Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

Šokējoša informācija

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2010 / Nr. 4 - 2010

Šokējoša informācija
www.clivir.com
www.quitsmoking.about.com

No angļu valodas tulkojusi un apkopojusi:

Sintija Ozoliņa

Pasaulē ir 1,1 miljards smēķētāju, un, ja līdzšinējās tendences turpināsies, smēķētāju skaitam paredz pieaugumu līdz 1,6 miljardiem nākamo 15 gadu laikā. Lai cik bēdīgi tas nebūtu, Ķīnā ir 300 miljoni smēķētāju, kuri dienā izsmēķē aptuveni 3 miljonus cigarešu. Visā pasaulē pārdod apmēram 10 miljonus cigarešu minūtē, tas nozīmē, ka apmēram 15 miljardus pārdod ik dienas. Pieci triljoni šo filtru sver aptuveni 908 miljonus kilogramu, un ir aprēķināts, ka triljoni cigarešu filtru, pildīti ar toksiskajām ķimikālijām no tabakas dūmiem, nonāk apkārtējā vidē ik gadu. Lai arī tie izskatās kā baltā kokvilna, tie ir veidoti no plastmasas, ko sauc par celulozes acetātu. Cigaretes filtra pārstrāde augsnē var aizņemt no 18 mēnešiem līdz pat 10 gadiem.

Smēķēšana ir atkarība. Tabaka satur narkotiku — nikotīnu, kas smēķēšanu padara par atkarību, ko ir grūti, bet ne neiespējami atmest. Četrās cigaretēs ir pietiekami daudz nikotīna, lai nogalētu vidusmēra pieaugušo, ja smēķējot uzņemtu visu cigaretē esošo nikotīnu. Pārsvarā cilvēks smēķēšanas laikā ievelk 2—3 mg nikotīna, lai arī parasta cigarete satur 8—9 mg nikotīna. Tajā pašā laikā, nikotīna saturs cigārā ir no 100 līdz 200 mg nikotīna, bet ir arī tādi cigāri, kuru nikotīna saturs var sasniegt pat 400 mg.

Ūdeņraža cianīds, kas arī ir sastopams cigaretē, tika lietots Otrā Pasaules kara laikā kā genocidāla ķimikālija.

Smēķēšana padara cilvēku agresīvu un īgnu, un smēķēšana ir saistīta arī ar priekšlaicīgu novecošanu un prāta spēju mazināšanos. Arī ēdienu smēķētājs nespēj izgaršot tik niansēti kā nesmēķētājs, jo garšas un smaržas sajūtas ir bloķētas. Smēķētājam ir nepieciešams vairāk miega un pilnvērtīgāks uzturs, sakarā ar to, ka smēķēšana liek viņa organismam strādāt smagāk, bet nelietderīgāk un viņa sirdij sisties ātrāk, tādā veidā zaudējot vairāk enerģijas. Tas arī ir iemesls, kāpēc smēķētājiem nav tādu problēmu saglabāt savu svaru.

Arī bērnu vidū šis netikums ir aktuāls, un pasaulē ir ne mazāk kā 100 tūkstošu bērnu-smēķētāju. Vismaz viens no pieciem bērniem vecumā no 13 līdz 15 gadiem smēķē. Viens no bērnu smēķēšanas iemesliem ir viņu vecāku smēķēšana. Arī tad, ja tikai viens no bērna vecākiem smēķē, viņš drīzāk var iekrist šajos «tīklos», kā bērns, kuram abi vecāki ir nesmēķētāji.

Smēķēšana nāk par ļaunu ne tikai pašam smēķētājam, bet arī viņa ģimenes locekļiem, kolēģiem un citiem, kuri elpo cigarešu dūmus, un tā ir tā sauktā pasīvā smēķēšana. Šādā veidā smēķētājs apdraud apkārtējos, jo tie riskē saslimt ar vēzi tādēļ, ka cigarešu dūmi satur 50 vēzi izraisošu vielu, no kurām 11 ir I grupas kancerogēnas vielas.

Sievietes, kuras grūtniecības laikā smēķē, visbiežāk pasaulē laiž mazuļus, kuru svars ir pārāk zems un pat bīstams viņu dzīvībai. Daudzi mazuļi, vecumā līdz 18 mēnešiem, slimo ar bronhītu un plaušu karsoni, jo viņu māmiņa nav atmetusi smēķēšanu, kamēr bija stāvoklī. Ja visas topošās māmiņas atmestu smēķēšanu grūtniecības laikā, apmēram četri tūkstoši mazuļu katru gadu nemirtu.

