Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

2022. Gada pārskats

Par biedrību / Gada pārskats

I. Vispārīgā informācija par organizāciju

 

1. Nosaukums un juridiskā adrese

Biedrība “Latvijas Neredzīgo biedrība” (turpmāk – LNB)

Rīga, Braila iela 3, LV - 1024

2. Juridiskā forma

Biedrība

3. Reģistrācijas numurs un datums

40008004000

Biedrību un nodibinājumu reģistrā 2005.gada 27. oktobrī

Sabiedrisko organizāciju reģistrā 1993.gada 15.martā

4. Darbības joma vai jomas (norāda brīvprātīgi organizācijas aktuālo darbības jomu pārskata gada beigās)

Darbības joma neatbilst nevienai no Biedrību un nodibinājumu klasifikācijā minētajām darbības jomām.

5. Organizācijas darbības mērķi, atsevišķi norādot mērķus, kuri pārskata gadā ir mainījušies (izslēgti, papildināti). Sabiedrības daļa (galvenā mērķa grupa), uz kuru vērsta organizācijas darbība. Organizācijas galvenie sasniegumi pārskata gadā 

 Saskaņā ar LNB statūtiem LNB mērķi ir:

  1. apvienot LNB personas ar redzes invaliditati, viņu domubiedrus un atbalstītājus;
  2. panākt personu ar redzes invaliditāti integrāciju sabiedrībā un dzīves kvalitātes uzlabošanu;
  3. apzināt un iesaistīt LNB personas ar redzes invaliditāti un nodrošināt viņu interešu aizstāvību;
  4. sekmēt personu ar redzes invaliditāti izglītību, kultūru, sportu, socialo rehabilitāciju, arodmācību, nodarbinātību un apgādi ar tehniskajiem palīglīdzekļiem, kā arī vides un informācijas pieejamību;
  5. veicināt socialās uzņemējdarbības attīstību, lai veicinātu cilvēku ar invaliditāti nodarbinātību;
  6. veicināt LNB biedru informācijas pieejamības, komunikācijas un pieredzes apmaiņas iespējas, motivējot viņus iegūt labu izglītību un algotu darbu.

6. Sabiedriskā labuma organizācijas statuss

Sabiedriskā labuma organizācijas statuss kopš 2006.gada 26.janvāra.

7. Ziņas par valdes locekļiem – vārds, uzvārds un amatā stāšanās datums, pilnvaru termiņš, atbrīvošanas datums

No 15.08.2017. – 12.08.2022. LNB Centrālā valde – Centrālas valdes priekšsēdētāja Svetlana Sproģe, Centrālās valdes priekšsēdētājas vietniece Aija Rīvīte un valdes locekļi –  Māris Ceirulis, Kaspars Biezais, Vlada Hmeļevska, Valentīna Lansberga, Vladimirs Markelovs, Deniss Vatjkovičs.

Kopš 12.08.2022. uz 5 gadiem ievēlēta jaunā LNB Centrālā valde – Centrālās valdes priekšsēdētājs Kaspars Biezais, Centrālās valdes priekšsēdētāja vietniece Dace Dobrāja un valdes locekļi – Uģis Skuja, Aleksandrs Mačņevs, Romans Praņevičus, Linda Bumbiere, Ilvars Vilks, Ilze Makarova-Makaronoka, Lolita Korjapina. (lēmums stājas spēkā 30.08.2022.)

8. Biedrības, arodbiedrības un to apvienības biedru skaits uz pārskata gada 31. decembri, t. sk. fiziskās personas un juridiskās personas

Uz 2023.gada 1.janvāri LNB bija 1934 biedri. LNB sastāvā ir četri juridiskie biedri - Liepājas Neredzīgo biedrība ar 902 biedriem, Servisa suņu biedrība “Teodors”, biedrība “Iespēju ceļš”, biedrība “Baltijas Okulāristu asociācija”.

No augstāk minētā redzams, ka LNB patreiz uzskaitē ir 2836 biedri. No kuriem 846 personas ar I grupas redzes invaliditāti, 898 personas ar II grupas redzes invaliditāti, 338 personas ar III grupas redzes invaliditāti un pārējie – 754 personas. LNB sistēmā 2022.gadā stādāja 53 personas.

