Atvērt pielāgoto vietnes teksta versiju

Atvērt teksta versiju

Topošo absolventu nākotnes ieceres

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2010 / Nr. 5 - 2010

Nodaļa — Nākotnes ieceres


Topošo absolventu nākotnes ieceres
Inita Ozoliņa

Ir maija pēdējās dienas, kā parasti šai laikā noslēdzas kārtējais mācību gads. Strazdumuižas internātvidusskolā-attīstības centrā vājredzīgiem un neredzīgiem bērniem, 12. klasi šogad absolvēs 6 audzēkņi, bet 9. Klasi — 10 audzēkņi.

Četras meitenes un divi zēni — Beāta, Inga, Liāna, Veronika, Aleksandrs un Aldis, kuri ar satraukumu gaida izlaiduma dienu, jau tagad domā un gatavojas tam, ko darīs nākotnē.

Ingas mērķis ir iestāties Latvijas Universitātē (LU), bet neveiksmes gadījumā (ja netiks budžeta vietā) ir vairāki rezerves plāni, piem., braukt uz Daugavpili, pievērsties mākslas vai psiholoģijas studijām, kur vairāk budžeta vietu, tas ir svarīgs kritērijs, lai gan meitene dzīvo Rīgā. Vēl viens variants — mācīties par sākumskolas audzinātāju. Ja tiešām neizdosies zināšanas apgūt par budžeta līdzekļiem, Inga optimismu nezaudēs, bet meklēs darbu, lai varētu strādāt un pati samaksāt par mācībām. Ārpus Latvijas gan meitenei nav nodoma ne darbu meklēt, ne mācīties, tikai apciemot draudzeni Anglijā.

Beāta nopietni gatavojas stāties LU Ju ridiskajā fakultātē, meitenei ir ļoti labas atzīmes, tātad var cerēt uz budžeta vietu. Varētu arī pievērsties sabiedrisko attiecību studijām, jo meitene interesējas par tieslietām, vēsturi, politiku. Beāta labprāt piedalītos LU apmaiņas programmā ar Lielbritāniju vai ASV, bet pavisam atstāt Latviju nevēlas.

Līdz ziemassvētkiem Beāta apmeklēja sagatavošanas kursus LU «Ievads tiesību zinībās», kā arī sagatavošanas kursus svešvalodās.

Veronika dosies mācīties uz RRC koledžu Jūrmalā — Dubultos. Tur noteiks, kāda profesija meitenei vispiemērotākā, to tad arī apgūs. Veronika vienīgā jau tagad atzīst, ka būs ļoti žēl šķirties no skolas, jo skolasbiedri ir kā tāda liela ģimene. Līdz šim meitene apmeklējusi skolā gan keramikas pulciņu, gan darbmācības pulciņu, gan dziedājusi vecāko klašu ansamblī, agrāk arī popgrupā. Ārpus skolas apmeklēja bibliotēku, lai izmantotu datorus.

Liāna, kā izsakās klases biedri, interesējas par sabiedrisko attiecību studijām. Arī viņa aktīvi piedalījusies skolas dzīvē, dziedājusi vecāko klašu ansamblī.

Ansamblī dziedājuši arī Inga un Aleksandrs.

Liāna piedalījās arī LNB Populārās mūzikas festivālā 2010 Strazdumuižā.

Aldis arī nolēmis savu nākotni saistīt ar RRC koledžu Dubultos, kur, visticamāk, apgūs pavāra profesiju. Jaunietim ir vēl kādi nākotnes plāni, kurus pagaidām nevēlas izpaust. Pajautājām puisim, kuri skolotāji viņu visvairāk atbalstījuši un devuši dzīvei kaut ko paliekošu. Aldis min skolotājas Aleksandru Razlucku, kuru mīļi dēvē par Sašiņu, un Jolantu Junaku. Par mīļākajiem mācību priekšmetiem Aldis atzīst sportu un informātiku, kuros bijušas arī labas sekmes.

Aleksandrs nolēmis iesniegt dokumentus divās mācību iestādēs — Daugavpils universitātē, kur mācītos svešvalodas, un Daugavpils mūzikas vidusskolā, kur justos drošāk profesionālās sagatavotības ziņā. Jaunietis spēlē pūtēju kvintetā Strazdumuižas klubā, dzied Ventspils vīru korī. Korī «Gaudeamus» dziedāšanu puisis pakāpeniski ir pārtraucis, jo apzinās, ka mēģinājumus, kuri notiek darba dienās, ar mācībām Daugavpilī turpmāk apvienot nevarēs. Aleksandrs sadarbojas arī ar žurnālu «Rosme», kur ir publicēti vairāki viņa tulkojumi. Abpusēji ceram, ka šī sadarbība turpināsies.

Jāpiebilst, ka Aleksandrs ir vienīgais šajā klasē, kurš mācās Braila rakstā.

Jaunākā klasē ir Beāta — viņai vasarā paliks 19, bet vecākais — Aldis, kuram vasarā paliks 22. Visi topošie absolventi apgalvoja, ka nesekmīgo nebūšot un nedrīkst būt, jo vidusskola taču jāpabeidz. Skolā notiks izlaiduma svinīgā daļa, tad pabūs vēl kopā ar skolotājiem, pēc tam visai klasei kopā ar draugiem izbraukums.

«Kad beigsies pēdējā nedēļa, varēsim mēģināt saprast, vai ir žēl šķirties no skolas,» saka Beāta. Tad sāksies nākotnes ieceru piepildīšana. Lai veicas!