Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

Jauniešiem piedāvā apgūt profesiju jau šajā ziemā

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2014 / Nr. 12 - 2014

Jauniešiem piedāvā apgūt profesiju jau šajā ziemā

Anita Zvirgzde

2014. gada 1. decembrī 30 profesionālās izglītības iestādēs Latvijā sākas dokumentu pieņemšana 1 gada un 1,5 gadu programmās, kuru ietvaros jaunieši vecumā no 17 līdz 29 gadiem (ieskaitot) var apgūt tautsaimniecībā pieprasītas profesijas. Mācību laikā jaunieši var saņemt ES stipendiju, kā arī papildus paredzēta iespēja iegūt profesijai nepieciešamo sertifikātu vai apliecību.

1,5 gadu programmās dokumentu pieņemšana notiek no 1.decembra līdz 6. janvārim (mācības sākas 12. janvārī), bet 1 gadīgajās programmās dokumentus profesionālās izglītības iestādēs var iesniegt no 1. decembra līdz 17. februārim (mācības sākas 23. februārī). Šajā programmā piedalās profesionālās skolas visā Latvijā.

Viengadīgajās programmās var iestāties jaunieši ar pamatskolas izglītību, taču ne agrāk kā no 17 gadu vecuma, savukārt, lai varētu mācīties 1,5 gadīgās programmās, ir nepieciešama vidējā izglītība. Dokumenti jāiesniedz izvēlētajā skolā.

Kopumā jauniešiem ir iespēja izvēlēties kādu no 62 kvalifikācijām šādās nozarēs:

— arhitektūra un būvniecība,

— datorzinātnes,

— individuālie pakalpojumi,

— inženierzinātnes un tehnoloģijas,

— komerczinības un administrēšana,

— lauksaimniecība, mežsaimniecības, zivsaimniecība,

— mākslas,

— ražošana un pārstrāde,

— veselības aprūpe.

Profesiju pilnu sarakstu var apskatīt Nacionālās Izglītības iespēju datubāzes mājaslapā: www.niid.lv.

Iestāšanās nosacījumi

Uz iestāšanos programmā var pretendēt jaunieši vecumā no 17 līdz 29 gadu vecumam (ieskaitot) bez iepriekš iegūtas kvalifikācijas vai ar iegūtu profesionālo kvalifikāciju, kas nav iegūta pēdējā gada laikā pirms iestāšanās projekta ietvaros īstenotajās programmās.

Jaunieši drīkst būt reģistrējušies NVA kā bezdarbnieki (un vienlaikus saņemt bezdarbnieku pabalstu) vai darba meklētāji, taču tajā pašā laikā nevar būt finansiāla atbalsta saņēmēji NVA īstenotajos projektos un pasākumos.

Mācību norise

Mācību laikā nepieciešamības gadījumā būs iespēja papildināt zināšanas eksaktajos mācību priekšmetos tajās programmās, kas saistītas ar inženierzinātnēm, zinātni, tehnoloģijām un matemātiku, kā arī visiem izglītojamiem programmas īstenošanas laikā paredzēti karjeras atbalsta pasākumi.

Pēc veiksmīgas teorētisko priekšmetu apguves, ikvienam izglītojamam programmas ietvaros jāiziet 15 nedēļu prakse un noslēgumā jākārto kvalifikācijas eksāmens.

Nodrošinājums

Mācības profesionālās izglītības programmās ir bezmaksas un mācību laikā papildus jaunieši saņem mērķstipendiju 70 līdz 115 eiro apmērā mēnesī, ja nav bijuši neattaisnoti kavējumi un visos mācību priekšmetos ir iegūts sekmīgs vērtējums.

Mācību laikā izglītojamie tiek nodrošināti ar mācību līdzekļiem un nepieciešamo inventāru.

No projekta līdzekļiem tiek segtas profesionālo izglītības iestāžu skolu dienesta viesnīcu izmaksas, ceļa un nakstsmītnes izdevumi līdz 71 eiro mēnesī kvalifikācijas prakses laikā, tiek apmaksāta civiltiesiskā apdrošināšana uz prakses laiku, kā arī tiek nodrošinātas obligātās veselības pārbaudes, ja to paredz izvēlētās profesijas specifika.

Jauniešu garantijas 2. kārtas projektu plānots īstenot līdz 2018. gadam, izsludinot uzņemšanu profesionālajās izglītības programmās divas reizes gadā – vasarā un ziemā.

Piedāvāto programmu klāsts tiek saskaņots Nozaru ekspertu padomēs atbilstoši nozarē nepieciešamajiem speciālistiem.

Plānots, ka projekta ietvaros profesiju iegūs 6’500 jauniešu.

Šobrīd projektā iesaistījušās jau 35 profesionālās izglītības iestādes. Telefonsarunā ar «Rosmes» redaktori projektu vadītāja apliecināja, ka visas skolas var uzņemt arī jauniešus ar īpašām vajadzībām.

Vairāk informācijas par projektu VIAA mājaslapā pie īstenotiem projektiem: www.viaa.gov.lv