9. Ziņas par grāmatvedi, kas parakstīja gada pārskatu, – vārds, uzvārds

 Galvenā grāmatvede Ļubova Urbanoviča

10. Ziņas par zvērinātu revidentu (ja tāds ir nepieciešams) vai ziņas par revīzijas institūcijas locekļiem – vārds, uzvārds

 Zvērināts revidents Silvija Gulbe, sertifikāta numurs 142

11. Svarīgākie notikumi pārskata gadā un nākotnes perspektīvas

2022.gadā notika LNB 22.kongress, kurā ievēlēja Centrālo valdi (turpmāk – CV) jaunā sastāvā.

2022.gadā LNB notika 7 CV sēdes – 3 LNB CV sēdes notika attālināti Zoom platformā, savukārt, pārējās klātienē LNB CV ēkā Rīgā, Braila ielā 3, kurās tika pieņemti 35 lēmumi.

LNB CV priekšsēdētāja un LNB CV locekļi katrā LNB CV sēdē ir snieguši informāciju par veikto darbu, sadarbību ar valsts un pašvaldību institūcijām, nevalstiskajām organizācijām (turpmāk – NVO), iestādēm, organizācijām un citām aktivitātēm sēžu starplaikā. Svarīgākie lēmumi, kas pieņemti šajās sēdēs:

  1. Par LNB 22.kongresa organizēšanu.
  2. Par LNB un SIA 2021.gada pārskatu apstiprināšanu.
  3. Par biedrības “Iespēju ceļš” uzņemšanu.
  4. Par biedrības “Saules stars AV” izslēgšanu.
  5. Par LNB Centralās valdes priekšsēdētāja vietnieces iecelšanu.
  6. Par LNB īpašumā piederoso ēku Kr.Valdemāra ielā 13, Cēsīs, nodošanu Cēsu novada pašvaldībai.
  7. Par LNB īpašumā esošo ēku uzlabojumiem.
  8. Par LNB attīstības koncepcijas izstrādi.

LNB noslēdzās Eiropas Reģionālās attīstības fonda 4.2.1.specifiskā atbalsta mērķa “Veicināt energoefektivitātes paaugstināšanu valsts un dzīvojamās ēkās” 4.2.1.2. pasākuma “Veicināt energoefektivitātes paaugstināšanu valsts ēkās” projekti šādām LNB piederošām ēkām Rīgā, Braila ielā 10 un Rēzeknē, Bukmuižas ielā 20.

LNB aktīvi turpina piedalīties Invaliditātes lietu nacionālās padomes sēdēs, Sociālās integrācijas valsts aģentūras konsultatīvajā padomē, Memoranda sēdēs, kā arī sadarboties ar Labklājības ministriju (turpmāk – LM), Ekonomikas ministriju, Iekšlietu ministriju, Centrālā finanšu līgumu aģentūru un citām iestādēm.

LNB sadarbībā ar LM ir noslēgusi līgumu par piecu Suņu-pavadoņu iegādi.

LNB turpina sadarbību ar Nodarbinātības valsts aģentūru (turpmāk – NVA) iesaistoties ESF projektā “Subsidētās darbavietas bezdarbniekiem” Nr.9.1.1.1./15/I/001, kā arī sadarbību ar Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisiju (turpmāk – VDEĀVK) par informācijas saņemšanu personu ar redzes invaliditāti apzināšanai, kā arī informācijas nodošanu personām ar redzes invaliditāti.

 

12. Ziņas par organizācijas struktūru

LNB biedru pārstāvju sapulce (turpmāk – Kongress) ir augstākā LNB lēmējinstitūcija.

LNB Izpildinstitūcija ir LNB CV (deviņu cilvēku sastāvā). LNB CV no sava sastāva ievēl priekšsēdētāju un vienu vai divus priekšsēdētāja vietniekus, kuriem katram atsevišķi ir pārstāvniecības tiesības.

LNB sastāv no teritoriālajām organizacijām (turpmāk – TO), kuras savukārt var sastāvēt no vietējām organizācijām (turpmāk – VO). LNB sastāvā ir 11 TO:

- Balvu TO - valdes priekšsēdētāja: Biruta Nagle. Valdes locekļi: Pēteris Augstkalns, Viktors Sprudzāns, Iveta Šadinova, Silvija Kuzmane, Kaspars Grigāns.

- Cēsu TO – valdes priekšsēdētaja Ilga Pēce. Valdes locekļi: Viktors Zariņš, Ineta Pipcāne, Aija Rīvīte, Zaiga Liepiņa.

- Daugavpils TO – valdes priekšsēdētājs Romāns Praņevičus. Valdes locekļi:

- Jēkabpils TO – valdes priekšsēdētāja Aija Eglīte. Valdes locekļi: Dzintra Jauja, Dzintra Kaufmane.

