Latvijas Neredzīgo biedrība, teksta versija

Pārslēgties uz pilno mājas lapas versiju
Atvērt izvēlni (vietnes karte) vai meklēt vietnē:

Zinātnieki: Ķīnas mūra izturības pamatā ir rīsu putra

Pakalpojumi / Žurnāls Rosme / Arhīvs / 2010 / Nr. 6 - 2010

Zinātnieki:
Ķīnas mūra izturības pamatā ir rīsu putra
www.2v.lv

Ķīnas zinātnieki noskaidrojuši Ķīnas mūra izturības noslēpumu, vēsta «Th e Daily Telegraph». Ķīmiķi noskaidrojuši, ka cementējošā šķidruma sastāvā bijusi lipīga rīsu putra.

Pēc Čžeczjanas provinces universitātes profesora sacītā, strādnieki, kuri, pirms 600 gadiem, Mina dinastijas valdīšanas laikā būvēja Lielo Ķīnas mūri, šķidrumā bloku stiprināšanai izmantojuši rīsu putru un dzēstos kaļķus — parastu celtniecības maisījumu sastāvdaļu. Rīsu putras izmantošana toreiz bija visai progresīvs un novatorisks pasākums.

«Lielā Ķīnas mūra celtniecības masas noslēpums bija tajā, cik meistarīgi proporcijās tika sajauktas organiskās un neorganiskās vielas. Amilopektīns no rīsiem un kalcija karbonāts no kaļķiem radīja vielu, kura sajaucoties radīja vielu, kurai piemīt augsta mehāniska izturība,» — paskaidroja profesors. Vietām, uz kurām izlija šāds šķidrums, zāle nespēj izaugt cauri vēl joprojām.

Interesanti, ka tos rīsus, kurus izmantoja Lielās Ķīnas mūrim domātajā klīsterī, ķīniešu strādnieki arī izmantoja uzturā. Universitātes profesors atzīmēja, ka lipīgā rīsu masa tikusi izmantota arī Minu dinastijas laika kapeņu un tempļu kompleksu būvniecībā.


Ieteikt: ieteikt Draugiem.lv ieteikt Facebook ieteikt Twitter ieteikt GooglePlus ieteikt LinkedIn nosūtīt uz e-pastu


Atvērt izvēlni (vietnes karte)
Latvijas Neredzīgo biedrība sociālajos tīklos:
Lapas beigas.

2024 © Latvijas Neredzīgo biedrība | mājas lapas teksta versija ekrānlasošām programmām, pārslēgties uz pilno mājas lapas versiju