Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

2023. Gada pārskats

Par biedrību / Gada pārskats

1. Nosaukums un juridiskā adrese

Biedrība “Latvijas Neredzīgo biedrība” (turpmāk – LNB)

Rīga, Braila iela 3, LV - 1024

2. Juridiskā forma

Biedrība

3. Reģistrācijas numurs un datums

40008004000

Biedrību un nodibinājumu reģistrā 2005.gada 27. oktobrī

Sabiedrisko organizāciju reģistrā 1993.gada 15.martā

4. Darbības joma vai jomas (norāda brīvprātīgi organizācijas aktuālo darbības jomu pārskata gada beigās)

Darbības joma neatbilst nevienai no Biedrību un nodibinājumu klasifikācijā minētajām darbības jomām.

5. Organizācijas darbības mērķi, atsevišķi norādot mērķus, kuri pārskata gadā ir mainījušies (izslēgti, papildināti). Sabiedrības daļa (galvenā mērķa grupa), uz kuru vērsta organizācijas darbība. Organizācijas galvenie sasniegumi pārskata gadā 

 Saskaņā ar LNB statūtiem LNB mērķi ir:

  1. apvienot LNB personas ar redzes invaliditati, viņu domubiedrus un atbalstītājus;
  2. panākt personu ar redzes invaliditāti integrāciju sabiedrībā un dzīves kvalitātes uzlabošanu;
  3. apzināt un iesaistīt LNB personas ar redzes invaliditāti un nodrošināt viņu interešu aizstāvību;
  4. sekmēt personu ar redzes invaliditāti izglītību, kultūru, sportu, socialo rehabilitāciju, arodmācību, nodarbinātību un apgādi ar tehniskajiem palīglīdzekļiem, kā arī vides un informācijas pieejamību;
  5. veicināt socialās uzņemējdarbības attīstību, lai veicinātu cilvēku ar invaliditāti nodarbinātību;
  6. veicināt LNB biedru informācijas pieejamības, komunikācijas un pieredzes apmaiņas iespējas, motivējot viņus iegūt labu izglītību un algotu darbu.

6. Sabiedriskā labuma organizācijas statuss

Sabiedriskā labuma organizācijas statuss kopš 2006.gada 26.janvāra.

7. Ziņas par valdes locekļiem – vārds, uzvārds un amatā stāšanās datums, pilnvaru termiņš, atbrīvošanas datums

Kopš 12.08.2022. uz 5 gadiem ievēlēta LNB Centrālā valde – Centrālās valdes priekšsēdētājs Kaspars Biezais, Centrālās valdes priekšsēdētāja vietniece Dace Dobrāja un valdes locekļi – Uģis Skuja, Aleksandrs Mačņevs, Romans Praņevičus, Linda Bumbiere, Ilvars Vilks, Ilze Makarova-Makaronoka, Lolita Korjapina. (lēmums stājas spēkā 30.08.2022.)

8. Biedrības, arodbiedrības un to apvienības biedru skaits uz pārskata gada 31. decembri, t. sk. fiziskās personas un juridiskās personas

Uz 2024.gada 1.janvāri LNB bija 1940 biedri. LNB sastāvā ir četri juridiskie biedri - Liepājas Neredzīgo biedrība ar 964 biedriem, Servisa suņu biedrība “Teodors”, biedrība “Iespēju ceļš”, biedrība “Baltijas Okulāristu asociācija” un biedrība “Redzi mani”.

No augstāk minētā redzams, ka LNB patreiz uzskaitē ir 2904 biedri. No kuriem 836 personas ar I grupas redzes invaliditāti, 892 personas ar II grupas redzes invaliditāti, 335 personas ar III grupas redzes invaliditāti un pārējie – 841 personas. LNB sistēmā 2023.gadā stādāja 43 personas.

9. Ziņas par grāmatvedi, kas parakstīja gada pārskatu, – vārds, uzvārds

 Galvenā grāmatvede Ļubova Urbanoviča

10. Ziņas par zvērinātu revidentu (ja tāds ir nepieciešams) vai ziņas par revīzijas institūcijas locekļiem – vārds, uzvārds

 Zvērināts revidents Silvija Gulbe, sertifikāta numurs 142

11. Svarīgākie notikumi pārskata gadā un nākotnes perspektīvas

2023.gadā LNB notika 9 CV sēdes – 3 LNB CV sēdes notika bez sēdes sasaukšanas, savukārt, pārējās klātienē LNB CV ēkā Rīgā, Braila ielā 3, kurās tika pieņemti 24 lēmumi.