- Jelgavas TO – valdes priekšsēdētāja Ilze Makarova-Makaronoka, priekšsēdētāja vietnieks Dzintars Ģērmanis. Valdes locekļi: Vilnis Lapkašs, Līga Skudra, Ieva Eižvertiņa.

- Jūrmalas TO - valdes priekšsēdētāja Iveta Vilka, priekšsēdētājas vietnieks Ilvars Vilks, valdes loceklis Aleksejs Poplavskis.

- Rēzeknes TO – valdes priekšsēdētāja Valentīna Lansberga. Valdes locekļi: Viktors Filatovs, Ināra Zeltiņa, Rita Grigorjeva, Žanis Mežals.Aleksandrs Mačņevs, Rūdolfs Linužs.

- Rīgas pilsētas organizācija - valdes priekšsēdētāja Lolita Korjapina, valdes priekšsēdētāja vietnieks Mārtiņš Allis. Valdes locekļi: Dace Dobrāja, Linda Bumbiere, Jeļena Matisone.

- SAC “Rīga” filiāles “Jugla” TO – valdes priekšsēdētājs Benedikts Tutiņš.

- Strazdumuišas organizācija – valdes priekšsēdētājs Pēteris Locāns. Valdes locekļi: Kaspars Biezais, Andrejs Dābols, Ilvija Dimante, Zane Pētersone, Uģis Skuja.

- Ventspils TO – valdes priekšsēdētaja Līva Ozoliņa, priekšsēdētājas vietniece Zinta Eniņa. Valdes locekļi: Vita Arāja, Albina Smilga, Santa Šepetauska.

LNB sastāva ir 5 VO:

- Ogres VO – priekšsēdētaja vietnieks Dainis Lapsa.

- Jelgavas VO valdes priekšsēdētājs Dzintars Ģērmanis.

- Dobeles VO valdes priekšsēdētājs Jānis Bluzma.

- Bauskas VO valdes priekšsēdētāja Aija Kārkliņa.

- Saldus VO valdes priekšsēdētāja Valda Meiere.

LNB sniedz personām ar redzes invaliditāti pakalpojumus sekojošās LNB nodaļās:

- LNB Tiflotehnikas nodaļa – 2022.gadā tika izsniegts 3641 tehniskais palīglīdzeklis (turpmāk – TP), no kuriem 649 acu protēzes. Salīdzinājumā ar 2021.gadu par 1101 TP vairāk kā gadu iepriekš. 2022.gadā sniedza, valsts apmaksātus, pakalpojumus Ukrainas kara bēgļiem ar redzes traucējumiem, kur vairāku mēnešu laikā izsniegti 34 TP, to skaitā 4 acu protēzes 9 personām gan bērniem, gan pieaugušajiem.

- LNB Izdevniecības nodaļa – 2022. gadā turpinājās sociālās rehabilitācijas pakalpojuma - žurnāla “Rosme” - sniegšana personām ar redzes invaliditāti. Žurnāls turpināja iznākt četros formātos: palielinātā rakstā, Braila rakstā, audio formātā (kompaktdiskā un elektroniski) un elektroniskā (HTML) formātā. Valsts pasūtījumā gada laikā pie lasītājiem nonāca 3229 žurnāla eksemplāri, katru mēnesi to saņemot vidēji 269 lasītājiem. Pateicoties LM finansiālam atbalstam, tika iegādāti divi jauni printeri: A3 krāsu kopētājs Canon ImageRunnerC5850i, kas paredzēts žurnāla palielinātā raksta izdevumu drukāšanai, un Braila raksta printeris Index BrailleBox V5.

13. Informācija par darbību regulējošo politiku

LNB Statūti, Attīstības koncepcija 2017.-2022.gadam un citi LNB iekšējie normatīvie akti, kas regulē LNB darbības politiku.

 

14. Informācija par lēmumu pieņemšanas procesu, ja attiecināms

LNB biedru pārstāvju sapulce (turpmāk – Kongress) ir augstākā LNB lēmējinstitūcija. LNB Kongress ir lēmjtiesīgs, ja tajā piedalās vairāk nekā puse ievēlēto pārstāvju. Lēmumus pieņem ar balsu vairākumu no klātesošajo pārstāvju balsīm. Kongress ir tiesīgs lemt par LNB reorganizāciju vai pašlikvidāciju, ja par to nobalso vairāk kā divas trešdaļas klātesošo pārstāvju. Katram biedram ir viena balss.

