Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

Pākšaugi gaļas vietā

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2010 / Nr. 5 - 2010

Nodaļa — Veselība


Pākšaugi gaļas vietā
Žurnāls «Ieva»

Vai tu ēd pietiekami daudz pākšaugu? Tie ir labi piemēroti ne tikai veģetārajā, bet arī ikdienas uzturā, kā arī ārstnieciskajās un slaiduma diētās, jo efektīvi stiprina mūsu fizisko un garīgo labsajūtu. Turklāt pākšaugi aizstāj gaļu Lielā gavēņa laikā.

Konsultē Latvijas Lauksaimniecības universitātes Pārtikas tehnoloģijas fakultātes profesors Imants Skrupskis.

Ietekme uz veselību
Pie plašās pākšaugu saimes pieder visas pupas, zirņi, lēcas, arī zemesrieksti un sojas pupas. Tie visi satur lielu skaitu olbaltumvielu, ko veido daudzas vērtīgas aminoskābes. Viena no svarīgākajām ir lizīns, kam ir būtiska nozīme mūsu organisma audu atjaunotnes norisēs, iekšējās sekrēcijas dziedzeru un nervu sistēmas darbībā. Pākšaugos ir arī daudz minerālvielu — fosfors, kalcijs, magnijs, kālijs, dzelzs, kā arī B grupas vitamīni, kam ir svarīga loma organisma fi zioloģiskajās dzīvības norisēs. Tajos ir PP vitamīns jeb nikotīnskābe, kas kalpo kā smadzeņu degviela, palīdz tikt galā ar stresu, sekmē darbaspējas, uzlabo atmiņu. E vitamīns un H vitamīns gādā par hormonu funkcijām. Svarīga nozīme ir hlorofi lam, kas regulē asinsvadu sienu caurlaidību un labi palīdz pret migrēnas lēkmēm, un kvercetīnam, kas organismā aizsargā C vitamīna noārdīšanos. Pākšaugi satur ļoti daudz šķiedrvielu. Tās veicina gremošanas sulu izdalīšanos un zarnu peristaltiku, saista un izvada no organisma lieko holesterīnu un taukus, palēnina ogļhidrātu un tauku uzsūkšanās ātrumu, kam ir liela nozīme cukura diabēta, sirds infarkta profilaksē un cīņā pret aptaukošanos. Pākšaugus ikdienas uzturā vajadzētu lietot tiem, kas dzīvo lielās pilsētās vai tuvu piesārņotām teritorijām, jo pākšaugos ir daudz pektīnvielu, kam piemīt izteiktas pretiekaisuma īpašības un spēja piesaistīt kaitīgos metālus un radioaktīvo piesārņojumu, ko mēs uzņemam ar gaisu, ūdeni un produktiem. Pektīnvielas kā sūklis uzsūc sliktās vielas un kopā ar citām kaitīgām atkritumvielām izvada no organisma.

Pektīnvielām piemīt arī pretsklerotiskas un baktericīdas īpašības, tās uzlabo zarnu mikrofloru un attīra organismu.

Cik daudz?
Lai sarūpētu savam organismam vajadzīgo uzturvielu daudzumu, katram pieaugušam cilvēkam dienā vajadzētu apēst tikai pustasi pākšaugu.

100 g pākšaugu nodrošina pusi B1 vitamīna dienas devas.

100 g pākšaugu satur divreiz vairāk dzelzs nekā liellopu gaļa un trešdaļu magnija dienas devas, kas nepieciešams taviem nerviem, muskuļu darbam un novērš spazmas.

Pākšaugus ieteicams divreiz nedēļā ēst grūtniecēm, veģetāriešiem un gados veciem cilvēkiem, jo to olbaltumvielas pēc sastāva ir ļoti līdzīgas gaļas olbaltumvielām.

Lai vieglāk sagremot!
Ja tev pākšaugu ēšana rada vēdera pūšanos vai citas nepatīkamas sajūtas, tev nevajag atteikties no to lietošanas, bet gan rūpīgāk tos sakošļāt. Burkšķēšanu vēderā izraisa šķiedrvielas, visvairāk ārējā miza, bet tā ir ļoti noderīga zarnu trakta darbībai.

Pret gāzu veidošanos: pievieno pākšaugu ēdieniem diļļu zaļumus, kaltētas dilles, diļļu sēklas vai samal tās pulverī, koriandru, rozmarīnu, pupumētru, ķimenes un sinepju graudiņus.

Ar ko kopā ēst? Lai veicinātu pākšaugu sagremošanu, ēd tos kopā ar skābpiena produktiem — kefīru, paniņām, krējumu, lakto u. c. Lai neradītu gremošanas sistēmai pārāk lielu slodzi, ēd pākšaugus kopā ar dārzeņiem un graudaugiem, nevis ar gaļu vai treknām mērcēm, kas satur ne tikai daudz olbaltumvielu, bet arī taukus.