LNB CV priekšsēdētājs un LNB CV locekļi katrā LNB CV sēdē ir snieguši informāciju par veikto darbu, sadarbību ar valsts un pašvaldību institūcijām, nevalstiskajām organizācijām (turpmāk – NVO), iestādēm, organizācijām un citām aktivitātēm sēžu starplaikā. Svarīgākie lēmumi, kas pieņemti šajās sēdēs:

  1. Par SIA “Strazdumuiža” 2022.gada darbības auditu.
  2. Par LNB un SIA 2022.gada pārskatu apstiprināšanu.
  3. Par LNB Attīstības koncepcijas 2023.-2027.gadam apstiprināšanu.
  4. Par LNB Cēsu TO ārkārtas konferences sasaukšanu.
  5. Par LNB jauniešu apvienības vadītāja ievēlēšanu.
  6. Par biedrības “Redzi mani” uzņemšanu LNB.
  7. LNB CV noteikumu “Par īres tiesību piešķiršanas kārtību LNB dzīvojamā fondā” pieņemšana.
  8. Darba tiesisko attiecību izbeigšana ar SIA “Strazdumuiža” valdes priekšsēdētāju.

LNB aktīvi turpina piedalīties Invaliditātes lietu nacionālās padomes sēdēs, Sociālās integrācijas valsts aģentūras konsultatīvajā padomē, Ministru kabineta un NVO sadarbības Memoranda sēdēs, kā arī sadarboties ar Labklājības ministriju (turpmāk – LM), Ekonomikas ministriju, Iekšlietu ministriju, Satiksmes ministriju, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju, Centrālā finanšu līgumu aģentūru un citām iestādēm.

LNB turpina sadarbību ar Nodarbinātības valsts aģentūru (turpmāk – NVA) iesaistoties ESF projektā “Subsidētās darbavietas bezdarbniekiem” Nr.9.1.1.1./15/I/001, kā arī sadarbību ar Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisiju (turpmāk – VDEĀVK) par informācijas saņemšanu personu ar redzes invaliditāti apzināšanai, kā arī informācijas nodošanu personām ar redzes invaliditāti.

2023. gadā LNB veiksmīgi ir veidojusi sadarbību arī starptautiskajā līmenī, daloties ar pieredzi, dažādos jautājumos Baltijas valstu neredzīgo organizāciju  sadarbības procesā, un atjaunojot dalību Eiropas Neredzīgo savienībā.

12. Ziņas par organizācijas struktūru

LNB biedru pārstāvju sapulce (turpmāk – Kongress) ir augstākā LNB lēmējinstitūcija.

LNB Izpildinstitūcija ir LNB CV (deviņu cilvēku sastāvā). LNB CV no sava sastāva ievēl priekšsēdētāju un vienu vai divus priekšsēdētāja vietniekus, kuriem katram atsevišķi ir pārstāvniecības tiesības.

LNB sastāv no teritoriālajām organizacijām (turpmāk – TO), kuras savukārt var sastāvēt no vietējām organizācijām (turpmāk – VO). LNB sastāvā ir 11 TO:

- Balvu TO - valdes priekšsēdētāja: Biruta Nagle. Valdes locekļi: Pēteris Augstkalns, Viktors Sprudzāns, Iveta Šadinova, Silvija Kuzmane, Kaspars Grigāns.

- Cēsu TO – līdz 2023.gada 15.jūnijam: valdes priekšsēdētaja Ilga Pēce, valdes locekļi: Viktors Zariņš, Ineta Pipcāne, Aija Rīvīte, Zaiga Liepiņa. No 2023.gada 16.jūnija: valdes priekšsēdētaja Aija Rīvīte, valdes locekļi: Zaiga Liepiņa, Irēna Lāce.

- Daugavpils TO – valdes priekšsēdētājs Romāns Praņevičus. Valdes locekļi:

- Jēkabpils TO – valdes priekšsēdētāja Aija Eglīte. Valdes locekļi: Dzintra Jauja, Dzintra Kaufmane.

- Jelgavas TO – valdes priekšsēdētāja Ilze Makarova-Makaronoka. Valdes locekļi: Dzintars Ģērmanis.

- Jūrmalas TO - valdes priekšsēdētāja Iveta Vilka, priekšsēdētājas vietnieks Ilvars Vilks, valdes loceklis Aleksejs Poplavskis.

- Rēzeknes TO – valdes priekšsēdētāja Valentīna Lansberga. Valdes locekļi: Viktors Filatovs, Ināra Zeltiņa, Rita Grigorjeva, Žanis Mežals, Aleksandrs Mačņevs, Rūdolfs Linužs.