Kongresā tiek ievēlēta LNB CV, kas ir LNB izpildinstitūcija. LNB CV ir lemttiesīga, ja sēdē piedalās vairāk nekā puse no LNB CV locekļiem. LNB CV ir tiesības lemt par visiem jautajumiem, kas nav Kongresa kompetencē, piemēram:

- LNB un LNB uzņēmumu saimnieciskās darbības rezultātiem;

- iestāšanās un biedra naudas apmērs u.c.

LNB CV darbību veic pamatojoties uz LNB attīstības koncepciju, LNB statūtos noteiktajiem mērķiem un uzdevumiem, kā arī LNB kongresā pieņemto lēmumu.

15. Informācija par finanšu pārvaldību

Visi būtiskākie finanšu lēmumi tiek pieņemti LNB CV sēdēs balsojot, maznozīmīgus finanšu ieguldījumus ir tiesīgs pieņemt vienpersoniski LNB CV valdes priekšsēdētājs.

Ikgadējā finanšu plānošana notiek, sadarbojoties LNB CV priekšsēdētājam un galvenajam grāmatvedim, pamatojoties uz iepriekšējā gada rezultātiem. Par valsts deleģēto uzdevumu izpildi tiek sniegtas atskaites LM, tādējādi nodrošinot uzraudzības procedūru.

Gada pārskats ir sagatavots saskaņā ar Latvijas Republikas normatīvajiem aktiem, LNB statūtiem un 2022.gada 14. jūlija Ministru Kabineta noteikumiem Nr. 439 “Noteikumi par biedrību, nodibinājumu un arodbiedrību gada pārskatiem un grāmatvedības kārtošanu vienkāršā ieraksta sistēmā”. To apstiprina LNB CV sēdē.

 

16. Informācija par darbiniekiem un citām algotām vai brīvprātīgām amatpersonām, ekspertiem

 LNB valsts deleģēto funkciju administratīvais personāls:

- priekšsēdētājs (1 persona, 1 slodze) – pārstāv LNB intereses valsts un pašvaldības institūcijās, citās iestādēs, organizācijās un komercstruktūrās, vada LNB darbu kopumā saskaņā ar LNB Statūtiem, veic darījumus un slēdz līgumus savas kompetences ietvaros, darbojas LNB vārdā bez pilnvaras, izvērtē un stimulē LNB struktūrvienību darbību u.c.;

- galvenais grāmatvedis (1 persona, 1 slodze) – organizē grāmatvedības darbu atbilstoši normatīvo aktu prasībām, īsteno LNB CV saimnieciski finansiālās darbības grāmatvedības organizāciju, materiālo, darba un finansu resursu izmantošanu, pamatojoties uz spēkā esošajiem normatīvajiem aktiem u.c.;

- nodaļas vadītājs (2 personas, 1 slodze) – vada un organizē nodaļas darbību u.c.;

- klientu apkalpošanas speciālists (2 personas, 1 slodze) – organizē TP izsniegšanu personām ar redzes invaliditāti saskaņā ar spēkā esošajiem normatīvajiem aktiem u.c;

- iepirkuma speciālists (1 persona, 0,2 slodze) – nodrošina iepirkuma dokumentācijas sagatavošanu un noformēšanu iepirkumiem, cenu aptaujām, pieprasījumiem un nodrošina iepirkuma procedūru norisi u.c.;

- vecākais darba drošības speciālists (1 persona, 20 h/mēn) – vada darba aizsardzības un ugunsdrošības instruktāžas, izstrādā darba aizsardzības un ugunsdrošības dokumentāciju, izveido OVP sarakstu un kartes u.c.;

- biroja administrators (1 persona, 1 slodze) – organizē un vada biroja darbu kopumā u.c.;

- kinologs (1 persona, 0,1 slodze) – veic suņu – pavadoņu apmācību;

- brošētājs (1 persona, 0,6 slodze) – rediģē tekstus iespiešanai Braila rakstā, darbs ar iespiedmašīnu u.c.

LNB darbinieki:

- priekšsēdētāja vietnieks (1 persona, 32h/mēn) – aizvieto priekšsēdētāju prombūtnes laikā, koordinē LNB TO darbību u.c.;

- ēkas dežurants (1 persona, 40 h/mēn) – uzrauga un veic Strazdumuižas ēkas un tās teritorijas uzkopšanu, palīdz organizēt Strazdumuižas kluba pasākumus;

- grāmatvedis (1 persona, 0,6 slodze) – nodrosina vienotu gramatvedības uzskaiti, veic finanšu un norēķinu operāciju uzskaiti u.c.;

- grāmatveža palīgs (1 persona, 40h/mēn) – nodrošina vienotu gramatvedības uzskaiti u.c.;

- projektu vadītājs (persona, 1 slodze) – vada, plāno un organizē LNB projektus.

