīva». Ielūdzot viesi, protams, jārēķinās ar viņa iespējām.

Pērn LNB Strazdumuižas dienas centrs pārcēlās uz labiekārtotām telpām ēkas pirmajā stāvā, kas pieejamas arī cilvēkiem ar kustību traucējumiem.

Jautāju dienas centra vadītājam Pēterim Locānam: Kas regulāri sniedz finansiālu atbalstu dienas centra darbības nodrošināšanai? «Dienas centra darbību finansē Rīgas dome. Šajā ziņā pašvaldības iepirkumu konkursi pakalpojumiem Rīgas iedzīvotājiem ar redzes zudumu allaž beigušies mums labvēlīgi. Visu Latvijas galvaspilsētu klāj dienas centru tīkls, kas sniedz pakalpojumus sociāli mazaizsargātajiem pilngadīgajiem rīdziniekiem (pēc iespējas tuvāk viņu dzīvesvietai). Strazdumuižas dienas centrs ir vienīgais Rīgā, kura mērķauditorija ir neredzīgi un vājredzīgi cilvēki.» Cik cilvēku pašlaik izmanto Strazdumuižas dienas centra pakalpojumus? «Dienas centrs apkalpo dienā vidēji 20 klientu. Apmeklētāju skaits ir atkarīgs no pasākumu specifikas konkrētajā dienā.» Cik darbinieku LNB Strazdumuižas dienas centrā strādā? «Pašlaik štatu sarakstā ir 9 cilvēki, kuru nepilnais darba laiks un darba apjoms ir atkarīgs no veicamajiem uzdevumiem. Bieži vien viņiem  nākas paveikt vairāk nekā paredzēts darba līgumā.» Kādas ir būtiskākās 10 gadu ilgajā darbībā gūtās atziņas? «Gribētos ar labu vārdu minēt Rīgas domes labklājības departamenta un sociālā dienesta darbiniekus. Ir gandarījums par to, ka gadu gaitā šeit mums pašiem izveidojies čakls un atsaucīgs darbinieku kolektīvs, kas vienmēr mīļi gaida savus klientus. Jāteic paldies arī klientiem, kuri bijuši mums uzticīgi visā dienas centra pastāvēšanas laikā!»

Paldies par interviju!