Ierocis pret lieko svaru
Pākšaugus var sekmīgi izmantot ārstnieciskajās un slaiduma diētās, jo to uzturvielas nodrošina mūsu organisma vajadzības, vienlaikus iztīra gremošanas traktu un pozitīvi ietekmē mūsu labsajūtu. Tomēr ņem vērā: pākšaugi satur arī diezgan daudz ogļhidrātu, tāpēc ēd prātīgi, jo, apēdot par daudz, liekā enerģija pārvēršas taukos.

Ieteikums: ēd lēni, rūpīgi sakošļā katru kumosu. Pākšaugu rupjās šķiedrvielas un pektīns ātri dod sātu. Zinātnieki izpētījuši, ka sievietēm tas notiek ātrāk nekā vīriešiem.

Kas jāzina par pupām
Atšķirībā no zirņiem ne pupas, ne pupiņas, ne to pākstis nevar ēst kā zaļbarību. Svaigā veidā tās satur vielu, kas, nonākot mūsu organismā lielos daudzumos, bloķē svarīgas bioķīmiskās norises un izraisa nopietnus kuņģa un zarnu trakta traucējumus. Tāpēc ēd tās tikai vārītas vai sutinātas, jo karstumā kaitīgā viela pilnībā tiek iznīcināta.

Ņem vērā: baltās pupiņas satur mazāk organismam kaitīgo vielu nekā krāsainās, tāpēc, vārot krāsainās pupiņas, nedrīkst katlam likt virsū vāku, jo neizdalās indīgās vielas, tāpat nedrīkst izmantot novārījumu.

Saldētus vai kaltētus?
Izvēlies svaigus vai saldētus pākšaugus, jo konservētie ir samērā daudz ķīmiski un termiski apstrādāti.

Augsta temperatūra rada lielākus vitamīnu zudumus nekā aukstums. Saldējot saglabājas produkta kvalitāte — uzturvielas, bioloģiski aktīvās vielas, arī krāsa un smarža. Kaltējot pākšaugi zaudē daļu vitamīnu, bet nezaudē minerālvielas. Pērkot kaltētos pākšaugus, pievērs uzmanību to kvalitātei, izcelsmes valstij un glabāšanas termiņam, jo tajos mēdz ieviesties kukaiņi.

Ieteikums: kaltētos pākšaugus 12 stundas pirms vārīšanas iemērc, tad tie labāk izvārīsies. Ņem vērā: sāli, etiķi, citrona sulu un citas garšvielas pievieno gatavam ēdienam, jo tie traucē vārīšanu.

Tautas medicīna
Tautas medicīnā pākšaugu ēdienus iesaka kā dziedniecisku līdzekli pret daudzām slimībām un to profi laksei: gremošanas un asinsrades veicināšanai, pret aterosklerozi, gastrītu un sirds ritma traucējumiem, pret holesterīnu. Arī pret diabētu, nierakmeņiem, locītavu sāpēm, tūsku, reimatismu. Alternatīvajā medicīnā pākšaugus izmanto pret onkoloģiskajām saslimšanām. Zaļas krāsas pākšaugos ir daudz folijskābes, kas nepieciešamas šūnu atjaunošanai un hemoglobīna veidošanās procesam, tāpēc tos iesaka profi laksei, sievietēm pret krūšu un dzimumorgānu onkoloģiskajām kaitēm.

Zināšanai
Olbaltumvielu bioloģiskās vērtības ziņā gaļa ir pusotras reizes vērtīgāka nekā zirņi, toties organisms labāk izmanto pākšaugu ogļhidrātus un nepiesātinātās taukskābes.

Gadā vajadzētu apēst 3—5 kg pākšaugu.

Vācu uzturzinātnieki pākšaugus iesaka ēst pret nervozitāti, depresiju, nomāktību, garīgu un arī fizisku pārslodzi, jo B1 vitamīns nodrošina galvas, muguras smadzeņu, sirds, asinsvadu, kuņģa un nervu sistēmas darbību. B1 vitamīna trūkums izraisa nervozitāti, nogurumu un muskuļu vājumu.

Belfāstas universitātē veiktais pētījums ar bērniem pierādīja, ka tai grupai, kurai regulāri brokastīs deva grauzdiņus ar pākšaugu salātiem, ir labākas koncentrēšanās spējas, arī sekmes un garastāvoklis. B1 vitamīns ir nepieciešams visiem, lai koncentrētos darbam pie datora, mācītos, vadītu auto un labi strādātu.

Amerikas un Kanādas zinātnieki pēc sešiem kopīgiem klīniskiem pētījumiem ziņo, ka uzturs, kurā lieto pākšaugus — pupas, lēcas, zirņus — palīdz cīnīties pret dažādām hroniskām slimībām un ir iedarbīgs līdzeklis to profilaksei. Pētījumos atklājās, ka jau pēc astoņām nedēļām, katru dienu apēdot pustasi pākšaugu, uzlabojās visu pētījuma dalībnieku veselības stāvoklis, bet sešu mēnešu laikā nozīmīgi mazinājās cukura un holesterīna līmenis asinīs. Bet tas ir būtiski cīņā pret lieko svaru un sirds slimībām.