LNB Dienas centra darbinieki (saskaņā ar Rīgas valstspilsētas pašvaldības pārvaldes uzdevumu deliģēšanas līgumu):

- vadītājs (1 persona, 24h/mēn) – vada un organizē LNB Dienas centra darbību;

- sociālais rehabilitētājs (1 persona, 99h/mēn) – sniedz nepieciešamo atbalstu Dienas centra apmeklētājiem;

- interešu pulciņa vadītājs (4 personas, 14 -59 h/mēn) – plāno,  organizē un vada attiecīgo nodarbību;

- klientu apkalpošanas specialists (1 persona, 101 h/mēn) – sniedz palīdzību personām ar redzes invaliditāti Dienas centra apmeklējuma laikā, plāno un palīdz tehniski nodrošināt Dienas centra pasākuma norisi;

- asistents (1 persona, 46h/mēn) – sniedz atbalstu interešu pulciņu vadītājiem nodarbību sagatavošanā un to norises laikā, apzina Dienas centra klientus;

- apkopēja (1 persona, 106 h/mēn) – uzkopj Dienas centra telpas.

Uz Uzņēmuma līguma pamata 2022.gadā LNB darbojās 14 personas sniedzot sekojošus pakalpojumus:

- LNB dokumentu arhivēšana;

- dažādu projektu koordinēšana;

- projektu vadīšana un asistēšana;

- deju kolektīvu vadīšana;

- datortehnikas apkalpošana un IT pakalpojumu sniegšana;

- koncertmeistara, kā arī sabiedrisko attiecību pakalpojumu sniegšana.

Sadarbojoties ar NVA 2022.gadā tika iesaistīti 6 Subsidētie darbinieki (stipendiāti), 5 vīrieši un 1 sieviete.

Kopumā 2022.gadā LNB tika nodarbinātas 28 personas uz darba līguma pamata, tajā skaitā 22 sievietes un 6 vīrieši. LNB darbinieki darba pienākumus veic saskaņā ar tā amata aprakstu, ievērojot LNB iekšējos normatīvos aktus, kas regulē LNB personāla politiku..

17. Interešu pārstāvniecības aktivitātes

Lai nodrošinātu telpas LNB TO darbībai ir noslēgti līgumi ar vairākām pašvaldībām par telpu izmantošanu TO vajadzībām, ko atbalsta pašvaldības. Mērķis uzrunāt pašvaldības, aicinot iesaistīties, dienas centru izveidošanā personām ar redzes traucējumiem.
Sadarbībā ar Rīgas valstspilsētas pašvaldību uzsākts projekts sabiedrīskās pludmales izbūve, kas būs pielāgota arī personām ar invaliditāti.
Lai mazinātu Latvijas Neredzīgo bibliotēkas reorganizācijas procesa negatīvo ietekmi, kuru rezultātā šobrīdējo Latvijas Neredzīgo bibliotēkas filiāļu atrašanās vietas varētu mainīties, tā zaudējot tiešu līdzās pastāvēšanu ar LNB TO atrašanās vietām, kā rezultātā varētu būt zaudētāji gan bibliotēka, gan LNB. Šajā sakarā tika nosūtītas vēstules daudzām valdības institūcijām, kurās paudām bažas par reorganizācijas rezultātu. Plānots cīnīties par šo filiāļu saglabāšanu.
Iesaistoties vairākās darba grupās, tiek pausts viedoklis asistentu pakalpojuma uzlabošanā un asistentu atalgojuma jautājumos.

Plānots skaidrot un pamatot asistenta pabalsta nepieciešamību un godīgu pielīdzināšanas veidu.

LNB biedru interešu aizstāvībā ir daudz aktuāli jautājumi, kuriem ir jāmeklē risinājumi, piemēram: Valsts Subsidēto darba vietu termiņa palielināšanā, veicinot sekmīgāku iekļaušanos sabiedriskajā dzīvē un darba tirgū un citi valsts palīdzības veidi šajā procesā.

Viens no biedrības mērķiem ir atjaunot darbību Eiropas Neredzīgo savienībā (EBU), kam ir jārod finansējums, un tam ir arī jūtams atbalsts no Labklības ministrijas. Notiek komunikācija ar EBU, lai uzsāktu nepieciešamās procedūras LNB uzņemšanā EBU.

