Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

2021. Gada pārskats

Par biedrību / Gada pārskats

LATVIJAS NEREDZĪGO BIEDRĪBAS

 

VADĪBAS ZIŅOJUMS

pie 2021.gada pārskata

Ievads

 

Latvijas Neredzīgo biedrība (turpmāk – LNB), juridiskā adrese: Braila iela 3, Rīga, LV-1024, Reģ.Nr.40008004000, dibināta 1926.gada 16.jūnijā, tā darbojas saskaņā ar Statūtiem, kuru pēdējās izmaiņas Latvijas Republikas Uzņēmumu Reģistrā reģistrētas 2017.gada 10.oktobrī.

Uz 2022.gada 1.janvāri LNB bija 2791 biedri. LNB sastāvā ir četri juridiskie biedri - Liepājas Neredzīgo biedrība, Servisa suņu biedrība “Teodors”, biedrība “Saules stars AV”, biedrība “Baltijas Okulāristu asociācija”.

       No iepriekš minētā redzams, ka LNB uzskaitē ir 2791 biedri, no kuriem:

  • ar 1.grupas redzes invaliditāti – 871 biedri,
  • ar 2.grupas redzes invaliditāti – 894 biedri,
  • ar 3.grupas redzes invaliditāti – 322 biedri,
  • pārējie – 704 biedri.

2021.gadā LNB sistēmā strādāja 41 LNB biedri ar redzes invaliditāti.

2021.gadā LNB notika 4 Centrālās valdes (turpmāk – CV) sēdes – 1 LNB CV sēde notika bez sēdes sasaukšanas ar balsojuma paziņojumiem un 3 LNB CV sēdes notika attālināti Zoom platformā, kurās tika pieņemti 14 lēmumi.

LNB CV priekšsēdētāja un LNB CV locekļi katrā LNB CV sēdē ir snieguši informāciju par veikto darbu, sadarbību ar valsts un pašvaldību institūcijām, nevalstiskajām organizācijām (turpmāk – NVO), iestādēm, organizācijām un citām aktivitātēm sēžu starplaikā. Svarīgākie lēmumi, kas pieņemti šajās sēdēs:

  1. Par LNB un SIA zvērinātu revidentu pārbaudes veikšanu par 2020.gadu.
  2. Par LNB un SIA 2020.gada pārskatu apstiprināšanu.
  3. Par SIA “LNB Cēsu MRU” iepriekšējo finanšu gadu zaudējumu segšanu.
  4. Par LNB SIA valdes priekšsēdētāju piemaksu saglabāšanu.
  5. Par SIA “Strazdumuiža” valdes priekšsēdētāja ievēlēšanu.
  6. Par nekustamo īpašumu pārdošanu Cēsu novada pašvaldībai.

LNB turpina realizēt Eiropas Reģionālās attīstības fonda 4.2.1.specifiskā atbalsta mērķa “Veicināt energoefektivitātes paaugstināšanu valsts un dzīvojamās ēkās” 4.2.1.2. pasākuma “Veicināt energoefektivitātes paaugstināšanu valsts ēkās” projektus šādām LNB piederošām ēkām Rīgā, Braila ielā 3, Braila ielā 4, Braila ielā 10 un Rēzeknē, Bukmuižas ielā 20. Projekts turpināsies līdz 2022.gadam.

LNB aktīvi turpina piedalīties Invaliditātes lietu nacionālās padomes sēdēs, Sociālās integrācijas valsts aģentūras konsultatīvajā padomē, Memoranda sēdēs, kā arī sadarboties ar Labklājības ministriju, Ekonomikas ministriju, Iekšlietu ministriju, Centrālā finanšu līgumu aģentūru un citām iestādēm.

LNB sadarbībā ar Labklājības ministriju ir noslēgusi līgumu par piecu Suņu-pavadoņu iegādi.

LNB turpina sadarbību ar Nodarbinātības valsts aģentūru (turpmāk – NVA) iesaistoties ESF projektā “Subsidētās darbavietas bezdarbniekiem” Nr.9.1.1.1./15/I/001, kā arī turpina sadarbību ar Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisiju (turpmāk – VDEĀVK) par informācijas saņemšanu personu ar redzes invaliditāti apzināšanai, kā arī informācijas nodošanu personām ar redzes invaliditāti.

 

 

1.     Latvijas Neredzīgo biedrības realizētie projekti 2021.gadā

 

Projekta nosaukums

Īstenošanas periods

Finansētājs (finansējuma avots un līgumslēdzēja institūcija)

Galvenās projektā plānotās aktivitātes

„Dialogue in the silence and in the dark”/ „Dialogs klusumā un tumsā”

02.04.2018.- 01.10.2021.

INTERREG V-A Latvijas-Lietuvas sadarbības programma 2014-2020

Projekta ietvaros tika radīta platforma neredzīgu un nedzirdīgu aktieru savstarpējai sadarbībai un iekļaušanai apkārtējā sabiedrībā. Projekta mērķis bija veicināt sadarbību starp neredzīgiem un nedzirdīgiem cilvēkiem, kuri ir ieinteresēti teātra mākslā Lietuvas un Latvijas robežas reģionos. Tika radīts skatuves uzvedums ar jauktām mērķa grupām - neredzīgie un nedzirdīgie aktieri, uzsvaru liekot uz šo cilvēku radošuma veicināšanu. Projekta laikā radītais skatuves uzvedums bija kā pašu veidotas radošas un mākslinieciskas mājas. Šiem cilvēkiem bija iespēja redzēt savas dzīves un pieredzes atspoguļojumu uz skatuves. Ar dažādu komunikācijas veidu saliedēšanu, šis uzvedums piesaistīja plašu nedzirdīgo un neredzīgo cilvēku auditoriju, tajā skaitā kā neprofesionālus, tā profesionālus aktierus. Ņemot vērā Covid-19 izplatību tika pieņemts lēmums izrādi filmēt nevis rādīt klātienē, kā arī projekta ietvaros plānotās aktivitātes ir ieilgušas un tās noslēdzās 2021.gada oktobrī.

“Komunikācija – panākumu atslēga”

01.06.2021.-30.06.2022.

Projektu finansē Islande, Lihtenšteina un Norvēģija caur EEZ un Norvēģijas grantu programmu “Aktīvo iedzīvotāju fonds”.

Biedrība “Latvijas Pilsoniskā alianse”.

Projekta "Komunikācija - panākumu atslēga" mērķis ir veicināt LNB un tās teritoriālo organizāciju kapacitāti komunikācijas jomā. Projekta laikā paredzēts piesaistīt sabiedrisko attiecību speciālistu ar kura palīdzību tiks nodrošināta daudzveidīga un mērķtiecīga komunikācija ar LNB biedriem un sabiedrību kopumā, gan par LNB darbību, gan par personām ar redzes invaliditāti aktuālām tēmām. Tāpat ar speciālista palīdzību tiks izstrādāta LNB Ilgtermiņa komunikācijas stratēģija, kā arī tiks organizētas apmācības un pieredzes apmaiņas iespējas LNB un tās teritoriālās organizācijas (turpmāk – TO) darbiniekiem. Projekta ietvaros  īstenotās aktivitātes palīdzēs LNB ilgtermiņā īstenot veiksmīgu komunikāciju ar sabiedrību, viegli uztveramā un saprotamā veidā, nodrošinot regulāru informēšanu par LNB darbību. Vienlaikus darbinieku iegūtās saskarsmes un komunikācijas prasmes palīdzēs nodrošināt arī veiksmīgāku ikdienas komunikāciju ar cilvēkiem, kas uz TO dodas pēc dažādiem pakalpojumiem. LNB komunikācijas spēju uzlabošana ir nepieciešama, lai nodrošinātu pilnvērtīgu un kvalitatīvu LNB pamatfunkciju un valsts deleģēto funkciju īstenošanu un uzlabošanu.

„Darbs dara darītāju”

06.08.2020.-30.09.2021.

Jēkabpils pilsētas pašvaldība

Projekta mērķis bija veicināt LNB biedru informācijas pieejamības, komunikācijas un pieredzes apmaiņas iespējas. Panākt personu ar redzes invaliditāti integrāciju sabiedrībā un dzīves kvalitātes uzlabošanu, kā arī jaunu iemaņu apguvi. Projekta laikā personas ar redzes invaliditāti apguva jaunas iemaņas, piemēram, apsveikumu atklātnes izgatavošanas prasmes un tehnikas, aplokšņu izgatavošanu, zīda apgleznošanas mākslas dažādās tehnikas. Projekta noslēgumā tika rīkota izstāde ar izgatavotajiem darbiem, tādējādi parādot gan darbu autoriem, gan citiem izstādes apmeklētajiem, ka redzes zudums nav šķērslis aktīvai darbībai. Diemžēl, Covid-19 izplatības dēļ, projekta ietvaros plānotās aktivitātes ir ieilgušas un tās tika noslēgtas 2021.gada septembrī.

“Ir labi mācēt!”

01.05.2021.-30.10.2021.

Jēkabpils pilsētas pašvaldība

Projekta mērķis bija veicināt LNB Jēkabpils TO biedru iespējas apgūt jaunas prasmes un iemaņas, vienlaikus veicinot personu ar redzes invaliditāti integrāciju sabiedrībā, kā arī veicināt komunikācijas un pieredzes apmaiņas iespējas. Tika nodrošināta iespēja, personām ar redzes invaliditāti, apgūt jaunas iemaņas un kvalitatīvas laika pavadīšanas iespējas. Projekta dalībnieki, projekta laikā apguva kā liet sveces, pīt grozus, dekupēt. Neskaitot šos tiešos sasniegtos mērķus, biedri ieguva arī iespēju socializēties, uzlabot komunikācijas prasmes, palīdzēja jaunajiem biedriem iejusties kolektīvā. Projekta noslēgumā norisinājās Jēkabpils TO atjaunošanas gadadiena, kurā biedriem tika organizēts neliels koncerts un rokdarbu izstāde, ar darinājumiem  gan no šī, gan iepriekš realizētajiem projektiem.

„Kopā būsim stipri 2021”

15.04.2021.-31.12.2021.

Rīgas domes Labklājības departaments

Tika nodrošināta komunālo maksājumu un telekomunikāciju pakalpojumu apmaksa laika posmā no 2021.gada 15.aprīļa līdz 31.decembrim. Kā arī sadzīves ķīmijas un citu organizācijas darbības nodrošināšanai nepieciešamo lietu iegāde. 

„Dosimies uz priekšu 2021”

15.04.2021.-31.12.2021.

Rīgas domes Labklājības departaments

Tika nodrošināta komunālo maksājumu segšana 7 mēnešu garumā, sadzīves ķīmijas un kancelejas preču iegāde Strazdumuižas kluba 1.stāva lielajai zālei, lai nodrošinātu iespēju Strazdumuižas kluba kolektīviem pilnvērtīgi veikt kolektīvu mēģinājumus telpās.

 

“Esi informēts”

01.03.2021-31.10.2021.

Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departaments

Projekta ietvaros, sadarbībā ar TV24, tika izveidots 3 sēriju raidījums “Esi informēts!” par LNB, tās aktualitātēm, biedrības biedriem, pakalpojumiem, kuri tiek piedāvāti personām ar redzes invaliditāti utt. Tādā veidā tika nodrošināts, ka informāciju saņem personas ar redzes invaliditāti, kuri līdz tam nezināja par dažāda veida pakalpojumiem, kurus tie var saņemt. Ieguvēja ir arī sabiedrība kopumā, saņemot plašāku skaidrojumu, tādejādi mazinot sociālo atstumtības risku un veicinot neredzīgu cilvēku veiksmīgāku integrāciju sabiedrībā. 

„Radošums un pārliecība”

01.05.2020. – 22.08.2021.

Erasmus+

Projekta dalībnieki bija jaunieši ar redzes invaliditāti no Latvijas, jaunieši ar garīgu invaliditāti un īpašām vajadzībām no Somijas, jaunieši, kuriem ir sarežģīta sociālā, ekonomiskā un ģeogrāfiskā izcelsme no Igaunijas, kā arī vienkārši ikdienas jaunieši no Horvātijas. Jaunieši projekta ietvaros ar mūzikas un multimediju palīdzību risināja jautājumus par pašapziņu un pašvērtību. Jauniešu apmaiņas laikā tika radīta un ierakstīta mūzika, kā arī tika izveidots mūzikas videoklips. Dalībnieku dažādie apstākļi palīdzēja jauniešiem vairāk uzzināt par integrāciju un par pašu stiprajām pusēm.

“Uzvilksim sauli kalnā!”

01.12.2021.-31.01.2022.

Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departaments

Projekta ietvaros tika izveidota Ziemassvētku sagaidīšanas programma, kurā varēja iesaistīties Strazdumuižas ciemata iedzīvotāji un Juglas apkaimes iedzīvotāji, kā arī citi interesenti. Projekta ietvaros, norisinājās apsveikuma kartiņu izgatavošanas darbnīcas, kurās personas ar redzes invaliditāti izgatavoja apsveikumu kartiņas, kuras LNB CV izsūtīja saviem sadarbības partneriem un sadarbības institūcijām. Ņemot vērā, pandēmijas ierobežojumus, Ziemassvētku koncerta vietā, tika realizēta bluķa vilkšanas aktivitāte, kura norisinājās svaigā gaisā. Šajā aktivitātē piedalījās vairāki Strazdumuižas un Juglas apkārtnes iedzīvotāji. Tika izrotāta Strazdumuižas apkārtne – izvietotas vairākas eglītes pa Strazdumuižas ciemata teritoriju un iedzīvotāji tika aicināti tās izrotāt saviem pašu gatavotajiem vai pirktiem rotājumiem, kā arī tika izgatavoti trīs metāla sniegavīri, kuri paliks LNB lietošanā arī citus gadus.

 

„Iekļaušanās un nodarbinātība”

10.2020.-21.06.2021. (projekts tika atcelts saistībā ar COVID-19)

Nordplus Adult

Ilgās sarunās ar projekta partneriem, tika nolemts, ka projekts ir jāatceļ, saistībā ar Covid-19 pandēmijas izraisītajiem ierobežojumiem. Projekta mērķis bija nodrošināt pieredzes apmaiņu starp projekta partneriem (LNB, Igaunijas Neredzīgo savienība un Zviedrijas Vājredzīgo asociācija), lai redzētu kā partneri plāno un veic pieaugušo izglītības nodarbības un seminārus, kas koncentrējās uz nodarbinātību. Bija paredzēts, ka partneri izpētīs, kā semināri un nodarbības attīsta prasmes un īpašības, kas šobrīd ir aktuālas un pieprasītas darba tirgū. Pēc vizītēm katrs partneris izpētītu situāciju savā valstī un partneru valstīs, un savā turpmākajā darbībā pielietotu veiksmīgākās metodes prasmju attīstībā. Tāpat aktuāla problēma ir darba devēju neziņa par to, kādas ir pašreizējās iespējas, lai palīdzētu personām ar redzes invaliditāti veiksmīgāk integrēties darba vietā. Līdz ar to projekta ietvaros tiktu izgatavota izglītojoša informācijas pakete, kurā tiks iekļauta praktiska informācija, kas jāzina darba devējiem lai pieņemtu darbā personas ar redzes invaliditāti.

 

 

2.     Latvijas Neredzīgo biedrības Tiflotehnikas nodaļas darbība 2021.gadā

LNB Tiflotehnikas nodaļā (turpmāk – LNB TN) 2021.gadā tika izsniegti 2540 tehniskie palīglīdzekļi (turpmāk – TP), no kuriem 198 izsniegtas acu protēzes.

2021.gadā TP saņemšanas rindā stājās 3217 personas, no kurām 443 personas stājās rindā acu protēžu saņemšanai. Salīdzinājumā ar 2020.gadu, 2021.gadā rindā stājās par 116 personām vairāk. Rindā uz 2022.gada 1.janvāri bija 900 personas no kurām 248 personas gaida rindā acu protēžu saņemšanai. Šāda rinda bija uz 2022.gada 1.janvāri, jo 2021.gada 1.maijā stājās spēkā jauni Ministru kabineta noteikumi Nr.250, kuri tika papildināti ar jauniem TP.

Noteikumu pielikumā tika veiktas izmaiņas izņemot no TP saraksta – datorpeli ar palielinājuma funkciju un diega ievēršanas palīglīdzekli. Izmaiņas palīglīdzekļu sarakstā, tika veiktas dēļ klientu mazā pieprasījuma pēc nosauktajiem TP. Noteikumu pielikuma TP saraksts tika papildināts ar jauniem TP – mobilā tīkla telefons, skaņu ierakstīšanas un atskaņošanas ierīce (Daisy), taktils datora displejs, displejs ar skaņu, rakstu zīmju lasīšanas aparāts. TP sarakstā jau esošajiem TP tika veiktas izmaiņas TP lietošanas laikos un saņemšanas kārtībā. Uz gada beigām redzot pieprasījumu no klientu puses ir konstatējams, ka pieprasītākais palīglīdzeklis ir mobilā tīkla telefons.

2021.gada sākumā izskatot aptauju anketu rezultātus par 2020.gadu, 2020.gadā viens no klientu ieteikumiem bija ieviest audio instrukcijas, kas arī 2021.gadā tika ieviests. Izsludinot jaunu iepirkumu uz TP kā prasība ir instrukcijas  iesniegt audio formātā. Vēl viens populārs klientu ieteikums bija ieviest TP piegādi uz mājām izmantojot kurjera pakalpojumus, kas ļautu klientam pašam sev ērtā laikā saņemt TP. Diemžēl, šo klientu ieteikumu šajā gadā ieviest neizdevās Covid-19 pandēmijas dēļ. Ņemot vērā notiekošo kurjeru dienesti, ar ko LNB varētu sadarboties, šādu pakalpojumu uz doto brīdi nesniedza, tādēļ LNB centīsies šo ieteikumu ieviest 2022.gadā.

LNB TN 2021.gadā veica izbraukumus uz TO – Daugavpils TO, Jūrmalas TO, Jelgavas TO, Jēkabpils TO, kur izsniedza TP personām, kuru dzīvesvieta atrodas tuvāk esošajām TO.  Tādām TO kā Rēzeknes TO, Liepājas Neredzīgo biedrība, Valsts sociālās aprūpes centrs “Rīga” filiāle Jugla TP tika nogādāti TO un atstāti izdalei. TP izdali veica TO darbinieki.  

2021.gadā LNB TN piedalījās projektā “Esi informēts”, kurā LNB sadarbībā ar TV24 izveidoja 3.sēriju raidījumu ar mērķi izglītot un informēt sabiedrību, vienlaikus veicinot personu ar redzes invaliditāti veiksmīgāku integrāciju sabiedrībā. Raidījuma 2.sērija LNB TN darbinieks iepazīstināja sabiedrību ar TP, tos nodemonstrējot un iepazīstinot ar TP saņemšanas kārtību.

2021.gada 4.augustā LNB viesojās Latvijas pasta darbinieki Projekta ietvaros, darbiniekiem bija iespēja dienas garumā iejusties neredzīgu cilvēku ikdienā, iepazīstot biedrību, tās misiju un vīziju, pakalpojumus, kurus tā sniedz cilvēkiem. Kā arī fiziski iejusties neredzīgu cilvēku ikdienā Rehabilitācijas centrā, pildot dažādus uzdevumus. Šajā projektā līdzdarbojās arī LNB TN iepazīstinot pasta darbiniekus ar TP, kurus darbinieki varēja iemēģināt un uzzināt par to noderību neredzīga vai vājredzīga cilvēka dzīvē.

Kopumā 2021.gads bijis veiksmīgs, jo neskatoties uz pasaulē notiekošo TP tika izsniegti, klienti tika apkalpoti arī ārkārtējās situācijas laikā un 2021.gada plāns tika izpildīts.

3.     Latvijas Neredzīgo biedrības Izdevniecības nodaļas darbība 2021.gadā

2021.gadā turpinājās sociālās rehabilitācijas pakalpojuma — žurnāla «Rosme» — sniegšana personām ar redzes invaliditāti. Žurnāls turpināja iznākt četros formātos: palielinātā rakstā, Braila rakstā, audio formātā (kompaktdiskā un elektroniski) un elektroniskā (HTML) formātā.

Valsts pasūtījumā gada laikā pie lasītājiem nonāca 3348 žurnāla eksemplāri, katru mēnesi to saņemot vidēji 279 lasītājiem, kas ir par 16 lasītājiem vairāk nekā 2020. gadā. Vislielākais lasītāju skaits bija septembrī, oktobrī un novembrī — 291 lasītājs ik mēnesi, vismazākais lasītāju skaits bija janvārī — 256 lasītāji.

2021.gadā klientu visbiežāk izvēlētais žurnāla formāts bija palielinātās drukas formāts, ko katru mēnesi saņēma vidēji 151 klients. Otrs pieprasītākais formāts — audio versija kompaktdiskā, ko saņēma vidēji 52 klienti mēnesī, trešais izvēlētākais — žurnāls Braila rakstā, ko katru mēnesi saņēma vidēji 33 klienti, ceturtais — elektroniskais žurnāls HTML formātā, ko saņēma vidēji 30 klienti mēnesī, mazāk populārs bija audio žurnāls elektroniski (saite uz Failiem.lv), ko saņēma vidēji 12 klienti mēnesī.

Būtiskākās izmaiņas žurnāla kvalitātes uzlabošanai 2021.gadā:

  • žurnāls kļuva apjomīgāks;
  • palielinātā raksta izdevumā tika palielināts burtu izmērs par vienu vienību;
  • palielinātā raksta izdevumā tika palielināts fotogrāfiju izmērs;
  • palielinātā raksta izdevumā tika iekļautas vairāk fotogrāfijas, savukārt pārējos formātos šī informācija aizvietota ar fotogrāfiju aprakstiem;
  • uzlabojās audio formāta kvalitāte, sākot audio ierakstīt profesionālā studijā;
  • žurnāla elektronisko formātu papildināja palielinātā raksta formāta lapaspuses, kurās ievietoti fotoattēli, lai klientiem neiztrūktu vizuālais materiāls  .

 Palielinātā raksta formāts

vidēji 141 klients to saņēma pa pastu;

vidēji 9 klienti — LNB Strazdumuižas Dienas centrā;

vidēji 1 klients — žurnāla redakcijā.

2021.gadā šī formāta apjoms tika palielināts par astoņām lapaspusēm un burti palielināti par vienu izmēru. Žurnāla makets tika veidots Adobe InDesign programmā. Žurnāla iekšlapas joprojām tika drukātas uz A3 formāta 80 g/mpapīra, nu jau vienā eksemplārā izmantojot astoņas lapas, bet žurnāla vāks — uz A3 formāta 160 g/mpapīra, vienā eksemplārā izmantojot vienu lapu. Kopā mēneša tirāžā bija nepieciešamas apmēram trīs pakas A3 formāta 80 g/mpapīra un viena paka A3 formāta 160 g/mpapīra, kā arī skavas žurnāla ieskavošanai. Žurnāla eksemplāri, kurus klienti izvēlējās saņemt ar pasta starpniecību, tika iepakoti C4 formāta papīra aploksnēs un nodoti Latvijas Pasta 24. nodaļā. Eksemplārus kas tika nodoti LNB Strazdumuižas Dienas centrā, centra darbinieki izsniedza patstāvīgi.

Audio formāts (kompaktdiskā un elektroniski (saite uz Failiem.lv))

—    vidēji 46 klienti kompaktdiskus saņēma pa pastu;

—    vidēji 6 klienti kompaktdiskus saņēma LNB Strazdumuižas Dienas centrā;

—    vidēji 1 klients kompaktdiskus saņēma žurnāla redakcijā;

—    vidēji 9 klienti savā e-pastā saņēma saiti uz žurnāla audio versiju Failiem.lv;

—    vidēji 3 klienti žurnāla audio failus saņēma savā zibatmiņā, ierodoties redakcijā.

Kompaktdiski, kurus klienti saņēma ar pasta starpniecību, tika iepakoti polsterētās aploksnēs un nodoti Latvijas Pasta 24. nodaļā. Eksemplārus, kas tika nodoti LNB Strazdumuižas Dienas centrā, darbinieki izsniedza patstāvīgi. Audio žurnāla elektroniskie faili tika saglabāti failu bibliotēkā Failiem.lv un saites veidā nosūtīti klientiem uz norādīto e-pasta adresi.

Audio žurnāla tapšanā joprojām tika piesaistīti brīvprātīgie tekstu ierunātāji. Uzsākot žurnālu ierakstīt LNB jaunizveidotajā studijā, vairs nebija iespējams piesaistīt tos ierunātājus, kas darbu veica attālināti ar sev pieejamo tehniku. Līdz ar to Covid-19 saslimšanas un noteikto ierobežojumu dēļ vairākus mēnešus radās grūtības nokomplektēt ierunātāju skaitu; tad tekstu ierunāšanu pilnībā veica žurnāla redaktore. Audio faili tika ierakstīti un apstrādāti Adobe Audition programmā. Žurnāla audio formāts kompaktdiskā tika ierakstīts Verbatim CD-R kompaktdiskos.

Braila raksta formāts

—    vidēji 20 klienti to saņēma pa pastu;

—    vidēji 13 klienti — LNB Strazdumuižas Dienas centrā.

Žurnāla Braila rakstā makets tika veidots WinBraille programmā. Žurnāls tika drukāts uz A4 formāta 160 g/mpapīra. Vienam žurnālam nepieciešamas vidēji 54 papīra loksnes, kopā ik mēnesi tirāžā iztērējot apmēram 10 pakas papīra. Pēc tam žurnāls tika sastiprināts kopā ar spirāli. Eksemplāri, kurus klienti saņem ar pasta starpniecību, tika iepakoti mitrumnecaurlaidīgās plastikāta aploksnēs un nodoti Latvijas Pasta 24. nodaļā. Eksemplārus, kas tika nodoti LNB Strazdumuižas Dienas centrā, centra darbinieki izsniedza patstāvīgi.