- Rīgas teritoriālā organizācija - valdes priekšsēdētāja Lolita Korjapina, valdes priekšsēdētāja vietnieks Mārtiņš Allis. Valdes locekļi: Dace Dobrāja, Linda Bumbiere, Jeļena Matisone.

- SAC “Rīga” filiāles “Jugla” TO – valdes priekšsēdētājs Benedikts Tutiņš.

- Strazdumuišas organizācija – valdes priekšsēdētājs Pēteris Locāns. Valdes locekļi: Kaspars Biezais, Andrejs Dābols, Ilvija Dimante, Zane Pētersone, Uģis Skuja.

- Ventspils TO – valdes priekšsēdētaja Līva Ozoliņa, priekšsēdētājas vietniece Zinta Eniņa. Valdes locekļi: Albina Smilga, Santa Šepetauska, Baiba Raudiņa.

LNB sastāva ir 5 VO:

- Ogres VO – priekšsēdētaja vietnieks Dainis Lapsa.

- Jelgavas VO valdes priekšsēdētājs V.Lapkašs.

- Dobeles VO valdes priekšsēdētājs Jānis Bluzma.

- Bauskas VO valdes priekšsēdētāja Līga Skudra.

- Saldus VO valdes priekšsēdētāja Vaira Meijere.

LNB sniedz personām ar redzes invaliditāti pakalpojumus sekojošās LNB nodaļās:

- LNB Tiflotehnikas nodaļa – 2023.gadā tika izsniegts 4395 tehniskais palīglīdzeklis (turpmāk – TP), no kuriem 531 acu protēzes. Salīdzinājumā ar 2022.gadu par 754 TP vairāk kā gadu iepriekš. 2023.gadā sniedza, valsts apmaksātus, pakalpojumus Ukrainas kara bēgļiem ar redzes traucējumiem, kur vairāku mēnešu laikā izsniegti 10 TP, to skaitā 3 acu protēzes, 9 personām, gan bērniem, gan pieaugušajiem.

- LNB Izdevniecības nodaļa – 2023. gadā turpinājās sociālās rehabilitācijas pakalpojuma - žurnāla “Rosme” - sniegšana personām ar redzes invaliditāti. Žurnāls turpināja iznākt četros formātos: palielinātā rakstā, Braila rakstā, audio formātā (kompaktdiskā un elektroniski) un elektroniskā (HTML) formātā. Audio formāts no 2023.gada ir pieejams Webbox jeb Daisy iekārtā.  Valsts pasūtījumā gada laikā pie lasītājiem nonāca 3420 žurnāla eksemplāri, katru mēnesi to saņemot vidēji 285 lasītājiem.

13. Informācija par darbību regulējošo politiku

LNB Statūti, Attīstības koncepcija 2023.-2027.gadam un citi LNB iekšējie normatīvie akti, kas regulē LNB darbības politiku.

14. Informācija par lēmumu pieņemšanas procesu, ja attiecināms

LNB biedru pārstāvju sapulce (turpmāk – Kongress) ir augstākā LNB lēmējinstitūcija. LNB Kongress ir lēmjtiesīgs, ja tajā piedalās vairāk nekā puse ievēlēto pārstāvju. Lēmumus pieņem ar balsu vairākumu no klātesošajo pārstāvju balsīm. Kongress ir tiesīgs lemt par LNB reorganizāciju vai pašlikvidāciju, ja par to nobalso vairāk kā divas trešdaļas klātesošo pārstāvju. Katram biedram ir viena balss.

Kongresā tiek ievēlēta LNB CV, kas ir LNB izpildinstitūcija. LNB CV ir lemttiesīga, ja sēdē piedalās vairāk nekā puse no LNB CV locekļiem. LNB CV ir tiesības lemt par visiem jautajumiem, kas nav Kongresa kompetencē, piemēram:

- LNB un LNB uzņēmumu saimnieciskās darbības rezultātiem;

- iestāšanās un biedra naudas apmērs u.c.

LNB CV darbību veic pamatojoties uz LNB attīstības koncepciju, LNB statūtos noteiktajiem mērķiem un uzdevumiem, kā arī LNB kongresā pieņemto lēmumu.

15. Informācija par finanšu pārvaldību

Visi būtiskākie finanšu lēmumi tiek pieņemti LNB CV sēdēs balsojot, maznozīmīgus finanšu ieguldījumus ir tiesīgs pieņemt vienpersoniski LNB CV valdes priekšsēdētājs.

Ikgadējā finanšu plānošana notiek, sadarbojoties LNB CV priekšsēdētājam un galvenajam grāmatvedim, pamatojoties uz iepriekšējā gada rezultātiem. Par valsts deleģēto uzdevumu izpildi tiek sniegtas atskaites LM, tādējādi nodrošinot uzraudzības procedūru.