18. Organizācijas veiktās finanšu piesaistes aktivitātes pārskata gadā

2022.gadā biedrības kopējie ieņēmumi sastādīja 2 312 787 EUR, no kuriem:

- dotācija valsts deleģēto funkciju veikšanai 1 947 925 EUR;

- Rīgas domes dotācijas 91 821 EUR;

- ieņēmumi no saimnieciskās darbības 71 404 EUR;

- ieņēmumi par subsidētajām darba vietām 10 605 EUR;

- ieņēmumi no pamatlīdzekļu pārdošanas 134 160 EUR;

- līdzfinansējumi dažādos projektos un citi ieņēmumi 50 788 EUR;

- saņemtās biedra naudas 2 510 EUR;

- ziedojumi 3 574 EUR;

 

II. Informācija par brīvprātīgo darbu

 

1. Brīvprātīgā darbavietas

LNB CV, Rīgā, Braila ielā 3, LV – 1024;

LNB Rēzeknes TO, Rēzeknē, Bukmuižas iela 20, LV-4601;

LNB Jauniešu apvienība, Rīgā, Braila ielā 5, LV – 1024;

LNB Strazdumuižas klubs, Rīgā, Braila ielā 4, LV – 1024;

LNB Rīgas pilstētas organizācija, Rīgā, Braila ielā 3, LV – 1024;

LNB Rehabilitācijas centrs, Rīgā, Braila iela 10, LV – 1024.

2. Brīvprātīgā darba veicēju kopskaits konkrētā brīvprātīgā darbavietā

LNB CV 4 (četras) personas;

LNB Rēzeknes TO 1 (viena) persona;

LNB Jauniešu apvienībā 1 (viena) persona;

LNB Strazdumuižas klubā 1 (viena) persona;

LNB Rīgas pilstētas organizācijā 1 (viena) persona;

LNB Rehabilitācijas centrā 4 (četras) personas.

3. Brīvprātīgā darba veicēju nostrādāto stundu kopskaits

 Aptuveni 200 stundas

4. Nozīmīgākie pasākumi, projekti, aktivitātes un cita informācija

Tiek sniegts brīvprātīgā darbs LNB Izdevniecības nodaļā – žurnāla “Rosme” teksta autora un redaktora asistenta pienākumi.

Tiek sniegtas konsultācijas personām ar redzes invaliditati par grūtnieču sagatavošanos dzemdībām, pēc dzemdību periodu un jaundzimušā aprūpi.

Brīvprātīgi tiek organizēta un vadīta Cigun nodarbība personām ar redzes invaliditāti.

Palīdzot personām ar invaliditāti integrēties darba tirgū tiek sniegtas karjeras konsultācijas.

Iesaistoties projektā “Komunikācija – panākumu atslēga”, tika sniegta konsultācija dažādos projekta jautājumos un to dokumentācijas noformēšanas procesos.

 

 

 

 

 

 

 

III. Informācija, ko sniedz organizācija, kurai ir piešķirts sabiedriskā labuma organizācijas statuss

1. Sabiedriskā labuma organizācijas darbības mērķis (ne vairāk kā 500 rakstu zīmes)

  1. apvienot LNB personas ar redzes invaliditati, viņu domubiedrus un atbalstītājus;
  2. panākt personu ar redzes invaliditāti integrāciju sabiedrībā un dzīves kvalitātes uzlabošanu;
  3. apzināt un iesaistīt LNB personas ar redzes invaliditāti un nodrošināt viņu interešu aizstāvību;
  4. sekmēt personu ar redzes invaliditāti izglītību, kultūru, sportu, social rehabilitāciju, arodmācību, nodarbinātību un apgādi ar tehniskajiem palīglīdzekļiem, kā arī vides un informācijas pieejamību;
  5. veicināt socialās uzņemējdarbības attīstību, lai veicinātu cilvēku ar invaliditāti nodarbinātību;
  6. veicināt LNB biedru informācijas pieejamības, komunikācijas un pieredzes apmaiņas iespējas, motivējot viņus iegūt labu izglītību un algotu darbu.