Elektroniskais formāts (HTML)

—    vidēji 30 klienti to saņēma savā e-pastā.

Šis žurnāla formāts tika nosūtīts uz klientu norādīto e-pasta adresi. HTML formātu lasīšanai ērtu padara saturā ievietotās ātrās saites uz konkrētā raksta sākumu, kā arī katra raksta beigās ietvertā ātrā saite atpakaļ uz žurnāla saturu. Arī žurnāla tekstā, kur tas iespējams, iekļautas saites, kas aizved uz konkrētu mājaslapu, mājaslapā iekļautu informāciju vai rakstu, tādējādi lasītājam iespējams uzzināt plašāku informāciju par konkrēto tēmu vai pārliecināties par faktu pareizību. HTML formāts ļauj tekstu lasīt datorā, palielinot vai samazinot burtu lielumu. Tas ir arī ērts tiem, kas izmanto ekrānlasošo programmu.

Žurnāla digitalizēšana un arhīva veidošana

2021. gadā redakcijas datubāzē tika saglabāti visi šī gada žurnāla numuri PDF, WBR, HTML, MP3 failu veidā. Arhīvā tika noglabāti arī palielinātā raksta žurnāli drukātā veidā un audio žurnāli kompaktdiskā.

Obligātie eksemplāri

Obligāto eksemplāru likums uzliek par pienākumu LNB Izdevniecības nodaļai piegādāt Latvijas Nacionālajai bibliotēkai žurnāla obligātos eksemplārus. 2021.gadā bibliotēkas glabāšanā tika nodoti 24 žurnāla palielinātās drukas eksemplāri (divi eksemplāri katru mēnesi), tāpat katru mēnesi bibliotēkai tika nosūtīta arī žurnāla elektroniskā versija, palielinātās drukas izdevuma vāki PDF formātā un saite uz failu bibliotēku, kur glabājas žurnāla audio versija. Katru mēnesi viens izdevums palielinātā redzīgo rakstā un viens izdevums Braila rakstā tika nodots arī Latvijas Neredzīgo bibliotēkas Juglas filiālei.

Līguma klienti

Žurnāla «Rosme» lasītāju vidū ir arī Valsts sociālās aprūpes centrs “Rīga” filiāle Jugla iemītnieki. Balstoties uz Ministru kabineta 2017. gada 13. jūnijā pieņemto noteikumu Nr. 338 «Prasības sociālo pakalpojumu sniedzējiem», valsts sociālās aprūpes centra iemītnieki kā fiziskas personas nevar pieteikties žurnāla bezmaksas saņemšanai, tāpēc sociālās aprūpes centrs noslēdzis līgumu ar LNB par žurnālu piegādi. Balstoties uz līgumu, sociālās aprūpes centram ik mēnesi tika piegādāti divi izdevumi Braila rakstā, viens izdevums palielinātā redzīgo rakstā un viens izdevums audio formātā kompaktdiskā.

Šajā gadā līgumu par žurnāla «Rosme» audio formātā kompaktdiskā saņemšanu noslēdza arī viena fiziska persona.

Pakalpojumi

2021. gadā LNB Izdevniecības nodaļa turpināja sniegt maksas Braila raksta pakalpojumus. Nodrošinājām tulkojumu un sniedzām konsultāciju divām reklāmas aģentūrām, kas veidoja dabas objektu aprakstus Braila rakstā. Veicām arī tulkojumu Braila rakstā Jēkabpils Sociālā dienesta un tā struktūrvienību jauno telpu informatīvajām plāksnēm pie kabinetiem.

2021. gada izskaņā žurnāla redakcijā tika gatavoti kalendāri nākamajam gadam Braila rakstā. Tos, iepriekš piesakoties, bez maksas bija iespējams saņemt jebkuram interesentam. Kopumā tika izsniegti 50 kalendāri.

Sociālie tīkli un informācija mēdijos

LNB Izdevniecības nodaļas aktualitātes, ieskats katra iznākušā žurnāla numura saturā tika publicēts LNB mājaslapā un žurnāla profilā sociālajā tīklā Facebook.com.

Par žurnālu tika stāstīts TV24 raidījumā «Esi informēts!», kas tapa Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta Sabiedrības integrācijas programmas ietvaros.

Klientu apmierinātība ar sniegto pakalpojumu

Gada izskaņā tika veikta anonimizēta klientu anketēšana, lai noskaidrotu lasītāju apmierinātību par sniegto pakalpojumu. Anketas aizpildīja 142 «Rosmes» klienti. Turpinājumā atbilžu sadalījums.

  1. Vai žurnālu «Rosme» 2021. gadā saņēmāt pirmo reizi vai atkārtoti?

a)      Pirmo reizi — 14;

b)      Atkārtoti — 128.

  1. Kur uzzinājāt par iespēju pieteikties žurnāla saņemšanai 2021. gadā?

a)      Savā VO vai TO — 68 atkārtotie klienti, 11 jaunie klienti;

b)      Izlasīju žurnālā — 40 atkārtotie klienti;

c)      No citiem cilvēkiem — 6 atkārtotie klienti, 1 jauns klients;

d)      LNB mājaslapā — 2 atkārtotie klienti, 2 jaunie klienti;

e)      Citviet internetā (kur?) — 1 atkārtotais klients (izlasīja Facebook.com);

f)       Citā veidā (kādā?) — 5 atkārtotie klienti (lasa žurnālu jau daudzus gadus un zina, ka novembrī sākas pieteikšanās saņemšanai nākamajā gadā). 

 

  1. Vai Jūs kopumā apmierina saņemtais pakalpojums?

a)      Apmierina — 118 atkārtotie klienti, 12 jaunie klienti;

b)      Daļēji apmierina — 10 atkārtotie klienti;

c)      Vairāk neapmierina, nekā apmierina — 1  atkārtotais klients;

d)      Neapmierina — 1 atkārtotais klients.

  1. Vai Jūs apmierina saņemto žurnālu kvalitāte?

a)      Apmierina — 115 atkārtotie klienti, 13 jaunie klienti;

b)      Daļēji apmierina — 4 atkārtotie klienti;

c)      Vairāk neapmierina, nekā apmierina — 1 atkārtotais klients;

d)      Neapmierina - 0.

 

  1. Vai Jūs apmierina žurnāla saturs?

a)      Apmierina — 106 atkārtotie klienti, 11 jaunie klienti;

b)      Daļēji apmierina — 15 atkārtotie klienti, 2 jaunie klienti;

c)      Vairāk neapmierina, nekā apmierina  — 0;

d)      Neapmierina — 2

  1. Jūsu ieteikumi žurnāla pilnveidošanai (uzskaitīti tie ieteikumi, kas izskanējuši vismaz divas reizes)

a)      Žurnāla satura regulāra papildināšana ar informāciju par personām ar redzes invaliditāti pieejamām tehnoloģijām, TP un to izmantošanas iespējām, tādējādi motivējot tās iegādāties — 9 klienti;

b)      Žurnālā iekļaut personu ar redzes invaliditāti padomus ēst gatavošanā un citos ikdienas darbos — 6 klienti;

c)      Vēl vairāk palielināt burtu un fotogrāfiju izmēru — 4 klienti;

d)      Iekļaut krustvārdu mīklas un anekdotes, humoristiskus sacerējumus — 3 klienti;

e)      Vairāk informācijas par likumdošanas jaunumiem — 3 klienti;

f)       Vairāk informācijas par Centrālās valdes darbu — 3 klienti;

g)      Vairāk dzīvesstāstus par personu ar redzes invaliditāti iekļaušanos sabiedrībā — 2 klienti.  


4.     SIA “Latvijas Neredzīgo biedrības Rehabilitācijas centrs” darbība 2021.gada

SIA “Latvijas Neredzīgo biedrības Rehabilitācijas centrs” (turpmāk – LNB RC) darbības apraksts.

LNB RC 2021.gadā ir apkalpojis 392 klientus, vairāki klienti (kopā 9) izmantoja iespēju saņemt vienu pakalpojumu vairākās filiālēs, bet 27 klienti saņēma divus pakalpojumus viena gada laikā (pirmreizējo un atkārtoto pakalpojumu). Vispieprasītākais pakalpojums (343 klienti jeb 80%) bija personas patstāvīgas funkcionēšanas iemaņu apguve institūcijā bez diennakts uzturēšanās. To ir iespējams savienot ar darbu un mācībām skolā. Savukārt patstāvīgas funkcionēšanas iemaņu apguve institūcijā ar diennakts uzturēšanos pirmreizējiem un atkārtotiem klientiem pieejama divās filiālēs (Rīga, Liepāja), kur ir atbilstoši sakārtota pakalpojuma saņemšana un atrodas labiekārtotas dienesta viesnīcas. No 392 klientiem pirmo reizi centrā pakalpojumu saņēma 38 klienti.

Pateicoties LNB un LNB RC sniedzamo pakalpojumu popularizēšanā ieguldītam darbam, desmitā daļa no kopējā klientu skaita 2021.gadā bija pirmreizēji klienti, kuri nekad agrāk nebija saņēmuši sociālās rehabilitācijas pakalpojumu. Tas liecina par LNB RC darbības efektivitāti un darbības ieguldījumu personu ar redzes invaliditāti sociālajā rehabilitācijā, jo liela daļa no jaunajiem klientiem par LNB RC darbību ir uzzinājuši no citām personām ar redzes invaliditāti – pozitīvas atsauksmes par sociālo rehabilitētāju un speciālistu piedāvātajiem pakalpojumiem iedrošina arī citas personas ar redzes invaliditāti censties uzlabot savas dzīves kvalitāti.

Klientu skaita sadalījums pa filiālēm nav vienmērīgs (atkarīgs pēc pieprasījuma), lai gan, spriežot pēc klientu dzīvesvietām, personas ar redzes invaliditāti dzīvo arī daudzās Latvijas pilsētās un lauku apdzīvotās vietās samērā vienmērīgi visā valsts teritorijā. Līderos ir Rīga un Liepāja. Kā zināms šajās pilsētās agrāk darbojās neredzīgo uzņēmumi, kuri saviem strādniekiem cēla dzīvojamās mājas, kurās dzīvokļi tika piešķirti uzņēmumā strādājošām personām ar redzes invaliditāti. Abās minētajās pilsētās Neredzīgo biedrības dzīvojamā fonda ēkās ir iekārtotas dienesta viesnīcas. Viesnīcu esamība rada iespēju nodrošināt pakalpojumu ar diennakts uzturēšanos pie pakalpojuma sniedzēja klientiem no jebkuras apdzīvotas vietas Latvijā.

Klientu sadalījums pēc dzimuma norāda dzimumu psiholoģiskās atšķirības – vēsturiski sievietes aktīvāk iesaistās mājas darbos. Iegūstot personas ar redzes invaliditāti statusu, attiecīgi intensīvāk meklē speciālistu palīdzību, lai spētu rūpēties par sevi, saviem bērniem un citiem tuviniekiem. Nevēlas kļūt par apgrūtinājumu savai ģimenei. Vīriešu dzimuma personas ar redzes invaliditāti, ir pieraduši pie ģimenes atbalsta. Zaudējot redzi, daudziem no viņiem, trūkst pārliecības ka spēs atjaunot vai no jauna apgūt sociālās funkcionēšanas prasmes, iegūt izglītību, atrast darbu, lai spētu parūpēties pats par sevi un ģimeni. Sabiedrības attieksmes un tuvinieku bezdarbības rezultātā, daudziem no viņiem trūkst motivācijas piecelties un doties uz priekšu. Vieglāk samierināties ar likteni, gaidīt atbalstu no ģimenes vai sabiedriskajām organizācijām. (pieļaujam domu un vērtējot statistiku par iepriekšējiem periodiem).

Lielākoties LNB RC pakalpojumus izmanto personas ar 1.grupas redzes invaliditāti, 2021.gadā 230 klienti jeb 59% ar smagiem redzes traucējumiem vai pilnīgi neredzīgi. Šī ir pozitīva tendence, ka personas ir motivētas uzlabot savas dzīves kvalitāti un apmeklējuši nodarbības. 4 grupā, kas sastāda 1% ir personas ar vispārējo invaliditāti, kurām izsniegta oftalmaloga izziņa.

Aplūkojot LNB RC klientu sadalījumu pa vecuma grupām, jāsecina, ka lielākā daļa 2021.gadā pakalpojumus saņēmušo personu ir darbspējīgā vecumā no 18 līdz 65 gadiem un personas, kuras pārsniegušas valstī noteikto pensijas vecumu. Šāds personu skaita sadalījums norāda uz attiecīgu riska faktoru ignorēšanu– nepareizs apgaismojums, nevēlēšanās izmantot attiecīgus darba aizsarglīdzekļus, nekvalitatīvu pārtikas produktu lietošana uzturā. Visu šo faktoru dažādas kombinācijas gala rezultātā palielina iespēju būtiski pasliktināt vai pat pilnībā zaudēt savu redzi. Retāk sastopami gadījumi, kur personām redzes pilnīgs vai daļējs zudums iestājies pēkšņi nelaimes gadījuma rezultātā, ja ir ievēroti visi piesardzības pasākumi.