Gada pārskats ir sagatavots saskaņā ar Latvijas Republikas normatīvajiem aktiem, LNB statūtiem un 2022.gada 14. jūlija Ministru Kabineta noteikumiem Nr. 439 “Noteikumi par biedrību, nodibinājumu un arodbiedrību gada pārskatiem un grāmatvedības kārtošanu vienkāršā ieraksta sistēmā”. To apstiprina LNB CV sēdē.

 

16. Informācija par darbiniekiem un citām algotām vai brīvprātīgām amatpersonām, ekspertiem

 LNB valsts deleģēto funkciju administratīvais personāls:

- priekšsēdētājs (1 persona, 1 slodze) – pārstāv LNB intereses valsts un pašvaldības institūcijās, citās iestādēs, organizācijās un komercstruktūrās, vada LNB darbu kopumā saskaņā ar LNB Statūtiem, veic darījumus un slēdz līgumus savas kompetences ietvaros, darbojas LNB vārdā bez pilnvaras, izvērtē un stimulē LNB struktūrvienību darbību u.c.;

- galvenais grāmatvedis (1 persona, 1 slodze) – organizē grāmatvedības darbu atbilstoši normatīvo aktu prasībām, īsteno LNB saimnieciski finansiālās darbības grāmatvedības organizāciju, materiālo, darba un finansu resursu izmantošanu, pamatojoties uz spēkā esošajiem normatīvajiem aktiem u.c.;

- nodaļas vadītājs (2 personas, 1 slodze) – vada un organizē nodaļas darbību u.c.;

- klientu apkalpošanas speciālists (2 personas, 1 slodze) – organizē TP izsniegšanu personām ar redzes invaliditāti saskaņā ar spēkā esošajiem normatīvajiem aktiem u.c;

- iepirkuma speciālists (1 persona, 0,2 slodze) – nodrošina iepirkuma dokumentācijas sagatavošanu un noformēšanu iepirkumiem, cenu aptaujām, pieprasījumiem un nodrošina iepirkuma procedūru norisi u.c.;

- vecākais darba drošības speciālists (1 persona, 0,1 slodze) – vada darba aizsardzības un ugunsdrošības instruktāžas, izstrādā darba aizsardzības un ugunsdrošības dokumentāciju, izveido OVP sarakstu un kartes u.c.;

- biroja administrators (1 persona, 1 slodze) – organizē un vada biroja darbu kopumā u.c.;

- kinologs (1 persona, 0,2 slodze) – veic suņu – pavadoņu apmācību;

- brošētājs (1 persona, 0,6 slodze) – rediģē tekstus iespiešanai Braila rakstā, darbs ar iespiedmašīnu u.c.

- sociālais darbinieks (1 persona, 0,1 slodze) – palīdz izdevniecības nodaļā  noformēt klientu lietas, izskata pakalpojuma pieprasītāju iesniegumus.

LNB darbinieki:

- priekšsēdētāja vietnieks (1 persona, 0,2 slodze) – aizvieto priekšsēdētāju prombūtnes laikā, koordinē LNB TO darbību u.c.;

- ēkas dežurants (1 persona, 0,3 slodze) – uzrauga un veic Strazdumuižas ēkas un tās teritorijas uzkopšanu, palīdz organizēt Strazdumuižas kluba pasākumus;

- grāmatvedis (1 persona, 0,6 slodze) – nodrosina vienotu gramatvedības uzskaiti, veic finanšu un norēķinu operāciju uzskaiti u.c.;

- projektu vadītājs (persona, 1 slodze) – vada, plāno un organizē LNB projektus.

LNB Dienas centra darbinieki (saskaņā ar Rīgas valstspilsētas pašvaldības pārvaldes uzdevumu deliģēšanas līgumu):

- vadītājs (1 persona, 24h/mēn) – vada un organizē LNB Dienas centra darbību;

- sociālais rehabilitētājs (1 persona, 99h/mēn) – sniedz nepieciešamo atbalstu Dienas centra apmeklētājiem;

- interešu pulciņa vadītājs (5 personas, 27 -55 h/mēn) – plāno,  organizē un vada attiecīgo nodarbību;

- klientu apkalpošanas specialists (1 persona, 101 h/mēn) – sniedz palīdzību personām ar redzes invaliditāti Dienas centra apmeklējuma laikā, plāno un palīdz tehniski nodrošināt Dienas centra pasākuma norisi;

- asistents (1 persona, 73h/mēn) – sniedz atbalstu interešu pulciņu vadītājiem nodarbību sagatavošanā un to norises laikā, apzina Dienas centra klientus;

- apkopēja (1 persona, 106 h/mēn) – uzkopj Dienas centra telpas.