Smēķēšanas izraisītas slimības
Neskaitot dažādus vēžu veidus, kurus pat grūti iedomāties, smēķēšana izraisa arī dažādas nepatīkamas blakusparādības, piemēram, pirkstu dzelti, zobu bojājumus, grumbu parādīšanos. Šis ļaunais paradums samazina imunitāti, līdz ar to dod ceļu vairākām kaitēm un izraisa daudzas slimības: saaukstēšanos; astmu; neiralģiju; vēdera dobuma apgrūtinātu izeju, kolītu, caureju; galvassāpes; nelabumu; krampjus; leikoflākiju; bezmiegu; sirdsklauves; elpas trūkumu; artrītu; smēķētāju klepu; nervozitāti; grumbas un priekšlaicīga novecošanu; saspringumu; kuņģa, barības vada, 12 pirkstu zarnu čūlas; dažādu veidu vēžus (plaušu, lūpas, mēles, balsenes, rīkles, dzemdes, nieru un žultspūšļa, aknu, aizkuņģa dziedzera vēzi); emfizēmu; augstu asinsspiedienu; sirds slimības; aterosklerozi; tabakas angīnu; plaušu tuberkulozi; pasliktinātu dzirdi; samazinātu libido; leikēmiju; kataraktu; garīgo depresiju; impotenci.

Smēķēšanas atmešana
Kāpēc gan vajadzētu atmest?

• Pēc astoņām stundām normalizēsies skābekļa saturs asinīs;

• Pēc mēneša kļūs manāmi vieglāk elpot, pazudīs nogurums, galvassāpes, it sevišķi no rītiem, vairs nemocīs klepus.

• Pēc pusgada pazemināsies pulss, uzlabosies sportiskie panākumi, jutīsi vēlmi pēc fiziskām slodzēm;

• Nesmēķējot cilvēks sajūt smaržas un garšas daudz labāk. Pēc nedēļas uzlabosies sejas krāsa, arī elpa smaržo labāk un pazūd klepus. Tā notiek ar visu vecumu sievietēm un vīriešiem, arī ar vecāka gājuma cilvēkiem. Pozitīvas izmaiņas novēro gan tiem, kam nav nekādu slimību, gan tiem, kuriem ir kāda slimība vai stāvoklis, ko ir izraisījusi smēķēšana.

• Smēķēšanas atmešana novērš risku saslimt ar dažādiem vēžu veidiem un visām pārējām slimībām, ne tikai augšup minētajām.

• Bijušajiem smēķētājiem ir labāka veselība kā tagadējiem smēķētājiem. Agrākie smēķētāji slimo īsāku laiku un mazāk sūdzību par viņu veselību.

• Un, protams, smēķēšanas atmešana ļauj ietaupīt naudiņu. Cilvēks, kurš dienā kādreiz izsmēķēja puspaciņu dienā, ietaupa Ls 270 gadā.

Atmešana
Kā zināms, ir tiešām daudz dažādu veidu, kā pārtraukt smēķēšanu. Citam palīdzēs vien spēcīgs raksturs un gribasspēks, citam vajadzēs medicīnisku iejaukšanos. Mūsdienās ir izgudroti ļoti daudz veidu, kā palīdzēt cilvēkiem atbrīvoties no šī sloga — ir dažādas tabletes, kapsulas, plāksteri, un pat lāzerprocedūras, kas mazina vēlmi pēc kārtējās cigaretes izsmēķēšanas.

Pēkšņa smēķēšanas atmešana var būt ļoti kaitīga organismam, ja smēķēšana ir vairāku gadu paradums ik dienas, jo tas jau ir pieradis pie lielās nikotīna devas. Tāpēc ir ieteicams ne mazāk, kā divu nedēļu laikā pakāpeniski samazināt izsmēķēto cigarešu daudzumu dienā, jo pēkšņa atmešana var traumēt organismu un radīt dažādas problēmas. Vieglajam smēķētājam, kurš izpīpē apmēram vienu divas cigaretes dienā, šo paradumu vajadzētu atmest uzreiz.

Pēc atmešanas ieteicams sākt apmēram 2 nedēļas ilgu C vitamīna kūri, dienā uzņemot apmēram 50 g C vitamīna. C vitamīns mazinās diskomfortu pēc ilgā paraduma atmešanas.

Pēc ēšanas ieteicams kustēties, atrast kādu nodarbi, nevis sēdēt bezdarbībā. Vislabāk būtu aiziet pastaigā. Garlaicība būs iemesls atkal sākt smēķēt, tādēļ ir jāizvairās no brīva laika.

Kad uznāk vēlmē uzsmēķēt, jāiedzer nedaudz ūdens, bet, ja tas nelīdz, jātur mutē žāvēti augļi, piemēram, žāvētas plūmes.

Diemžēl kārdinājums uzsmēķēt var parādīties vēl ilgi pēc atmešanas.