Starp LNB RC klientiem, kuri ir jaunāki par 18 gadiem, lielākā daļa ir mācījušies vai turpina mācības specializētās mācību iestādēs, piemēram, Strazdumuižas internātskolā. Vecākās klientu grupās vispieprasītākais pakalpojums ir personas patstāvīgas funkcionēšanas iemaņu apguve institūcijā bez diennakts uzturēšanās vai dzīvesvietā atkārtotiem klientiem, jo to var ērti apvienot ar darbu vai arī būtiski neizjaucot ikdienas dzīves ritmu. Minētās grupas klienti LNB RC pakalpojumus nereti izmanto vairākus gadus pēc kārtas, jo ir nepieciešamība un vēlme apgūt jaunas zināšanas, kas noder ikdienas un sadzīves jautājumu risināšanā. Viss apgūtais sociālajā rehabilitācijā uzlabo personu ar redzes invaliditāti ikdienas funkcionēšanu un neatkarīgāku dzīvi, kā arī atvieglo ģimenes locekļu ikdienu.

LNB RC piedāvāto programmu nodarbību daudzveidību un apmācību pakāpenisku pieaugumu no pamata prasmēm līdz to pilnveidošanai. Mūsu klientiem sociālās rehabilitācijas laikā ir iespēja saņemt un mācīties vairākās sev nepieciešamās aktivitātēs. Analizējot datus nepieciešamākās ir bijušas pielāgotās sporta aktivitātes, kuras uzlabo klientu pašsajūtu, veselību. Fiziskās aktivitātes ir nepieciešamas, lai personas ar redzes invaliditāti spētu patstāvīgi un droši pārvietoties, iesaistoties darbā, veiktu darba devēja uzdotos pienākumus, spētu sevi apliecināt sacensībās ne tikai Latvijā, bet arī Eiropā un pat paraolimpiskajās spēlēs. Rokdarbu darināšana ir svarīga taustes attīstībai un uzturēšanai, kas visvairāk no visām atlikušajām maņām palīdz ikdienas dzīvē. Labi, kvalitatīvi padarīts darbs ceļ klienta pašvērtējumu, pie labas apstākļu sakritības var būt, kā ienākumu avots. Cilvēki ar saviem darinājumiem piedalās labdarības tirdziņos, gatavo dāvanas. Labas datorprasmes paver iespēju iegūt izglītību visos tās līmeņos. Atrast savām interesēm nepieciešamo informāciju, iesaistīties domubiedru grupās, būt sociāli aktīvam, paust savu viedokli.  Ja būtu lielāka darba devēja atsaucība, šie cilvēki  ar labām datora lietošanas prasmēm, spētu iesaistīties darba tirgū. Cilvēkam zaudējot redzi ļoti nepieciešams psiholoģiskais atbalsts, bez tā neiztiek neviens no klientiem, īpaši, ja tas ir pirmreizējais. Pašaprūpes prasmes ir vitāli nepieciešamas gan pirmreizējiem, gan atkārtotiem klientiem. Ņemot vērā, ka spējas veikt pašaprūpi ietekmē daudzi citi faktori, ne tikai redzes zudums, tas ir pakalpojums, kas ir jāmācās ļoti daudziem. Kā papildus slimības, mēdz būt tādas saslimšanas, kā demence, autisms, insults, šizofrēnija, kognetīvie traucējumi un tamlīdzīgi, kas var mazināt spēju veikt visus ar pašaprūpi saistītos darbus. Spēja patstāvīgi orientēties ir svarīgi gan tiem, kuriem ir redzes atlikums, gan tiem, kuriem tā vispār nav. Tie klienti, kuri ir nolēmuši būt neatkarīgi no citu atbalsta izvēlas apgūt aizvien jaunas iespējas patstāvīgi orientēties apkārtējā vidē, izmantojot balto spieķi, suni – pavadoni, GPS navigācijas tehnoloģijas. Apgūt labas orientēšanās prasmes prasa lielu laiku un aizvien tās nepieciešams pilnveidot.

Lai gūtu objektīvu un nepastarpinātu priekšstatu par LNB RC darbību, 2021.gadā tika veikta klientu anketēšana un tajā piekrita piedalīties 102 klienti, tai skaitā 9 klienti pakalpojumu saņēma pirmoreiz, bet 93 – atkārtoti. Klientiem tika lūgts sniegt atbildes uz jautājumiem.

  1. Vai sociālo rehabilitāciju personām ar redzes invaliditāti saņemiet pirmo reizi vai atkārtoti?

a)      Pirmo reizi – 9

b)      Atkārtoti – 93

  1. Kuru sociālās rehabilitācijas pakalpojuma apjomu Jūs saņēmāt?

a)      63 dienas –  10

b)      378 stundas – 1

c)      10 dienas – 6

d)      60 stundas – 85

Kā jau tika minēts iepriekš, vislielākais klientu skaits ir 60 stundu pakalpojumā, kurā māca personas patstāvīgas funkcionēšanas iemaņas atkārtotiem klientiem bez uzturēšanās institūcijā vai klientu dzīvesvietā.

  1. Vai Jūs apmierina sociālās rehabilitācijas saņemšanas kārtība (pieteikšanās pakalpojumam, saziņa ar darbiniekiem, nodarbību plānojums)?

a)      Apmierina – 95

b)      Daļēji apmierina – 7

c)      Vairāk neapmierina kā apmierina – 0

d)      Neapmierina – 0

Lūdzu paskaidrojiet savu viedokli – 47 klienti lūdz palielināt pakalpojuma apjomu vai vispār to neierobežot, 1 Neprasīt oftalmologa izziņas, ja nav redzes invaliditāte.

Klienti pauž neapmierinātību, jo izjūt ierobežojumu pakalpojuma laikā. Ņemot vērā, ka redzes invaliditāte ir smagākā no invaliditātēm un prasa diezgan lielu laiku apgūt jaunas prasmes, šī pretenzija ir ļoti saprotama.  Savukārt priekšlikums neprasīt oftalmologa izziņu izraisa neizpratni, jo LNB RC apmāca personas ar redzes invaliditāti.

  1. Vai Jūs apmierina saņemtā sociālās rehabilitācijas pakalpojuma kvalitāte?

a)      Apmierina – 84

b)      Daļēji apmierina – 18

c)      Vairāk neapmierina kā apmierina – 0

d)      Neapmierina – 0

Lūdzu paskaidrojiet savu viedokli:

Vieni Rehabilitācijas saņēmēji izsakās, ka vēlas mācīt stādīt puķes, vieni valodas mācību. Vēlas, lai tiktu ieviestas mūsdienīgas tehnoloģijas, nodrošināta uz vietas TP apmācībām un sava nebūtu jānes, kā arī tiktu rādīta jaunākā. Viens no klientiem,  savukārt, vēlētos lietot, braucot ar velosipēdu, google maps. Nevar pagūt apgūt vēlamo, jo par maz stundu pakalpojumā.

  1. Vai Jūs apmierina darbinieku attieksme un apmācības process?

a)      Apmierina – 100

b)      Daļēji apmierina – 2

c)      Vairāk neapmierina kā apmierina – 0

d)      Neapmierina – 0

Lūdzu paskaidrojiet savu viedokli – Nav komentāru.

Klientu neapmierinātības samazināšanai ar apmācību procesa organizāciju nav saņemti ieteikumi vai pretenzijas.

  1. Kur saņēmāt informāciju par sociālās rehabilitācijas saņemšanas iespējām?

a)      LNB RC mājas lapā – 29

b)      Citā Interneta vietnē – 4

c)      Televīzijā / radio – 2

d)      Preses izdevumos – 3

e)      Sociālajos tīklos (Facebook, YouTube) – 21

f)       VDEĀVK – 6

g)      Medicīnas iestādē – 2

h)      Ieteica draugs, paziņa, ģimenes loceklis – 30

i)       Citā veidā – 5

Mūsdienās personas ar redzes traucējumiem aktīvi un labprāt izmanto modernās tehnoloģijas, jo vairāk par pusi LNB RC klientu par mūsu centra piedāvātajiem sociālās rehabilitācijas pakalpojumiem uzzinājuši no interneta – LNB RC mājas lapā, sociālajiem tīkliem un citām vietnēm. Protams, neatņemama sastāvdaļa informācijas apritei ir bijusi, pateicoties mūsu klientu draugiem un paziņām.

  1. Jūsu ieteikumi turpmākai sociālās rehabilitācijas pakalpojumu un RC darbības kvalitātes uzlabošanai:

Palielināt pakalpojuma apjomu vai vispār to neierobežot

Nevar pagūt apgūt vēlamo, jo par maz stundu pakalpojumā

47

Atjaunot /remontēt telpas, iegādāties jaunus trenažierus utt.

11

Nodrošināt uz vietas ar TP apmācībām, rādīt jaunāko

5

Mācīt lietot braucot ar velosipēdu google maps

1

Ieviest mūsdienīgas tehnoloģijas

1

Mācīt stādīt puķes, valodas mācību

1+1

Neprasīt oftalmologa izziņas, ja nav redzes invaliditāte

1

1.tabula

Pateicoties sociālās rehabilitācijas pakalpojumu saņēmēju izteiktajiem vērtējumiem 2021. gadā LNB RC informēja LM par nepieciešamību palielināt pakalpojuma apjomu. Lai uzlabotu estētisko vidi tika veikti kosmētiskie remonti Rēzeknes filiālē, dienesta viesnīcā Rīgā (2 telpās) un aprīkoti ar margām, Uzsākts remonts Cēsu filiālē vienai telpai.

Par sociālās rehabilitācijas pakalpojuma nodrošināšanu rūpējās 57 darbinieki, no tiem 24 darbinieki ar invaliditāti.

Augstais personu ar invaliditāti īpatsvars LNB RC darbinieku vidū ir apsveicams, jo darbinieki ar lielu darba pieredzi, kuriem pašiem ir invaliditāte, labāk izprot klientu problēmas un spēj ātrāk atrast efektīvus risinājumus.

5.     LNB teritoriālo organizāciju darbība 2021.gadā

5.1. Balvu teritoriālās organizācijas darbība 2021.gadā

TO valde (valdes sastāvs, valdes sēžu skaits un datumi, pieņemtie lēmumi):

Valdes priekšsēdētāja Biruta Nagle.

TO ietilpstošās vietējās organizācijas:

Balvu TO apvieno Alūksnes un Balvu VO, kā arī Gulbenes novada biedri.

TO sadarbība ar pašvaldībām, sociālajiem dienestiem un citām iestādēm:

Veiksmīgi turpina sadarbību ar LNB RC Balvu filiāli, reģiona pašvaldībām galvenokārt ar Balvu, Alūksnes, Gulbenes un Viļakas pašvaldībām un citām organizācijām un iestādēm.

TO sadarbība ar citām NVO:

Sadarbība ar Balvu Invalīdu biedrību, Bērnu un jauniešu ar īpašām vajadzībām organizāciju “Saulstariņi”, Alūksnes un Apes novadu fondu, Alūksnes Invalīdu biedrību, Gulbenes Invalīdu biedrību, DR Misiņa medicīnas vēstures muzeju, LNSS, ISRK “Medņeva”.

TO biedru informēšana, apsekošana un atbalsta sniegšana:

Snieguši telefoniskas konsultācijas par dažādiem sociāliem jautājumiem, piemēram, invaliditātes grupas iegūšanas kārtība, TP saņemšanas kārtība, sociālo pabalstu apmēri un saņemšanas kārtība un citi biedriem svarīgi un aktuāli jautājumi.

Kultūras, sporta, atpūtas un izglītojošu pasākumu organizēšana (koncerti, ekskursijas, izstādes, izrādes, apmācības u.t.t.):

24.08.2021. Balvu TO organizēja ekskursiju – Rēzeknes novads Gaigalava pie Igauņu mūzikantu ģimenes, kur iepazināmies ar instrumentu kolekciju, dzirdejām dažādus garmošku skanējumus. Apmeklējām Šmakovkas muzeju,  Gaigalavas baznīcu un Dricēnu baznīcu. Pāvests Māris Laureckis stāstīja baznīcas vēsturi. Iegriezāmies Rēzeknē apskatīt Kovču ezeru, pilsdrupas.

2021.gadā Viļakas novada dome piešķīra 100 EUR organizācijas darba nodrošināšanai.

5.2. Cēsu teritoriālās organizācijas darbība 2021. gadā

TO valde (valdes sastāvs, valdes sēžu skaits un datumi, pieņemtie lēmumi):

Valde 5 cilvēku sastāvā: Irēna Lāce, Aija Rīvīte, Zaiga Liepiņa, Inga Kravale, Normunds Dupužs. Notikušas 4 valdes sēdes:

12.02.2021.

  1. Pārskats par organizācijas darbu 2020.gadā – saturiskā, skaitliskā atskaite.
  2. Revīzijas komisijas ziņojums par veikto revīziju.
  3. Informācija par Cēsu sociālā dienesta iespējamo projektu konkursu un līdzdalību tajā.
  4. Organizācijas darbs pandēmijas ierobežojumu laikā.

