Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

Soestas vēsture — tagad aptaustāma

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2009 / Nr. 7 - 2009

Soestas vēsture — tagad aptaustāma
«Gegenvvart»


Š. Rebains (Stefan Rebein) un
E. Deninghauss (Erwin Denninghaus)
No vācu valodas tulkojusi: Zane Brikmane

Sajust, sataustīt un sagaršot vēsturisko vecpilsētu: septiņi cilvēki no Soestas (Soest) neredzīgo un vājredzīgo atbalsta centra Profesionālās izglītības institūta (turpmāk tekstā — Neredzīgo un vājredzīgo atbalsta centrs — tulk.) izmēģina ekskursiju pa pilsētu, kas īpaši pielāgota neredzīgu un vājredzīgu cilvēku vajadzībām.

«Parasti cilvēkiem, kuri piedalās mūsu ekskursijās pa pilsētu, ir iespēja ari mazliet kaut ko redzēt,» saka Haincs Georgs Bikers (Heinz Georg Būker), gids no Soestas. «Šobrīd mūsu uzdevums ir citādā veidā nodot to informāciju, ko ekskursanti parasti uztver vizuāli.» Tā bija Soestas pilsētas mārketinga nodaļas vadītājas Birgitas Mesingas (Birgit Moessing) iniciatīva, kura jau ir iesaistījusies dažādos projektos par pilnvērtīgu iespēju nodrošināšanu cilvēkiem ar īpašām vajadzībām.

Pateicoties viņai, kopš 2007. g. Soestas ceļveži ir pieejami arī Braila rakstā. Tagad būtu nepieciešams šo tūrisma piedāvājumu — pastaigu pa pilsētu neredzīgiem un vājredzīgiem cilvēkiem — paplašināt. Tas ir izaicinājums ne tikai Soestas gidiem, bet arī Neredzīgo un vājredzīgo atbalsta centra rehabilitācijas speciālistiem. Kopīgiem spēkiem tika attīstīta piemērota koncepcija.

Un tad pienāca lielā pirmizrādes diena. Ekskursija sākas pie vēsturiskās iekšpilsētas bronzas maketa iepretim vecajam rātsnamam. Bikers jaunajām sievietēm un vīriešiem no Soestas neredzīgo un vājredzīgo atbalsta centra stāsta dažus amizantus notikumus un smieklīgus atgadījumus no Soestas vēstures.

Stāstījuma laikā ekskursijas dalībnieki seno laiku notikumu ainu uzbur ar taustes palīdzību, aptaustot pilsētas maketu. No «mini Soestas» ekskursija tālāk ved uz vecā rātsnama arkām. Tur ekskursantiem iedod aptaustīt govs ādu, kura līdzinās tai, uz kuras uzrakstītas Soestas pilsētas tiesības. Neparastais materiāls, kurš agrāk bieži tika pielietots, aptaustot modina ziņkāri. «Lai pārrakstītu Bībeli, bija nepieciešamas apmēram 200 govis,» vīpsnājot saka Bikers. Sv. Pētera baznīcas mūrī ziņkārīgie var aptaustīt pārakmeņojušos jūras ezi. Ne tik vecs kā šī jūras eža fosilija baznīcā ir atrodams astoņstūrains kristību trauks vai grīdā iemūrēts dižciltīgo ģimeņu kapakmens.

Patrokli katedrālē degunā iesitas vīraka smarža, kas aizved pavisam citā laikā. Pēc tam ekskursanti dodas līdz Lielajam dīķim, lai ieturētu īstu Soestas miera iedvesmotu pauzi ar pumpermiķeļiem un Soestas avotu ūdeni. Ekskursijas noslēgumā Zauerlandes (Sauerland) pildrežģa ēkas un tirgus laukuma apmeklējums. Jaunie cilvēki, kuri pirmo reizi piedalījās ekskursijā, to manāmi izbaudīja. Soestas vēsture viņiem bija rokas stiepiena attālumā.