2. Sabiedriskā labuma darbības joma vai jomas

      ▢  labdarība

      ▢  cilvēktiesību un indivīda tiesību aizsardzība

      ▢  pilsoniskās sabiedrības attīstība

      ▢  kultūras veicināšana

      ▢  veselības veicināšana

      ▢  sporta atbalstīšana   

      ▢  sabiedrības (it īpaši trūcīgo un sociāli mazaizsargāto personu grupu) sociālās labklājības celšana

3. Sabiedrības daļa/mērķa grupa, uz kuru vērsta organizācijas sabiedriskā labuma darbība

      ▢  cilvēki ar invaliditāti

    

 

4. Detalizēta informācija par svarīgākajiem sasniegumiem pārskata gadā un attīstības perspektīvām:

 

4.1. mērķa grupām adresētie organizācijas projekti, pasākumi un citas aktivitātes kalendāra gadā

LNB veiksmīgi sadarbojas ar dažādām pašvaldībām un sociālajiem dienestiem, piemēram, Rīgas, Ventspils, Rēzeknes, Balvu, Cēsu, Jelgavas, Daugavpils un citām pašvaldībām un sociālajiem dienestiem. No NVA LNB saņem finansiālu atbalstu bezdarbnieku ar invaliditāti aktīvajā nodarbinātības pasākumā „Pasākums noteiktām personu grupām”. Ar Rīgas pašvaldību ir noslēgts deleģējuma līgums par Dienas centra pakalpojuma personām ar redzes traucējumiem nodrošināšanu. Pakalpojumu realizē Strazdumuižas dienas centrā Braila ielā 5, Rīgā, LV- 1024. Ar Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamentu (turpmāk – IKSD) ir noslēgts finansēšanas līgums, finansiāli atbalstot LNB Strazdumuižas kluba amatiermākslas kolektīvus. LNB piedalās dažādos projektos ar mērķi uzlabot un pilnveidot cilvēku ar redzes traucējumiem dzīvi /sadzīvi.

 

4.2. organizācijas darbības rezultāti vai sasniegumi kalendāra gadā attiecībā uz mērķa grupu vai attiecīgajā jomā

LNB ir lielākā organizācija, kas pārstāv personu ar redzes invaliditāti intereses un aizstāv tās dažādās valsts, pašvaldību, sabiedriskās un citās institūcijās. Tā īsteno savus mērķus un uzdevumus, apzinot personas ar redzes invaliditāti, izstrādājot un realizējot vispusīgas rehabilitācijas programmas, veicinot personu ar redzes invaliditāti profesionālo apmācību viņu veselībai un spējām atbilstošos arodos, atbalstot uzņēmējdarbību un veicinot cilvēkiem ar redzes invaliditāti piemērotu darba vietu radīšanu, tiflotehnikas - redzes zudumu kompensējošo palīgierīču pieejamību, izdodot žurnālu "Rosme" palielinātā redzīgo un Braila rakstā un audio ierakstā, organizējot labdarības pasākumus, atbalstot Latvijas Neredzīgo bibliotēkas, Rīgas Strazdumuižas vidusskola, Latvijas Neredzīgo sporta savienības u.c. organizētos pasākumus. Rehabilitācijas pakalpojumus personām ar redzes invaliditāti piedāvā SIA "Latvijas Neredzīgo biedrības Rehabilitācijas centrs" un tā 8 filiāles visā Latvijā. Informācija par LNB aktualitātēm un aktivitātēm tiek ievietota LNB mājas lapā, Braila un redzīgo rakstā ir atrodama žurnālā "Rosme", kā arī citos informatīvos materiālos.

Personas ar redzes invaliditāti labprāt un sekmīgi piedalās vairākos mākslinieciskās pašdarbības kolektīvos - Rīgā kolektīvi darbojas "Strazdumuižas" kluba telpās, citos reģionos pašdarbības kolektīvi darbojas TO paspārnē.

4.3. organizācijas darbību veicinošie faktori

Veiksmīga sadarbība ar LM valsts deleģēto funkciju nodrosināšanā, NVA finansiāls atbalsts subsidēto darba vietu nodrošināšanai personām ar invaliditāti, kā arī sadarbība un finansiāls atbalsts no dažādām pašvaldībām un valsts institūcijām.

4.4. organizācijas darbību kavējošie faktori

Ierobežota finansējuma ietvaros nepastāv iespēja piedalīties lielos Kohēzijas fonda projektos, lai uzlabotu infrastruktūru personām ar redzes invaliditāti. Tāpat LNB nevar iesaistīties de minimis programmās, lai piesaistītu līdzekļus ēku renovācijai, jo lielākā daļa pieejamā finansējumsa de minimis programmas ietvaros tiek izlietota personu ar invaliditāti iesaistīšanai NVA programās, kas cilvēkiem palīdz celt savu pašnovērtējumu, uzlabot savu sadzīvi un atgriezties aktīvajā sabiedriskajā dzīvē.