14.07.2021.

  1. Maršruta un aktivitāšu plānojums Cēsu pašvaldības aģentūras “Sociālais dienests” līdzfinansētam projektam “Vēju un jūras sarunas”.
  2. Projektam “Vēju un jūras sarunas” nepieciešamā papildus finansējuma apspriešana un risinājumu meklēšana.

04.10.2021.

  1. Tradicionālā Baltā spieķa dienas pasākuma plānošana.
  2. Cēsu novada domei adresētās vēstules (par vides pieejamību) satura apspriešana.

09.12.2021.

  1. Cēsu pašvaldības aģentūras “Sociālais dienests” vadības vizītes kārtība Cēsu TO.
  2. Par aktīvāko organizācijas biedru apbalvošanu ar pašvaldības piešķirto dāvinājumu – biļetes uz koncertu.
  3. Gada nogales pasākuma īstenošanas jautājums ārkārtas situācijas apstākļos.
  4. Informācija par organizācijas amatierteātra kolektīva sagatavotā uzveduma prezentēšanu atbilstoši valstī noteiktajiem ierobežojumiem.

TO ietilpstošās vietējās organizācijas:

Nav vietējo organizāciju

TO sadarbība ar pašvaldībām, sociālajiem dienestiem un citām iestādēm:

Sadarbība starp pašvaldības institūcijām un mūsu organizāciju. 2020.gadā tika panākta vienošanās par vīru vokālā ansambļa vadītājas darba samaksas iekļaušanu Cēsu novada kultūras pārvaldes budžetā, arī 2021.gadā finansējums tika saņemts atbilstoši veiktajam darbam. Sadarbību veicinošs faktors ir tas, ka 2021.gadā par SIA LNB Cēsu MRU valdes priekšsēdētāju sāka strādāt Cēsu novada domes deputāts Guntis Grosbergs. Tika aktualizēts jautājums par vides pieejamību un ietvju sakārtošanu SIA LNB Cēsu MRU dzīvojamā fonda un uzņēmumam pieguļošajā teritorijā. Sadarbība ar Cēsu pašvaldības aģentūru „Sociālais dienests” – tika saņemta dotācija biedrības darba nodrošināšanai 265 EUR. 2021.gada 13. decembrī tika organizēta tikšanās ar Cēsu novada pašvaldība saģentūras “Sociālais dienests” jauno vadību un pārrunātas turpmākās sadarbības vadlīnijas. Saņēmām pateicību organizācijas aktīvākajiem biedriem – personalizētus sešus ielūgumus uz svētku koncertu Vidzemes koncertzālē. Sadarbībā ar NVA 2021. gadā organizācijas nodrošināja darbu trīs stipendiātiem – viens administratīvais darbinieks un divi palīgdarbu strādnieki.

TO sadarbība ar citām NVO:

Sakarā ar valstī noteiktajiem ierobežojumiem sadarbība ar citām NVO nav bijusi aktīva.

TO sadarbība ar uzņēmējiem un atbalstītājiem:

Nepieciešamības gadījumos savu pasākumu organizēšanai esam lūguši un saņēmuši ziedojumus no Cēsu uzņēmējiem. Mūsu biedriem ir iespēja bez maksas apmeklēt nodarbības sporta treneres Ingas Bogdanovas vadībā.

TO biedru informēšana, apsekošana un atbalsta sniegšana:

Konsultējam savus biedrus par sociālo palīdzību un sociālo aprūpi saistīto jautājumu kārtošanā. Palīdzam aizpildīt nepieciešamos dokumentus. Mūsu biedri piedalās Sociālās aģentūras projektos. Vajadzības gadījumos atsevišķu sociālu jautājumu risināšanai iesaistām LNB RC speciālistus. Nepieciešamības gadījumos palīdzam biedriem risināt dažādus sadzīves jautājumus – asistenta pakalpojumi, vakcinācijas pieejamība, informatīvais darbs par atbalstu krīzes situācijā.

Kultūras, sporta, atpūtas un izglītojošu pasākumu organizēšana (koncerti, ekskursijas, izstādes, izrādes, apmācības u.t.t.):

2021.gada 15.oktobrī tika organizēts “Baltā spieķa” dienas pasākums – 25 dalībnieki. Ievērojot valstī noteiktos ierobežojumus, savu darbu turpināja vīru vokālais ansamblis. 16.10.2021. organizēts izbraukuma koncerts Gulbenes novada, Lejasciema sociālās aprūpes Centrā.

TO realizēti projekti (nosaukums, dalībnieku skaits, finansējums, īss aprakst):

Projekts “Vēju un jūras sarunas“. Projektā tika iesaistīti 20 organizācijas biedri. Projekta izmaksas – 1465 eiro, no kuriem pašfinansējums 590 eiro, Cēsu novada pašvaldības aģentūras “Sociālais dienests” līdzfinansējums 875 eiro. Projekta mērķis: Ar vides nometnes atbalstu uzlabot Cēsu novadā dzīvojošo personu ar redzes invaliditāti emocionālo pašsajūtu, fizisko veselību. Sniegt atbalstu un mācīt, kā atbrīvoties no saspringuma, kas radies pandēmijas laikā, celt biedru pašvērtējumu, mācīt mierīgi pieņemt lietas, kuras nevar ne mainīt, ne ietekmēt. Tika īstenota relaksējoša, izzinoša un fiziski aktīva 3 dienu nometne Ziemeļvidzemes piejūrā. Sagatavoti saliedēšanās pasākumi nometnē un ar plānoto aktivitāšu palīdzību nostiprināta personu ar redzes invaliditāti ticība saviem spēkiem un tām iespējām, kas pieejamas, dzīvojot sociāli aktīvu dzīvi.

5.3. Daugavpils teritoriālās organizācijas darbība 2021. gadā

TO valde (valdes sastāvs, valdes sēžu skaits un datumi, pieņemtie lēmumi):

Valdes priekšsēdētājs Romans Praņevičus

TO ietilpstošās vietējās organizācijas:

VO likvidētas ar Daugavpils TO valdes lēmumu.

TO sadarbība ar pašvaldībām, sociālajiem dienestiem un citām iestādēm:

Sadarbība ar Daugavpils pilsētas Domi.

TO sadarbība ar citām NVO:

Sadarbība ar Sabiedrisko organizāciju padomi, sociālo lietu pārvaldi, komunālās saimniecības pārvaldi,  Ddzksu, ciemata padomi , biedrību “Punktu brālība”.

TO biedru informēšana, apsekošana un atbalsta sniegšana:

TP izsniegšanas organizēšana, materiālo pabalstu deklarāciju aizpildīšana uz vietas, Ziemassvētku dāvanu sarūpēšana un izsniegšana.

Kultūras, sporta, atpūtas un izglītojošu pasākumu organizēšana (koncerti, ekskursijas, izstādes, izrādes, apmācības u.t.t.):

Tika organizēts Neptūna dienas pasākums,  dzīvnieku festivāls Neredzīgo ciematā,  Baltā spieķa diena, biedru darbu izstādes un svētku sarīkojumi. Kā arī notika žurnāla “Rosme” paraksta organizēšana, personu ar redzes invaliditāti tikšanās ar sociālo lietu pārvaldes darbiniekiem.

TO realizēti projekti (nosaukums, dalībnieku skaits, finansējums, īss aprakst):

Līdzdalība projektā “Sajūtu dārzs”.

5.4. Jēkabpils teritoriālās organizācijas darbība 2021.gadā

TO valde (valdes sastāvs, valdes sēžu skaits un datumi, pieņemtie lēmumi):

Valdes sastāvs: Dzintra Jauja, Dzintra Kaufmane. Revīzijas komisijas locekle: Valentīna Laķe.                                     Vadītāja: Aija Eglīte sākot darbu no 06.07.2021. ir notikušas divas valdes sēdes. Notikušās sēdes: 28.09.2021.

  1. Pieņemts lēmums par norobežojošās un brīdinājuma lentes melna/dzeltena iegādāšanos klientu ērtībai pārvietojoties, līdz dzeramā ūdens iegādei.
    1. Jauno biedru uzņemšana Jēkabpils TO.

29.12.2021.

  1. Jauno biedru uzņemšana organizācijā.
    1. Pieņemts lēmums lūgt Jēkabpils domei organizācijas darbības nodrošināšanai paredzēto finansējumu 2022. gadam. LNB Jēkabpils  TO uzturēšanai paredzēto izmaksu segšanai 700 Euro, meistarklasēm 200 Euro. Tika apstiprināts.                                      

TO sadarbība ar pašvaldībām, sociālajiem dienestiem un citām iestādēm:                                                                                            

Sadarbība ar Jēkabpils pilsētas pašvaldību, Jēkabpils novada Sociālo dienestu, Aknīstes pagasta sociālo darbinieku, Krustpils pagasta sociālo darbinieku, Jēkabpils novada sociālo darbinieku, Salas novada sociālo darbinieku, Viesītes pilsētas sociālo dienestu. Sadarbība ar ģimenes ārstu privātpraksēm, oftalmologu privātpraksēm. Viesītes veselības un sociālās aprūpes centru. Krustpils nov .pansionātu “Jaunāmuiža”.

 

TO sadarbība ar citām NVO:

Jēkabpils: Vidusdaugavas NVO centru, Pensionāru apvienība “Sasaiste”, Jēkabpils: Invalīdu biedrību, pakalpojumu sniedzēju “Cerību sala”, Latvijas Cistiskās fibriozes biedrības nodaļa Viesītes pilsēta, Viesītes pilsētas “Sociālo pakalpojumu centru”, Latvijas kaulu, locītavu un saistaudu slimnieku biedrības Jēkabpils nodaļu.

TO sadarbība ar uzņēmējiem un atbalstītājiem:

Nesadarbojamies ar uzņēmējiem. Sadarbība ar privātpersonām.

TO biedru informēšana, apsekošana un atbalsta sniegšana:

TO biedrus, jaunos klientus informējam tikai telefoniski, klients vai viņa pilnvarotā persona, tiek aicināti ierasties TO. Klientu loks plašs - Aizkraukle, Madona, Koknese, Staburags, Jēkabpils, Jēkabpils novads, Līvāni, Pļaviņas, Viesīte. 

Kultūras, sporta, atpūtas un izglītojošu pasākumu organizēšana (koncerti, ekskursijas, izstādes, izrādes, apmācības u.t.t.):

Tiek organizēti dzejas vakari, izklaides atpūtas vakari, biedru darbu izstādes, rīta vingrošana, lekcijas, grozu pīšanas nodarbības, dekupāžas nodarbības, apmācības kā sadzīvot ar redzes problēmām vai pilnīgu redzes zudumu. 

TO realizēti projekti (nosaukums, dalībnieku skaits, finansējums, īss aprakst):

Sadarbībā ar Jēkabpils pilsētas pašvaldības NVO projektu konkursu, finansējums (960.00 Euro) Projekts ”Darbs dara darītāju” 1.Aplokšņu izgatavošana (9 dalībnieki) 2. Apsveikumu, atklātņu izgatavošana  (9 dalībnieki) 3.Zīda apgleznošana (9 dalībnieki).                                                   

Sadarbībā ar Jēkabpils pilsētas pašvaldības NVO projektu konkursu, finansējums (1000.00 Euro) Projekts “Ir labi mācēt” 1. Dekupāža (10  dalībnieki) 2. Sveču liešana (7 dalībnieki) 3.Grozu pīšana no papīra trubiņām (4 dalībnieki). Noslēgumā tika organizēts TO atjaunošanas gadadienai veltīts svinīgais pasākums, piedalījās 15 biedri, tikai ar Covid-19 vakcinācijas sertifikātiem.  Pasākumā – svinīgā uzruna, tika sveikti jaunie biedri, tika pārrunāti turpmākie darbības plāni, uzklausīti biedru ieteikumi. Pasākumu vadīja Jēkabpils Tautas teātra aktieris, dziedātājs Pēteris Dranevičs.

Plānotā ekskursija uz Rundāles pili tika atcelta sakarā ar Covid-19 valstī noteiktajiem ierobežojumiem.

5.5. Jelgavas teritoriālās organizācijas darbība 2021.gadā

TO valde (valdes sastāvs, valdes sēžu skaits un datumi, pieņemtie lēmumi):

Valdes sastāvs: Valdes priekšsēdētāja Ilze Makarova-Makaronoka, priekšsēdētāja vietnieks Dzintars Ģērmanis, Vilnis Lapkašs, Anita Buša, Gada laikā ir notikušas 4 valdes sēdes: 21.01.2021; 25.04.2021; 28.09.2021; 16.12.2021.

TO ietilpstošās vietējās organizācijas:

1. Jelgavas VO, priekšsēdētājs V. Lapkašs

2. Dobeles VO, priekšsēdētājs J. Bluzma

3. Saldus VO, priekšēdētāja Vaira Meijere      

4. Bauskas VO. Priekšsēdētāja Aija Kārkliņa

Sakarā ar pandēmiju un pulcēšanās ierobežojumiem valstī sadarbība starp organizācijām un biedrībām notiek neregulāri, ievērojot Covid -19 prasības vai attālināti).

