Latvijas Neredzīgo biedrība, teksta versija

Pārslēgties uz pilno mājas lapas versiju
Atvērt izvēlni (vietnes karte) vai meklēt vietnē:

Semečku un popkorna vietā — austeres

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2010 / Nr. 6 - 2010

Semečku un popkorna vietā — austeres
Māris Krūmiņš,
www.nra.lv

Padomju laikos kinoteātru apmeklētāji nereti grauza saulespuķu sēkliņas, mūsdienās šo sērgu nomainījis popkorns, taču izrādās, ka arī 17. gs. teatrāļi mākslas baudīšanu sekmīgi apvienojuši ar kuņģu piepildīšanu, liecina britu arheologu veikts pētījums. Nabadzīgākie skatītāji izrāžu laikā grauzuši austeres, bet bagātākie mielojušies ar krabjiem vai no aizjūrām atvestiem žāvētiem augļiem.

Londonas arheoloģijas muzeja vecākā arheoloģe Dž. Baušere un viņas vadītā zinātnieku grupa veikusi pamatīgus izrakumus teātru «Th e Rose» (būvēts 1587. g.) un «Th e Globe» (celts 1599. g.) atrašanās vietās un uzgājuši ievērojamu daudzumu dažādu pārtikas produktu atlieku. Turklāt var secināt, ka nabadzīgāko un turīgāko teātra apmeklētāju gaumes vai, ticamāk, iespējas bijušas diezgan dažādas.

Vietās, kur stāvvietas bijušas ierīkotas tiem, kuri par izrādi spējuši maksāt tikai vienu pensu, atrasts milzīgs daudzums austeru čaumalu. «Šķiet, ka līdz pat Viktorijas laikiem austeres bija prasta, nabadzīgo ļaužu ēdmaņa,» norādījusi Dž. Baušere. Pakāpi augstāk šajā ziņā bijušas mīdijas un krabji, kurus teātra bufetē vai tirgū iegādājušies un izrāžu laikā notiesājuši galeriju biļešu īpašnieki.

Zem šiem pašiem krēsliem atrastas arī storu asakas, un arheologi sliecas domāt, ka tolaik šo zivi, lai gan tā bijusi salīdzinoši dārga, tomēr spējusi atļauties liela daļa publikas. Taču pats lielākais šiks, kuru varējuši atļauties tikai patiesi bagātnieki vai aristokrāti, bijuši importēti žāvēti augļi — aprikozes, vīģes, plūmes, ķirši vai rozīnes, kuru atliekas atrastas vietās, kur savulaik bijušas teātru ložas.

Izrakumi vietās, kur atradušies senie teātri, tika uzsākti 1988. g., un tagad to rezultāti apkopoti nule kā iznākušā grāmatā. Jāatgādina, ka 1599. g. būvētajā «Th e Globe» teātrī notikušas daudzu Viljama Šekspīra lugu pirmizrādes. Pēc tam kad teātris 1613. g. nodega, tas no jauna tika uzcelts gadu vēlāk. 1642. g., iestājoties puritānisma ērai, «Th e Globe» tāpat kā citi Londonas teātri tika slēgti.


Ieteikt: ieteikt Draugiem.lv ieteikt Facebook ieteikt Twitter ieteikt GooglePlus ieteikt LinkedIn nosūtīt uz e-pastu


Atvērt izvēlni (vietnes karte)
Latvijas Neredzīgo biedrība sociālajos tīklos:
Lapas beigas.

2024 © Latvijas Neredzīgo biedrība | mājas lapas teksta versija ekrānlasošām programmām, pārslēgties uz pilno mājas lapas versiju