Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

Mācīties nekad nav par vēlu

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2017 / Nr. 3 - 2017

NODAĻA - NOTIKUMI CITĀS ORGANIZĀCIJĀS

Viktors Filatovs, LNB Rēzeknes TO valdes loceklis

Jau ceturto gadu Latvijas Neredzīgo biedrības Rēzeknes teritoriālajā organizācijā darbojas latviešu valodas aktivitāte, un jau ceturto gadu šo aktivitāti brīvprātīgi vada pedagoģe Marianna Jukņeviča. Daži neredzīgo biedrības biedri, apmeklējot šo aktivitāti, papildināja savas zināšanas latviešu valodā. Daži no viņiem šo aktivitāti apmeklē arī šodien. Pašu aktīvāko locekļu skaitā var nosaukt Militinu Filimonovu, Valēriju Irišinu. Visi aktivitātes dalībnieki attiecas pret latviešu valodu ar cieņu un vēlēšanos iemācīties pareizi runāt. Skolotāja Marianna ar lielu pedagoģisko pieredzi profesionāli māca pareizi izteikt vārdus, pareizi tulkot tekstus no krievu valodas, māca veidot frāzes pēc latviešu gramatikas noteikumiem, ļoti taktiski labo un korektē. Skolotāja Marianna nodarbības vada kreatīvi, valodas mācību laikā ļoti daudz stāsta par Latviju un tās skatiem. Nodarbību dalībnieki ar lielu uzmanību un interesi klausās, pēc tam paši atstāsta latviešu valodā teikas par upēm, ezeriem, pilsētām, par kurām viņiem stāsta skolotāja. Teikas popularizē, motivē kvalitatīvu latviešu valodas mācīšanu. Attīstās prasme runāt literāri pareizi, palielinās leksika, vārdu krājums.

Aktivitātes dalībnieki ne vienreiz vien piedalījās ar tekstiem latviešu valodā dažādos pasākumos, kurus organizēja LNB Rēzeknes teritoriālā organizācija, kā arī literāros pasākumos,  disputos, dzejnieku, rakstnieku jubilejās, kuras rīkoja Rēzeknes Neredzīgo bibliotēka.

Mariannas Jukņevičas dzimtene ir Latvija — Rēzeknes novada Gaigalavas pagasts. Savā laikā Marianna pabeidza Rēzeknes pedagoģisko skolu un kļuva par latviešu valodas un literatūras skolotāju. Pēc tam pabeidza Latvijas Valsts  universitāti Rīgā. Savā dzīves gaitā pildīja dažādus pedagoģiskos pienākumus, ieņemot dažādus amatus. Bauskas vidusskolā strādāja par latviešu valodas un literatūras skolotāju, Madonas rajona Sausnejas astoņgadīgajā skolā par skolas direktori. Pēc tam Madonas rajona izglītības nodaļā strādāja par inspektori, tad Madonas vidusskolā par mācību daļas vadītāju — direktora vietnieci. Esot pensijā, turpināja strādāt. 2001.gadā atbrauca uz Rēzekni. Četrus gadus atpakaļ viņa satikās ar Rēzeknes teritoriālās organizācijas priekšsēdētāju Valentīnu Lansbergu. Satikšanās laikā vienojās par to, ka viņa brīvprātīgi vadīs latviešu valodas aktivitāti un, lūk, Marianna no tīras sirds sniedz savas zināšanas cilvēkiem, kuri vēlas tās pilnveidot.

Skolotāja Marianna runā: «Man ir dota misija un gods nest savu latviešu valodu tālāk, lai šī valoda skaisti plūstu, un stāstīt, kas ir Latvija, kas ir latvieši.»

«Iemācīties var to, ko mīli» — tā teica Johans Volfgangs Fon Gēte. Un, «mums patīk latviešu valoda», — runā aktivitātes dalībnieki. Mācīties nekad nav par vēlu. Laipni lūdzam!