Latvijas Neredzīgo biedrība, teksta versija

Pārslēgties uz pilno mājas lapas versiju
Atvērt izvēlni (vietnes karte) vai meklēt vietnē:

Ieklausies ar sirdi, saredzi ar dvēseli

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2010 / Nr. 1 - 2010

Nodaļa — Pasākums LNerB

Ieklausies ar sirdi, saredzi ar dvēseli
Kristaps Āboliņš

Ziemas saulgriežiem tuvojoties, saulaini sniegota 22. decembra dienā Latvijas Neredzīgo bibliotēkā notika Ziemassvētku koncerts «Ieklausies ar sirdi, saredzi ar dvēseli».

Pasākumu ievadīja LNerB Braila raksta nodaļas vadītājas Guntas Bites uzruna. Viņa arī pasākuma vadītāja un galvenā organizatore.

Gunta: «Ikdienas steiga mēs viens otram nepasakām labus vārdus, mēs aizmirstam uzlikt roku tuvākajam uz pleca un pateikt, ka viss būs labi. Ikdienas steigā šķiet, ka mēs viens otru nepamanām, bet tā nav. Mēs jūs pamanām un zinām jūsu pozitīvās domas par mums un pozitīvo enerģiju, ko jūs mums sūtat, mēs to sajūtam. Paldies jums par to! LNerB šodien vēlās sagādāt jums dāvanu, kuru nevar nopirkt ne par kādu naudu. Dāvanu saņemot, pirmo mēs ievērojām skaistu pušķi, kas ir veidots ar maigām rokām un mīlestību. Šo pušķi atsiet un iesākt koncertu mēs esam aicinājuši īpašus viesus — latvju tauta iemīļoto, dvēselisko un sirsnīgo muziķi Ievu Akurāteri ar «Lidojošiem paklājiem».

Ieva: «Labdien, esmu šodien kopā ar brīnišķīgu ģitāristi Ilzi Grunti. Mans dēls arī sūta jums sirsnīgus sveicienus, bet viņš agrāk bija apsolījies piedalīties citā labdarības koncertā, un es ceru, ka viņam arī ies ļoti jauki. Tā kā ir Ziemassvētku noskaņa, mēs iesāksim ar kopīgu lūgšanu, skaisto dziesmu «Klusa nakts, svēta nakts». Es ceru, ka jūs visi atceraties vārdus un varēsiet mums dziedāt līdzi».

Mākslinieces klātesošajiem nospēlēja dažus sev mīļus skaņdarbus: A. Voitišķa dziesmu ar I. Akurāteres vārdiem «Mākoņu pilsēta», jeb, kā pati autore izteicās — «Dziesma par sirdi»; «Atbalss», kurai dziedātāja ir līdzautore. Ieva: «Šī dziesma atspoguļo to laimīgo sajūtu, kuru mēs sasniedzam kādreiz lūgšanās vai laimīgās atskārsmēs, apjausmās». Ieva ir viens no tiem izredzētajiem cilvēkiem, kas ir bijis Jeruzalemē. Viņa atceras to brīnišķīgo sajūtu no kalniem, no neaprakstāmās garīgās gaismas, kas apmirdz šo vietu.

Vēlāk skanēja Ziemassvētku dziesma, kura sacerēta kopā ar A. Voitišķi un draugu pulciņu. Dziesmas piedziedājumā bija skaisti vārdi: «Un klusi lūdzu es par tevi šai Ziemassvētku rītā».

Godinot Ziemas saulgriežus, kā pēdējo nodziedāja latviešu tautasdziesmu «Ziemassvētku dziesma».

Bibliotēkas kolektīvs mūziķei pateicībā par burvīgo koncertu pasniedza pašu rokām darinātu apsveikuma kartiņu ar sirsnīgiem vārdiem, kā arī grāmatu «Manai tautai: Ieva Akurātere» audio formātā.