5. Turpmākās darbības plāns par ilgtermiņa projektiem, pasākumiem un citām aktivitātēm:

 

5.1. iesāktie

- Turpināsim sniegt Dienas centra pakalpojumus pilngadīgām personām ar redzes traucējumiem.

- 2019.gadā tika uzsākti energoefektivitātes pasākumi vairākās LNB piederošajās ēkās, kas tika pabeigti 2022.gadā.

- Sadrabībā ar Aktīvo iedzīvotāju fondu īstenoja projektu  “Komunikācija - panākumu atslēga” (01.06.2021.-30.06.2022.). Projekta mērķis - uzlabot LNB un tās TO kapacitāti komunikācijas jomā, nodrošinot mērķtiecīgu un regulāru komunikāciju ar LNB biedriem un sabiedrību kopumā.

- Sadarbībā ar Aktīvo iedzīvotāju fondu turpina īstenot projektu “Būt zinošiem!” līdz 31.12.2023. Projekta mērķis – sekmēt personu ar invaliditāti informācijas pieejamību ar tehniskā palīglīdzekļa “Daisy” palīdzību.

5.2. plānotie

- Turpināsim piedalīties Fonda ziedot.lv, Sabiedrības integrācijas fonda, Aktīvo iedzīvotāju fonda, ERASMUS+ u.c.

- Turpināsim sniegt Dienas centra pakalpojumus pilngadīgām personām ar redzes traucējumiem.

- Turpināsim sadarbību ar IKSD amatiermākslas kolektīvu atbalstam, kurā darbojas personas ar redzes invaliditāti.

 

6. Turpmākās darbības plāns par īstermiņa projektiem, pasākumiem un citām aktivitātēm:

 

6.1. iesāktie

- LNB sadarbībā ar Rīgas domes Labklājības departamentu īstenoja divus projektus “Kopā būsim stipri 2022” un “Dosimies uz priekšu 2022” (15.04.2022.-31.12.2022.), kur Rīgas TO un LNB Strazdumuižas klubam tika finansēti komunālie maksājumi. Projekta mērķis – atbalstīt personas ar redzes invaliditāti.

- LNB sadarbībā ar IKSD īstenoja divus projektus:

  • “Uzvilksim sauli kalnā” (01.12.2021.-31.01.2022.). Projekta mērķis - Ziemassvētku pasākuma organizēšana personām ar redzes invaliditāti.
  • “LNB Vasara” (15.06.2022.-31.08.2022.). Projekta mērķis – jauniešu un bērnu ar redzes invaliditāti saliedēta brīvā laika pavadīšana.

- Sadarbībā ar A/S “Latvijas valsts meži” īstenoja projektu “Sports integrācijai” (01.07.2022.-30.11.2022.). Projekta mērķis – LNB biedru komunikācija un socializēšanās, piedaloties 11 galda spēļu (īpaši pielāgotu personām ar redzes invalidtiāti) turnīros.

- “RIDE2SHARE 2022” (03.09.2022.).

- “Veselības dialogs Zemgalē” (12.09.2022.-30.10.2022.).

- “DZĪVE KRĀSĀS” (21.04.2022.-30.12.2022.)

 

6.2. plānotie

- Organizēt ikgadējos ciemata svētkus.

- Turpināt piedalīties pašvaldību organizētajos NVO projektos.

- SIF Latvijas valsts budžeta finansētās programmas “Atbalsts medijiem kapacitātes stiprināšanai un abonēto drukāto mediju piegādes izmaksu un elektronisko plašsaziņas līdzekļu televīzijas un radio programmu apraides izmaksu segšanai”.

- AIF Ilgtermiņa darbības atbalsta konkurss.

7. Pārskata gadā saņemto ziedojumu kopsumma

 3 574 EUR

8. Saņemto ziedojumu izlietojums pārskata gadā:

 3 574 EUR

8.1. pārskata gadā izlietoto ziedojumu kopsumma

 3 574 EUR

8.2. ziedojumu izlietojums sabiedriskā labuma darbībai

 3 374 EUR

8.3. izlietojums administratīvajiem izdevumiem no pārskata gadā saņemto vispārīgo ziedojumu kopsummas

  200 EUR

8.4. Sabiedriskā labuma guvēju skaits

Fiziskās personas 2836

Objekts 27

Teritorija 93 688,94 m2

 

 

 

Latvijas Neredzīgo biedrības

Centrālās valdes priekšsēdētājs                                                                              Kaspars Biezais