TO sadarbība ar pašvaldībām, sociālajiem dienestiem un citām iestādēm:

Šajā gadā sadarbība ar pilsētu pašvaldībām un iestādēm rit gausāk, daļēji attālinātā režīmā. Ar Jelgavas domes un Jelgavas Sabiedrības Integrācijas pārvaldes atbalstu tika risināti jautājumi par transporta īres iespējām pieredzes apmaiņas braucieniem un citām organizācijām. Kā arī ar Jelgavas bibliotēku “Zinītis” tika organizēti pasākumi un svētki. Sadarbībā ar Jelgavas pilsētas pašvaldības iestādi “Sabiedrības integrācijas pārvaldi” un Jelgavas sociālo lietu pārvaldes speciālistiem, ergoterapeitu ik gadu tiek apsekotas Jelgavas sabiedriskās iestādes un pārbūvētie objekti, lai sniegtu ieteikumus par objektu drošu lietošanu personām ar redzes invaliditāti.

TO sadarbība ar citām NVO:

Sadarbība ar Jelgavas, Bauskas TO organizāciju vadītājiem. Notiek pastāvīga informācijas apmaiņa par NVO aktualitātēm, projektu konkursiem un semināriem. Izveidojusies cieša sadarbība ar „Kultūras un mākslas centru „Nātre”. Sadarbībā ar Bibliotēku “Zinītis” tika organizēta mākslas darbu izstāde, kuras laikā bija iespēja plašākai sabiedrības daļai iepazīties ar mākslas darbiem, kuri tapuši neredzīgo biedrībā projekta „Tumsa Krāsās/es redzu tā” laikā. Šī izstāde ir ceļojoša un vienmēr tiek papildināta ar jaunumiem no biedru darbu krājuma. Notiek sistemātiska sadarbība Sabiedrības integrācijas pārvaldi un citām biedrībām, kā arī sadarbojamies ar LNB Jelgavas filiālbibliotēku – aktīvi piedalāmies dažādos tematiskajos pasākumos. 

TO sadarbība ar uzņēmējiem un atbalstītājiem:

Nav izveidojusies sadarbība

TO biedru informēšana, apsekošana un atbalsta sniegšana:

Biedriem un citiem interesentiem tiek sniegta informācija par biedrības darbu, aktivitātēm un sniegta palīdzība nepieciešamo dokumentu noformēšanā iesniegšanai sociālo lietu pārvaldē dažādu pabalstu saņemšanai. Jelgavas TO ir vairāki biedri, kuri saņem Jelgavas bibliotēkas pakalpojumu “grāmatu abonements” – grāmatas lasīšana, klausīšanās mājās. Iespēju robežās sazināmies ar vientuļajiem biedriem un uzturam pastāvīgus sakarus. Regulāri sniedzām konsultācijas sociālajos jautājumos.

Kultūras, sporta , atpūtas un izglītojošu pasākumu organizēšana (koncerti, ekskursijas, izstādes, izrādes, apmācības utt):

Biedri attālinātā režīmā darbojās savu interešu pulciņos. Notika pasākums “Līgo Jelgavā” ar tradīcijām un dziesmām. Ar Jelgavas Sociālo lietu pārvaldes atbalstu Jelgavas TO biedri devās pieredzes apmaiņas braucienā, kura laikā guva zināšanas par Rododendru audzēšanu un kopšanu, brauca uz Dobeles ceriņiem, kur iepazinās ar kociņu audzēšanas un veidošanas īpatnībām . Septembrī sadarbībā ar Neredzīgo bibliotēkas Jelgavas filiāles bibliotēku notika izglītojošais pasākums Stāstu laiks veltīts “Manai skolai”, kurā piedalījās 10 biedri ar stāstiem par savu skolu. Neizpalika kārtējā “Ābolu balle”, kur izzināja dažādas ābolu šķirnes un varēja nobaudīt tikko spiestu ābolu sulu. Septembrī notika dzejas dienas. Noslēdzām šo gadu ar “Baltā spieķa dienas” pasākumu ar izstādi, koncertu bibliotēkā “Zinītis”.

TO realizēti projekti (nosaukums, dalībnieku skaits, finansējums, īss aprakst):

Sakarā ar pandēmiju un ierobežojumiem šogad projekti netika realizēti!

5.6. Rēzeknes teritoriālās organizācijas darbība 2021. gadā

TO valde (valdes sastāvs, valdes sēžu skaits un datumi, pieņemtie lēmumi):

Valdes sastāvs: Valdes priekšsēdētāja Valentīna Lansberga. Rēzeknes TO valdes locekļi: Viktors Filatovs, Rita Grigorjeva, Svetlana Rutkovska, Raimonds Beitāns, Žanis Mežals. Notika divas Valdes sēdes – Valdes sēde 2021.gada 19.jūnijā. Pieņemtie Lēmumi:

  1. Organizācijā uzņemtas 6 personas ar redzes invaliditāti.                                                                                                
  2. Atskaitīti no LNB biedriem (sakarā ar nāves gadījumu) 4 LNB biedri. Aktivizēt LNB biedrus biedru naudas nomaksās.                                                                                       
  3. Organizēt LNB biedriem Ekskursiju uz Jūrmalu par Rēzeknes novada pašvaldības līdzekļiem. 

Valdes sēde: 2021. gada 23.decembrī: Pieņemtie Lēmumi:

  1. Organizācijā uzņemtas 5 personas ar redzes invaliditāti.
  2. Atskaitīti no LNB biedriem ( sakarā ar nāves gadījumu ) 21 LNB biedri.
  3. Aktivizēt LNB biedrus biedru naudas nomaksās.
  4. Sakarā ar Covid-19 ārkārtas situāciju valstī, lūgt Rēzeknes pilsētas domi izdalītos finanšu līdzekļus Ziemassvētku pasākumam novirzīt LNB telpu aprīkojumam.

TO ietilpstošās vietējās organizācijas:

LNB  Rēzeknes TO Līvānu VO, Valdes locekle: Vija Nīcgale.                     

TO sadarbība ar pašvaldībām, sociālajiem dienestiem un citām iestādēm:

Sadarbība ar:

  • Rēzeknes pilsētas domes pārvaldi “Sociālais dienests” – atvieglojumi telpu īrēšanai;
  • Rēzeknes domes Sociālo dienestu – pabalsti briļļu iegādei, acu operāciju apmaksai;
  • Līvānu pašvaldību – atvieglojumi telpu īrēšanai;
  • Rēzeknes pilsētas domi – priekšsēdētājas V. Lansbergas darbs Rēzeknes pilsētas Domes Invalīdu konsultatīvajā padomē, piedalīšanās sociālajā akcijā “Vides un mājokļa pielāgošana” atbalstītas 3 personas ar redzes invaliditāti;
  • Rēzeknes novada Strūžānu, Kaunatas, Kantinieku, Lendžu, Dricānu, Vērēmu pagastiem – personu ar invaliditāti sociālās palīdzības jautājumos;
  • Preiļu novada Sīļukalna pagastu, Līvānu novada domes Sociālo dienestu, Zilupes novada Pasienes pagasta, Ludzas novada, Rundēnu pagasta pašvaldībām – TP pieteikumu jautājumos;
  • Krāslavas novada domes Sociālo dienestu – TP pieteikumu jautājumos un jaunu LNB biedru piesaistīšanas jautājumos;
  • SIA Mācību centru “Austrumvidzeme” Rēzeknes nodaļu, SIA Mācību centru “Fibra”,  Rēzeknes tehnikumu, Rēzeknes Tehnoloģijas akadēmiju – prakses pakalpojumu sniegšana;
  • Medicīnas KOLEDŽAS Rēzeknes filiāli, Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmiju, Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmiju – sniegta informācija par LNB darbību;
  • SIVA Rēzeknes nodaļa – profesionālās rehabilitācijas pakalpojumi;
  • NVA – dalība projektā par bezdarbnieka dalību pasākumā “Darbam nepieciešamo iemaņu attīstība”;
  • LNB TP – palīdzēts pieteikt un saņemt TP;
  • VDEĀVK – palīdzēts 15 personām ar redzes invaliditāti dokumentu noformēšanā.

Sadarbība  ar citām NVO:

Sadarbība ar personu ar invaliditāti biedrībām – Latvijas Nedzirdīgo Savienības Rēzeknes reģionālo biedrību, Diabēta biedrību, Invalīdu un viņu draugu apvienību „Impulss”, Rēzeknes Invalīdu biedrību, Rēzeknes pilsētas un novada pensionāru biedrību, Latvijas Sarkanā krusta Rēzeknes komiteju, Biedrību „Eņģeļi ar mums”, Bērnu ar redzes traucējumiem un viņu vecāku  biedrību “Saules stars AV” – kopīgi organizēti  1 semināri – pat “Sociālo dienestu aktivitātēm”,  par Valsts Nodarbinātības projektiem, par kultūras pasākumiem pašvaldībās.

Sadarbība ar uzņēmējiem un atbalstītājiem:

50 % briļļu iegāde firmā Optika “Time to see” – 50 LNB biedriem. Salaboti datori 15 LNB biedriem ar LNB biedru – speciālistu palīdzību – Žanis Mežals. 50% atlaide friziera pakalpojumiem   SIA “Džezs” izmantojuši 14 personas ar redzes invaliditāti.

TO biedru informēšana, apsekošana un atbalsta sniegšana:            

Par LNB aktivitātēm, TP saņemšanas iespējām, par iespējām saņemt sociālās rehabilitācijas pakalpojumus informētas 63 personas ar redzes invaliditāti. Apsekoti  41 LNB biedri. Sadarbība ar  5 sociālajiem darbiniekiem – atrisināti personu ar redzes invaliditāti aprūpes jautājumi. Sociālie aprūpētāji Rēzeknes TO līdzdalību piešķirti 11 personām ar redzes invaliditāti. Palīdzēts 2 personām ar invaliditāti iekārtoties diennakts sociālās aprūpes iestādēs, 15 biedrus piereģistrēt pie oftalmologa, 10 piereģistrēt pie ģimenes ārsta, 7 biedrus pieteikt  kataraktas un glaukomas operācijai, 31 biedrus asinsspiediena noteikšana, 4 – cukura līmeņa noteikšana asinīs ( biedrībā ), 17 – fiziskās aktivitātes (izmantojot trenežierus), palīdzēts iesniegt LNB biedriem valsts institūcijās 11 iesniegumus un 12 biedriem uzstādīt runājošo rokas pulksteņi.              

Kultūras, sporta , atpūtas un izglītojošu pasākumu organizēšana (koncerti, ekskursijas, izstādes, izrādes, apmācības utt):

Rēzeknes TO biedri apmeklēja vienu koncertu Rēzeknes Nacionālo biedrību kultūras namā un divus koncertus Koncertzālē „Gors”, kā arī vienu teātra izrādi. Tika organizēta ekskursija uz Jūrmalu 45 personām ar redzes invaliditāti, organizētas trīs rokdarbu izstādes Rēzeknes TO telpās. 11.02.2021. notika LNB biedra dambretes Meistara Pētera Boluža piemiņas turnīrs un 06.08.2021. Dambretes turnīrs. 15.10.2021. tika organizēta Baltā spieķa diena – Akcija “Cilvēks ar balto spieķi uz ielas, Atvērto durvju diena biedrībā”.

TO realizētie projekti:     

Atbalstīts un realizēts:

  • Rēzeknes pilsētas domes pārvaldes “Sociālais dienests“ projekts „LNB Rēzeknes telpu aprīkojumam„  par 1000,00  EUR. ( dators, grīdas celiņi, putekļu sūcējs).
  • Rēzeknes novada domes projekts “Ekskursija uz Jūrmalu – 45 dalībnieki-LNB biedri un LNB biedru apsekošana – 21 persona ar redzes invaliditāti.” – par kopējo summu 1000,00 EUR.
  • Rēzeknes pilsētas domes Sporta komitejas projekts 18 bezmaksas vietām pilsētas peldbaseinā  - par kopējo summu 455.40  EUR. Dalībnieku skaits – 18 personas ar redzes invaliditāti (no oktobra līdz aprīlim mēnešiem).

Kopā piesaistīti līdzekļi no pašvaldībām– 2455.40   EUR

Cita informācija:

Mākslinieciskās pašdarbības kolektīvi un individuālie izpildītāji:

Darbojas Latgaliešu dziesmu folkloras ansamblis – 16 dalībnieki – personas ar redzes invaliditāti.

Darbs ar vājredzīgiem un neredzīgiem bērniem un viņu vecākiem, sniegta:

  • informācija par bērnudārziem 5 bērniem ar redzes traucējumiem;
  • Informācija par Strazdumuižas internātvidusskolu 3 bērniem ar redzes invaliditāti;
  • informācija par bērnu rehabilitācijas centru Rēzeknē 5 bērniem ar redzes invaliditāti;
  • konsultācijas ar bērnu oftolmologu.