Koncerta turpinājumā bija iespējams iepazīt bibliotēku no radošākas puses. Pirmie uz skatuves kāpa LNerB ansamblis «Šeit un tagad», kurš tika izveidots tieši šim koncertam. Tā sastāvā: Andra Jākobsone, Maija Vīksne un Alda Zariņa. Muzikālo pavadījumu nodrošināja Aleksejs Poplavskis, kurš ģitāru spēlē jau 11 gadus. Ansamblis izpildīja dziesmas: «Krīt sniegs» un «Mātei».

Viens no bibliotēkas draugiem — Jānis Bērziņš publiku priecēja ar brīnišķīgām akordeona skaņām. Izpildot skaņdarbu «Kumeliņi» un dziesmu popūriju.

Gunta: «Neviens šajā pasaulē nevar iztikt bez draugiem. Tie var būt daudz un var būt maz, bet neatkarīgi no tā, cik daudz jums ir draugu, svarīgi, lai viņi būtu īsti. LNerB to ir daudz, daļa no tiem ir šeit.»

Turpinājumā uz skatuves kāpa LNerB Braila raksta redaktors Edijs Fuksis kopā ar LNerB draugiem Elīzi Strazdiņu un Jāni Ugodņikovu no Strazdumuižas internātvidusskolas. Edijs mums visiem veltīja savulaik tik populāro un latvju tautā iemīļoto dziesmu «Uzsniga sniedziņš balts». Pēc milzīgām ovācijām zālē Edijs un Jānis nodziedāja «Balto dziesmu». Abiem puišiem kopā ar Elīzi labi skanēja arī dziesma «Divi eņģeļi».

Pēc jauniešu uzstāšanās Gunta izteica īpašu pateicību Edija mammai par pacietību, jo lielākā daļa mēģinājumu Edijam kopā ar Alekseju un ģitāru notika pie viņiem mājās.

Uz skatuves atkārtoti tika aicināts ansamblis «Šeit un tagad», kuram šoreiz pievienojās divi vīriešu kārtas pārstāvji Edijs Fuksis un Aleksandrs Jeršovs.

Ansamblis izpildīja dziesmas «Cik lēni snieg» un «Cerība».

Gunta: «Ziemassvētku brīnums ir noticis! Jūs šo nauda nenovērtējamo dāvanu esat saņēmuši. Visas priecīgās domas un labie nodomi ir atraduši vietu mūsu dvēselēs, atliek vien visiem vienoties, ko iepriekš arī Ieva panāca kopīgā dziesmā, lai dvēsele ilgi un dedzīgi saglabātu šo Ziemassvētku brīnumu, gaišumu un, manuprāt, arī mīļumu.» Zālē uzrunas brīdī dega svecītes, šādas svecītes arī saņēma visi klātesošie. Gunta: «Sveču gaisma sevī ietver ļoti daudz — ne tikai siltumu un gaismu, bet arī mīlestību, līdzcietību un iejūtību. Skatoties degošas svecītes liesmā, cilvēks nevar palikt nejūtīgs, viņš pildās ar to siltumu, gaišumu, ko tajā brīdī izstaro svecīte. Svecei mūsu katra dzīvē ir īpaša vieta. Tad, kad beigsies šis koncerts, jūs aiziesiet mājās un aizdegsiet savu svecīti. Skatoties uz tās gaišo liesmu, jūs atcerēsieties mūs un šo jauko koncertu.»

Pasākuma nobeigumā visi kopā dziedāja «Klusa nakts, svēta nakts».

Gunta klātesošiem novēlēja: «Lai jums visiem klusi un mierīgi šie Ziemassvētki, lai nākošais 2010. gads jums visiem atnāk ar tik daudz laimes mirkļiem, cik ir svītriņu 100 tīģeru kažokos. Priecīgus Ziemassvētkus un Laimīgu jauno gadu!


Ieteikt: ieteikt Draugiem.lv ieteikt Facebook ieteikt Twitter ieteikt GooglePlus ieteikt LinkedIn nosūtīt uz e-pastu


Atvērt izvēlni (vietnes karte)
Latvijas Neredzīgo biedrība sociālajos tīklos:
Lapas beigas.

2024 © Latvijas Neredzīgo biedrība | mājas lapas teksta versija ekrānlasošām programmām, pārslēgties uz pilno mājas lapas versiju