Latvijas Neredzīgo biedrība, teksta versija

Pārslēgties uz pilno mājas lapas versiju
Atvērt izvēlni (vietnes karte) vai meklēt vietnē:

Daugavpilī invalidiem 17. maijā bezmaksas laulību reģistrācija

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2008 / Nr. 4 - 2008

Nodaļa — Latvijas novados

Daugavpilī invalidiem 17. maijā bezmaksas laulību reģistrācija
Inese Baranovska
«Latgales laiks»

Daugavpils dzimtsarakstu nodaļa nolēmusi pasniegt neparastu dāvanu 1. un 2. grupas invalīdiem un trūcīgām personām, piedāvājot viņiem bez maksas reģistrēt laulību. Šāda akcija tiks rīkota 17. maijā, taču pieteikumi dzimtsarakstu nodaļā jāiesniedz jau līdz 16. aprīlim.

Daugavpils dzimtsarakstu nodaļas vadītāja Irēna Folkmane pastāstīja, ka šāda akcija tiek rīkota pirmo reizi, taču varētu kļūt par jauku tradīciju. Diemžēl daudzi pāri dzīvo kopā, nereģistrējot laulību, un iemesls galvenokārt esot trūcīgais ģimenes budžets. Laulības reģistrācija ir ne tikai emocionāls pārdzīvojums, tā ir nozīmīga, lai vēlāk nebūtu problēmu īpašuma jautājumos.

Atbilstoši LR MK noteikumiem 1. un 2. grupas invalīdi, kā arī cilvēki, kam piešķirts trūcīgas personas statuss, ir atbrīvoti no valsts nodevas — 5 latiem, taču dzimtsarakstu nodaļas pakalpojumi ir par maksu. Slēdzot laulību piektdienā bez svinīgas ceremonijas, jārēķinās ar 12 latiem, vienkārša laulības ceremonija sestdienā maksā 23 latus, bet laulības ārpus dzimtsarakstu nodaļas maksā 35 latus un tādas tiek slēgtas, ja kāds no laulājamajiem nespēj pārvietoties, ir smagi slims vai atrodas nebrīvē.

Dzimtsarakstu nodaļa ir gatava vienu dienu gadā šiem cilvēkiem reģistrēt laulību bez maksas, atvēlot vienu no maija sestdienām. I. Folkmane atzīst, ka maijā precēties gribētāju vienmēr esot mazāk, jo daudziem šis mēnesis māņticīgu aizspriedumu dēļ šķiet nepiemērots laulību slēgšanai. Tiesa gan, uz šo datumu — 17. maiju — jau pieteikušies slēgt laulību četri jauni pāri un viens sudrabkāzu pāris. Tā kā vienā sestdienā iespējams salaulāt ap 15 pāriem, dzimtsarakstu nodaļa gatava pieņemt vismaz 10 pārus, kurus salaulās bez maksas. Ja cilvēku ieinteresētība būs liela, iespējams, šāda akcija tiks rīkota biežāk kā reizi gadā.

Diemžēl pagaidām dzimtsarakstu nodaļā nav iespējams iekļūt ar invalīdu ratiņiem, jo svinīgā laulību reģistrācija notiek otrajā stāvā, bet lifta ēkā nav. Ja 17. maijā laulību vēlēsies noslēgt kāds, kas pārvietojas ratiņkrēslā, to visdrīzāk varēs izdarīt pirmajā stāvā, nodaļas vadītājas kabinetā.


Ieteikt: ieteikt Draugiem.lv ieteikt Facebook ieteikt Twitter ieteikt GooglePlus ieteikt LinkedIn nosūtīt uz e-pastu


Atvērt izvēlni (vietnes karte)
Latvijas Neredzīgo biedrība sociālajos tīklos:
Lapas beigas.

2024 © Latvijas Neredzīgo biedrība | mājas lapas teksta versija ekrānlasošām programmām, pārslēgties uz pilno mājas lapas versiju