Piedalīšanās Rēzeknes pilsētas personu ar invaliditāti Sporta dienā. Sadarbībā ar LNB TN,  palīdzēts saņemt TP 7 bērniem ar redzes problēmām.

Publikācijas par LNB vietējā presē:

  • laikrakstā Rēzeknes Vēstis – 2 raksti;
  • laikrakstā Rēzeknes Panorāmā – 1 raksti;
  • laikrakstā Ludzas Zeme (Ludzas novada laikraksts) – 1 raksts;
  • laikrakstā Novadnieks ( Preiļu un Līvānu novadu laikraksts) – 1 raksts;
  • žurnālā „Rosme” 4 publikācijas;
  • informācija par LNB vietējā televīzijā LRT;
  • informācija par LNB Latvijas radio 1 raidījumā Kultūras Rondo.

Darbojas pulciņi:

  • specializētās datorprogrammas „JAWS” (latv.v.) pulciņš – 3 dalībnieki (vadītājs LNB biedrs –  Ž. Mežals);
  • dekoratīvās mākslas pulciņš – 8 dalībnieki (vadītāja LNB biedre L. Smirnova);
  • rokdarbu pulciņš – 3 dalībnieces;
  • muzikālais pulciņš  -  5 dalībnieki ( vadītāja V. Lansberga);
  • fizisko aktivitāšu pulciņš – 7 dalībnieki (vadītāja LNB biedre – valdes locekle Aleksandrs Mačņevs);
  • Braila raksta pulciņš – 4 dalībnieki (vadītājas Antoņina Artamonova un V.Lansberga).

Covid-19 pandēmijas laikā nodarbības nenotika.    

5.7. Rīgas pilsētas teritoriālās organizācijas darbība 2021.gadā

TO valde (valdes sastāvs, valdes sēžu skaits un datumi, pieņemtie lēmumi):

Rīgas pilsētas TO valdes priekšsēdētāja Lolita Korjapina. Valdes priekšsēdētājas vietniece Baiba Briģe. Valdes locekļi – Natālija Kagane, Mārtiņš Allis, Kaspars Riekstiņš. Ņemot vērā valstī noteiktos epidemioloģiskos ierobežojumus un augsto saslimstības līmeni Rīgā valdes sēdes klātienē nav notikušas. Visas aktuālās lietas esam izskatījuši attālināti ar e-pasta, whatsApp starpniecību.

TO ietilpstošās vietējās organizācijas (nosaukums, valdes sastāvs, apkalpojamā teritorija, īss darbības apraksts):

LNB Rīgas pilsētas TO VO ir likvidēta.

TO sadarbība ar pašvaldībām, sociālajiem dienestiem un citām iestādēm:

  Esam turpinājuši sadarbību ar VSAA, RDSD, RDLD. Esam saņēmuši konsultācijas par pakalpojumu, pabalstu un atbalsstu izmaiņām, kas skar cilvēkus ar redzes traucējumiem.

TO sadarbība ar citām NVO:

 Arī 2021.gadā esam sadarbojušies ar citām LNB struktūrvienībām, LNSS, SSB ’’TEODORS’’.

TO sadarbība ar uzņēmējiem un atbalstītājiem:

  Turpinām sadarbību ar Dailes teātri, sociāliem uzņēmumiem SIA’’BlindArt’’ un SIA’’SONIDO’’. Kā arī esam nodibinājuši sakarus ar jaunu atbalstītāju, sociālo uzņēmumu, SIA’’MULTIPROJEKTS PRO’’ un RIMI OLIMPISKO CENTRU.

TO biedru informēšana, apsekošana un atbalsta sniegšana:

Ir izveidota biedru WhatsApp grupa, tajā tiek ierunāta mūsu biedriem lietderīga informācija. Kā arī šajā grupā biedri dalās ar savu pieredzi un idejām dažādu problēmu risināšanā. Informācija tiek izsūtīta arī e-pastā. Vientuļos biedrus, pēc viņu lūguma, esam apmeklējuši mājās.

Kultūras, sporta , atpūtas un izglītojošu pasākumu organizēšana (koncerti, ekskursijas, izstādes, izrādes, apmācības u.t.t.):

Kultūra –  23.12.2021. Dailes teātris izrāde ’’Esiet sveicinātas, skumjas’’ noskatījās 15 cilvēki.

Sports – biedri aktīvi piedalās LNSS rīkotās sacensībās un turnīros iegūstot godalgotas vietas. Esam uzsākuši sadarbību ar RIMI OLIMPISKO CENTRU, kur divas reizes nedēļā mūsu biedriem ir iespēja piedalīties ūdens aerobikas nodarbībās profesionāla fizioterapeita vadībā. Šo iespēju jau ir izmantojuši 17 mūsu biedri.

 Atpūta – 18.12.2021. Jaungada sagaidīšanas balle.

TO realizēti projekti (nosaukums, dalībnieku skaits, finansējums, īss aprakst):

2021. gadā ir realizēts viens RDLD projekts, DL21-78-lī, darbības nodrošināšanai. Projekta darbības laikā tika līdzfinansēta komunālo maksājumu, mobilā tālruņa, interneta maksājumu un saimniecības preču apmaksa.

Cita informācija:

Šajā gadā organizējām individuālās nodarbības, kurās biedriem bija iespēja apgūt datorprasmi, pērļošanu, kā arī praktizēties latviešu, krievu un angļu sarunvalodā.

5.8. Strazdumuižas teritoriālās organizācijas darbība 2021.gadā

TO valde (valdes sastāvs, valdes sēžu skaits un datumi, pieņemtie lēmumi):

Valdes sastāvs: Kaspars Biezais, Andrejs Dābols, Alfrīda Kalniņa, Pēteris Locāns, Jolanta Reinvalde, Uģis Skuja. Notikušas 2 valdes sēdes (30.04.2021. un 12.10.2021. Pieņemtie lēmumi par šādiem jautājumiem: biedru uzņemšana, biedru izslēgšana, dažādi aktuāli sabiedriskās dzīves un sadzīves notikumi, Organizācijas (vietējā) radio darbība. 

TO ietilpstošās vietējās organizācijas:

2021.gadā Strazdumuižas teritorijā bija viena VO – Neredzīgo ciemata organizācija.

TO sadarbība ar pašvaldībām, sociālajiem dienestiem un citām iestādēm:

Organizācijas telpās darbojās Strazdumuižas Dienas centrs. Tas sniedza pakalpojumus Rīgas iedzīvotājiem ar redzes traucējumiem, organizējot brīvā laika aktivitātes, veicot individuālās konsultācijas sociālajos, ICT un citos klientiem aktuālos jautājumos un informatīvā atbalsta pakalpojumus. 2021.gadā darbu ietekmēja pandēmijas nosacījumi, piešķirot lielāku nozīmi attālinātai saziņai. Ik mēnesi izplatījām žurnālu "Rosme" tā regulārajiem abonētājiem, kuri vēlas žurnālu saņemt pie mums uz vietas. Notika radio raidījumi ar rakstu priekšlasījumiem.

TO sadarbība ar citām NVO:

Palīdzam organizācijas biedriem aizpildīt aptaujas, kas citām NVO ir būtiskas.

TO biedru informēšana, apsekošana un atbalsta sniegšana:

Regulāri apzinām vientuļos biedrus, kuriem varētu būt nepieciešams atbalsts. Vajadzības gadījumos apmeklējām viņus dzīves vietās. Jubilāri, kam apritēja apaļās gadskārtas, tika apsveikti (arī ar pieticīgām dāvanām).

Kultūras, sporta, atpūtas un izglītojošu pasākumu organizēšana (koncerti, ekskursijas, izstādes, izrādes, apmācības utt):

Augustā organizējām 30 cilvēku ekskursiju uz Piebalgas novada vietām, kas nozīmīgas Latvijas vēsturē un kultūrā.

Cita informācija:

Sadarbojāmies ar LTV 4.studiju, pievēršot plašākas sabiedrības vērību neredzīgu un vājredzīgu cilvēku dzīves niansēm.

5.9. Ventspils teritoriālās organizācijas darbība 2021.gadā

TO valde (valdes sastāvs, valdes sēžu skaits un datumi, pieņemtie lēmumi):

Valde: priekšsēdētājs Mārtiņš Zvaigzne, priekšsēdētāja vietniece Zinta Eniņa, valdes locekļi Albīna Smilga un Santa Šepetauska. 2021. gadā TO valdes sēdes nav notikušas.

TO ietilpstošās vietējās organizācijas:

Talsu VO, priekšsēdētāja Albīna Smilga, organizācija aptver Talsu novadu. Uztur saikni starp Ventspils TO un Talsu novadā dzīvojošajiem LNB biedriem.                                      

TO sadarbība ar pašvaldībām, sociālajiem dienestiem un citām iestādēm:

Ik gadu Ventspils TO lūdz un saņem Ventspils valstspilsētas domes finansējumu komunālo rēķinu: ūdensapgādes un kanalizācijas, atkritumu izvešanas, zāles pļaušanas un malkas iegādes apmaksai, kā arī 1 vai 2 pieredzes apmaiņas braucieniem uz citām NVO vai ekskursijām. Līdz 2021.gada decembrim Ventspils pašvaldības Sociālo lietu komisijā darbojās LNB Ventspils TO valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Zvaigzne.

TO sadarbība ar citām NVO:

2021.gadā Covid-19 ierobežojumu un pulcēšanās aizliegumu dēļ šāda sadarbība nenotika.  

TO sadarbība ar uzņēmējiem un atbalstītājiem:

Sadarbība ar biedrību „Ventspils uzplaukumam”, atsevišķos mēnešos, kad to ļāva epidemioloģiskie noteikumi, divreiz nedēļā organizējot zupas virtuvi gan biedrības telpās, gan izvadājot siltu ēdienu mazkustīgiem biedriem uz viņu dzīvesvietām.

TO biedru informēšana, apsekošana un atbalsta sniegšana:

TO biedriem tiek sniegta informācija gan klātienē, gan telefoniski par viņus interesējošiem jautājumiem, aktuālo informāciju saistībā ar sociālās rehabilitācijas un TP saņemšanas iespējām, LNBRC filiāles rehabilitētājas vajadzības gadījumā palīdz aizpildīt nepieciešamos dokumentus vai samaksāt aktuālos rēķinus par citiem pakalpojumiem. Biedru apsekošana epidemioloģisko noteikumu dēļ aizvadītajā gadā nenotika.                       

Kultūras, sporta, atpūtas un izglītojošu pasākumu organizēšana (koncerti, ekskursijas, izstādes, izrādes, apmācības u.t.t.):

Tika organizēts Līgo pasākums Ventspils TO dārzā un Ventspils domes finansētā ekskursija uz Piparkūku muzeju Ķeipenes pagastā, pa ceļam piestājot vēl dažās ainaviskās un interesantās vietās, lai baudītu vasaras nogali augusta beigās.

6.     Liepājas Neredzīgo biedrības darbība 2021. gadā

Liepājas Neredzīgo biedrības valdes sastāvs:

Valde - Māris Ceirulis, Iveta Mikloviča, Aigars Bušs. Padome – Kristīne Petrovica, Igors Langfrids, Marita Dambe, Jana Sietiņa, Kristīne Dzintare, Jānis Alviķis.

Notikusi viena Valdes sēde:

  • 06.10.2021. – Apstiprināti 68 iesniegumi par jaunu biedru iestāšanos biedrībā. Pārrunātas visas aktivitātes, kuras notikušas kopš iepriekšējās valdes sēdes. Pieņemts lēmums rakstīt pieteikumu NVA uz subsidētām vietām un pasākumu “Darbam nepieciešamo iemaņu attīstība”. Pieņemts lēmums piedalīties Liepājas pilsētas domes izsludinātajā iepirkumā par pilates nodarbību organizēšanu pilsētas iedzīvotājiem ar invaliditāti. Tiek rakstīti pieteikumi uz dažādiem projektiem.

Liepājas Neredzīgo biedrībā ietilpstošās vietējās organizācijas:

Aizputes un Kuldīgas VO. Kuldīgas filiāli vada Kristīne Dzintare un Aizputes filiāli vada Jānis Alviķis, kuri apseko Kuldīgā, Aizputē un šajos novados dzīvojošos Liepājas Neredzīgo biedrības biedrus, risina dažādus viņiem interesējošus jautājumus un problēmas. Piedalās Liepājas Neredzīgo biedrības valdes sēdēs u.c. aktivitātēs.

Sadarbība ar pašvaldībām, sociālajiem dienestiem un citām iestādēm:

Sadarbojamies ar Liepājas pilsētas domi un sociālo dienestu, ar Kuldīgas, Aizputes, Skrundas, Dienvidkurzemes novada domēm. Ar NVA, Labklājības ministriju, Kurzemes plānošanas reģionu, Liepājas autobusu parku, Autotransporta direkcijas Liepājas nodaļu,  CSDD, Liepājas Universitāti un Medicīnas koledžu, Kapsēdes pamatskolu, Vērgales pamatskolu.