Uz Uzņēmuma līguma pamata 2023.gadā LNB darbojās 24 personas sniedzot sekojošus pakalpojumus:

- LNB dokumentu arhivēšana;

- dažādu projektu koordinēšana;

- projektu vadīšana un asistēšana;

- deju kolektīvu vadīšana;

- datortehnikas apkalpošana un IT pakalpojumu sniegšana;

- sabiedriskās kārtības un drošības pakalpojumi;

- sabiedrisko attiecību pakalpojumu sniegšana.

Sadarbojoties ar NVA, 2023.gadā tika iesaistīti 4 Subsidētie darbinieki (stipendiāti), 3 vīrieši un 1 sieviete.

Kopumā 2023.gadā LNB tika nodarbinātas 29 personas uz darba līguma pamata, tajā skaitā 21 sieviete un 8 vīrieši. LNB darbinieki darba pienākumus veic saskaņā ar tā amata aprakstu, ievērojot LNB iekšējos normatīvos aktus, kas regulē LNB personāla politiku..

17. Interešu pārstāvniecības aktivitātes

Lai nodrošinātu telpas LNB TO darbībai ir noslēgti līgumi ar vairākām pašvaldībām par telpu izmantošanu TO vajadzībām, ko atbalsta pašvaldības. Mērķis uzrunāt pašvaldības, aicinot iesaistīties, dienas centru izveidošanā personām ar redzes traucējumiem.
Sadarbībā ar Rīgas valstspilsētas pašvaldību uzsākts projekts sabiedriskās pludmales izbūve, kas būs pielāgota arī personām ar invaliditāti.
Lai mazinātu Latvijas Neredzīgo bibliotēkas reorganizācijas procesa negatīvo ietekmi, kuru rezultātā bijušo Latvijas Neredzīgo bibliotēkas filiāļu, kuras ir pārņēmušas pašvaldību bibliotēkas, atrašanās vietas varētu mainīties, tā zaudējot tiešu līdzās pastāvēšanu ar LNB TO atrašanās vietām, kā rezultātā varētu būt zaudētāji gan bibliotēka, gan LNB. Šajā sakarā tika nosūtītas vēstules daudzām valdības institūcijām, kurās paudām bažas par reorganizācijas rezultātu. Plānots cīnīties par šo filiāļu saglabāšanu.  2023. gadā Neredzīgo bibliotēkas 2 filiāles (Ventspils un Jelgavas) ir mainījušas savu atrašanās vietu, kā arī šo bibliotēku filiālēm ir pacelti klientu skaita kvantitatīvie rādītāji, kas apstiprina jau iepriekš norādītās bažas.
Iesaistoties vairākās darba grupās, tiek pausts viedoklis asistentu pakalpojuma uzlabošanā un asistentu atalgojuma jautājumos.

Plānots skaidrot un pamatot asistenta pabalsta nepieciešamību un godīgu pielīdzināšanas veidu.

LNB biedru interešu aizstāvībā ir daudz aktuāli jautājumi, kuriem ir jāmeklē risinājumi, piemēram: Valsts Subsidēto darba vietu termiņa palielināšanā, veicinot sekmīgāku iekļaušanos sabiedriskajā dzīvē un darba tirgū un citi valsts palīdzības veidi šajā procesā.

Notiek aktīvs darbs arī vides pieejamības un pakalpojumu pieejamības veicināšanas jomā, piedaloties vairāku ministriju un Rīgas valstspilsētas konsultatīvo padomju darbā.

2023. gadā ir sasniegts viens no izvirzītajiem biedrības mērķiem - atjaunot darbību Eiropas Neredzīgo savienībā (EBU), kam ir jārod finansējums, un tam ir arī jūtams atbalsts no Labklājības ministrijas.

18. Organizācijas veiktās finanšu piesaistes aktivitātes pārskata gadā

2023.gadā biedrības kopējie ieņēmumi sastādīja 2 742 077 EUR, no kuriem:

- dotācija valsts deleģēto funkciju veikšanai 2 420 042 EUR;

- Rīgas domes dotācijas 100 000 EUR;

- ieņēmumi no saimnieciskās darbības 72 916 EUR;

- ieņēmumi par subsidētajām darba vietām 11 403 EUR;

- līdzfinansējumi dažādos projektos un citi ieņēmumi 112 351 EUR;

- ieņēmumi no vienreizējām iemaksām par tiflotehniku 14 463 EUR

- saņemtās biedra naudas 1 802 EUR;

- ziedojumi 9 100 EUR.