Latvijas Neredzīgo biedrība, teksta versija

Pārslēgties uz pilno mājas lapas versiju
Atvērt izvēlni (vietnes karte) vai meklēt vietnē:

LM paredzējusi nodrošināt atbalstu mājokļa pielāgošanai cilvēkiem ar invaliditāti

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2010 / Nr. 11 - 2010

LM paredzējusi nodrošināt atbalstu mājokļa pielāgošanai cilvēkiem ar invaliditāti
www.lm.gov.lv

Lai cilvēkiem ar invaliditāti atvieglotu ikdienas darbības mājās, tostarp, radītu iespēju pašiem sevi aprūpēt, LM paredzējusi nodrošināt atbalstu mājokļa pielāgošanai cilvēkiem ar invaliditāti.

Tas noteikts Ministru kabineta noteikumu projektā Atbalsta mājokļa pielāgošanai personām ar invaliditāti saņemšanas nosacījumi un saņemšanas kārtība. Projekts vēl jāsaskaņo ar ministrijām un jāapstiprina valdībā.

Ar atbalstu plānots pilnībā vai daļēji atlīdzināt samaksātos kredīta procentus, atbilstoši kredīta līgumam par cilvēka, viņa vecāku, bērnu vai likumiskā pārstāvja īpašumā vai lietošanā esoša mājokļa pielāgošanu cilvēka ar invaliditāti vajadzībām. Tas būs iespējams šādos gadījumos: ja īpašumu vai mājokli lietos cilvēks ar 1. grupas invaliditāti, ar 2. Grupas redzes vai dzirdes invaliditāti un cilvēks līdz 18 gadu vecumam, kuram nepieciešama īpaša kopšana.

Atbalstu sniegs, piešķirot no valsts budžeta līdzekļiem finansējumu, lai cilvēkam atlīdzinātu samaksātos kredīta procentus, atbilstoši kredīta līgumam, kurš noslēgts ar LR reģistrētu kredītiestādi ar mērķi pielāgot mājokli.

Lai saņemtu atbalstu, cilvēkam LM būs jāiesniedz iesniegums un dokumenti, kuri pie-rāda atbalsta objektīvu pamatotību. Plānots, ka būs jāiesniedz tikai tāda informācija (dokumentu veidā), kuru LM pati nevarēs iegūt no citām institūcijām. Visus dokumentus būs iespējams nosūtīt arī elektroniski (atbilstoši normatīvajiem aktiem par elektronisko dokumentu noformēšanu) vai pa pastu.

Atšķirībā no līdzšinējām prasībām, papildus būs jāiesniedz arī īres līguma kopija, ja mājoklis, kuru paredzēts pielāgot, tiek īrēts (jo viens no atbalsta saņemšanas nosacījumiem ir īres līgums vismaz uz 5 gadiem no atbalsta pieprasīšanas dienas) un mājokļa īpašnieka rakstiska piekrišana mājokļa pielāgošanai, ja atbalsta pieprasītājs pats nav mājokļa īpašnieks.

Kopiju notariāla apliecināšana nebūs obligāta. Tādējādi kopijas varēs apliecināt organizācija, kura izdevusi dokumenta oriģinālu. Plānots, ka iesniegumu reģistrēšana LM notiks vispārējā kārtībā. Proti, LM nav paredzēts uzturēt atsevišķu, speciālu reģistru.

Par atbalsta piešķiršanu lems Labklājības ministra izveidota komisija, kuras sastāvā būs LM, Ekonomikas un Finanšu ministriju pārstāvji. Ja LM attiecīgajā gadā nebūs piešķirts valsts budžeta fi nansējums atbalsta piešķiršanai, tad atbalsta saņemšanai cilvēku uzņems rindā.

Saskaņā ar Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisijas sniegto informāciju līdz 2010. g. 1. septembrim reģistrēti 9070 cilvēki ar 1. invaliditātes grupu, 230 cilvēki ar 2. grupas dzirdes invaliditāti, 3293 cilvēki ar 2. grupas redzes invaliditāti un 1684 cilvēki līdz 18 gadu vecumam, kuriem nepieciešama īpaša kopšana.


Ieteikt: ieteikt Draugiem.lv ieteikt Facebook ieteikt Twitter ieteikt GooglePlus ieteikt LinkedIn nosūtīt uz e-pastu


Atvērt izvēlni (vietnes karte)
Latvijas Neredzīgo biedrība sociālajos tīklos:
Lapas beigas.

2024 © Latvijas Neredzīgo biedrība | mājas lapas teksta versija ekrānlasošām programmām, pārslēgties uz pilno mājas lapas versiju