Sadarbība ar citām NVO:

Sadarbojamies ar mūsu NVO sadarbības tīklu: Jauniešu dienas aprūpes un rehabilitācijas centru personām ar garīgās attīstības traucējumiem; Liepājas Diakonijas centru, Liepājas Invalīdu kultūras klubu „Draugs”, Latvijas Nedzirdīgo savienības Liepājas reģionālā biedrību; Latvijas Diabēta biedrības Liepājas nodaļu; Latvijas Multiplās Sklerozes asociācijas Liepājas nodaļu; Latvijas Kaulu, locītavu un saistaudu slimnieku biedrības Liepājas nodaļu; biedrību „Ticība, cerība, mīlestība”; Liepājas Epilepsijas biedrību; Sieviešu Invalīdu asociācijas „Aspazija” Liepājas nodaļu; Krūts dziedzera vēža asociāciju „Vita Liepāja”; BJB Liepājas Jaunajiem Vanagiem; EAPN-Latvia un LNB.

Sadarbība ar uzņēmējiem un atbalstītājiem:

Sadarbojamies arī ar dažādiem uzņēmējiem un atbalstītājiem, kuri nevēlas publicitāti.

Liepājas neredzīgo biedrības biedru informēšana, apsekošana un atbalsta sniegšana:

Sadarbībā ar dažādām organizācijām un iestādēm dienas centrā un Sociālās rehabilitācijas un izziņas centrā lauku vidē „Dvēseles veldzes dārzā” tiek nodrošināta sociālā rehabilitācija personām ar invaliditāti. Izsniedzam valsts piešķirtos palīglīdzekļus. Organizējam dažādus interešu pulciņus personām ar invaliditāti, pēc nepieciešamības palīdzam ar transportu, sniedzam psiholoģisku un praktisku atbalstu, palīdzam risināt dažādas sadzīviskas problēmas utt. Apsekojam biedrības biedrus dzīves vietā, motivējam kļūt aktīviem un iesaistīties biedrības aktivitātēs. Par biedrības jaunumiem un aktivitātēm rakstām mūsu mājas lapā un sociālajos tīklos. Ik pa diviem mēnešiem izdodam savu avīzīti “Gaisma tumsā” redzīgo rakstā, Braila rakstā un audio formātā. Redzīgo rakstā izvietojam informāciju uz ziņojumu dēļa. Neaktīvajiem biedriem regulāri zvanām un aprunājamies, vai nav kaut kas nepieciešams. Uzrunājam jaunus potenciālos biedrus, izmantojot VDEĀK sniegtos datus u.c.

Kultūras, sporta, atpūtas un izglītojošu pasākumu organizēšana:

No 15.maija, atklājot oficiālo peldsezonu, darbu atsāka Liepājas pludmales pieejamības komplekss, kas sniedza iespēju baudīt atpūtu pludmalē gan personām ar invaliditāti, gan senioriem, gan vecākiem ar bērniem. 17.septembrī rīkojām sadraudzības pasākumu “Draugs – nāc draudzēsimies!” personām ar dažāda veida invaliditāti un senioriem. Pasākuma dalībnieki varēja baudīt dažādu viesu priekšnesumus, piedalīties radošās aktivitātēs un atrast domubiedrus. 15. oktobrī - Starptautiskā Baltā spieķa dienai veltītu ielu akciju un aktīvākajiem biedrības biedriem sarūpējām dāvaniņas – pārtikas pakas. Sadarbībā ar LNSS tika rīkoti 3 Latvijas mēroga šaudauna turnīri.

LNB realizētie projekti (nosaukums, dalībnieku skaits, finansējums, īss apraksts):

  • Sākot no 2021.gada jūnija līdz 2021.gada decembrim, Liepājas Neredzīgo biedrībā tika īstenotas bezmaksas pilates jeb atveseļošanās vingrošanas nodarbības personām ar dažāda veida invaliditāti. Projekts notika sadarbībā ar Liepājas pilsētas pašvaldību un tika finansēts Eiropas Sociālā fonda finansētā projekta Nr.9.2.4.2/16/I/088 “Liepāja. Vesels. Aktīvs. Laimīgs” ietvaros. Aktivitātes: Atveseļošanas vingrošana (pilates) personām ar dažāda veida invaliditāti grupās.
  • No 2020.gada septembra līdz 2023.gada augustam tiek realizēts projekts "Ģeoloģija cilvēkiem ar redzes traucējumiem un personām ar invaliditāti". G4ViD ir projekts, kura mērķis ir sniegt studentiem un pedagogiem, īpašu uzmanību pievēršot personām ar redzes traucējumiem un personām ar invaliditāti, iespējas izbaudīt ģeoparku pieredzi un iepazīstināt viņus ar Zemes zinātnēm. Projekta mērķis ir arī nodrošināt izglītības rīkus (kartes un interaktīvu audiovizuālo saturu), kas tiks izstrādāti, lai skolām, skolotājiem un skolēniem būtu iespējas attālināti izprast ģeoparkus, kā arī atvieglotu navigāciju personām ar invaliditāti reālos apmeklējumos. Pirmā lietotne pārveidos attēlus un ģeoloģiskos pierādījumus. Kad tas notiek, persona ar redzes invaliditāti var pieskarties skārienekrānam un “sajust” fosilijas vai ģeoloģisko pierādījumu formu atbilstoši skaņas izmaiņām. Otrā lietotne attiecas uz kartēšanas un navigācijas lietojumprogrammu ar īpašām funkcijām personām ar invaliditāti un personām ar redzes invaliditāti. Izmantojot šo kartēšanas lietotni, ģeoparka apmeklētājiem tiek sniegta palīdzība, lai pārvietotos teritorijā, it īpaši tiem, kuriem ir invaliditāte. Šis maršruts var būt pieejams arī citiem apmeklētājiem vai nu apmeklējot ģeoparku, vai arī izmantojot interaktīvo vietni.
  • No š.g. 1. aprīļa līdz 31. oktobrim Liepājas Neredzīgo biedrība īstenoja Latvijas valsts budžeta finansētās programmas “NVO fonds” projektu “Darbosimies un pilnveidosimies kopā – “Dvēseles veldzes dārzā””, lai veicinātu personu ar invaliditāti dzīves kvalitātes celšanu. Projekta laikā tika izglītoti studenti, mācībspēki un dažādu iestāžu un organizāciju darbinieki emocionālajā kompetencē saskarsmē ar personām ar invaliditāti un universālajā dizainā, kā arī celta biedrības darbinieku un brīvprātīgo kapacitāte – pilnveidojot zināšanas, dodoties pieredzes apmaiņā un izglītojoties semināros medijpratībā, kritiskajā domāšanā un sociālo mediju pielietošanā, veicināta informācijas pieejamība par sociālās rehabilitācijas pakalpojumiem lauku vidē, organizētas ekskursijas personām ar funkcionāliem traucējumiem. Kopumā projekta aktivitātēs piedalījās 50 Liepājas Neredzīgo biedrības darbinieki un brīvprātīgie, 15 RSU Liepājas filiāles studenti un mācībspēki, 15 dažādu iestāžu un organizāciju pārstāvji, 96 ekskursiju “Dvēseles veldzes dārzā” dalībnieki un citi projekta aktivitātēs iesaistītie sadarbības partneri.
    • No pavasara līdz gada nogalei Liepājas Neredzīgo biedrībā notika Liepājas pilsētas pašvaldības finansēts NVO sociālās iekļaušanas projekts “Palīdzēsim cits citam iedrošinot un praktiski atbalstot”, kurš tika veidots ar mērķi veicināt personām ar funkcionāliem traucējumiem savstarpējo kontaktu veidošanu, motivāciju un uzdrīkstēšanos iesaistīties savas dzīves kvalitātes uzlabošanā. Projekta būtība bija stiprināt Liepājas Neredzīgo biedrībā jau notiekošo un šajā projektā plānoto aktivitāšu ilgtspēju, visu projekta darbības laiku arī turpinājām līdz šim iesākto Liepājas Neredzīgo biedrības Dienas centrā. Tika rīkoti braucieni personām ar invaliditāti uz sociālās rehabilitācijas un izziņas centru lauku vidē “Dvēseles veldzes dārzs”, lai ikvienu no viņiem motivētu iesaistīties arī sociālās rehabilitācijas programmā lauku vidē. Tāpat uz sociālās rehabilitācijas un izziņas centru lauku vidē  “Dvēseles veldzes dārzs” Ziemupē, tika rīkoti braucieni arī mazāk aktīviem un jaunajiem biedrības biedriem. Projekta laikā spējām nodrošināt 7  subsidētās darba vietas personām ar invaliditāti, nodrošinājām transporta pakalpojumus. Šogad turpinām sociālās iekļaušanas kursa „Dzīves skola” nodarbību ciklu. Sakarā ar valstī esošajiem ierobežojumiem, ļoti daudz laika pavadījām svaigā gaisā. Saskarsmes grupas organizējām gan nelielās grupās, gan individuāli. Uz vietas biedrībā tika rastas dažādas alternatīvas idejas, kā piemēram meistarklases. Notikušas arī individuālās konsultācijas, kuras laikā ikvienam projekta dalībniekam bija iespēja saņemt atbildi uz sev interesējošu jautājumu. Ik viena tāda tikšanās reize vai pastaiga deva iespēju projekta dalībniekam apzināties sevi kā aktīvu sabiedrības locekli, dzīvojot aktīvu un pilnvērtīgu dzīvi, neatkarīgi no sava fiziskā vai emocionālā stāvokļa. Šogad jau trešo gadu pēc kārtas, sākot ar  š.g. maiju līdz augustam, organizējām sadraudzības pasākuma ciklu personām ar invaliditāti un senioriem “Draugs – nāc draudzēsimies!”. Uzsvars tika likts uz fizisko aktivitāšu un veselīga dzīves veida kopšanu, organizējot orientēšanās sacensības Liepājas pilsētvidē un izzinoši/mākslinieciskais, kur iepazīstot Latvijas kultūru un dzīvesziņu, katrs dalībnieks varēja atklāt savus talantus un atļauties būt nedaudz rotaļīgs. Projekta ietvaros veiksmīgi turpinājām semināru par emocionālo inteliģenci un universālo dizainu, šogad to organizējot Liepājas autobusa parka tālsatiksmes un starp reģionu maršrutu autobusu vadītājiem. Projekta darbības laikā notikušas individuālās konsultācijas gan fiziskām, gan juridiskām personām par vides pieejamības jautājumiem un universālo dizainu. Šogad sociālā iekļaušanas kursa ietvaros rīkojām akciju “Palīdzēsim cits citam”, kuras laikā sadarbojoties ar citām labdarības organizācijām, mēģinot rast iespēju palīdzēt ikvienam, kurš bija nonācis krīzes situācijā. 
    • Visa gada garumā realizējām Philip Morris Latvia atbalstīto projektu, kurā tika atbalstītas dažādas biedrības aktivitātes un “Dvēseles veldzes dārza” attīstība.

Cita informācija:

Ar Liepājas pilsētas Sociālā dienesta atbalstu - tika turpinātas nodarbības klūdziņu pīšanas, floristikas, ādas apstrādes, tapošanas, filcēšanas, keramikas un mūzikas terapijas pulciņu nodarbības personām ar invaliditāti. Turpinām attīstīt un labiekārtot sociālās rehabilitācijas un izziņas centru personām ar invaliditāti „Dvēseles veldzes dārzs” lauku vidē. Sadarbībā ar NVA nodrošinājām 11 personām ar invaliditāti subsidētās darba vietas. Turpinājām piedalīties kustībā “Dažādībā ir spēks”, piedalījāmies kā lektori „Atbalsta pasākumos iekļaujošas darba vides veicināšanai un dažādības vadībai”. Lasījām lekcijas par universālo dizainu, emocionālo inteliģenci u.c. tēmām dažādās pilsētās un novados.


LNB 2021.gadā no valsts budžeta, pašvaldību budžetiem, NVA un dažādām organizācijām saņemtās dotācijas un finansējumi sastāda EUR 1 324 145, tai skaitā:

  • EUR 1 082 375 valsts dotācija LNB valsts pārvaldes deleģēto uzdevumu veikšanai;
  • EUR 100 236 Rīgas domes ieskaitīti līdzekļi Dienas centra pakalpojumu sniegšanai un projektu realizēšanai, tai skaitā:
    • EUR 35 172 RD amatiermākslas kolektīvu darbībai;
    • EUR 53 073 Dienas centra darbībai;
    • EUR 11 991 projektu īstenošanai;
  • EUR 3 199 citu pašvaldību atbalsts teritoriālajām organizācijām;
  • EUR 14 655 Nodarbinātības valsts atbalsta programmu nodarbinātības veicināšanai subsidētās darba vietas Rīgā, Rēzeknē un Cēsīs;
  • EUR 72 029 ieņēmumi no saimnieciskās darbības;
  • EUR 5 798 saņemtie ziedojumi no juridiskām un fiziskām personām;
  • EUR 1 687 saņemtās biedru naudas.

 

Latvijas Neredzīgo biedrības

Centrālās valdes priekšsēdētāja                                                                       Svetlana Sproģe